Kyseenalaistaa voi ihan mitä vaan, mutta nythän tuollaista päätöstä ei ole tehty, missä oltaisiin vähennetty demokratiaa. Eli mielestäni tuo vertauksesi ei nyt päde tähän ollenkaan.
EU:n perusoikeuskirja määrittelee perusoikeudet, jotka sitovat myös jäsenvaltioita. Me taas olemme demokraattisella perustuslakimuutoksella päätetty liittyä EU:iin.
On oikein hyvä asia, että kansallisia lainsäädäntöprosesseja sitoo myös korkeampi kansainvälinen instanssi, joka valvoo sitä, ettei unionitasoa helpommin notkahtavat yksittäiset valtiot syö omaa oikeusvaltioperiaatettaan. Kun kasassa on useita valtioita, on demokratiasta lipsuminen kokonaisuudessaan vaikeampaa, vaikka useissakin yksittäisissä jäsenmaissa on aikaisempaa enemmän potentiaalia horjua nuoralla.
EU:n ongelma onkin lähinnä se, ettei unionitason lainsäädäntö pysty vaikuttamaan kansalliseen sooloiluun riittävästi. Jos pystyisi, Unkarinkin orbanointi olisi pystytty estämään hyvissä ajoin eikä se nyt olisi siinä asemassa, että se voisi torpedoida jatkuvasti esimerkiksi tukea Ukrainalle.
Siksi on ihan asianmukaista demokraattisen perustulaillisuuden kannalta, että tämäkin asia käydään läpi EU-tasolla.
Mitä itse asiaan tulee, niin uskon kyllä, että EU ei näe asiaa lopulta EU-lain vastaisena. Asiaahan valmisteltiin siten, että komissio pidetiin ajan tasalla.