Juuri näin.
Ihmettelin Ylen kirjoituksessa niin ikään sitä, että siinä tilanne saatiin näyttämään Venäjän voitolta. Eihän tilanne nyt missään tapauksessa sitä ole. Päinvastoin.
Toki tilanne mitä luultavimmin ei ole ohi ja Kreml varmaankin yrittää vielä sekoittaa pakkaa. Tähän mennessä paskanaamailu ei ole aiheuttanut juuri mitään erityisempää sekoilua, jos ei tosiaan muutaman persun vaatimuksia laillisuudesta poikkeamiseen oteta huomioon. Nekin ovat olleet puhdasta populismia, koska hyvinhän persut ovat kuitenkin hallitustyöskentelyssään lakia noudattaneet.
Venäjä pelaa tällä hetkellä peliä, jota se ei voi hävitä. Sillä ei tässä pelissä ole mitään menetettävää. Se joko aikaansaa toivotun reaktion tai sitten ei. Kansalaisten liikkumisvapaus ei tunnetusti, kuten eivät muutkaan oikeudet, kiinnosta diktaattoria edes vähää alusta. Rajat voidaan sulkea ilman että vallanpitäjät siitä joutuvat vastaamaan kansalaisten protesteina.
Suomella taas on menetettävää, mutta Suomi klaarasi varsin sujuvasti hybridioperaation tämän vaiheen. On mahdollista, että venäläiset eivät aivan kybällä ymmärrä demokratiaa ja siksi voivat nähdä Suomessa tapahtuneen mielipiteiden vaihdon jonakin kuvitteellisena saavutuksena.
Mitään yllätyksiä prosessi ei tuonut esiin. Vihreät ja vassarit kulkevat omia teitään ja RKP peesailee varovasti. Ihmisoikeuskytkentä näyttää ainakin Vihreillä menevän yli äyräiden, mutta toisaalta heidän kannatuksensa ei noista näkemyksistä ole noususuunnassa. Demarit ottivat valtiohoitajan roolin ja kivasti myös huomioivat kansalaismielipiteen (75%). Muut puolueet toimivat täysin odotetusti.
Pikemminkin operaatio toi esiin suomalaisten tarpeen olla tiukassa paikassa yhtenäisiä. Jopa ihmisoikeusfundamentalistit ymmärsivät taipua oikeusviranomaisten toiminnan edessä. Jostakin syystä pilkuntarkalla lain noudattamisella on erittäin merkittävä rooli monen suomalaisen poliitikon reaktioissa tilanteeseen. Eli kun Pöysti yskäisi, viimeistään silloin änkyrät saatiin ruotuun. Oivallettiin, että tässäkin tilanteessa eri tulkinnat riitelevät keskenään ja silloin on mahdollisuus valita meille sopiva tulkinta eri sopimuksista.
Jatkotoimille Venäjä sai kaipaamaansa informaatiota. Eri asia on se, millaisia johtopäätöksiä siitä tehdään. Ainakin voisi sen asian Putelle tuoda vaimeasti esiin, että suomalaiset löytävät laista perusteen toiminnalleen ja tällöin saattavat loppujen lopuksi olla aivan yhtä taipumattomia kuin puolalaiset. Nato on lisännyt suomalaisten itsevarmuutta, enää ei ole tarvis nöyristellä idän suuntaan. Frontex on myös tukena rajavalvonnassa. Joten laajempi operaatio ei välttämättä olisi kovin tuloksellinen.