MacArthur tosiaan sai potkut, koska presidentti Truman piti häntä tottelemattomana. MacArthur kannatti ydinaseen käyttämistä Kiinaa vastaan, joka tuki Pohjois-Koreaa. Hän ei itse esittänyt ydinaseen käyttöä, mutta vihjasi selvästi siihen suuntaan. Truman pelkäsi, että ydinasehyökkäys Kiinaan saisi Neuvostoliitonkin liittymään sotaan YK:ta vastaan ja antoi potkut isolle osalle esikuntaa sotasankari MacArthur etunenässä.
MaCArhtur oli kuitenkin erittäin suosittu Yhdysvalloissa ja Presidentin suosio romahtikin (22% kannatus), niin että myöhemmin jopa Gerge W. Bush oli suositumpi presidentti Yhdysvaltojen historiassa. Välittömästi MacArthurin erottamisen jälkeen vaadittiin presidentn asettamista virkasyytteeseen (impeachment) hänen erottamisekseen. Vaikka näin ei käynyt MacArthurin erottaminen käytännössä tuhosi Trumanin mahdollisuudet tulla uudelleen valituksi.
Tämä historiallinen tapahtuma mielestäni kuvaa millaisissa paineissa päätöksiä jouduttaisiin edelleen tekemään, jos Koreassa tilanne eskaloituu. Samalla kun humanistit pohtivat kuolonuhrien määrää kenraalit ja presidentit tietävät oman uransa riippuvan operaation menestymisestä. Vaikka kuinka haluaisimme tehdä tilanteelle jotakin, Obaman hallinnon luulisi tietävän riskit kannatukselle, jos asiat alkavat menemään pieleen, ja he eivät vähällä tule sotaan lähtemään.
On myös äärettömän vaikeaa käyttää ydinasetta ensi-isku aseena, vaikka olisi YK:n valtuutus. Toisaalta, jos P-Korea käyttäisi ydinasetta uskon, että väistämättä käytettäisiin taktisia ysinaseita vastatoimena. Tälläisenkin päätöksen tekijät olisivat varmasti kovassa paineessa, ja nykyjulkisuus saattaisi kaataa heidän uransa.
On tottakai hyvä, että ydinaseen käyttökynnys on erittäin korkea, mutta on valitettavaa, että kansainvälinen yhteisö on ilmeisen hampaaton päättäväisen diktaattorin edessä.
Edit: Truman ei siis periaatteessa vastustanut ydinaseen käyttöä (olihan hän käskenyt käyttää niitä Japania vastaan), vaan pelkäsi Neuvostoliiton mukaan tuloa vastapuolelle, joka jo aseisti kommunisteja.
Täytyy lisätä tähän, että kesken Korean sodan Trumanin tilalle valitun Eisenhowerin aikana 1952 MacArthur suoraan suositteli ydinasehyökkäystä Kiinaan. Tässä vaiheessa kuitenkin hänet oli jo siirretty syrjään YK:n joukkojen johtajan tehtävistä. Johtajana ollessaan MacArthur ei siis vielä ollut näin suoraan asettunut ydinaseiden käytön puolelle.
Eisenhower oli 1930 luvulla ollut MacArthurin alainen, mutta toisen maailmasodan aikana kohosi hänen rinnalleen. MacArthur oli tavoitellut republikaanien presidenttiehdokkuutta 1944, -48 ja -52, mutta ei päässyt ehdokkaaksi asti kertaakaan.
Eisenhower itse kysyi neuvoa MacArthurilta Korean tilanteeseen, mutta ei sitten noudattanut neuvoa. Ydinasein Kiinaan hyökkäämisen lisäksi MacArthur suositteli tässä vaiheessa myös ydinasehyökkäystä Pohjois-Koreassa oleviin sotilaskohteisiin sekä radioaktiivisen materiaalisen kylvämistä alueelle. Eisenhower ei kuitenkaan noudattanut entisen esimiehensä neuvoa.
Pointtini on, että Korean sota tuhosi yhden presidentin ja yhden kenraalin uran, ja voisi tehdä vastaavaa nykypäivänäkin. Mielenkiintoista on myös, että vaikka YK oli antanut valtuudet käyttää kaikkia tarvittavia keinoja, niitä ei kuitenkaan haluttu käyttää. Problematiikka on paljolti samanlainen edelleen. Mahdollisesti toimivat keinot ovat niin kovia, että niitä ei haluta eikä uskalleta käyttää.
Olisi kuitenkin helppoa saada Pohjois-Korea tekemään ensimmäiset sotatoimet jo nykyisten turvallisuusneuvoston päätöslauselmien toteuttamisella. Ei tarvita kuin pysäyttää ja tutkia muutama Pohjois-Korealainen kauppa-alus, ja he todennäköisesti aloittaisivat sotatoimet. Päätöslauselmahan antaa valtuudet tutkia alukset. Jos halua olisi, Pohjois-Korea saataisiin näin tekemään ensimmäinen siirto. Mutta kuten sanottua Obaman hallinto ei varmasti ole halukas tätä tekemään. Tilanteen kiristyessä jonkinlainen vahinkokin on tietysti mahdollinen.
Viimeksi muokattu: