Koskenniemi on aika merkittävä asiantuntija, kun katsoo missä paikoissa ja pesteissä kaveri on toiminut.
Espanjaki teki aikoinaan ratkaisun, jossa vain yksi rajanylityspaikka käsitteli turvapaikanhakijoita.
HS:n oikeuskanslerinvirastolta saama Puumalaisen kannanotto sisäministeriön valmistelemaan päätösluonnokseen koskien itärajan tilannetta on sanasta sanaan seuraava:
”Apulaisoikeuskansleri on arvioinut laillisuusvalvonnan näkökulmasta tänään [tiistaina] toimitetun päätösluonnoksen, muistioluonnoksen ja salassa pidettävän muistion. Asiakirjojen perusteella ehdotetun sisältöisen päätöksen jatkovalmisteluun ei ole oikeudellisia edellytyksiä. Asiakirjat eivät sisällä riittäviä takeita sille, että päätöksellä säilytettäisiin perustuslaissa, EU:n oikeudessa, Euroopan ihmisoikeussopimuksessa ja muissa ihmisoikeusasiakirjoissa turvattu aito ja tehokas mahdollisuus hakea kansainvälistä suojelua.
Akateemikko Martti Koskenniemi katsoo, että apulaisoikeuskanslerin kannanoton perustelut näyttävät ”varsin tyhjentäviltä”.
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin sallii hallituksille ”runsaahkot” tiukennukset ja rajanylityspaikkojen merkittävän vähentämisen, kunhan aito ja tosiasiallinen mahdollisuus hakea turvapaikkaa säilyy.
Riittäisikö itärajalla esimerkiksi se, että siltä osin vain yksi pohjoinen rajanylityspaikka pidettäisiin auki?
Ilta-Sanomat kertoi keskiviikkona hallituksen pohtivan nyt kyseistä vaihtoehtoa.
”Espanja teki taannoin ratkaisun, jossa vain yksi rajanylityspaikka käsitteli turvapaikanhakijoita. Silloin esimerkiksi Melillaan oli saapunut useita turvapaikanhakijoita uimalla. Heidät sai palauttaa Marokkoon, koska todellinen mahdollisuus hakea turvapaikkaa säilyi sille osoitetulla rajanylityspaikalla. Tämä oli ennakkotapaus”, Koskenniemi muistelee.
Runsaahkot rajoitukset ja rajanylityspaikkojen tuntuva vähentäminen ovat Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan sallittuja, kunhan aito ja tehokas mahdollisuus hakea kansainvälistä suojelua säilyy, muistuttaa akateemikko Martti Koskenniemi.
www.hs.fi