Afrikassa alistettiin tyysti erilainen ja "vähäarvoisempi" kulttuuri. Noissa samoissa oloissa venäläinen luonne olisi taipunut aivan samanlaisiin tekoihin kuin muillakin. Se ei toki poista esim. belgien puuhastelun irvokkuutta, yksi maailmanhistorian kuvottavimpia asioita on tuo, mutta siihenkin meni muuten hiukan enemmän kuin vain muutama vuosi. N. 30 vuotta.
Tuskinpa 1800-luvun ja 1900-luvun alun käsitys Aasian paimentolaiskansoista (kuten jakuuteista) oli sen korkeampi kuin Afrikan mustaihoisista kansoista tai Pohjois-Amerikan intiaaneista.
Yrität nyt vähätellä venäläisten (suhteellisen) hyvää etnisten vähemmistöjensä kohtelua sillä, ettei venäläisillä ollut kykyä heidän eksterminoimiseensa. Kyllä se kyky oli olemassa, mutta sitä ei käytetty.
Venäläisillä olisi ollut täysi mahdollisuus myös suomalaisten hävittämiseen kansakuntana 1800-luvun alussa Suomen sodan jälkeen. Suomessa ei ollut toimivaa armeijaa ja suomalainen siviiliväestö oli periaatteessa venäläisten armoilla.
Miten Venäjä toimi? Jätti siviiliväestön rauhaan ja antoi Suomelle autonomian! Joku toinen olisi pistänyt suomalaiset reservaatteihin ja ottanut Suomen tuotteliaimmat viljelysmaat omaan haltuunsa. Jumalaasi saisit kiittää siitä, että miehittäjä oli tuolloin Venäjä eikä esimerkiksi Belgia tai Englanti.
Suomen asema osana Venäjää mielestäni vain alleviivaa Venäjän asennetta. Autonomiaa alettiin kiristää heti kun siihen alkoi hauista olla.
"Hauista" siihen olisi ollut jo aikaisemminkin (esimerkiksi heti Suomen sodan jälkeen 1809). Autonomisten oikeuksien vähentämiseen vaikutti montakin seikkaa, joista yksi oli vasemmistolaisten vallankumouksellisten voimien kasvu Venäjällä, ja myös panslavistien vaikutusvallan kasvu tsaarin virkamieskunnassa, jotka katsoivat Suomen erityisaseman olleen vaaraksi valtakunnan yhtenäisyydelle. Lisäksi Suomen katsottiin saaneen autonomiastaan (johon liittyi oma valuutta ja tulliraja) itselleen kohtuutonta taloudellista etua muun valtakunnan kustannuksella.
Mutta mietipä tuota vielä uudelleen. Kuinka moni länsivalta olisi tuolloin (tai tänään!) valmis antamaan miehittämälleen alueelle samanlaisia poliittisia ja taloudellisia oikeuksia kuin Venäjä antoi tuolloin Suomelle? Ja älä vain sano, että kyse oli "hauiksen puutteesta". Venäjällä olisi ollut koko 1800-luvun ajan ollut helposti mahdollisuus alistaa Suomi selvästi tiukempiin pihteihin. Eihän Suomella ollut edes omaa armeijaa.
Jakutia liitettiin osaksi Venäjää joskus 1600-luvulla. Vertaa silloista kansanmurhatahtia P-Amerikassa Venäjään, älä 1800-luvun kiistatta verisiä vuosia.
Ei se että Jakutia liitettiin Venäjään jo 1600-luvulla poista sitä tosiasiaa, että Venäjällä olisi ollut mahdollisuus jyrätä jakuutit kuten amerikkalaiset jyräsivät apassit. Myös Pohjois-Amerikkaa alettiin valloittaa jo 1500-luvulla, mutta verisimmät intiaanien kansanmurhat tapahtuivat vasta 1800-luvulla. Pahin murhamies oli Abraham Lincoln, tuo amerikkalaisten kansallissankari. Lincoln voidaan lukea samaan kastiin Hitlerin kanssa, jos otetaan huomioon miten hänen hallintonsa teurasti intiaaneja.
Yhdysvallat teollistui Venäjää liki sata vuotta aiemmin, ja teollistumisen paine ajoi sitä myös ahneemmaksi, Venäjä taas ei kyennyt käyttämään resurssejaan hyväkseen ja siksi monet alkuperäiskansat pääsivät vähemmällä. Ympäri mennään yhteen tullaan; Venäjä ei kohdellut valloittamiaan alueita jalomielisyyttään suopeasti, vaan osittain myös kyvyttömyyttään.
Olisihan Venäjä voinut ottaa samat otteet käyttöön alkuperäiskansoja kohtaan siinä vaiheessa, kun se alkoi teollistua 1800-luvun loppuvuosina.
Todellisuus on kuitenkin se, että Pohjois-Amerikassa ja Australiassa ei ole ainoatakaan autonomisesti hallittua tasavaltaa, jossa asukkaiden enemmistön muodostavat alkuperäisasukkaat. Venäjällä näitä on lukuisia. Oletko oikeasti haluton jakamaan Venäjälle tästä ansiota ja selittämään kaiken vain "kyvyttömyytenä" samanlaiseen pahantekoon kuin mitä länsimaat tekivät omille alkuperäiskansoilleen? Miksi tunnustuksen antaminen Venäjälle tässä asiassa on sinulle niin vaikeata?
Ilman sen suurempaa perehtymistä aiheeseen voisin kuvitella, että heillä olisi saattanut olla hiukan isompi hauis vastassa, jos olisivat kovin pitkälle jyränneet. No, ainakin isompi haloo olisi syntynyt ja sitä kautta välit länteen olisivat kiristyneet tarpeettoman paljon.
Venäjällä ei ollut mitään sotilaallista estettä mennä Tbilisiin asti elokuussa 2008. Georgian koko armeija oli lyöty hajalle eikä se ollut enää taistelukykyinen.
Ja miksi Venäjä olisi välittänyt tässä tilanteessa länsimaiden mielipiteestä? Eihän länsikaan ottanut millään tavalla huomioon Venäjän mielipidettä Serbian pommituksissa ja Irakin sodassa.
Jos Venäjä olisi mennyt Tbilisiin asti ja lopettanut Saakashvilin hallinnon, ei Venäjällä olisi ollut minkäänlaista sotilaallista estettä tämän toteuttamiseksi. Länsimailla ei olisi ollut mahdollisuutta tulla Saakashvilin avuksi.
Riippuu tilanteesta. Aiemmin kun Serbiaa paukuteltiin, Venäjä oli hyvin heikko. En usko, että sama menisi aivan yhtä helposti lävitse enää.
Länsi hyökkäsi Irakiin vuonna 2003, kun Venäjä oli jo selvästi vahvempi kuin 1999 (jolloin Serbian pommitukset tapahtuivat) huolimatta Venäjän vastustuksesta.