Ilmoitukset

Nimimerkki Eric Rooslind on viime aikoina kirjoittanut vinon nipun turhia ja provosoivia viestejä, joten passitimme hänet viikon ajaksi jäähyboksiin rauhoittumaan.

Sulje ilmoitus

Nimimerkki Kärppäri on saanut viikon pelikiellon sisällöttömästä ja asiattomasta viestistään Kärpät-HIFK -sarjan ketjussa.

Nimimerkin Koffari viestien taso ei noussut jo annetun huomautuksen jälkeenkään, joten hänen kirjoitusoikeutensa palstalle on poistettu.

Nimimerkki Samart on passitettu viikon pelikieltoon HIFK-osioon kirjoitetusta henkilökohtaisesta hyökkäyksestä.

Sulje ilmoitus

Nimimerkki HokiOnSporttia huilaa viikon sääntöjen 9§:n perusteella. Provoilu-viestejä lenteli vähän ympäriinsä.

Nimimerkki M.O.R.O huilaa viikon sääntöjen 4§:n perusteella. Turha viesti löytyy Mestiksen finaalipari-ketjusta.

Sulje ilmoitus

Ilves vai Tappara, kumpi on se ”oikea”?

Viestiketju osiossa 'Jääkiekkoaiheiset äänestykset' , aloittajana Franck, 21.05.2013 klo 00.43.

?

Ilves vai Tappara?

 1. Ilves

  50,3%
 2. Tappara

  27,2%
 3. Ihan sama

  22,5%
 1. Nännimäinen Jäsen

  Mikään ei vedä vertoja Tampereen derbylle! (linkki vie IS:n sivuille)

  Hieno teksti Ipan mieheltä. Jossain voi olla isommat hallit, paremmat pelaajat ja enemmän panosta, mutta meille tämä on se merkittävin kamppailu. Ehkä osa stadilaisista, porilaisista tai raumalaisista tajuaa mistä on kyse.
   
 2. nummenkallio Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  SM-liiga, 1üga, Kouvolan pikkucasuaalit
  Kaikillehan se oma derby on se kovin. Se on ihan luonnollista. Silti väittäisin, että ihan absoluuttisesti kovimmat derbyt vedettiin Helsingissä tämän vuosikymmenen alussa, kun tasavahvat HIFK ja Jokerit kalistelivat sapeleitaan ja kohtasivat pleijareissakin. Tuohon muutaman vuoden intensiiviseen vihanpitoon Tapparalla ja Ilveksellä on vielä matkaa, mutta kyllähän tämä menossa oleva sarja tuo Tampereen derbylle hyvää nostetta. Ja jos Ilves vahvistuu nyt pysyvästi, niin se vahvistaa koko derbyäkin.
   
 3. bebeto Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara, Ylöjärven Ryhti
  Lainaus:
  Onneksi on matkaa tuohon helsinkiläisten intensiiviseen vihanpitoon. Tampereella on aina osattu kunnioittaa paikallisvastustajaa eikä ole lähdetty vihanpidon tielle, Helsingissäkin tuon vihanpidon taisivat aloittaa junantuomat.
   
 4. Ralph Jäsen

  Tietenkin HIFK-Jokerit on ihan oma juttunsa, eikä voi edes verrata Ilves-Tappara-pariin. HIFK:n ja Jokereiden kannattajat kuitenkin asuivat toistensa naapureissa ja kyllä siinä kova paikallistaisteluhenki syntyy. Se sijaan Hervannasta on Mouhijärvelle yli 50 kilometriä, joten samanlaista jatkuvaa vastapuolen kohtaamista ei faneille ole tarjolla.
   
 5. Shard Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Detroit Red Wings, Tappara, Laine, Barkov, Helm
  Lainaus:
  Juuri näin. Ilveksellä on todistettavasti faneja Mouhijärvellä, kuten palstalla pyörinyt kuvakaappaus todistaa. Tapparalla ei ollut ainuttakaan kausikorttilaista Mouhista, kun asiaa tutkittiin.
   
 6. Crueman Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves, Man Utd
  Lainaus:
  Ei Westend ja Keravakaan ihan naapuripitäjiä ole.
   
 7. Nännimäinen Jäsen

  Lainaus:
  Tapparan ja Ilveksen ohella myös HIFK ja Jokerit ovat suurseuroja, joilla löytyy viljalti kannattajia läpi maan. Toisaalta kielelliset ja aatteelliset erot seurojen historiassa lienevät hivenen syvempiä kuin Mansesterissa, mikä on omiaan luomaan lisäjännitteitä.

  Tampereella on muuten ihan yleistä, että samasta perheestä löytyy molempien seurojen kannattajia.
   
 8. nummenkallio Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  SM-liiga, 1üga, Kouvolan pikkucasuaalit
  Lainaus:
  Eiköhän sitä vihanpitoa ole ollut jossain muodossa jo vuosikymmeniä, kenties jopa Töölön Vesan ajoista asti. Pitää muistaa, että HIFK ja Jokerit ovat taustoiltaan niin erilaisia seuroja, ettei niitä yhdistä oikein muu kuin laji, kotikaupunki ja tasavahva menestys. Ja juuri noista eroista se derby elääkin.

  Lainaus:
  Niin, vaikka useimmat sen tietävät, niin HIFK on porvariston ja muiden hyväosaisten seura, kun taas Jokerit on taustaltaan työväenliikkeen seura. Tuo jako on edelleen olemassa, kuten myös kielijako ja jossain määrin aluejakokin. Tapparaa ja Ilvestä ei taida erottaa selvästi mikään noista asioista. Toista se olisi, jos kaksikon toinen osapuoli olisi sikäläinen kommariseura KooVee.

  On sinänsä hienoa, että Tampereella on kunnioitettu paikallisvastustajaa, mutta siitä ei ole pitkä matka intohimon puuttumiseen ja tylsyyteen. Vaikka Stadin derbyssä on tapahtunut paljon ylilyöntejä, niin kyllähän se on (tai oli) intohimoisuudeltaan omaa luokkaansa Suomessa. Pieni tuulahdus siitä, mikä on ihan tavanomaista esimerkiksi jalkapallossa.
   
 9. bebeto Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara, Ylöjärven Ryhti
  Lainaus:
  Juu, Harry Harkimo, working class hero. Vastustajan kunnioittaminen ja intohimon puute eivät ole synonyymejä eivätkä täten korreloi. Potkupalloa ei pidä sotkea tamperelaiseen jääkiekkoskeneen millään tavalla. Helsingin paikalliset olivat median luomaa hypeä, Tampereen paikalliset ovat suomalaisen jääkiekon historiaa ja tulevaisuutta.
   
 10. Kaukosäädin Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves, Real Madrid
  Eli mitä enemmän poliittisia erimielisyyksiä, huutelua ja pahoinpitelyjä niin sitä parempi derby? Täytyy vissiin vetää piriä huomenna ennen matsia ja ottaa puukko, vapaaotteluhanskat ja hammassuojat matkaan huomenna.
   
 11. nummenkallio Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  SM-liiga, 1üga, Kouvolan pikkucasuaalit
  Lainaus:
  Hyvä kunnioittamani nimimerkki @bebeto. Se ei ole Jokereiden vika, että Hjallis vei seuran pois juuriltaan. Siitä seurasi paljon hyvää mutta vielä enemmän pahaa. Silti Jokereiden tausta ei häivy mihinkään.

  Jalkapallo on se laji, josta kannattajakulttuuria mitataan. Stadin derbyt ovat olleet Suomen lätkäskenessä ainoita, jotka lähestyvät kannattajatoiminnassa jalkapalloa. Ja yllättäen jalkapallonkin puolelta ainoat vertailukelpoiset matsit löytyvät Helsingistä.

  Tampereen derby on kiva tamperelaisille, mutta ei se ainakaan vielä mikään suuri derby ole.
   
 12. Mustanaamio Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tampereen Ilves, Valkeakosken Haka
  Eli Stadin derbyt ei lähesty urheilullisesti mitään sceneä mutta "kannatajatoiminnassa" ollaan lähestymässä jotain hienoa? Lätkää siellä ei derpyksi asti enään pelata ja jalkapallokin on sitä luokkaa mitä se nyt Suomessa on. Ei sen kummempaa futista, kuin muuallakaan Suomessa.

  Tampereen paikalliset on kivoja kaikille, koska niissä on hyvä fiilis. Ehkä kaukalossa saattaa hiukan lämmetä, mutta tässä vaiheessa kevättä se sallitaan rajoitetusti. Se on suuri derby! Parempi, kuin moni muu.
   
 13. nummenkallio Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  SM-liiga, 1üga, Kouvolan pikkucasuaalit
  Täällä on nyt kilvan kehuttu Tampereen derbyä ja sitä, kuinka kaikilla on siellä niin kivaa. Voisikohan tuohon derbyn tunnelmaan vaikuttaa sekin, että Ilves ja Tappara eivät ole aikoihin pelanneet kovin merkityksellisiä otteluita tai sarjoja keskenään? Nyt tämän menossa olevan sarjan perään vielä muutama muu tiukka pleijarisarja, niin katsotaan sitten, miten veljellisessä hengessä jaksetaan vielä mennä. IFK:lla ja Jokereillahan on paljon yhteistä pleijarihistoriaakin, joten senkin takia Stadin derby on ollut paljon tulisempi.

  Lainaus:
  Kyllä näissä 2010-luvun Stadin (lätkä)derbyissä oli mielestäni paljon hyviä matseja. Kaikkein kovin oli kevään 2011 puolivälieräsarja, jossa Jokerit oli jo läpiajon päässä jatkopaikasta, mutta HIFK vei sarjan lopulta seiskapelissä. Se oli helvetin hyvää kiekkoa ja sen kauden moraalinen finaali. Ja kyllä niitä hyviä keskinäisiä pelejä oli paljon muitakin. Kohtaamisen tunnelma ja intensiteetti vaikuttaa varmasti kentälläkin, ovathan monet pelaajatkin niin sanoneet.

  Futiksesta voidaan ottaa hyväksi esimerkiksi vaikka Rooman derby. AS Roma ja Lazio eivät ole kuuluneet Serie A:n kärkijoukkueisiin kuin hetkittäin, eivät siis ole mitään kestomenestyjiä kumpikaan, mutta niiden pelaamat keskinäiset ovat lähes poikkeuksetta hemmetin hyvää futista. Yksi syy siihen on tunnelma ja se vihollisuus. Ja vaikka suomalaista jalkapalloa jaksetaan aina väheksyä, niin kyllähän HJK:n ja HIFK:n keskinäiset ovat parasta jalkapalloa, mitä tässä maassa voi nähdä, juuri tuosta samasta syystä. Vain TPS:n ja Interin kohtaamiset pärjäävät niille.

  Kyllä se oikea derbykulttuuri rantautuu vielä sinne Tampereellekin.
   
 14. Mustanaamio Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tampereen Ilves, Valkeakosken Haka
  Hyvät oli paikallispelit Hakamettässä, vaikka ei ihan mieleinen loppu ollutkaan. Toivon tämän Tampereen kulttuurin jatkuvan tälläisena, enkä kaipaa Stadin derbyistä mitään. Lätkässä 2011 ei tule toistumaan Helsingissä tuskin koskaan?
  Ei oikein osunut tuo:
  Lainaus:
  ja
  Lainaus:
  En tarkoittanut väheksyä peliä vaan sen ympärillä olevaa huonoa käytöstä. Sama kuin puulaakipeleissä pyrittäisiin tuohon suuntaan. Itse käyn katselemassa futiksessa milloin mitäkin divaria, ihan fiiliksen vuoksi ja makkara on hyvää. Pelillisesti parhaat pelit sitten telkkarista. Roomasta on pirun pitkä matka Helsinkiin monessakin mielessä.
  Tietysti nummenkalliolla on omat muistonsa ja fiiliksensä. Ne on niitä elämyksiä, mitä näistä peleistä saa. En missään nimessä halua dissata sitä hyvää fiilistä minkä peleistä parhaimmillaan voi saada sen tasosta riippumatta. Tai pettymystä, mikä nyt itsellä päälimmäisenä viimeisestä. Ja puran täällä pahaa mieltäni.

  Vihollishommat onkin sitten sellaisia hommia mitä ei pidä sotkea mihinkään, Niistä ei seuraa mitään hyvää. Vaikka sitä tuskin nummenkallio tarkoitti, niin sellaisena sen koen.
   
 15. Gemondo Jäsen

  Joo'o. Heräsin tänään Helsingissä räntäsateeseen ja mietin että mitähän sitä tänään vapaapäivän kunniaksi tekisi. Sitten huomasin Facebookista että kello 11 alkaisi lipunmyynti Tampereen paikallisotteluun ja vieläpä kaikkien huulillilla olevaan The Game 7:iin. No ei muuta kuin yhteys tamperelaisiin tuttaviin ja ilmoitus että yksi helsinkiläinen olisi enemmän kuin innokas tulemaan paikanpäälle aistimaan tätä Tampereen paikallistaistelua ihan livenä.

  No liputhan vietiin käsistä ja loputulokseana oli matsin seuraaminen Töölöläisessä sporttipubissa.

  Thank god.

  Sillä eihän pelissä tapahtunut yhtään mitään ensimäisen viiden minuutin jälkeen.

  Kysynkin siis; olisiko tunnelma paikanpäällä eronnut jotenkin normaalista pelustä, vai vääristikö TV-lähetys jotenkin tunnelmaa koska helsinkiläisessä pubissa mikään ei viitannut siihen että peli olisi eronnut perus runkosarjaottelusta?
   
 16. nummenkallio Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  SM-liiga, 1üga, Kouvolan pikkucasuaalit
  Lainaus:
  Sillä Rooma-esimerkillä tarkoitin sitä, että kiihkeä kannustus voi nostaa pelin tasoa. Ja kyllähän se kannustus on sitä kiihkeämpää, mitä enemmän vastustaja herättää tunteita. Ja niitä tunteita herättää taas vastakkainasettelu ja vihollisuus. Ei tämä ole mikään Rooman erikoisuus, kyllä tämä toimii joka puolella maailmaa.

  Lainaus:
  Koet ihan oikein. Hyvä derby tarvitsee tietyn määrän vihollisuutta. Uskallan sanoa sen ääneen. Helsingin paikallisen lisäksi sitä on esimerkiksi parissa Ässät-Lukko, kuten myös vaikka pitkän tauon jälkeen henkiin heränneessä parissa KooKoo-SaiPa. Näissä kahdessa sen vihollisuuden tuovat kaupungit. Ja mitä enemmän vihollisuutta on, sitä voimakkaammin voiton tai tappion kokee. Se on sitten jokaisen omalla vastuulla, millaisiin tekoihin tuo vihollisuus johtaa. Ylilyöntejä varten on kuitenkin olemassa Suomen laki, ja uskon, että monilla raja menee sanallisessa provosoinnissa.

  Kuten edelliskerralla sanoin, Tampereen derby näyttäytyy ulospäin hyvin säyseänä siksi, etteivät joukkueet ole pelanneet aikoihin merkityksellisiä pelejä keskenään. Lisäksi seurat ovat eläneet vuosikausia eri maailmoissa, kun Tappara on pelannut mitaleista ja Ilves on vain keskittynyt pysymään hengissä. Ja kyllähän sekin vaikuttaa paljon, ettei Tapparalla ja Ilveksellä ole taustoissaan sellaisia eroja kuin vaikka HIFK:lla ja Jokereilla. Eihän Tapparaa ja Ilvestä erota juuri muu kuin peliasun väri. Kun asetelmat ovat nämä, on helppo pelata ns. kilttejä derbyjä, joissa kaikilla on kivaa. Mutta kuten sanoin, jos Ilves nousee oikeasti haastamaan Tapparaa ja voittaa pari kuumaa keskinäistä pleijarisarjaa putkeen, niin katsotaan, millaiset tunnelmat ovat sitten. Veikkaan, että silloin sitä vihollisuutta alkaa Tampereeltakin löytyä. Voimasuhteiden horjuminen on omiaan aiheuttamaan sitä.

  Lainaus:
  Toistui heti keväällä 2012. Jos siis tarkoitat HIFK:n ja Jokereiden välistä pleijarisarjaa. Nyt joukkueet eivät tietysti pelaa vastakkain, kun Jokerit on karkotettuna Siperiaan, mutta kyllä se sieltä vielä takaisin tulee, jolloin maan ykkösderby herää taas henkiin.
   
 17. Henkka Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara, Red Wings, Arsenal, Grand Rapids Griffins
  Lainaus:
  Hallissa paikallaolleet kertoivat, että oli paras tunnelma ikinä.

  Veikkaanpa, että töölöläinen sporttipubi ei ole ihan paras paikka seurata Tampereen paikallisottelua. Olisitpa kokeillut vaikka jotain tamperelaista sporttipubia.
   
 18. lunde Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
  Tampereen derby saattaa tietysti näyttäytyä kilttinä, kun kilpailuasetelma on ollut pitkään niin vääristynyt ja juuri päättyneessä puolivälieräsarjassakin keskityttiin pelaamaan jääkiekkoa, eikä telomaan seuraikoneita tajuttomaksi. Aina ei tosin ole ollut näin. Vaikka 10-15 vuotta taaksepäin menemällä kohtaamiset olivat paljon kuumempia ja jopa kauden alla pelatuissa merkityksettömissä Tampere Cup -otteluissa saattoi hanskat lähteä käsistä.

  Kuittailua toki lentää nytkin ottelujen jälkeen leiristä toiseen, mutta itse ainakin arvostan sitä, että ottelusarjan päätyttyä suurin osa kannattajista osaa laskea sotakirveen ja kätellä vastustajien kannattajia rehdisti siinä missä pelaajatkin tekevät niin kaukalossa. Vaikka jääkiekko voi välillä olla Tampereella elämää suurempaa, niin peliähän se kuitenkin on vain. Vastustajan kannattajia löytyy kuitenkin ympäri vuoden työpaikalta, koulusta ja joillakin jopa kotoa.
   
 19. nummenkallio Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  SM-liiga, 1üga, Kouvolan pikkucasuaalit
  Lainaus:
  No tämä kuulostaa kyllä nimenomaan siltä, ettei se jääkiekko ole Tampereella elämää suurempaa. Kun vastustajan kannattajia voi löytyä joillain jopa kotoa, niin ei siinä kovin tulisesta derbystä ole kyse. Helsingissä tuollaisen tilanteen voisi aiheuttaa korkeintaan joku uusioperhekuvio, mutta tuskin mikään muu. Tuntuu siltä, että Tampereella se oma joukkue usein vain valitaan, eikä siihen mikään ohjaa - eikä siihen ainakaan synnytä.

  Joka tapauksessa on kiinnostavaa seurata, mihin suuntaan tuo Tampereen derby kehittyy. Jos Ilveksestä tulee tasavahva taistelupari Tapparalle, en tosiaan jaksa uskoa, että derby kestäisi yhtä hyvähenkisenä kuin nyt.
   
 20. ftr Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara, Huuhkajat, Borussia Dortmund
  Lainaus:
  Omasta mielestäni ei lähellekään niin hyvä, kun viime vuoden kutosfinaalissa. Toki tunnelma oli hyvä ja molemmat faniryhmät kannustivat hienosti, mutta ymmärrettävästikin ei ihan mestaruudenratkomistunnelmiin päästy.
   
 21. bebeto Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara, Ylöjärven Ryhti
  Lainaus:
  Kun Tampereella otettiin yhteen paikallisderbyissä ensimmäisiä kertoja taisi menestynein helsinkiläinen jääkiekkojoukkue olla HJK eli sellaisia perinteitä. Muistan että koulussa välitunnilla oli joskus jotain vääntöä ilvesläisten kanssa mutta eiköhän suurin osa ole kasvanut tuosta yli ja ulos. Tietenkin on myös sellaisia ihmisiä joilla henkinen kehitys jää valitettavasti lapsen tasolle myös aikuistuttuaan. Uskon kuitenkin että he ovat vähemmistössä myös Helsingissä.
   
 22. Runtulin Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit
  Lainaus:
  Ei tuolla nyt aivan täysin voi sitä pois pestä, että loppujen lopuksi kyse oli pienen ja mukavan Ilveksen ja menestyvän tapparan välisestä ottelusarjasta, jossa kaikilla oli mukavaa ja ilvestä ei edes kauheasti vituttanut lopulta polvistua suuremman edessä, kun "oli kuitenkin taisteltu miehekkäästi".

  Toivotaan, että muutaman vuoden päästä Tampereellakin pelattaisiin oikeasti sellainen paikallissarja, josta häviäjä ei lähde minkäänlaisena henkisenä voittajana. Pitäisin sitä paljon hienompana asiana kuin Tampereen legendaarisia paikallisvääntöjä ulkojäillä. Aika harva kai siitä enää repii tunnetta, että Ilveksen vaihtopenkistä irtosi ikävästi tikkuja ja lumisade yllätti kesken 5-3 ylivoiman?
   
 23. Captain K Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tampereen Ilves
  HIFK-Jokerit väännöt lätkässä oli ehdottomasti junttimaisinta mitä tiedän- ketjun kamaa.
   
 24. Kirjoittelija Jäsen

  Lainaus:
  Ja Tapparan syntyyn oli vielä kymmeniä vuosia. Eli sellaisia perinteitä.
   
 25. bebeto Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara, Ylöjärven Ryhti