Japanin ydinturma

  • 177 895
  • 934

-OO-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Olisikohan tuossa nyt vaan kyse siitä mitä ennakoitiinkiin, eli kolmosreaktorista on ollut pakko päästää painetta pois koska se on ollut koko ajan kasvussa ja tuo savu/höyry ja työntekijöiden evakuointi johtuu siitä.

Nythän tuolla on kuulemma saatu kytkettyä sähkökaapelit kaikkiin reaktorirakennuksiin mutta varmaan vielä menee monta päivää ennen kuin tuonne ihan oikeasti saadaan sähköt päälle, todennäköisesti kaikki systeemit pitää testailla ensin aika hyvin ettei tuosta sähköjen kytkemisestä seuraa mitään vaaratilannetta esim. vetyräjähdyksen muodossa. Ilman isompia vaurioita selvineet vitos- ja kutosreaktorit varmaan kytketään ensiksi päälle mutta näissä kunnolla vaurioituneissa rakennuksissa saattaa mennä vielä aika pitkäänkin. Sitten pitää vaan toivoa että nuo pumput saadaan vielä pelaamaan jotta jäähdytys saataisiin kunnolla toimimaan.
 

Morgoth

Jäsen
No en nyt epäile yhtään, etteikö tuollaista koetta olisi tehty Lappeenrannassa 90-luvulla ja, että STUK olisi myös tämän katastrofin myötä kokeen tuloksista heitä muistuttanut.

En tuota epäile, mutta Laaksosen komenteista paistaa jonkinlainen käsittämätön ylimielisyys. Olisihan se hienoa, jos Suomi olisi noin paljon edellä muita. STUKin tiedoitus on vain ollut poikkeuksellisen sekavaa enkä ihan ymmärrä miksi STUKin pitää jatkuvasti antaa lausuntoja. Varsinkaan juuri tämän Laakosen. Kyse kuitenkin viranomaistahosta eikä kohujuttuja etsivä lehdistö.
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Kuvaava esitys säteilyannoksista: http://xkcd.com/radiation/

Milloin vihreät alkavat kampanjoimaan elimistön kaliumia, tietokonetomografiaa ja kivitaloja vastaan?
 

palle fontän

Jäsen
Suosikkijoukkue
RDS
TEPCOn mukaan ydinvoimala-alueelle osunut tsunami oli 14 metriä korkea, kun voimalassa oli varauduttu ainoastaan 5-6 metrin korkeuteen. Onkohan tuossa 14 metrissä hieman liioittelua?
 
TEPCOn mukaan ydinvoimala-alueelle osunut tsunami oli 14 metriä korkea, kun voimalassa oli varauduttu ainoastaan 5-6 metrin korkeuteen. Onkohan tuossa 14 metrissä hieman liioittelua?

En tiedä liioittelusta, mutta jotkut tahothan puhuvat jopa 23 metrisestä tsunamista. Mielestäni asiasta kerrottiin jopa jossain uutisissa, mutta en löytänyt asiasta kuin muutaman viitteen täältä ja täältä.

Tarkemmin ajatellen, uutisoijilla on tainnut mennä metrit ja jalat vähän sekaisin...
 

kamik

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Japanin säteilymäärät hälyttävän korkeat

Japanilaiset ovat kertoneet ns. muunneltua totuutta Fukushiman ydinvoimalaturman päästöistä. Ymmärrän tavallaan vääristelyn paniikin välttämiseksi, mutta onhan nuo määrät jo aika kovia esim. maidossa ja meren rannikolla. STUKin Ikäheimon mukaan mereen on joutunut radioaktiivista vettä, sillä yksin laskeuma ei selitä noin korkeita jodipitoisuuksia.

STUK: Fukushiman säteilytasot laskussa

Tuon uutisen mukaan ensimmäiset radioaktiiviset hiukkaset saavuttavat Suomen tällä viikolla. Joditableteille lienee taas kysyntää. Säteily hälyttävän korkeaa vai sittenkin laskussa, ota tuosta selvää. Huoh.
 
Viimeksi muokattu:

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Kun on ollut tovin poissa Suomesta niin hieman vitutti lukea Hesaria koneessa kun taas kerran toimittaja selittelee radioaktiivisen säteilyn leviämisestä yms.

Vaikka kyse on sikäli pikkujutusta, ongelma piileekin siinä jos virheellisiä käsityksiä ei oikaista missään vaiheessa, mitä muuta virheellistä lehdistö tuputtaa totena ja kun jotain asiaa toistetaan tarpeeksi, kohta Suomessakin tosiaan on ihan pakko alkaa vetämään joditabletteja koska...
Kun asia on kompleksinen ja kenties jopa maallikoitten ymmärryskyvyn ulottumattomissa, ei asian selvittämisessä auta jos jo perusasioissa tehdään virheitä.

Ei ole ihme että helppoja irtopisteitä on tarjolla ja asialla voidaan helposti ratsastaa, kun media ei pysty kertomaan asiasta selviä yksityiskohtia ja STUK:n tiedotuskin on mitä sattuu. Saksan ydinpaniikki on lähinnä tragikoomista, mutta minkäs niille voi.

Keltaiselle lehdistölle voisi vihjata vaikka menemään geigermittarin kanssa mittailemaan suomalaisen kaivoveden aktiivisuutta harjualueille ja lööpit ovat satavarmoja, parilla johdattelevalle kysymyksellä STUK:n urpoille (jotka varmastikin kyllä osaavat asiansa, mutta ilmeisesti mediapaine on vain liikaa virastonahjuksille) saadaan helposti vedettyä linkki suomalaisen pohjaveden ja Fukushiman välille.

Mutta eniten tosiaan harmittaa, että disinformaatio ja pelko leviävät tehokkaammin kuin ne asialliset artikkelit joissa koko tilannetta yritetään asettaa kontekstiinsa. Niin kauan kuin mitään ratkaisevaa ytimen leviämistä käsiin a'la Tsernobyl ei pääse tapahtumaan, myös ympäristöön päätyvä aktiivisuuskin jää varsin vähäiseksi ja mistään tulevasta ydinautiomaasta ei ole kyse Fukushimankaan alueesta, kannattaa myös huomioida että Japanissa on aina ollut paljon tiukemmat standardit esim. elintarvikkeitten aktiivisuuksille, niin myös nämä ruokavaroitukset ovat hieman ennenaikaisia eurooppalaisiin standardeihin nähden. Mutta kun informaation laatu on mitä sattuu, niin ota nyt sitten selvää mitkä ovat todellisia tuloksia ja mitkä eivät. Muistaakseni anekdoottina suomalainen poronliha ei taida läpäistä japanilaisia kriteereitä.
Tuossahan noita on listattuna:
http://www.stuk.fi/kriisi/crisis/attachments/radioaktiivisuus-elintarvikkeissa.pdf

Ja toki lainauksena "Raja‐arvoa korkeampia pitoisuuksia sisältävän ruoan syöminen kohtuullisesti osana normaalia ruokavaliota ei ole vaarallista."
 
Viimeksi muokattu:

tant gredulin

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Radiation levels 1600 times normal levels 20km from reactors per Kyodo News. Has this been confirmed by U.S. measurements, explained or discussed?
@reuters

"We continue to see radiation coming from the site ... and the question is where exactly is that coming from?" James Lyons, a senior official of the International Atomic Energy Agency (IAEA), told a news conference in Vienna on Tuesday.

http://www.reuters.com/article/2011/03/22/us-japan-quake-idUSTRE72A0SS20110322

On tämä kyllä hämmentävää.
 

Rike.K

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kissapedot
Naurattaa kyllä joidenkin luulo tässäkin ketjussa että tätä ydinturmaa jotenkin liioitellaan, vaikka todellisuudessa sitä yritetään Japanissa vähätellä, niin paljon kuin mahdollista. Tänään saimme kuulla uutisissa että säteilytasot ovat Japanissa paljon korkeammat kuin mitä on ilmoitettu. Tämä uutinen ei todellakaan ole mikään yllätys, jos edes vähänkin on perehtynyt ydinfysiikkaan. Fukishiman onnettomuus on yksi historiamme pahimpia ydinonnetomuuksia, jollei pahin, siinä on mukana monia reaktoreita ja myös käytettyjä polttoaineita, eikä mitään merkkejä ole siitä että hommaa oltaisi saatu edes jollain tavalla stabilisoitua. Tilanne on todella vakava.

Tämä ydinkriisi on vasta alkuvaiheissa, mutta jo nyt se on vaikuttamassa pahasti esim. Japanin tsunamin korjauksiin ja talouteen. Japanin maataloustuotteet tulevat säteilylaskeutuman takia jo nyt kärsimään todella paljon markkinoilla. Yleinen epävarmuus on lisääntynyt ja se pahenee päivä päivältä, mikä väistämättä syöksee Japanin talouden laskuun. Ydinkriisit eivät ole mitään tavallisia onnettomuuksia, vaan niiden vaikutukset tulevat kestämään vuosikausia.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Yleinen epävarmuus on lisääntynyt ja se pahenee päivä päivältä, mikä väistämättä syöksee Japanin talouden laskuun. Ydinkriisit eivät ole mitään tavallisia onnettomuuksia, vaan niiden vaikutukset tulevat kestämään vuosikausia.

Hyvin totta. Suurlähetystöjä on jo siirretty Tokiosta toisaalle ja luulenpa että aika nopeasti myös yrityspääkonttoristoja siirrellään jos ei Japanin sisällä niin jopa maasta pois turvallisempiin lähimaihin. Minulla on kesällä työmatka Australiaan ja matkaa varatessani järkevin vaihtopaikka oli Naritassa, mutta jätin järkevyyden sikseen ja vaihdankin mieluummin Hong Kongissa. Japanin kauttakulkuliikenteellekin tämä voi tietää merkittävää heikentynyttä liikevaihtoa.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Se että Japanissa informaation levitys on vähintäänkin kyseenalaista ei kylläkään tarkoita että sama sinänsä pätee Suomeen. Itse yhä koen, että jotta onnettomuutta voisi pitää vakavana, sillä pitäisi olla myös ihan konkreettisia vahinkovaikutuksia, mutta nyt kun kaikki on tavallaan tapahtunut kuin hidastetussa filmissä niin vahingot jäävät paljolti materiaalisiksi jos mitään ei mene pieleen.

Ja toisaalta niin kauan kuin päästötkin pysyvät marginaalisina, myös laskeuman pitkäkestoiset vaikutukset jäävät nähtäviksi pelkällä vesihuuhtelulla vain pintapuolisesti kontaminoitunut vihanneskin puhdistuu nätisti riippuen vähän isotoopista.

Minua myös kiinnostaisi tietää noista aktiivisuusmittauksista enemmän, etenkin onko kyse pintakontaminaatiosta vai diffundoituvatko Jodi tai Cesium kasvien sisään jne.

Kyllä tuo Tsunami on yhä se suurempi onnettomuus ja ydinvoimalaongelmat lähinnä seuraamuksia, mutta toistaiseksi tosiaan näyttää aika hyvältä sen suhteen miten ydinvoimalat oikeasti sitten kestävät luonnonkatastrofeja. Sen sijaan että pohditaan miten vaikkapa Suomen ydinvoimalat selviäisivät vastaavasta katastrofista (ja miten ylipäätänsä koko tämä Japanin tilanne muka vaikuttaa Euroopan ydinvoimaan) voisi myös pohtia miten esim. Helsinki selviäisi siitä, miten Suomessa on varauduttu Tsunameihin jne. koska selväähän on että ydinvoimapuolella sentään asiaa on ainakin pohdittu.
 
Viimeksi muokattu:

Gentleman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Naurattaa kyllä joidenkin luulo tässäkin ketjussa että tätä ydinturmaa jotenkin liioitellaan, vaikka todellisuudessa sitä yritetään Japanissa vähätellä, niin paljon kuin mahdollista. Tänään saimme kuulla uutisissa että säteilytasot ovat Japanissa paljon korkeammat kuin mitä on ilmoitettu. Tämä uutinen ei todellakaan ole mikään yllätys, jos edes vähänkin on perehtynyt ydinfysiikkaan. Fukishiman onnettomuus on yksi historiamme pahimpia ydinonnetomuuksia, jollei pahin, siinä on mukana monia reaktoreita ja myös käytettyjä polttoaineita, eikä mitään merkkejä ole siitä että hommaa oltaisi saatu edes jollain tavalla stabilisoitua. Tilanne on todella vakava..

Tapahtumista on todella vaikeaa löytää tarkempaa informaatiota, siten ihmettelen näkemystä, että "säteilytasoja on vähätelty". Eiköhän sieltä ole ilmoitettu ihan oikeita mittaustuloksia. On kuitenkin niin, että eri paikasta ja eri aikaan on saatu erilaisia tuloksia.

Puheissa onnettomuutta on sekä liioiteltu, että vähätelty. Tilanne on varmasti vakava ja kauaskantoinen, ja edelleen epävakaa. Vakautta toivoisi lähiviikkojen aikana, mutta toiveajattelua se lienee.


Tämä ydinkriisi on vasta alkuvaiheissa, mutta jo nyt se on vaikuttamassa pahasti esim. Japanin tsunamin korjauksiin ja talouteen. Japanin maataloustuotteet tulevat säteilylaskeutuman takia jo nyt kärsimään todella paljon markkinoilla. Yleinen epävarmuus on lisääntynyt ja se pahenee päivä päivältä, mikä väistämättä syöksee Japanin talouden laskuun. Ydinkriisit eivät ole mitään tavallisia onnettomuuksia, vaan niiden vaikutukset tulevat kestämään vuosikausia.

Pelko ja epävarmuushan tässä todella tulevat vielä näyttelemään isointa roolia, ja siinä jää sitten todellisuus helposti toiseksi.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
On tosiaan kohtalaisen masentavaa nähdä miten tätäkin tilannetta käytetään paljolti juuri poliittisen agendan ajamiseen. Jos Uudessa-Seelannissa sortuu kerrostalo maanjäristyksessä, pohditaanko Suomessa kestävätkö suomalaiset talot maanjäristyksiä ja pitäisikö Suomessa jatkaa kerrostalojen rakentamista vai luopua niistä. Jos Hurrikaani pistää taloja matalaksi Floridassa, pohditaanko miten suomalaiset talot kestäisivät hurrikaanituulia ja pitäisikö Suomessa enää vastaisuudessa rakentaa taloja vaan lähinnä bunkkereita.

Mutta kun kyse on ydinvoimasta, tilanne onkin eri, yhtäkkiä kaikki mikä tapahtuu maailmalla onkin relevanttia Suomen (tai Euroopan) tilanteen kannalta. Ja että jostain kumman syystä sitten ydinvoima yhtäkkiä muuttuukin ongelmalliseksi kun sinänsä ihan hyvin tiedossa ollut riski realisoituu. Ydinvoimassa on aina riskinsä, mutta päätökset pitäisi kyetä tekemään riskit huomioiden ja tiedostaen ne, ei sitten emotionaalisilla perusteilla riskin realisoiduttua.

Eli pitää nyt toivoa ettei Euroopassa tehdä mitään todella tyhmää/lyhytnäköistä ydinvoiman osalta, kuten tavallaan tehtiin Tsernobylin jälkeen ja niistä päätöksistä sitten seurasikin käsittämättömiä määriä hiilidioksidipäästöjä, jos nyt sellaisella pikkuasialla on merkitystä.
 

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
Ja toisaalta niin kauan kuin päästötkin pysyvät marginaalisina, myös laskeuman pitkäkestoiset vaikutukset jäävät nähtäviksi pelkällä vesihuuhtelulla vain pintapuolisesti kontaminoitunut vihanneskin puhdistuu nätisti riippuen vähän isotoopista.

Eivät ne päästöt ihan marginaalisia ole. STUK:n mukaan Fukushiman edustalla olevalta merialueelta on mitattu "jopa yli 5000 kilobecquerelin jodipitoisuuksia kuutiometrissä. Cesiumpitoisuudet ovat olleet noin 1500 kilobecquereliä kuutiossa." (IL)

"16 kilometrin päässä voimalaitoksesta jodimäärä oli 600 kilobecquerelliä kuutiossa merivettä."

"Esimerkiksi Itämeressä cesiumpitoisuus on luokkaa 0,05 kilobecquerelia kuutiossa vettä."

Kirjoitusvirheet Iltalehden.

Japanin terveysviranomaiset tietenkin väittävät, että kaikki toreilla myytävä merestä saatu ruoka on turvallista.

Tokion hanavedestä on havaittu säteilyä. Se on jo vaarallista vauvoille. En tiedä, mikä voisi olla syynä sille, että säteilymäärät lähtisivät kraanavedessä laskuun. Miettikääpä tilannetta, että koko Tokion vesijohtoverkosto alkaa säteillä, kun radioaktiivinen vesi saastuttaa putket.
 

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
Perjantain sääennuste Fukushimassa ei näytä hyvältä Fukushima perjantaina - Foreca

Kun tähän mennessä tuuli on puhallellut lähes joka päivä 11.3. lähtien merelle, kääntyvät tuulet perjantaina etelään, tulee sateita, jotka huuhtovat radioaktiivisen paskan maahan. Siihen mennessä on voinut myös kolmosreaktori räjähtää.
 

polvipetteri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Tokion hanavedestä on havaittu säteilyä. Se on jo vaarallista vauvoille. En tiedä, mikä voisi olla syynä sille, että säteilymäärät lähtisivät kraanavedessä laskuun. Miettikääpä tilannetta, että koko Tokion vesijohtoverkosto alkaa säteillä, kun radioaktiivinen vesi saastuttaa putket.

Jos siellä on radioaktiivista jodia, vaara on ohimenevä, sillä sen puoliintumisaika on kahdeksan päivää. Olettaen, että sitä ei tule koko ajan lisää jostain. Cesium 137:n puoliintumisaika taas on 30 vuotta, että se onkin sitten pidempi prosessi.

Tulee mieleen, että kun niitä reaktoreita jäähdytetään ulkopuolisella vedellä jo ties monettako päivää, onko reaktorin / reaktoreiden alla reikiä, josta aine valuu maaperään. Tällaista mahdollisuuttahan viriteltiin viime viikon puolessa välissä, kun puhuttiin sulaneiden polttoainesauvojen valuneen raktorin pohjalle. Jossain puhuttiin samaan aikaan myös ytimen sulamisesta ja koko mössön sulahtamisesta suojarakenteiden ulkopuolelle. Nyt noista reaktoreiden sisäpuolisista asioista ei ole puhuttu moneen päivään mitään. Tosin omat kiireetkin ovat rajoittaneet aktiivista seuraamista.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi
Eli pitää nyt toivoa ettei Euroopassa tehdä mitään todella tyhmää/lyhytnäköistä ydinvoiman osalta, kuten tavallaan tehtiin Tsernobylin jälkeen ja niistä päätöksistä sitten seurasikin käsittämättömiä määriä hiilidioksidipäästöjä, jos nyt sellaisella pikkuasialla on merkitystä.

Kyllä, juuri näin. Itse uutisoinnissa kukaan ei tunnu kiinnittävän huomiota siihen, miten hyvin Fukushiman vanhanaikainen voimala selvisi yhdestä suurimmasta koskaan mitatusta maanjäristyksestä. Ja vaikka noin suureen tsunamiin ei oltukaan varauduttu riittävästi, niin silti onnettomuuden seurakset näyttävät jäävän pelättyä pienemmiksi.
Ympäristön kehityksen kannalta on äärimmäisen vahingollista, että poliitikot ympäri Eurooppaa yrittävät hyödyntää onnettomuuden asioita ymmärtämättömissä aiheuttavia pelkoja. Seurauksena näyttää olevan lähes katatrofaalinen ydinvoimaohjelmien jarruttaminen. Täytyy vain toivoa, että että Kiina ja Intia eivät vähennä ydinvoimalaohjelmiaan tai ilmastonmuutoksen vastustaminen voidaan kokonaan unohtaa.
 

Gentleman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
.
Ympäristön kehityksen kannalta on äärimmäisen vahingollista, että poliitikot ympäri Eurooppaa yrittävät hyödyntää onnettomuuden asioita ymmärtämättömissä aiheuttavia pelkoja. Seurauksena näyttää olevan lähes katatrofaalinen ydinvoimaohjelmien jarruttaminen. Täytyy vain toivoa, että että Kiina ja Intia eivät vähennä ydinvoimalaohjelmiaan tai ilmastonmuutoksen vastustaminen voidaan kokonaan unohtaa.

Nyt täytyy vain toivoa, että esimerkiksi Saksan tapauksessa nähdään ydinvoiman välttämättömyys tuon 3 kuukauden seisokin seurauksena.

Ja ymmärretään, että hiilidioksidipäästöjä ei vaan voida vähentää ilman ydinvoimaa.

Ja todella toivon, että Saksassakin kyse on lähinnä vaalipelistä ja järki vielä voittaa energiapolitiikassa.
 

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
Nyt noista reaktoreiden sisäpuolisista asioista ei ole puhuttu moneen päivään mitään. Tosin omat kiireetkin ovat rajoittaneet aktiivista seuraamista.

Ainakin kolmosreaktorin tapauksessa syynä voi olla se, että ilman kamikaze-henkeä tilannetta ei voi käydä tutkimassa. Varsinkin nyt, kun kolmosreaktorista nousee mustaa savua Ilta-Sanomien uutinen tilanteesta.

Säteilyä on Daily Mailin mukaan havaittu jo Euroopassakin. IS

Enpä tiedä olenko naiivi ja tyhmä, mutta jos Fukushima puskee radioaktiivista smäidää taivaalle mahdollisesti kuukausikaupalla, voi sillä olla vaikutusta koko pallolle. Ei tietenkään mitään Harmageddonia, mutta kohonneita säteilyarvoja saattaa alkaa ilmestyä esimerkiksi elintarvikkeisiin, etenkin maitotuotteisiin.

Jos kolmonen räjähtää ja nostaa kilometrien korkuisen pilven kuten Tsernobylissä, ja pilvi lähtee kohti Tokiota, niin mitähän helvettiä sitten tapahtuu? Uudeksi pääkaupungiksi Sapporo?
 

charger

Jäsen
Suosikkijoukkue
Se Puree!
Kun tähän mennessä tuuli on puhallellut lähes joka päivä 11.3. lähtien merelle, kääntyvät tuulet perjantaina etelään, tulee sateita, jotka huuhtovat radioaktiivisen paskan maahan.

Tähän mennessä on tosiaan tuulen suunta ollut todella suosiollinen.

Toivottavasti siellä nyt saataisiin homma edes jotenkin hanskaan ennenkuin tuulen suunta kääntyy. Nythän sitä vettä on syötetty betoniautoilla joissa nosturi ja pitkä letku, joten altaisiin saadaan paremmin vettä. Mutta taas sieltä tulee kuitenkin savua ja työntekijöitä evakoitu, joten ei tämä kyllä nyt hirveän hyvältä vaikuta.
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Naurattaa kyllä joidenkin luulo tässäkin ketjussa että tätä ydinturmaa jotenkin liioitellaan, vaikka todellisuudessa sitä yritetään Japanissa vähätellä, niin paljon kuin mahdollista.
Ideahan on lähinnä se, että tämän onnettomuuden vaikutuksia luontoon liioitellaan koska SÄTEILY! IIK! EN YMMÄRRÄ ASIAA JOTEN AJAUDUN VARUIKSI KATATONISEN PELON TILAAN! JODITABLETTI AAMIAISEKSI! ja erityisesti tämän onnettomuuden kahdentuvuutta Suomen olotiloissa liioitellaan.
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes

Carlos

Jäsen
Daily Mail on tietysti jossain määrin tunnettu hieman... erikoisesta tavasta uutisoida tieteen asioita. En ihmettelisi, mikäli samaan kategoriaan "lipsahtava" Iltasanomat olisi tässä vain rikkinäisen puhelimen yksi lenkki.

Siitä Islannista en tiedä, mutta kyllä ainakin Ranskan, Saksan, ja Sveitsin viranomaiset odottavat ihan virallisesti radioaktiivisia pilviä tänään keski-eurooppaan.

Tässä linkki sveitsiläiseen Tagesanzeigeriin (yksi suurimpia päivälehtiä);

Radioaktive Wolke auf dem Weg in die Schweiz - Schweiz: Standard - tagesanzeiger.ch

Vaikutuksista ei odoteta mitään erikoista, mutta jos raja-arvo (1 microsiivertti) ylitetään, soitetaan yleinen hälytysmerkki.
 

Ioota Rhoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
The Broad Street Bullies
Naurattaa kyllä joidenkin luulo tässäkin ketjussa että tätä ydinturmaa jotenkin liioitellaan, vaikka todellisuudessa sitä yritetään Japanissa vähätellä, niin paljon kuin mahdollista. Tänään saimme kuulla uutisissa että säteilytasot ovat Japanissa paljon korkeammat kuin mitä on ilmoitettu.

Niin olemme kaikki sen saman informaation varassa, jota Japanista annetaan.

Ei täällä ole mielestäni valitettu, että tuo tieto olisi liioiteltua. Päin vastoin aika moni on sanonut, että kaikki viranomaiset kaikissa maissa ovat varovaisia arvioissaa yrittäessään hillitä paniikkia.

Sen sijaan täällä on kritisoitu tapaa, jolla tuota informaatiota tulkitaan. Ehkä varovaisista arvioista muuttuu mediassa suuriakin yli lyöntejä toimittajien hakiessa seuraavaa kohu otsikkoa.

On fiksua epäillä tiedon paikkansa pitävyyttä, mutta on typerää tulkita sitä väärin.

On tiedon paikkaansa pitävyys sitten kuinka epävarmaa tahansa, sen ei pitäisi vaikuttaa tapaan, jolla tietoa tulkitaan, käytetään ja suhtautetaan.

Tämä uutinen ei todellakaan ole mikään yllätys, jos edes vähänkin on perehtynyt ydinfysiikkaan. Fukishiman onnettomuus on yksi historiamme pahimpia ydinonnetomuuksia, jollei pahin, siinä on mukana monia reaktoreita ja myös käytettyjä polttoaineita, eikä mitään merkkejä ole siitä että hommaa oltaisi saatu edes jollain tavalla stabilisoitua. Tilanne on todella vakava.

Tämä ydinkriisi on vasta alkuvaiheissa, mutta jo nyt se on vaikuttamassa pahasti esim. Japanin tsunamin korjauksiin ja talouteen. Japanin maataloustuotteet tulevat säteilylaskeutuman takia jo nyt kärsimään todella paljon markkinoilla. Yleinen epävarmuus on lisääntynyt ja se pahenee päivä päivältä, mikä väistämättä syöksee Japanin talouden laskuun. Ydinkriisit eivät ole mitään tavallisia onnettomuuksia, vaan niiden vaikutukset tulevat kestämään vuosikausia.

Tässä hyvä esimerkki siitä mitä tarkoitin. Luettelet joukon itsestään selvyyksiä ymmärttämättä lainkaan mikä niiden suhde on oikeaan maailmaan ja hetkeen jossa elämme.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
http://www.youtube.com/watch?v=0Fx0TBYMH_k
Lauletaan nyt Eppu Normaalin "Suomi-ilmiö"-biisiä, kun odotellaan omaa annostamme Japanin suunnasta. Mikko Saarela sanoitti kappaleen USA:n Harrisburgin ydinvoimala-onnettomuuden innoittamana noin v. 1979, joka oli edellinen 6/7 onnettomuus ennen Fukushimaa. Tshernobyl Neuvostoliitossa huhtikuun lopulla 1986, nykyisen Ukrainan alueella oli sitten 7/7, kuten kaikki tietää.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös