Kertoo aika paljon millä tasolla liikut. Osaatko muuten käyttää mikroaaltouunia tai televisiota vai ovatko nekin niin monimutkaisia nykyään että venaat iTelkkua ja iMikroa?
Tai vaatekaappiin iRaqia...(i-Rack, niille jotka eivät ole MadTV:n sketsiä nähneet).
Kyllähän tuo käytettävyys on nähty aika usein osoittautuvan vain omien opittujen käytäntöjen olettamiseksi parhaiksi mahdollisiksi ja siten "käytettävyydeltään parhaiksi". Omien käyttökokemusten pohjalta kyse on ihan siitä, miten itsensä ehdollistaa, Hyvät Naurut Netistä-ketjussa on hyviä esimerkkejä mihin itsesuggestion voimalla "päätyy" aka. saamaan turpiinsa ninjalta, kun maagiset chi-voimat eivät toimikaan niinkuin ne ovat toimineet uskollisiin alamaisiin.
Suurin ongelma tuntuu fanaattisimmille mäkkipojille olevan se, että windows-ympäristön muunneltavuus ja muokattavuus _omaan käyttöön sopivaksi_ on oikeastaan ihan kiva asia, sen sijaan että tehdään asiat tasan tarkkaan niinkuin Steve-setä on visioinut, vaikkei metodeissa itsessään välttämättä olisikaan suurempaa vikaa. Hauskin keskustelu mitä olen käynyt on ibookkien tapa säätää systeemin volyymiä F5:sta tjsp. mikä oli siis aaaaaiiivan käsittämättömän huikeeta käytettävyyttä verrattuna ankean Fujitsun Fn-näppäin+F5-yhdistelmään.
Mitä en kielläkään, paitsi jos koneessa käytetäänkin softaa missä funktionäppäimiä pitää painella jatkuvasti (no, jokainen FPS-pelaaja hakkaa F5:sta ja F9:ä sekuntin välein :). Luonnollisesti vastaus tähän dilemmaan oli "Mäcillä ei pelata"...no ei pelatakaan, koska näin on päätetty ylhäältä käsin. Kun Windows-maailmassa koneen käyttötarkoitusta ei voi päättää ylhäältä käsin, on selvää että koneet suunnitellaan mahdollisimman "standardeiksi" mikä toki _joissain_ sovellusympäristöissä heikentää käytettävyyttä, mutta _joissain_ taas lisää sitä.
Kun tätä "ongelmaa" ei maccipuolella ole, niin koko käytettävyys on tavallaan absurdi käsite. Ei se varsinaisesti tee jostain asiasta käytettävämpää, että rajataan mahdollisimman tiukasti vaihtoehdot ja klassiseen omena-tyyliin "jos jotain ei ole, sitä ei tarvita"...