Liverpooligan kirjoitti:
Muutenkin on kovin mielenkiintoinen tämä teoriasi tästä, miten kuolemaa pystyy ehkäisemään kuolemaa kylvävällä ydinaseella. Eli siis väkivallan uhka ehkäisee itse väkivaltaa...vai? Nerokasta!
Ei ole toiminut muuallakaan, miksi toimisi tässäkään yhteydessä.
Mietipä tarkemmin tilannetta Kylmän sodan aikana, ydinase takasi tavallaan sen ettei laajamittaista sotaa syntynyt, useita suurempia sotia kyllä mutta ydinaseen olemassa olo tavallaan esti sen ettei mikään näistä sodista eskaloitunut maailmanlaajuiseksi sodaksi. Jos kuvitellaan tilannetta Vietnamissa ja vain Yhdysvalloilla olisi ollut ydinase niin tuolloin se olisi taatusti käyttänyt ydinasetta vihollistaan vastaan mutta kun ydinaseen omisti myös Pohjois-Vietnamin liittolainen Neuvostoliitto niin ydinaseen käyttö sodassa jäin vain mietinnän tasolle, sen edemmäs ei päästy.
Jos sitten tarkastellaan tämän päivän tilannetta niin Pohjois-Korea on tilanteessa jossa se kykenee pelottelullaan takaamaan sen ettei siihen kohdisteta suoranaisen sotilaallisen iskun uhkaa, jos taasen kävisi selväksi ettei Pohjois-Korealla ole ydinasetta niin tuolloin valtion johto olisi huomattavan heikoilla käydessään neuvottelua Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten välillä, mutta kun he kykenevät pelaamaan peliä ydinase-kortilla tämä antaa heille mahdollisuuden kiristää vastapuolta. Samalla kuitenkin ydinase-kortti takaa sen ettei heitä vastaan aloiteta ihan helpolla sotilaallisia toimia, tosin Pohjois-Korean tapauksessa on myös otettava huomioon valtion sijainti Kiinan ja Venäjän kainalossa mutta huomionarvoinen on myös maan ydinase-kortti jota se viljelee, jos korttia ei olisi olemassa valtiojohdon olisi huomattavasti vaikeampi lypsää avustuksia ja tukia länneltä.
Mikäli sitten tarkastellaan Irania niin voidaan todeta, että ydinase heidän hallussaan rauhoittaisi ehdottomasti Yhdysvaltojen halua käyttää voimatoimia maata kohtaan. Mutta jos Iran käyttäisi ydinasettaan Yhdysvaltoja vastaan tilanne muuttuisi olennaisella tapaa, samoin kävisi Pohjois-Korealle jos se päättäisikin iskeä oletetulla ydinaseellaan vaikkapa Etelä-Koreaan tai Japaniin. Eli ydinaseella voidaan teoriassa tasapainottaa tilanne siten ettei vihollinen hyökkää tai vihollinen harkitsee hyökkäystään hyvin tarkoin - tietty mitä vähemmin ydinaseita esim. Iranilla olisi sitä vähäisempi pelotevaikutus on mutta jos ydinlatauksia olisi jo yli kymmenen kappaletta niin tuolloin pelotevaikutus alkaisi olla jo sitäluokkaa ettei Yhdysvaltojen ensi-isku enää kenties olekaan todennäköinen. Ainoa kysymysmerkki Yhdysvaltojen liittolaisista on Israel, se on tavallaan arvoituksellinen kortti ja jos Iran jo olisi saanut ydinaseen niin on vaikea päätellä millaisiin toimiin Israelissa ryhdyttäisi - siksi Israel epäilemättä haluaa nähdä tilanteen sellaisena ettei Iran saa milloinkaan haltuunsa yhtäkään taistelulatausta ja jollei Yhdysvallat ryhdy toimiin Iranin ydinaseen ehkäisemiseksi niin Israel epäilemättä harkitsee ryhtymistä hyvin tarkkaan (tai se on jo nyt suunnitellut mahdollisia hyökkäyksiä Iranin ydinlaitoksia vastaan).
Eli summataan, ydinase voi toimia tasapainottavana tekijänä kuten Kylmän sodan aikaan tapahtui eli pienemmät sodat eivät eskaloituneet maailmansodiksi koska kummallakin puolella oli riittävästi ydinaseita toisen tuhoamiseen. Mikäli Iran saisi ydinaseita (yksi ei välttämättä riitä) se voi tasapainottaa tilannetta siten, että se joko estää hyökkäyksen kokonaan tai saa aikaan sen, että Yhdysvalloissa harkitaan huomattavan tarkkaan mahdollisen hyökkäyksen seuraamuksia ja minun on vaikea kuvitella, että Yhdysvallat lähettäisi joukkojaan sotaan jossa vastustajalla on useita (kymmenen tai enemmän) ydinaseita koska tuolloin tappioiden riski kasvaa huomattavan suureksi mutta tässä tilanteessa iranilaistenkin on harkittava tekojaan huomattavasti, sillä jos he ryhtyvät ensi-iskuun vaikkapa Saudi-Arabiassa sijaitsevaa Yhdysvaltojen tukikohtaa vastaan tai Israelia vastaan niin tämän jälkeen ei Israelin kuten ei Yhdysvaltojenkaan tarvitse miettia omien tekojensa seuraamuksia. Ts. käyttämätön ydinase saa aikaan kauhuntasapainon mikä ehkäisee pieniä kriisejä eskaloitumatta laajamittaisiksi ydinasein käytäviksi sodiksi.
Täsmennetään vielä etten itse kannata ydinaseiden leviämistä uusiin valtioihin mutta pidän varsin ymmärrettävänä sitä, että useampikin valtio nykyään haluaisi ydinaseen itselleen.*
vlad.