No tämä kuulostaa kyllä nimenomaan siltä, ettei se jääkiekko ole Tampereella elämää suurempaa. Kun vastustajan kannattajia voi löytyä joillain jopa kotoa, niin ei siinä kovin tulisesta derbystä ole kyse. Helsingissä tuollaisen tilanteen voisi aiheuttaa korkeintaan joku uusioperhekuvio, mutta tuskin mikään muu. Tuntuu siltä, että Tampereella se oma joukkue usein vain valitaan, eikä siihen mikään ohjaa - eikä siihen ainakaan synnytä.
Pitääkö tuo tulkita niin, että Helsingissä joukkuevalinta ohjaa jopa kumppanivalintaa?
Tampereellahan sanotaan leikillisesti, että Taysin synnytysosastolla lyödään joukkueen leima takapuoleen. Se ei kuitenkaan estä sitä, että sisarukset tai puolisot eivät saattaisi kannattaa eri joukkuetta.
Itse olen muun perheeni tavoin kannattanut lapsesta asti Ilvestä, mutta pelasin ala- ja yläasteikäisenä Tapparassa. Ihan siitä käytännöllisestä syystä, että meidän kaupunginosassa pelasi varustekassin kantomatkan päässä Tapparan joukkue, jossa pelasi myös luokkakavereitani. Lähin Ilveksen joukkue pelasi vähän matkan päässä eri kaupunginosassa. En ollut edes ainoa meidän joukkueessa, joka valitsi samoin.
Eri kaupunkien välisissä derbyissä on helpompi pitää vihollisuuksia yllä, kun vastustajan kannattajien kanssa ei ole päivittäin tekemisissä. Pidän tuota kuitenkin pidemmän päälle aika lapsellisena. Varsinkin, jos tuota lietsoo saman kaupungin sisällä myös kaukalon ulkopuolella.
Ulkomaisten pallosarjojen väkivaltaisissa derbyissä on usein kyse myös siitä, että joukkueet ovat eri ihmisryhmien symbolisia lippulaivoja. Erot johtuvat politiikasta, uskonnosta, kielistä, etnisistä taustoista jne. En ymmärrä, mitä ihannoitavaa tuossa on.