SM-Liigasta puhuttaessa ei näköjään mikään ole selvää, ei edes suurseurastatus :)
Itse otan apuun kuningas jalkapallon. Sieltähän me jokainen löydämme heti suurseuroja ilman sen kummempaa miettimistä: FC Barcelona, Real Madrid, Manchester United, AC Milan, Inter, FC Bayern München, Olympiakos, Panathinaikos, Galatasaray, Glasgow Celtic, Glasgow Rangers jne jne.
Ihan simppeli homma siis, vuodesta toiseen menestyvät seurat joilla on käytännössä eniten rahaa, paljon yleisöä ja huippupelaajat. Niitä suuria ja kauniita joita jokainen pienempi seura haluaa tökkiä joka käänteessä.
Menestys on siinä mielessä tärkeää, että jos ei menesty niin on äkkiä entinen suurseura ja toisaalta jos stadion tai budjetti ei ole sarjan isoimpia niin silloinkaan ei ole suurseura vaikka menestyisikin. Ja sittenhän on vielä suurseuroja jotka eivät menesty koskaan, kuten rakastettu Newcastle. Tosin monesti näistä käytetään myös nimitystä alueellinen suurseura. Onhan Newcastle iso seura ja stadion vetää yli 50 000 henkeä mutta silti se ei ole lähellekään ManU tai vaikkapa Arsenal. Eikä Atletico Madrid ole Real Madridin veroinen seura ikinä missään.
SM-Liigassa laskisin näin ollen suurseuroiksi Jokerit, HIFK:n ja Kärpät. TPS oli vielä 2000-luvun taitteessa todellinen jättiläinen mutta nyt se taitaa olla tuollainen entinen suurseura, kuten myös 80-luvun valtias Tappara. Ilves on menestyksellä mitattuna toki suuri, mutta en ole ikinä sitä osannut isoksi mieltää eikä se oikeasti ole sitä ollutkaan ainakaan 20 vuoteen. Eräs Jussi Toikka yritti tehdä siitä suurseuran mutta huonosti kävi.
Blues on vähän tuollainen Manchester Cityn tai Tottenhamin klooni, se kovasti yrittää (tai yritti) olla kuten isoveljensä mutta ei osannut ja sitten loppui tuhlaus. Ehkä keskisuuri seura, paha sanoa. Ässät käsittääkseni 70-luvulla oli vielä Suomen suuria ja vielä 1984 se pääsi finaaliin asti mutta sittemmin kuulunut sarjan pienempiin. Lukolla on aina ollut rahaa mutta pieni kaupunki rajoittaa, eikä historiallisesti siellä 3000-4000 katsojan välissä pyörivät yleisömäärät ole suuria edes Suomessa.
Pikkujengejä on kiistatta SaiPa ja sitä ovat olleet myös KalPa ja JYP. JYP tosin nyt on nostanut sekin statustaan ja voidaan ehkä tällä hetkellä lukea jo lähelle liigan suuria, varsinkin kun katsoo minkä kaliiperin pelaajia se pystyy hankkimaan. HPK on mielenkiintoinen joukkue sillä 90-luvun lopulla ja 2000-luvun alkupuolella se oli kiistatta yksi liigan parhaita seuroja, ja lisäksi se hankki etenkin laadukkaita tshekkejä. Muutenhan se ei ole profiililtaan ollut sellainen suurseura joka napsii pelaajamarkkinoilta parhaat päältä.
Sitten kun katselee ihan hallin kokoa niin saa taas viitteitä suuruudesta. Jokerit menee omia menojaan, TPS:llä on se vanha reliikki, HIFK, Tappara ja Ilves hätyyttelevät 8 000 kapasiteetiltaan ja onhan vielä Blues. No Ässillä ja Lukolla oli joskus vielä ihan komea kapasiteetti, Raumalla 6 000 ja Porissa taisi olla vielä senkin päälle, silti 90-luvulla oli Raumallakin harvinaista yli 4 000 katsojamäärät vaikka jengi oli välillä ihan Suomen parhaita. Nythän Lukon Äijänsuolle taitaa mennä 5 400 katsojaa, eli ei se missään nimessä iso vielä ole. Jyväskylässä, Kuopiossa ja Lappeenrannassa kärvistellään pikkuhalleissa, eikä Patria-Areenakaan ole koolla pilattu.
On siis olemassa suurseuroja ja suurseuroja. Toiset ovat suuria aina ja toiset suhdanteiden mukaan. Käänteli sitä asiaa miten päin tahansa niin aina suurseura on menestyvä, sillä on enemmän katsojia kuin muilla, se tulee isosta kaupungista, sillä on käytössään paljon rahaa, sillä on iso stadion/halli, se vie parhaat pelaajat muiden naaman edestä ja se saa mediassa eniten huomiota.