Joskus aikanaan, ehkä 15-20 vuotta sitten, oli paljon puhetta Koreoiden välisestä voimatasapainosta. Olin tuolloin itse kovin nuori, mutta muistaakseni silloin puhuttiin, että pelkkä Etelä-Korean armeija ei pystyisi vastaamaan Pohjois-Korean hyökkäykseen. Voisi ajatella, että ajat tuosta ovat sen verran muuttuneet, että nyt voidaan melkein sanoa, että Pohjois-Korealla ei olisi mitään jakoa, vaikka E-Korea taistelisi ilman Yhdysvaltain tukea.
Etelä-Korean joukoilla on tukenaan täysin moderni varustus, tehokas ja huipputasoinen koulutus sekä kattava infrastruktuuri. Pohjois-Korea sen sijaan ei ole pystynyt viimeisen 20 vuoden aikana käytännössä ollenkaan modernisoimaan kalustoaan, koska siltä katosi partnerit. Sotilaita kyllä riittää, mutta kalusto on vanhentunutta ja isolta osin jopa käyttökelvotonta. Vaikka P-Korea käyttää ison osan koko budjetistaan sotilasmenoihin, on E-Korealla Wikipedian mukaan silti selvästi enemmän rahaa kiinni puolustusbudjetissaan.
Kertokaahan asiantuntijat, onko olettamukseni suurinpiirtein oikea.
En missään nimessä usko, että P-Korea käyttäisi ydinasettaan. Tuskin heillä on interessejä saada paria niskaansa. Kai tuo ydinase perustuu siihen, että USA:lla olisi mahdollisimman vähän halua puuttua sotaan. Nytkään USA:lla ei juurikaan haluja ole: P-Korea on maa, jossa ei ole Yhdysvaltain kannalta mitään kiinnostavaa. Sotilaita siellä on niin paljon, että sodasta tulisi joka tapauksessa taloudellisesti raskas ilman mitään varsinaista "rewardia". Ydinase todennäköisesti vähentää USA:n kiinnostusta entisestään. Pohjois-Korea kai laskee sen varaan, että he olisivat ilman Yhdysvaltain suurempaa puuttumista sodassa vahvoilla.
Ennen vanhaanhan asia oli niin, että Yhdysvallat olisivat tulleet heti väliin kommunismin leviämisen domino-efektin pelossa. Yksi kommunistinen P-Korea ei tämmöistä domino-efektiä pysty aiheuttamaan, joten Yhdysvalloilla ei liiemmin ole intressiä liittyä, ainakaan täysimittaisesti, mahdollisesti alkavaan sotaan.
Siinä olen samaa mieltä, että jollakin konstilla tuo Pohjois-Korean räksytys olisi saatava loppumaan. Sitten vain herää kysymys, että miten? Jos laajamittaiseen sotaan sen takia lähdetään, niin mitä sen jälkeen? Etelä-Korea ei taida juurikaan edes haluta ottaa jälkeenjäänyttä Pohjois-Koreaa huostaansa. Jollakin tapaa maahan pitäisi saada aikaan mahdollisesti Kiinan kaltainen välimallin talous, joka olisi yhteistyökykyinen länsimaisille investoijille ja siten valmis elämäntyylin muutokseen. Se olisi ensiaskel Koreoiden vähittäiselle yhdistymiselle. Tuollainen vallankumous on vain mahdoton ajatus maassa, jonka hallitus on saanut luotua täydellisesti Orwellin "Vuonna 1984" -kirjaa vastaavan yhteiskunnan.