Vedätkö nyt ihan fiilispohjalla, vai väitätkö että näin on oikeasti? Ilmaston lämpeneminen ja sen nopeus on asia sinänsä, mutta nämä paljon kohutut ilmastomallit eivät ole tähän mennessä onnistuneet kuvaamaan ilmaston kehitystä edes retroaktiivisesti mitenkään. Muuttujia ja mekanismeja on vaan niin valtava määrä, semmoisiakin joista ei vielä tiedetä yhtään mitään, että nämä mallit ovat koko ajan ihan metsässä - mikä on myöskin ihan ymmärrettävää. Hyvä että yritetään, mutta se että näiden mallien perusteella aletaan tehdä poliittisia päätöksiä ja vaatia rahaa milloin kenenkäkin taskuilla on naurettavaa.
Ja mitä niihin lämpötilojen nousuun tulee, niin kulunut aurinkosykli on ollut voimakkuudeltaan vain noin puolet edellisistä, ja nyt ollaan menossa vauhdilla minimiä kohti. Itse veikkaan ihan maallikkopohjalta, ilman yhtään ilmastotieteen tutkintoa, että 5 vuoden sisään ihmetellään miten alkaa ollakin aika pirun kylmiä talvia, saattaapi se globali keskilämpötilakin kääntyä laskuun. Ja siinä samalla uskon että myöskin se CO2 kääntyy laskuun lämpötilan perässä. Siinä onkin sitten selittelemistä itse kullakin. Ehkä sitten ainakin aletaan hyväksymään ajatusmalli että auringollakin saattaa olla edes
jotain tekemistä maapallon lämpötilan kanssa.
Kuukausittaista seurantaa:
http://www.solen.info/solar/images/comparison_recent_cycles.png
400 vuotta seurantaa:
Little Ice Age - Wikipedia
Mielestäni aika hyvin korreloi globaalin lämpötilan kanssa.
Väitän, että näin on oikeasti: toteutunut lämpötilakehitys on ilmastomallien ennustaman "haarukan" sisällä. Tosin ihan varhaisin
vuoden 1981 ennuste (jolloin tietokonemallit olivat vielä aika karkeita) ei aivan osunut, vaan
aliarvioi lämpenemisen. Mutta sekin ennusti kuitenkin oikein sen, että lämpenemistä tulee. Pitää muistaa, että tuohon vuoteen 1981 mennessä ei vielä ollut tapahtunut paljonkaan lämpenemistä, joten ilman jotakin käryä siitä mitä tulee tapahtumaan, ei todennäköisesti olisi ollut mahdollista tehdä noinkaan hyvää ennustetta. Naiivi kadunmies esim. olisi saattanut, veikata että pysyy ennallaan tai viilenee, mitkä veikkaukset olisivat menneet täysin mönkään.
Vuodesta 1988 ja nuoremmat malliennusteet ovat pärjänneet hyvin, eli totetunut lämpötilakehitys on ollut ennustetuissa raameissa.
Tuosta esim. voi tutkailla käppyröitä:
Climate model projections compared to observations « RealClimate
Auringon säteilytehoa on 1970-luvun lopulta asti pystytty mittaamaan varsin tarkoilla satelliittimittauksilla, ja menneinä vuosikymmeninä siinä ei ole havaittu kasvavaa trendiä (yli 11-vuotisten syklien). Itse asiassa siinä on lievä laskeva trendi, jonka perusteella voisi odottaa, että ilmasto olisi pysynyt ennallaan tai hieman viilennyt 1970-lukuun verrattuna, jos aurinko olisi se ainoa ratkaiseva tekijä pintalämpötiloille. Mutta sen sijaan on ollut selvää lämpenemisestä, ja esim. pohjoisen merijään laajuus kesäisin on pudonnut 1970-luvulta nykypäivään dramaattisesti. Se on voimallinen todiste, että auringon sijaan joku muu tekijä (kuten kasvihuonekaasujen lisäys ilmakehässä) on ollut määräävä viime vuosikymmeninä.
Sen vedon, että globaali pintalämpötila kääntyy 5 vuoden sisällä laskuun, tulet tietysti voittamaan, koska nyt on ollut iso El Niño -ilmiö päällänsä, joka siirtää lämpöä meristä ilmaan, ja seuraavaksi tulee tietysti La Niña vuorostaan eteen, joka tekee päinvastaista. Mutta ei se lämpenemistä lopullisesti pysäytä, viimeistään parin-kolmenkymmenen vuoden päästä globaali keskilämpötila on noussut pysyvästi nykyisen heilunnan yläpuolelle (aivan kuten nykyinen heilunta tapahtuu korkeammalla tasolla kuin 90-luvun lämpötilat, jotka silloin aikanaan oli mittaushistorian ennätyksiä).
Sen sijaan tuosta CO2-pitoisuudesta sinun ei kannata vetoa lyömän. Se nousee varmasti kuin aurinko, joka vuosi on uusi huippu, joka on noin 2 ppm edellistä vuotta korkeammalla. Kannattaa katsoa se Mauna Loan mittausten "Keeling curve", ja miettiä mikä tuon tasaisen tappavan nousun voisi pysäyttää.
(Ja ennen kuin joku ehtii heittämään sen "Mauna Loa on tulivuori" -läpän, niin Pallastunturi ei kai sentään ole tulivuori, ja sielläkin nousee CO2-pitoisuus samalla lailla kuin Mauna Loan observatiolla.)