Tuulivoima on mukana, tästä asiaa voi tarkastella tarkemmin Tanskan energiaministeriön selonteosta.
Ei siitä kyllä linkin takana olevassa kuvassa mainittu. Mutta ok jos oli.
Ja huomionarvoista siis on se, että Tanska vielä tietenkin tuottaa energiaa yli oman tarpeen fossiilisilla polttoaineilla johtuen juuri siitä, että tuulivoiman säätövoiman tarve on niin suuri ja kun keskimäärin tuulee ihan hyvin, niin energiaa tuotetaan "liikaa" (joka tietenkin myydään).
Uusiutuvilla energianlähteillä tuotetaan siis n. 10% vuotuisesta energiantuotannosta. Älä usko kaikkea mitä sanotaan, usko vain faktoja.
So not? Tanska tulee tuottamaan tulevaisuudessa 50% sähköstään tuulivoimalla. Haluatko ohittaa tämän?
Tuulivoimasta ei koskaan tule muuta kuin n. 20% energiantuotannosta hoitava menetelmä,
Parempi sekin, kuin se että odotellaan jonkun toisen ratkaisevan meidän energia-ongelmamme.
Loput 80% pitää sitten tuottaa perusvoimalla,
Sanovat he, jotka niin haluavat tehdä. Tämä samaan aikaan, kun lähes koko maailma puhuu vaihtoehtoisista energialähteistä. Pitäisikö sinulla kertoa jossain suuremmassa yhteydessä heille jotain, joka heiltä on mennyt täysin ohi?
Yleensä nämä ydinvoiman nimeen vannovat haluavatkin pysyä tässä odottelutilassa, sillä heidänhän ei tarvitse olla mukana silloin, kun jätteistä pitää päästä eroon, siis myös käytännössä.
Eli valtio subventoisi valtaisan kasan rahaa toimintaan, kyllä, paitsi että energiaa on tehokkainta tuottaa keskitetysti, koska hyötysuhde on aina alle 100%
Hyötusuhde ja se miten valtio tukee on yksi malli, jota voidaan tutkia tänä päivänä. Henkilökohtaisesti uskon, että myös tässä asiassa joudumme tarkistamaan asennettamme ja sitä missä ja miten me sähköä käytämme. Tänä päivänähän sähkö on monelle yhtä selviö, kuin vesi joka tulee hanaa kääntämällä. Tulevaisuudessa joudumme miettimään paljon myös mitenkä me tuotamme sähköä ja missä ja kuka sen meille toimittaa. Tässä viimeisessa kohdassa tulemme takuulla puhumaan paljon muistakin, kuin valtiosta ja siten miten valtio sponssaa.
Näissä vaihtoehtoisissa energialähteissä moni sokaistuu myös siinä, että niitä pitäisi kehitellä suurissa mittasuhteissa, tyyliin yksi laitos joka ruokkii koko läänin. Näinhän sen ei missään nimessä tarvitse olla, vaan sähköntuottaja voi olla pienikin alan yritys, joka myy tuotettaan aivan samalla tavalla kuin mikä tahansa pikku-yritys. Näitä juttuja lukiessa tulee jotenkin mieleen Neuvostoliitto, jossa kaikki kreatiivinen yrittäminen tukahdutetaan suureen koneistoon viitaten joo-eihin.
Esim. Ruotsissa maanviljelijät ovat toimineet kauan suurten yritysten alihankkijoina. Lähes jokaisella on jokin sivubisnes liiterissä. Varsinkin Länsi-Ruotsin maanjussit tuottavat paljon jos minkälaisia nippeleitä Ruotsin autoteollisuudelle. Nyt he alkavat pikku hiljaa tuottamaan sen sijaan lämpöä ja energiaa ja myös EU tukee tätä toimintaa. Myös tämä näkyy tuossa aikaisemmassa linkissä.
Summana kuitenkin, että kaikki uusi tulee joskus aloittaa ja tässä vaiheessa on helppo vähätellä tulevaisuutta ja eniten minua käy sääliksi nämä todelliset fossiilit, jotka eivät todellakaan näe mitään muita vaihtoehtoja, kuin hiilen, öljyn tai ydinvoiman. Öljystäkin sen verran, että vaikka bensiinin käyttö lopetettaisiin (loppuisi) täysin, niin autoilu jatkuisi. Mutta ei ilman pakotteita...
ja keskitetyillä voimalaratkaisuilla ja siirtoverkostolla päästään pienimpiin hukkatehoihin.
Mopokin on joskus tuntunut riskiltä koneelta. Ja uusissa energialähteissä on pakko sopeutua myös hukkatehoihin, jotka ovat eri luokkaa kuin ne perinteiset. Joku muuten kertoi, että aikaisemmin mainitsemani poiju olisi hyötysuhteeltaan huomattavasti parempi, kuin ydinvoima.
Tsiisus että olet helposti narutettavissa.
Ruotsi on äänestänyt tästä ja tämä on yksi sen kansanäänestyksen tuloksista. Siitä hieman:
- Ruotsissa oli kansanäänestys 1980 ydinvoimasta.
Kansa sai valita kolmesta vaihtoehdosta:
Linja 1: Ydinvoimasta tulisi luopua siinä tahdissa kun se on mahdollista. Tarkoitus oli sijoittaa toisiin energialähteisiin, eikä uusia ydivoimaloita tulisi
rakentaa.
Linja 2: Periaatteessa sama kuin linja 1, vaatimuksena tosin, että kaikki tulevaisuuden energialaitokset tulisi olla valtion tai kuntien omistuksessa.
Linja 3: Jyrkkä ei ydinvoimalle. Kaikki ydinvoima tulisi olla poistettu 10-vuoden sisällä.
Linja 1 sai 18,9 % äänistä. Linja 2 sai 39,1 % äänistä ja linja 3 sai 38,7 %. Linjat 1 ja 2 saivat siis enemmistön kansanäänestyksen äänistä, yhteensä 58 %.
Missä on minua narutettiin? Yksi ydinvoimala on suljettu maa sijoittaa paljon vaihtoehtosiin energialähteisiin.
On tietenkin luonnollista, että tämän yhden suljetun voimalan jättämä aukko täytyi paikata jotenkin - vai oletko niin tyhmä, että kuvittelet minun väittävän, että yksi voimala voidaan sulkea ihan noin vain?
Joka tapauksessa, myös tässä asiassa tuo yllä oleva esitetti kuva osoittaa, että Ruotsissa on tapahtunut paljon muutakin energia-asiassa, eikä maahan ole rakennettu äänestyksen jälkeen yhtään uutta ydinvoimalaa.
ja todellisuudessa ydinvoimalla tuotetut wattitunnit vain lisääntyivät.
Tarkoitatko, että Ruotsin muut atovoimalat voivat tuottaa yhdessä yhtä paljon lisää sähköä, kuin se Barsebäckin suljettu tuotti yksin?
Eikä ydinvoimalle ole mitään korvaajaa, paitsi kivihiili ja öljy.
Miksei ole? Jos kerran Tanska pystyy tulevaisuudessa yksin tuottamaan 50% sähköstään tuulivoimalla, niin mikä estää heitä hoitelemaan sen toisenkin puolen jollain muulla konstilla?
Voit kyllä vapaasti kertoa mikä tämä korvaaja on,
Uskon, että me tulemme näkemään sen ajan, jolloin Ruotsissa suurin osa energiasta saadaan vaihtoehtoisista energialähteistä, vesivoimaloista, tuulivoimasta, auringosta ja pienistä energia-alan yrityksistä. Jo yllä esitetty kuvakin näyttää, mihin suuntaan maa on menossa:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/fi/2/29/Energiantuotanto_Suomi_Ruotsi_Tanska_Saksa.png Tätä ei kannata uhohtaa, Tanskaa mollatessa.
Ja tästä päätöksestä voimme kiittää sitä, ettei ilmastonmuutos ole vielä nykytilannetta pahempi. Mikäli näin ei olisi tehty, vaan olisi jatkettu fossiilisten voimaloitten voimalla,
Huomaa myös kuvasta, että vaikka Ruotsi on sulkenut yhden voimalan, niin fossiilisten poltto-aineiden käyttö on myös laskussa. Ruotsi ei siis ole todellakaan paininut kahden vaihtoehdon välillä, sillä fossiiliset voimalat eivät ole todellakaan se ainoa vaihtoehto. Jos olisivat, niin miksi sitten leikkiä kaikella muulla?
Kerro sinä itse yksikin järkevä syy siihen, mikseivät päättäjät lopeta leikkimistä ja sijoita täysipainoisesti ydinvoimaloihin, jos se kerran on se ainoa ja oikea tapa?