ISIS – ääriliikkeistä vaarallisin?

  • 312 764
  • 1 830

LuKi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, LuKi-82
Eihän se nyt mihinkään yksittäisten ihmisten kohtaamiseen perustu, vaan Lähi-Idässä asumiseen. Siellä Median seuraamiseen ja paikkakunnilla liikkumiseen. Samoin sinäkin saat vaikutelman Suomen mielipideilmastosta seuraamalla paikallista mediaa ja kävelemällä kaupungilla. Eri mediat tekee galluppeja ja utuisoivat asioita, ihmiset kirjottelevat yleisönosastoille jne.

Kuten nyt pyrit brittitukijan kannan sivuuttamaan ja sotilasmielipiteen asettamaan jotenkin epäilyttäväksi (eikö suomalainen sotilas olekaan luotettava tietolähde??).

No itse olen asunut islamilaisessa maassa, tutkinut myös työkseni poliittista islamia ja tunnen varmaan enemmän muslimeja kuin 90% tämän palstan nimimerkeistä yhteensä. Asenteiden ongelmasta kertoo jotain vaikka se, kun Pariisin iskujen jälkeen kaikkialla pidettiin jalkapallon maaotteluissa hiljainen hetki, niin Istanbulissa se kuullosti tältä:

Video: Turkey fans boo moment of silence for Paris attacks, then chant 'Allahu Akbar' - YouTube

Kannattaa tiedostaa, että Turkissa otteluihin vaaditaan passolig-kortiti, eli valokuvallinen rekisteröityminen turvallisuuden takaamiseksi. Lisäksi liput ovat erittäin kalliita, joten ei voida puhua syrjätyneistä, köyhistä ja mitä sitä lännessä aina mainitaan "radikalisoitumisen?" syyksi.

Tuosta "suomalaisen sotilaan luotettavuudesta". Sanotaan nyt, että pitkän linjan skandinaavinen sotilasasiamies käytti keskusteluissamme erittäin kovaa kieltä länsimaiden poliittisten piirien ja median ymmärryksestä islamin suhteen. Myös moderni läntinen islamtutkimus sai sotilasasimieheltä lujasti siipeensä. Henkilöllä oli takana lähes vuosikymmennen ura nimenomaan Lähi- Idän alueen sotilasasiamiehen tehtävissä.

Oma perspektiivi asioihin liikkuu aika lailla kyseisen sotilasasiamiehen mielipiteissä. Moderni sosiologinen tai humanistinen uskontotutkimus lähtee länsimaisista määreistä. Metodit laaditaan tämän ihmiskuvan/maailmankuvan pohjalle. Tulokset eivät voi vastata totuutta, koska islamin ihmiskuva ei ole läntinen (kristillis-humanistinen). Islamilaisen yhteisön pitäisi itse avautua läntisen tutkimusperinteen metodeilla kriittisesti tutkittavaksi, kuten on kristillinen kirkko ollut avoin kriittiselle teologiselle tutkimukselle lähes koko historiansa ajan.

Moni muslimi elää hämmennyksen keskellä Isiksen ja muiden "ääriliikkeiden" toiminnan seurauksena. Tavallisen muslimin tieto islamista on hyvin rajoittunutta, umman, perinteiden ja imaamien suodattamaa elämäntapaa. He haluavat elää rauhassa, mutta samalla hyvin ylpeinä ja itsetietoisina islamin paremmuudesta. Siksi kun "vääräuskoisia" kurmuutetaan profeetan ja islamin nimissä, samalla se on hyväksyttävää vaikka oman elämän piirin toivotaan säilyvän rauhallisena. Salaliitoilla islamin tuhoamiseksi on erittäin laaja kannatus, Isiksenkin sanotaan olevan sionistien ja USA:n salaliitto islamin tuhoamiseksi.

Olen ajatellut ennen, että islam kaipaisi omaa uskonpuhdistusta kristinuskon tapaan, mutta olen tullut siihen johtopäätökseen, että nämä äärilliikkeiksi määrittellyt tahot ovat juuri islamin uskonpuhdistus, paluu sen juurille. Kuten kristinusko nojautui Lutherin, Kalvinin ja myös katolisen vastauskonpuhdistuksen myötä omiin juuriinsa, nojaa ääri-islamin opettajat juuri nähin Koraanin ja kanonisoidun Hadith-kirjallisuuden teksteihin. Meidän kannaltamme ja myös islamin "maltillisten modernien edustajien" näkökulmasta tulokset ovat ikäviä. Islam on perusluonteeltaan, juuri näiden kanonisoitujen tekstien kannalta äärilliikkeiden mukainen uskonto. Jeesuksen ja Muhammedin sanoma, toimintamalli ja viesti seuraajilleen ovat hyvin erilaiset. Kun tulkitsijoina ja seuraajina ovat pohjimmiltaan itsekkäät ja vallanhaluiset ihmiset, Muhammedin sanomasta saa irti juuri sen uskonnon ja politiikan yhtymisen, mikä kristinuskossa on monien harha-askelien erottamiseksi jopa laadittu kahden regimentin opiksi.

Mielestäni ainoa vaihtoehto islamin äärilikkeiden kukistamiseksi olisi islamin kanonisoitujen tekstien repiminen palasiksi avoimella. kriittisellä tieteellisellä tutkimuksella ja juuri islamilaisen yhteisön tukemana ja hyväksymänä. Se paljastaisi ne merkittävät harhat, joiden varaan ääriliikkeiden opetus rakentuu, kuten vaikka pisteiden puuttumisen vuoksi lupaus 70/72 neitsyestä ovatkin tulkintavirheen vuoksi alunperin lupaus 70/72 hedelmästä, siis yltäkylläisesti hedelmiä. Tämä on vain yksi esimerkki. Mutta tämän onnistuminen on erittäin epätodennäköistä, maltillisenkin muslimin mukaan Koraani on kirjoitettu juuri pilkulleen niin kuin se Muhammedille saneltiin. Kritisoiminen ja kyseenalaistaminen on erittäin suuri askel kenellekkään imaamille otettavaksi, liian suuri.

Ehkä suurin vastaus Isikselle on se mitä Paavi osoitti pestessään muslimipakolaisten jalkoja. Samalla kristillisen kirkon merkittävin johtaja antoi esimerkin miten kohdella pakolaisia, vieraita ihmisiä, yleensäkin lähimmäisiä. Tässä on kristillisen kirkon suurin voima, sellainen voima joka voi kukistaa Isiksenkin.
 

Aurinkotuuli

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK & useat muut punapaidat & Pallopojat
.......Oma perspektiivi asioihin liikkuu aika lailla kyseisen sotilasasiamiehen mielipiteissä. Moderni sosiologinen tai humanistinen uskontotutkimus lähtee länsimaisista määreistä. Metodit laaditaan tämän ihmiskuvan/maailmankuvan pohjalle. Tulokset eivät voi vastata totuutta, koska islamin ihmiskuva ei ole läntinen (kristillis-humanistinen). Islamilaisen yhteisön pitäisi itse avautua läntisen tutkimusperinteen metodeilla kriittisesti tutkittavaksi, kuten on kristillinen kirkko ollut avoin kriittiselle teologiselle tutkimukselle lähes koko historiansa ajan...................Olen ajatellut ennen, että islam kaipaisi omaa uskonpuhdistusta kristinuskon tapaan, mutta olen tullut siihen johtopäätökseen, että nämä äärilliikkeiksi määrittellyt tahot ovat juuri islamin uskonpuhdistus, paluu sen juurille. Kuten kristinusko nojautui Lutherin, Kalvinin ja myös katolisen vastauskonpuhdistuksen myötä omiin juuriinsa, nojaa ääri-islamin opettajat juuri nähin Koraanin ja kanonisoidun Hadith-kirjallisuuden teksteihin. Meidän kannaltamme ja myös islamin "maltillisten modernien edustajien" näkökulmasta tulokset ovat ikäviä. Islam on perusluonteeltaan, juuri näiden kanonisoitujen tekstien kannalta äärilliikkeiden mukainen uskonto. Jeesuksen ja Muhammedin sanoma, toimintamalli ja viesti seuraajilleen ovat hyvin erilaiset. Kun tulkitsijoina ja seuraajina ovat pohjimmiltaan itsekkäät ja vallanhaluiset ihmiset, Muhammedin sanomasta saa irti juuri sen uskonnon ja politiikan yhtymisen, mikä kristinuskossa on monien harha-askelien erottamiseksi jopa laadittu kahden regimentin opiksi.................Mielestäni ainoa vaihtoehto islamin äärilikkeiden kukistamiseksi olisi islamin kanonisoitujen tekstien repiminen palasiksi avoimella. kriittisellä tieteellisellä tutkimuksella ja juuri islamilaisen yhteisön tukemana ja hyväksymänä......

Ongelmana tällaisessa "maltillistamisessa" on se, että samoin kuin juutalaisvaltion luominen kahteen eri otteeseen Lähi-Idässä edellytti siellä jo asuneiden kansojen osittaista vihkimistä "tuhon omiksi", myös islamin modernisoiminen edellyttäisi etäisyyden ottamista menneisyyteen uskonnon perustajista lähtien. Samalla tavoin kuin muinaisten assyrialaisten omassa uskonnollisessa näkemyksessä (kaikki Assyrialle alistumattomat kansat syyllistyvät kansallisjumala Assurin pilkkaan ja ne on siis tuhottava), on juutalaisten ja muslimien suhtautuminen niihin, jotka eivät alistuneet kyseisen uskonnon alaisuuteen, ollut tuhoisa. Esimerkiksi voidaan ottaa Arabian niemimaalla asuneen juutalaisen heimon kohtalo sekä ottomaanien suorittama armenialaisten kansanmurha. Pari linkkiä kirjoituksiin wikipediassa.

Armenian Genocide - Wikipedia, the free encyclopedia

Banu Qurayza - Wikipedia, the free encyclopedia
 

LuKi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, LuKi-82
Ongelmana tällaisessa "maltillistamisessa" on se, että samoin kuin juutalaisvaltion luominen kahteen eri otteeseen Lähi-Idässä edellytti siellä jo asuneiden kansojen osittaista vihkimistä "tuhon omiksi", myös islamin modernisoiminen edellyttäisi etäisyyden ottamista menneisyyteen uskonnon perustajista lähtien. Samalla tavoin kuin muinaisten assyrialaisten omassa uskonnollisessa näkemyksessä (kaikki Assyrialle alistumattomat kansat syyllistyvät kansallisjumala Assurin pilkkaan ja ne on siis tuhottava), on juutalaisten ja muslimien suhtautuminen niihin, jotka eivät alistuneet kyseisen uskonnon alaisuuteen, ollut tuhoisa. Esimerkiksi voidaan ottaa Arabian niemimaalla asuneen juutalaisen heimon kohtalo sekä ottomaanien suorittama armenialaisten kansanmurha. Pari linkkiä kirjoituksiin wikipediassa.

Armenian Genocide - Wikipedia, the free encyclopedia

Banu Qurayza - Wikipedia, the free encyclopedia

Juutalaisten (siis juudan ja benjaminin heimojen) suorittamat etniset puhdistukset ovat kyseenalaisia, israelilaisten toiminta (12 heimoa) pakanakansojen tuhoamiseksi oli suorasukaisempaa. Toisaalta siinä korostuu uskonnollisen puhtauden suojeleminen oman yhteisön sisällä. Vieraita kansoja siedettiin, lukeehan Toorassa kielto sortaa muukalaista.

Tuo armenialaisten kohtalalo, kansanmurha on kyllä ollut järkyttävä. Asiaa sivuaa erinomainen BBC:n dokumentti (Lähi-idän uhatut kristityt), joka esitettiin eilen Ylellä:

Ulkolinja: Lähi-idän uhatut kristityt | TV | Areena | yle.fi

Kannattaa ehdottomasti katsoa.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Teroristien piilopaikasta löydetyillä 15 kilolla räjähdysainetta saisi CIA:n asiantuntijan mukaan ostoskeskuksessa räjäytettynä 500 ihmistä hengiltä. Ilmeisesti kilolla tuota "mother of satania" saatiin aikaan jo tiistain tehot. Uusi strategia saattaakin olla toteuttaa mahdollisimman monia iskuja suurvahinkojen sijaan, mikä veisi maksimaalisesti viholliselta (Euroopalta) resursseja torjunta- ja vastatoimiin.

Aiemmin terroristiorganisaatiot ovat pääsääntöisesti hakeneet iskuillaan näyttävyyttä ja sitä, että iskuilla on edes jokin symbolinen arvo - al-Qaeda alkoi liikutella näitä rajoja, mutta käytännössä vasta ISIS on järjestelmällisesti uhannut vievänsä sodan kansan keskuuteen, vievänsä/tuovansa sodan Eurooppaan. (Täsmennyksenä, nyt tarkastellaan Eurooppaa ja länsimaihin kohdennettuja iskuja).

ISIS:n strategia eroaa monella tapaa aiemmasta terrorismista ja heidän kaavioon sopii oivallisesti se, että tehdään mielummin 10 pientä/keskisuurta iskua yhden massiivisen iskun sijaan, koska näiden iskujen myötä synnytetään tuntu, että se sota/terrori on siellä kansan keskuudessa. Se koskettaa kansalaisia aivan toisella tavalla jos/kun isku suoritetaan teatteriin, baariin, metroasemalle tms. sen sijaan, että isketään yksittäistä pistemaalia vastaan. Toki ISIS suunnittelee myös tällaisia iskuja, mutta heillä on selkeä päämäärä iskeä useasti ja synnyttää pelkoa (kaikkien keskuuteen) ja pelon kautta nostattaa vihaa, ja viha johtaa sitten siihen, että vihan kohteista voidaan värvätä uusi polvi taistelijoita. Mutta viha johtaa myös muulla tavalla rakenteiden rapautumiseen ja yhteiskunnallisten ongelmien kasvuun (voima ja vastavoima).

Yhtenäinen, määrätietoinen, tarvittavan tiukka politiikka auttaa siihen, että terrorismia vastaan voi taistella, samalla on kuitenkin oltava rehellinen ja korjattava rakenteissa havaitut virheet, eikä pidä tuudittautua hyvänolontunteeseen sitten jos/kun ISIS on nujerrettu. Olen sen suhteen pessimisti, uusia organisaatioita kasvaa entisten tilalle niin kauan kun ongelman syytä/syitä ei poisteta.

vlad
 

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti
Yle kertoo että ISIS:n itsemurhapommittaja on iskenyt jalkapallo-ottelussa Irakissa, 30 kuollut ja 60 loukkaantunutta. Alkaa olemaan kuolinkouristeluja kalifaatin miehiltä.
 

sidney

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans,KalPa sekä HIFK
Vähän ehkä ohi aiheen, mutta muistelisin, että jossain vaiheessa oli uutisointia, että nämä maahanmuutajat aiheuttavat pienoista ongelmaa henkilötunnusten kanssa. Eli siis kun Suomessa normaali käytännön mukaan voidaan antaa henkilötunnus 500 tytölle ja 500 pojalle per päivä, niin oliko tähän joku ratkaisu olemassa, millä homma saatiin toimimaan?

Täytyy sanoa, etten tiedä. Kyselen töissä ja vastaan kun olen viisaampi.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Viimeksi muokattu:

Geezer

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK. Sympatiat Kuopioon ja Lappeenrantaan.

Silkkeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Eiköhän tuosta joku ota pinnat himaan, kunhan maltetaan odottaa.
Kauaa ei tarvinnut odotella, sillä HS:n mukaan Taleban ilmoittautui iskujen tekijäksi.

Tähän mennessä siis 65 kuollutta ja lähes 300 loukkaantunutta, joista valtaosa naisia ja lapsia. Ei sillä, että itsemurhaiskut muutenkaan mitään kunnioitettavaa toimintaa olisivat, mutta tämä jotenkin hiertää nyt erityisen pahasti. Kuinka vitun harhainen pitää olla, että valitsee kohteekseen lasten leikkikentän? Tämä maailma on niin sekaisin.
 

Captain K

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Syyrian armeijan joukot ovat siis tänään vallanneet Palmyran takaisin Isisiltä ja samalla myös katkaisseet Palmyrasta Raqqaan vievän tien. Kyseessä on aivan valtava takaisku Isisille, vielä kun jenkit tappoivat järjestön kakkosmiehen niin todella suuria menetyksiä on Isis kärsinyt.
 

Morgoth

Jäsen
Syyrian armeijan joukot ovat siis tänään vallanneet Palmyran takaisin Isisiltä ja samalla myös katkaisseet Palmyrasta Raqqaan vievän tien. Kyseessä on aivan valtava takaisku Isisille, vielä kun jenkit tappoivat järjestön kakkosmiehen niin todella suuria menetyksiä on Isis kärsinyt.

Mutta kenen tehtäväksi jää puhdistaa Raqqaa? Onko Al-Assadille luvattu jotakin, jos hyökkää Raqqaan? Mosul jäänee Irakin armeijalle ja ilmeisesti jonkinlainen offensiivi on jo meneillään Mosulin pohjoispuolella
 

Ignoramus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menneisyyden Pallo
Mutta kenen tehtäväksi jää puhdistaa Raqqaa? Onko Al-Assadille luvattu jotakin, jos hyökkää Raqqaan?

Bashar al-Assad on Syyrian presidentti ja valtionpäämies. En usko, että hänelle tarvitsee luvata yhtään mitään, jotta hän olisi valmis hävittämään "kapinalliset" maastaan, olivat ne sitten maltillisia tai radikaaleja terroristeja.
 

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
No itse olen asunut islamilaisessa maassa, tutkinut myös työkseni poliittista islamia ja tunnen varmaan enemmän muslimeja kuin 90% tämän palstan nimimerkeistä yhteensä. Asenteiden ongelmasta kertoo jotain vaikka se, kun Pariisin iskujen jälkeen kaikkialla pidettiin jalkapallon maaotteluissa hiljainen hetki, niin Istanbulissa se kuullosti tältä:

Video: Turkey fans boo moment of silence for Paris attacks, then chant 'Allahu Akbar' - YouTube...

Kiitoksia nimimerkille LuKi ehkä palstan parhaasta postauksesta, joka syventää tietämystä islamilaisuudesta ja mistä lähtökohdista meidän pitää myös suhtautua Euroopassa niin ISIS:ksen toimintamalleihin, kuten myös siihen "passiiviseen" kannatuspohjaan, minkä avulla he pystyvät operoimaan.. En ole (poliittista) islamia työkseni tutkinut, mutta islamilaisissa maissa (kolmessa) yhteensä joitakin vuosia asuneena ja paikallisten kanssa töitä tehneenä voin allekirjoittaa koko viestisi lähes sanasta sanaan.

Ehkä jonkinlaisena lisäyksenä kirjoittamaasi sanoisin, että mielestäni mahdollisuus muutokseen elää siellä, missä myös paine tällä hetkellä on. Länsimaiden median kirjoituksissa, kuten tälläkin palstalla, on ehkä aliarvioitu sitä aspektia ja motivaatiota ISI:ksen iskuille ja operoinnille Eurooppassa, että vastakkainasettelun ja värväämispoliitikan lisäksi he aidosti myös pelkäävät omaa sisäistä muutosta, jonka eurooppaan muuttaneet "maallistuneet" muslimit tulevat sisältäpäin aiheuttamaan. Islamilainen maailma on suuremmassa skaalassa ikäänkuin kuin mitä Turkki on (kehityksessä toki paljon pidemmällä) miniatyyrina kuvaamassa koko islamilaisen maailman tietä.

Samaan hengenvetoon täytyy kyllä todeta Turkista, että olen ollut äärimmäisen pettynyt siihen, kuinka hitaasti Turkki on tietyiltä osin muuttunut ja varsinkin kuinka kehityksessä on tietyiltä osin otettu jopa taka-askelia poliittisen ilmapiirin koventuessa viime vuosina uskonnon nimissä. Tietenkin asiaa pitäisi tarkastella hiukan pidemmällä perspektiivillä. Mutta juuri tästä syystä johtuen Turkkia ei sovi jättää yksin. Turkin kohtalo määrittelee aika paljon myös sitä suuntaa, mitä kohti muu islamilainen maailma tulee kulkemaan, ainakin lyhyellä/keskipitkällä aikavälillä. Voi olla liikaa sanottu, mutta nähdäkseni epäonnistuminen Turkissa tullee tarkoittamaan epäonnistumista myös muissa islamilaisissa valtioissa, siis länsimaisesta näkövinkkelistä asiaa tarkasteltuna.
 
Viimeksi muokattu:

Morgoth

Jäsen
Bashar al-Assad on Syyrian presidentti ja valtionpäämies. En usko, että hänelle tarvitsee luvata yhtään mitään, jotta hän olisi valmis hävittämään "kapinalliset" maastaan, olivat ne sitten maltillisia tai radikaaleja terroristeja.

Al-Assad ei ole (enää) mitään ilman Venäjän tukea ja hän olisi luultavasti jo entinen johtaja ilman Venäjän väliintuloa.
 
Iraqi Soldiers Flee Again in Iraq Army’s First Mosul Operation - The Daily Beast

"When their artillery struck something that created a huge explosion inside Nasr, Jibouri and his men shouted with joy. They thought maybe they’d hit an ISIS suicide bomber. General Jibouri looked with his binoculars over the trench to see the result of the artillery, and it seemed he already thought he achieved victory over ISIS militants in the village.

Yet one hour later, his men were not so joyful, when most soldiers ran in panic, fleeing in their Humvees, fearing ISIS mortar attacks. Just a few of his men, including the artillery officers, stood their ground
."

No ei tota isistä ainakaan noin voiteta...
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
...
Samaan hengenvetoon täytyy kyllä todeta Turkista, että olen ollut äärimmäisen pettynyt siihen, kuinka hitaasti Turkki on tietyiltä osin muuttunut ja varsinkin kuinka kehityksessä on tietyiltä osin otettu jopa taka-askelia poliittisen ilmapiirin koventuessa viime vuosina uskonnon nimissä. Tietenkin asiaa pitäisi tarkastella hiukan pidemmällä perspektiivillä. Mutta juuri tästä syystä johtuen Turkkia ei sovi jättää yksin. Turkin kohtalo määrittelee aika paljon myös sitä suuntaa, mitä kohti muu islamilainen maailma tulee kulkemaan, ainakin lyhyellä/keskipitkällä aikavälillä. Voi olla liikaa sanottu, mutta nähdäkseni epäonnistuminen Turkissa tullee tarkoittamaan epäonnistumista myös muissa islamilaisissa valtioissa, siis länsimaisesta näkövinkkelistä asiaa tarkasteltuna.
Turkissa voidaan nähdä sama kehitys mikä on ikävä kyllä todellisuutta myös esimerkiksi Unkarissa, taloustilanteen heikennyttyä populistit pääsevät valtaan ja alkavat paikallisesti sopivalla tekosyyllä (Turkissa uskonto, Unkarissa oikeistopopulismi ja jonkunlainen kansallisromanttinen äärikonservatiivisuus) sementoida diktaattorille tukevaa valta-asemaa.

Nuorturkkilaisista voi olla montaa mieltä ja tekivät (suurturkkilaisuuden nimissä) todella kaameita rikoksiakin (armenialaisten kansanmurha päällimmäisenä), mutta saivat ihmeen tehokkaasti revittyä Ottomaanien valtakunnan nykyaikaan ja todella pitkään näytti että muutos olisi jatkuva ja pysyvä. Itse asiassa viime vuosien takapakkeja en olisi uskonut tulevan vaikka kehityksen stagnaatiota voi aina odottaa tällaisissa tapauksissa, sen verran roimasti Turkki on kuitenkin länsimaalaistumisestaan hyötynyt. Toivotaan että talouden jossain vaiheessa kääntyessä taas nousuun, turkkilainenkin keskiluokka muistaa että maallinen hyvä on loppupeleissä hienompi asia kuin paatoksellinen uskonnollisnationalismi, sillä Turkki on (kuten lainaamassani viestissä todetaankin) äärimmäisen tärkeä esimerkki Lähi-idälle ja eräänlainen ikkuna Eurooppaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös