Ilmoitukset

Nimimerkki HokiOnSporttia huilaa viikon sääntöjen 9§:n perusteella. Provoilu-viestejä lenteli vähän ympäriinsä.

Nimimerkki M.O.R.O huilaa viikon sääntöjen 4§:n perusteella. Turha viesti löytyy Mestiksen finaalipari-ketjusta.

Sulje ilmoitus

Nimimerkki Zolmu osoittautui aiemmin porttikiellon saaneen jäsenen uudeksi nimimerkiksi. Tämän vuoksi hänen kirjoitusoikeutensa on poistettu.

Mikäli elinikäisen pelikiellon saanut jäsen haluaa palata palstavahvuuteen, uuden nimimerkin luomisen sijaan suosittelemme lähettämään pyynnön oikeuksien avaamisesta moderaattoreille hyvien perusteluiden kera.

Sulje ilmoitus

Ilves vai Tappara, kumpi on se ”oikea”?

Viestiketju osiossa 'Jääkiekkoaiheiset äänestykset' , aloittajana Franck, 21.05.2013 klo 00.43.

?

Ilves vai Tappara?

 1. Ilves

  50,3%
 2. Tappara

  27,2%
 3. Ihan sama

  22,5%
 1. lunde Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
  Lainaus:

  Pitääkö tuo tulkita niin, että Helsingissä joukkuevalinta ohjaa jopa kumppanivalintaa?

  Tampereellahan sanotaan leikillisesti, että Taysin synnytysosastolla lyödään joukkueen leima takapuoleen. Se ei kuitenkaan estä sitä, että sisarukset tai puolisot eivät saattaisi kannattaa eri joukkuetta.

  Itse olen muun perheeni tavoin kannattanut lapsesta asti Ilvestä, mutta pelasin ala- ja yläasteikäisenä Tapparassa. Ihan siitä käytännöllisestä syystä, että meidän kaupunginosassa pelasi varustekassin kantomatkan päässä Tapparan joukkue, jossa pelasi myös luokkakavereitani. Lähin Ilveksen joukkue pelasi vähän matkan päässä eri kaupunginosassa. En ollut edes ainoa meidän joukkueessa, joka valitsi samoin.

  Eri kaupunkien välisissä derbyissä on helpompi pitää vihollisuuksia yllä, kun vastustajan kannattajien kanssa ei ole päivittäin tekemisissä. Pidän tuota kuitenkin pidemmän päälle aika lapsellisena. Varsinkin, jos tuota lietsoo saman kaupungin sisällä myös kaukalon ulkopuolella.

  Ulkomaisten pallosarjojen väkivaltaisissa derbyissä on usein kyse myös siitä, että joukkueet ovat eri ihmisryhmien symbolisia lippulaivoja. Erot johtuvat politiikasta, uskonnosta, kielistä, etnisistä taustoista jne. En ymmärrä, mitä ihannoitavaa tuossa on.
   
 2. nummenkallio Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  SM-liiga, 1üga, Kouvolan pikkucasuaalit
  Lainaus:
  Ei täällä tamperelaisen jääkiekon perinteitä ole kukaan kieltänytkään. Se vain ihmetyttää, ettei noin pitkillä perinteillä ole saatu tuon kiihkeämpää derbyä aikaiseksi.

  Lainaus:
  Siinähän se yksi hyvän derbyn merkki tulikin. Häviäjää vituttaa - ja kuuluukin vituttaa. Epäilen, että kaikista kauniista puheista huolimatta Tappara-fanien vitutuskäyrä nousisi aika rajusti, jos Ilves alkaisi pyyhkiä Tapparalla pöytää ja voittaisi vaikka ensi kaudella mestaruuden. Siihen päälle Ilves-fanit, jotka voisivat julistaa olevansa Tampereen ykkösiä - tämä olisi kummallekin leirille pitkästä aikaa uusi tilanne. Todellista uhkaahan voimasuhteiden muuttumisesta ei ole aikoihin ollut. Sen sijaan Helsingissä HIFK ja Jokerit ovat edenneet pitkään hyvin tasaväkisissä merkeissä, ja jos toinen on ollut ykkönen, niin toinen on pystynyt yleensä hyvin haastamaan. Siitä on seurannut se päättymätön kinastelu, kumpi onkaan Helsingin ykkönen. Nyt taistelu on tauolla, ja useimmilla laskutavoilla tilanne on niukasti HIFK:n eduksi, mutta kun Jokerit tulee takaisin, niin eiköhän homma jatku siitä, mihin jäätiin.

  Lainaus:
  En tiedä, mutta oman kokemukseni mukaan HIFK:n ja Jokereiden fanit eivät hirveästi kaveeraa keskenään. Työpaikoille voi tietysti aina osua molempien joukkueiden kannattajia, mutta samassa perheessä tuo on kyllä harvinaisuus. Tampereella ilmeisesti ei.

  Lainaus:
  No, Tampereella tehdään sitten näin, mutta kyllähän tuo kertoo siitä, että joukkueiden väliset raja-aidat ovat hyvin matalat.

  Lainaus:
  Siinä on ihannoitavaa se intohimo ja todella syvällä oleva kulttuuri. Jos ulkomaille mennään, niin tuollaisia derbyjä löytyy ihan jo Ruotsistakin. Se on ihan tavallista urheilukulttuuria suunnilleen kaikkialla muualla paitsi Suomessa. Väkivalta on tietenkin huono asia, mutta täytyy muistaa, että Suomessa se osataan kyllä ihan omastakin takaa. En tiedä, ovatko känniset snägärimyllyt yhtään sen parempaa väkivaltaa kuin urheilufanien keskinäiset nokkaanlyönnit.
   
 3. lunde Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
  Lainaus:
  Tampereen kaksikko on pelattu paikallispelejä pääsarjatasolla melkein 75 vuotta ja nykyisillä nimilläkin yli 60 vuotta. Siihen on mahtunut monenlaista vaihetta ja suhtautumista vastustajaan. Menestysjaksot ja valtasuhteet vaihtelevat. Pystyn sen omastakin kokemuksesta toteamaan, kun joitakin vuosikymmeniä on jo takana. Vaikka Tappara onkin ollut jo vuosia menestyneempi, niin se ei tarkoita sitä, että tilanne ei voisi muuttua jossain vaiheessa. Sotien jälkeen kesti pari vuosikymmentä, että joukkueet voittivat mestaruuksia lähes vuoronperään. Muualle Suomeen jaettiin tuona aikana mestaruuksia vain kourallinen. En ole tuota aikaa todistanut itse, mutta eiköhän ainakin silloin ole ollut ihan riittävän kiihkeät derbyt kilpailullisista asetelmista johtuen. 60-luvulla soppaa hämmensi vielä myös Koovee, jonka ansiosta kaikki mitalijoukkueet olivat Tampereelta kolmella kaudella.

  Vaikka en Helsingissä olekaan asunut, niin voisin kuvitella, että IFK:n ja Jokerien/Vesan derby ei ole koko historian ajan ollut yhtä räjähdysherkkä, mitä kuvailet. Joukkueiden yhteiseen historiaan kun mahtui jo ennen KHL-aikojakin useita kausia, että ne eivät pelanneet edes samassa sarjassa. Vielä enemmän mahtui kausia, jolloin varsinkin Jokereilla oli täysi työ pysyä pääsarjatasolla. Ilves ja TBK/Tappara ovat vuoden 1943 jälkeen olleet kaksi kautta eri sarjoissa. Ilves tippui Suomensarjaan (entinen I-divisioona ja nykyinen Mestis) kaudelle 1954-55 ja Tapparalle kävi sama kaudella 1965-66.

  Lainaus:
  Snägärimyllyt eivät ole parempaa tai huonompaa väkivaltaa kuin urheilujoukkueiden kannattajaryhmien huliganisointi. Väkivalta molemmissa muodoissaan on ihan yhtä huonoa. Se että Suomessa nyrkit ovat perinteisesti heiluneet välillä vähän turhankin herkästi eivät millään tavalla tee sitä vähemmän huonoksi urheilun yhteydessä. Pikemminkin päinvastoin.

  Omasta näkökulmastani katsottuna Tampereella on ihan riittävästi intohimoa ja kulttuuria, vaikka Ilves kannattajineen onkin ollut jonkinlainen uinuva jättiläinen viime ajat. Intohimoa on vaan vuosien aikana suunnattu tai ainakin opittu suuntamaan aika paljon muuhunkin kuin mustavalkoiseen vihanpitoon paikallisvastustajaa kohtaan. Voisin väittää, että koko Suomen jääkiekkokulttuuri on hyötynyt siitä mm. ensimmäisen tekojääradan, ensimmäisen jäähallin, jääkiekkomuseon, jääkiekkoleijonien nimeämisen jne. muodossa.
   
 4. bebeto Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara, Ylöjärven Ryhti
  Lainaus:
  En tiedä miten sinä kiihkeän paikallisderbyn ymmärrät, pitäisikö nyrkkien heilua jäällä ja katsomossa? Voimasuhteet ovat olleet Tampereella epätasaiset jokusen vuoden eikä kunnollista taistoa Tampereen herruudesta ole päässyt syntymään ennen tätä kevättä. Voin väittää että kyllä täälläkin hävinneen osapuolen kannattajia vituttaa jokaisen paikallispelin jälkeen. Eiköhän tilanne Helsingissä muuttunut kun Hartwall Areena valmistui, siihen asti Jokerit ja HIFK pelasivat sulassa sovussa samassa hallissa. Enkä usko että helsinkiläiset ovat sen homogeenisempaa sakkia kuin tamperelaisetkaan, kyllä sielläkin on kaveriporukoissa molempien kannattajia.

  Kamppailu Tampereen herruudesta 50 vuotta sitten | Tappara
   
 5. Pirkka Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  TPS
  Lainaus:
  Anteeksi pienoinen viive vastauksessa. Muistaakseni Petriläinen oli kapteenina siinä jälkimmäisen kauden ainoassa liigaottelussa, josta Altsi oli pois. Tai sitten se oli joku harjoitusottelu esim. pitsiturnauksessa. Saatan toki muistaa väärinkin.
   
 6. Mustanaamio Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tampereen Ilves, Valkeakosken Haka
  Lainaus:
  Sitä meinasin, olin ilmeisen väärässä. Se "Siperiaan karkoitus" (hyvä termi) oli aasinsiltana toistuvuuteen.

  Hyvät ovat sinun perustelusi, mutta ilmeisen erimiemieltä ollaan ;).
  Lainaus:
  Lakia jos tarvitaan, niin sitä ennen on ollut jo äärimmäisen huonoa käytöstä, mikä vie viihdearvon miinukselle. Tälläinen keski-ikäinen ukko ei tällöin välttämättä saavu katsomoon. Eli jos saan nähdä niitä muka kiivaita otteluita, jotka kuitenkin ovat niitä hengettömiä otteluita (Tampereen Derbyjä?) ilman oikeaa panosta ja vastapainoksi huonoa käytöstä katsomossa ja sen ulkopuolella, niin silloin jäljellä ei ole kovin paljoa.
   
 7. Captain K Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tampereen Ilves
  Edelleenkin ei kahta sanaa että Tampere on keltavihreä. Eihän Kahv.. Tapparan pleijari peleissä edes käy porukkaa kun Ipa ei ole vastassa (hymiö)

  Edit. Siinä onkin tiukka kysymys kummassa tänään on enemmän porukkaa Tappuran välierä matsissa, vaiko Ipan Veikkausliiga avauksessa...
   
  Viimeksi muokattu: 08.04.2017 klo 13.15
 8. axe Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara, URS LaKu, Slow Motion
  Lainaus:
  Mahtuuko Tammelaan 7300?
   
 9. Bronco Jäsen

  Lainaus:
  1) Peli pelataan Ratinassa

  2) Remontin jälkeen lähes (6500)
   
 10. nummenkallio Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  SM-liiga, 1üga, Kouvolan pikkucasuaalit
  Lainaus:
  Tietenkään en ole ollut näkemässä vanhoja aikoja, mutta ainakin historiateosten ja fanien puheiden perusteella IFK-leirissä on ollut koko ajan kova vimma tuhota Jokerit ja aikoinaan jo Vesa. Takavuosikymmeninä pääsyy lienee ollut politiikka, mutta kisa on kestänyt tulikuumana viime vuosiin saakka, kun Jokerit on kuronut aikoinaan valtavalta näyttänyttä eroa umpeen. Frank Moberghan tokaisi Jokereiden 1992 mestaruudesta, että "ne eivät saa meitä koskaan kiinni", mikä kuvastaa hyvin Mobergin ja ehkä koko IFK:n ajattelutapaa. Sen jälkeen tuli varmaan paskat housuun monta kertaa.

  Ihan mielenkiinnosta nyt kysyn, että onko Tampereella kisa ollut joskus sellainen, että vastustaja on haluttu tuhota? Ovatko Tapparan ja Ilveksen välit olleet joskus tuossa pisteessä? Tai mitä ne ovat olleet, kun ne ovat olleet huonoimmillaan?

  Lainaus:
  Tietenkin Tampereella on tehty merkittävää työtä suomalaisen jääkiekon eteen yleisesti, eikä sitä kukaan ole kiistämässä, mutta tuo on mielestäni vähän eri asia kuin derbykulttuuri.

  Lainaus:
  No Stadin derbyssä on nähty näitä molempia, joten vertailukohta on se. Tietenkään pelkät rähinät eivät riitä hyvään derbyyn, myös matsien täytyy olla hyviä. Mutta yleensä ne ovat olleet. Tiukka matsi ja siihen vielä päälle myllyt Laakson ratsastuskentällä. Oi niitä aikoja ;)

  Lainaus:
  Okei, uskon että Tampereenkin derbyssä on sentään jotain tunnetta. Juuri tänään otteluseurantaketjussa Tappara-fani nimitti Ilves-fania "kusiturkiksi", mistä kieltämättä ilahduin. Lisää tätä.

  Eri halleihin siirtyminen on voinut vaikuttaa, en sulje sitä pois. Näin Helsingissä asuvana uskallan silti edelleen väittää, että IFK:n ja Jokereiden fanien välillä on sellaista kyräilyä, mitä ei ehkä muualla Suomessa ole. Tämä ei tietenkään sulje pois sitä, että samassa porukassa voisi olla molempien kannattajia. Mutta sen uskallan väittää, että välit ovat kitkerämmät kuin vaikka Tampereella.
   
 11. muaddib Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara, Neutraalit Tarkkailijat
  Lainaus:
  Tappara 7600/7600 Hakametsässä.
  Ilves 3051/16800 Ratinassa.

  Ihan hyvin silti ö-luokan potkupallokomediaan.

  muaddib
   
  Viimeksi muokattu: 09.04.2017 klo 01.18
 12. Lapa11 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves, Vimpelin Veto
  Lainaus:
  Onko Mouhijärveltä salakuljetettu halliin 300 ylimääräistä ihmistä vai miksi liigan sivuilla lukee 7300?
   
 13. muaddib Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara, Neutraalit Tarkkailijat
  Lainaus:
  Luulin, että oli täysi tupa. Ei sitten kai ollut.

  muaddib
   
 14. El Gordo Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara
  Eikös tuo täysi tupa ollut. 7300 on Hakametsän kapasiteetti nykyään? 7600 oli joskus aiemmin.

  Tapparahan nämä katsojamäärät voittaa vuodesta toiseen Ilvekseen nähden, niin runkosarjassa kuin pudotuspeleissäkin. Jälkimmäisissä tietty auttaa sekin, että Ilveksen pudotuspelit tuppaa jäämään lyhyiksi, niin kokonaismäärä ei nouse suureksi vaikka joka peli olisi loppuunmyyty.

  Sitten jos otetaan mukaan jalkapallo-Ilves, futsal-Ilves ja mitä kaikkia niitä on, niin saattapi Ilves viedä voiton. En ole laskenut tosin. Tapparalla ei ole kuin jääkiekkoa ja taitoluistelua.
   
 15. Shard Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Detroit Red Wings, Tappara, Laine, Barkov, Helm
  Lainaus:
  Hakametsän kapasiteetti on ollut jo useamman kauden 7300. Oli täysi tupa.
   
 16. Bronco Jäsen

  Pelataan finaaleita ja YLI TUHAT IHMISTÄ loistaa poissaolollaan. Kova meno!
   
 17. Kirjoittelija Jäsen

  Lainaus:
  Aamulla pitää aikaisin herätä lypsämään Mansikkia. Pitää ymmärtää.
   
 18. bebeto Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara, Ylöjärven Ryhti
  Lainaus:
  Tämä on totta ja matka Kuopioon on pitkä, pitäisi mennä navettaan samoilla silmillä.
   
 19. Nännimäinen Jäsen

  Lainaus:
  Sitten kun me pelataan NHL-joukkuetta vastaan, niin...
   
 20. Eeyore Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara
  Kiitokset

  @bebeto Linkkisi yliopisto yliopistossa tehtyyn tutkielmaan oli tämän viestiketjun ainoita valopilkkuja. Selkeästi kirkkain niistä.


  Nuhteet

  @nummenkallio Surullista, jos käsitykseesi hyvästä paikallisasetelmasta kuuluu katsomoväkivalta.


  Numerot ja pohdinnat

  Tällä kaudella Tappara keräsi lehtereille 319 k (runkosarja) + 121 k (pudotuspeli) = 440 k katsojaa. Ilveksen vastaavat lukemat olivat 276 k + 67 k = 342 k. [1]

  Menestys kiinnostaa yhä suomalaisia, ja se lienee yksi tärkeimmistä yleisömagneeteista. Ilveksen kannattajat heräilivät loppukauden liitoon, mutta toisaalta taas yksi tappio Ässiä vastaan sai jo täyteen varatun Hakamettän jäämään selkeästi vajaaksi.

  Toinen taipumus on ollut, että menestys on vähentänyt mielenkiintoa otteluita kohtaan. Tämä on ymmärtääkseni näkynyt mm. TPS:n ja Kärppien menestysvuosien jälkeen (palstatietäjät korjatkoot käsitystäni, jos aihetta on).


  Selitteet

  [1] Tarkat lukemat: Tappara 319 382 + 120 876 = 440 258 ja Ilves 275 637 + 66 521 = 342 158.
   
 21. nummenkallio Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  SM-liiga, 1üga, Kouvolan pikkucasuaalit
  Lainaus:
  Lisätietoa tästä? Missähän sanon niin, että hyvään paikallispeliin kuuluu katsomoväkivalta? Olen sanonut, että hyvään paikallispeliin kuuluu se räjähdysherkkyys, kuten IFK:n ja Jokereiden keskinäisissä, mutta katsomoväkivaltaa en ole mielestäni ihannoinut. Sen olen toki myöntänyt, että tuollainen jännite voi väkivaltanakin purkautua, mutta sitä varten on Suomen laki.

  Ei tästä taida olla monellakaan uutta sanottavaa. Tamperelaisista hyvä derby on se, jossa voidaan leikkimielisesti kuittailla hallilla, mutta jossa poistutaan pelin jälkeen kavereina kaupungin suuntaan. Minun mielestäni hyvä derby on se, jollaisia Helsingissä nähtiin tämän vuosikymmenen alkupuolella.
   
 22. bebeto Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara, Ylöjärven Ryhti
  Lainaus:
  Tuollainen käsitys saattaa tulla jos seuraa otteluita iltapäivälehtien välityksellä. Kannattaa joskus pistäytyä paikanpäällä, voi yllättyä positiivisesti.
   
 23. nummenkallio Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  SM-liiga, 1üga, Kouvolan pikkucasuaalit
  Lainaus:
  No täällähän on juuri haluttu korostaa sitä Tampereen rauhanomaista derbytyyliä verrattuna Helsingin brutaaliin menoon, jos siihen viittasit. Ymmärrän kyllä, ettei kaikki mene niin kuin ip-lehdissä, olen ollut sellaisessa töissäkin joten ei tule yllätyksenä.