Paljon hyvää palautetta/keskustelua kommentoidaanpa ainakin osaa, jota tässä nyt satun muistamaan.
Meikäläisen kommunistitausta? No, oikeastaan olen hyvin epäpoliittinen ja jos äänestämään satun menemään yleensä sitä oikeampaa laitaa on tullut tuettua.
Sitten kapitalismista. Nyt moni kirjoittaja on täällä vedonnut, että esittämäni luxury tax tyyppinen maksu Salonojalle olisi kommunismia. Itse asiassa se on puhtainta kapitalismia. Kapitalismin peruspiirre on vapaa kilpailu. Kapitalismin mallimaassa USA:ssa lainsäädännön yksi keskeinen osa on anti-trusti lait, joissa nimenomaan pyritään varmistamaan vapaa kilpailu kaikilla toimialoilla. Monopolit, merkittävän markkina-aseman väärinkäyttö ja myös suuren kassan hyväksi käyttäminen uudelle toimialalle tullessa ovat kiellettyjen ja myös ankarasti rankaistavien toimien listalla. Kuten myös liiallinen kilpailijan avainhenkilöiden palkkaus. Eli vapaan kilpailun tavallaan määrittelee ainakin lyhyellä tähtäimellä markkinoiden sen hetkinen tilanne ja sen "väkivaltainen", nopea ja rahan voimaan perustuva muuttaminen on kiellettyä. Toki markkinoita voi muuttaa nopeastikin aivan laillisestikin keksimällä esimerkiksi uuden tavan toimia markkinoilla ja uuden tavan tuottaa markkinoille hyödykkeitä.
Toisekeen markkinat itsessään tarvitsevat toimivaa kilpailua. Hyvänä esimerkkinä tästä NHL. Ennen työnseisausta ja muun muassa luxury taxin lanseerausta NHL:n tilanne on jossain määrin samanlainen kuin SM-liigassa nyt. Tosin sillä erotuksella, että osa seuroista tuli loistavasti toimeen jopa niillä toimintaehdoilla ja olisi voinut satsata lisää kiekon tuottamaa rahaa toimintaansa (NYR, Toronto, Detroit, eli nämä joukkueet olivat tavallaan SM-liigan Kärpät). Mutta, koska ammattilaisjääkiekko onkin itse asiassa se tuote mikä kilpailee markkinoilla kuluttajien käytettävissä olevasta vapaa-ajasta ja vapaa-aikaan sijoitettavasta rahasta muun muassa muiden ammattilaisurheiluiden, erilaisten kulttuuritapahtumien, jne kanssa, olikin tarpeen luoda toimenpiteitä, jolla koko NHL:n toimintaedellytyksiä parannetaan. Tätä kautta myös nämä suuret näkivät myös itselleen parhaat pitkän tähtäimen toimintaedellytykset. Ja jopa niin vahvasti, että olivat valmiit sietämään sievoisen voiton sijasta viime vuodelta nollatulot, osan kustannuksista kuitenkin koko ajan juostessa ja ehkä suurimpana riskinä koko NHL:n tulevaisuuden vaarantamisen. Mutta toimivat markkinat olivat kuitenkin näiden toimijoiden mielestä vieläkin tärkeämpi asia.
Ja kaikki tämä siis tapahtui mahdollisimman pitkällä kommunismista ja Suomesta.
Tapaus RTK ja Rauma Lukko. RTK-palveluhan on perustettu alunperin tukemaan raumalaista junioritoimintaa. Perusajatus oli, että Rauman pienistä ikäluokista kenenkään ei tarvitse lopettaa jääkiekkoa taloudellisten syiden takia. Ja näin RTK toimi monia vuosia ja toimii edelleen. Liigajoukkue on tullut mukaan vahvemmin vasta viime vuosina, koska muuten liigatason jääkiekkoa ei olisi nähty Raumalla vuosiin. Nykyinen RTK-palvelun rahankäyttö liigajoukkueeseen on hyvinkin kiistanalainen asia ja moni RTK:n alkuperäisistä luojista on nykykäytäntöä vastaan. Itse näen tämän niin, että RTK saa ja sen itse asiassa pitää rahoittaa Lukkoa sen verran, että Lukolla on käytettävissä kilpailukykyinen liigajoukkue. Ja pitää muistaa, että RTK tukee myös monia muita yleishyödyllisiä toiminjoita kuin vain Lukkoa. Ja onhan RTK-palvelu myös Ässien sponsori. Toki varmasti Salonoja myös käyttää varojaan hyväntekeiväisyyten myöskin muualla kuin Bluesin osalla, joten tässä mielessä homma OK.
Sitten Ässät. Bluesin toiminta ei juuri Ässiä haittaa, koska Ässien nykyinen toimintalinja on joka tapauksessa täysin erilainen. Itse asiassa päinvastoin. Ässien tyyliset seurat, kuten Ässät itse, JYP, Saipa, Pelicans, Ilves, jne saattavat hyvinkin hyötyä tästä markkinahäiriköstä. Ja tämä tarina menee näin, suomalaiset pelaajat voidaan jakaa ykköskategoriaan NHL-miehet, kakkoskategoriaan Sveitsin ja Ruotsin liigoissa pelaavat ykkösketjun miehet (Nummelin, Rintanen, Kallio, Peltonen, jne.), kolmoskategoria ovat sitten SM-liigan tähdet (Pirnes, Santala, Hyvönen, Kivenmäki jne.), neloskategoria SM-liigan hyvät peruspelurit (Uusi-Kartano, Rautee, Rajamäki, jne.), vitoskategoriassa sitten SM-lligan perusduunareita, kutosessa Mestimiehiä ja junnuja.
Niin, suurseurat kilpailevat keskenään etupäässä kolmoskorin miehistä. Ykkös- tai kakkoskori ei Suomeen tule SM-liigan yleisen vetovoiman takia. 5 vuotta sitten suurseurat kilpailivat keskenään näistä kakkoskori miehistä, mutta nyt siis näistä kolmoskorin kavereista. Minkä takia suurseurat olivat suuria myös pelillisesti vielä vuosia sitten? Syy on luultavasti siinä, että pelaajakorien erot pienevät koko ajan alaspäin mentäessä. Kakkos- ja kolmoskorin ero on huomattavasti isompi kuin kolmos- ja neloskorin. Eli nyt ison rahan joukkueissa kärki on kolmosta ja pienemissä porukoissa nelosta, ero on otettavissa kiinni esimerkiksi hyvällä valmennuksella ja joukkuehengellä. Toinen seikka, josssa on iso ero takavuosiin verrattuna on se, että silloin isoilla joukkueilla oli nelosketjuun asti vähintäänkin näitä kolmoskategorian miehiä, vaan eipä ole enää, isojen seurojen nelosessa viilettää junnuja/Mestismiehiä, koska kaikki rahat on käytetty ykkösketjun rakentamiseen kalliista kolmosmiehistä. Tästä syystä esimerkiksi Ässien "aikuinen" nelonen Kiilholma-Kuparinen-Forsbacka on saanut jyllätä junnuja vasaan ja jälkeä on syntynyt. Eli, en ole liikkellä kateellisuus mielessä, vaan huolissaan koko suomalaisen jääkiekon tulevaisuudesta. Joku liigan aukaiseminen tai sulkeminen on täysin kosmeettista puuhastelua verrattuna näihin isoihin rakenteellisiin ongelmiin.
Lopuksi suomalaisten pelaajien valumisesta ulkomaille. Käytännössä suomalaiset hyvän liigatason miehet (2. ja 3. kori) pelaavat Sveitsissä ja Ruotsissa. Venäjä ei palkastaan huolimatta vedä ja Tsekissä pelityyli ja osin myös taloudellinen kehitys jarruttaa suomalaisten sinne siirtymistä. Saksassa on ollut muuten vain hiljaista viime vuosina. Ruotsiin ja Sveitsiin ei kuitenkaan käytännössä mahdu juuri lisää suomalaisia pelaajia, eli kyllä tulevaisuudessakin ylivoimaisesti suurin osa suomalaisista liigatason pelaajista pelaa SM-liigaa ja SM-liigan sisäisillä toiminnalla on erinomaisen suuri merkitys suomalaisten pelaajien palkkapusseihin ja ennen kaikkea SM-liigan omaan kilpailukykyyn katsojista.