Mainos

Ilmastonmuutosta vastaan – mitä SINÄ teet?

  • 93 551
  • 1 013

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Suomi on iso maa pinta-alaltaan ja kylmä ilmastoltaan. Tuo tulee olemaan niskalaukaus Suomen taloudelle. Etenkin kun esim lämmitysjutut on jo hyvin järjestetty. On paksua eristettä ja kaukolämpöä.

Kannattaa ennen erota EU:sta kuin hyväksyä tuo. Toki ensin on liityttävä NATOon, jotta turvallisuuspuoli pysyy tasapainossa.
 

Silkkeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Isoin juttu nyt varmaan se, että en omista autoa. Lyhyet matkat menee kävellen, keskipitkät fillarilla ja pitkät julkisilla. Toki helppohan se on täältä Stadista huudella, monille tällainen ei ole edes vaihtoehto ja sen kyllä ymmärrän. Toisaalta helsinkiläisenä olen myös tehnyt tietoisen valinnan maksaa saatananmoista hintaa asumisestani muuhun Suomeen nähden, joten ihan kiva että voin edes liikkua haluamallani tavalla.

Perus kierrätykset hoidan asianmukaisesti, en kauheasti ostele mitään ylimääräistä rojua ja matkustelenkin sangen harvoin, toki viimeksi mainittu on pääosin ihan rahallisista syistä. En myöskään heitä käytännössä ikinä ruokaa roskiin, paitsi työn puolesta, ja duunissakin yritän firman säännöstön vastaisesti aina hoitaa hävikkiruuat mieluummin parempiin suihin kuin roskiin. Ruokapuolella toki skarpattavaa löytyy paljonkin, kun kuitenkin syön lihaa lähes päivittäin. Kokonaisuutena kyllä sanoisin, että rasitukseni ympäristölle on jonkin verran pienempi kuin keskimääräisellä tallaajalla, mutta matka parhaaseen A-ryhmään on vielä suhteellisen pitkä. Kunnioitan kyllä helvetisti kaikkia, jotka ovat onnistuneet luopumaan lihansyönnistä eettisin perustein. Allekirjoittaneelta löytyy kyllä luonteenlujuutta vaikka mihin, mutta tuohon ei varmaan ikinä. Toki nyhtökaura on vielä testaamatta.
 
Viimeksi muokattu:
Sitä tikulla silmään joka...

Koko Clean Tech on sellainen ulosteläjä että sietäisi ampua se saman tien kiertoradalle tai no lahjoittaa vaikka sinne Kiinaan. Koko homman ajatuksena on että "kuinka ympäristö pelastetaan" ja koko asiasta on unohdettu se että kuka sen kaiken hömpän viimekädessä maksaa, eli veronmaksajat.
Veronmaksajat käsittääkseni hyötyvät yritysten luodessa liiketoimintaa, työllistäessä, ja maksaessa veroja. Mielelläni kuulisin tarkempia perusteluja siihen, miksi yksi terveysteknologian ohella Suomen potentiaalisimmista uusista vientivetureista on ulosteläjä.
Mitä tulee itse kysymykseesi, niin minulla on varsin hyvät tietolähteet asiasta, koko touhu perustuu ajatukselle että "kyllä joku maksaa", sitten kun joku kysyy, ihan aiheellisesti, että kuka maksaa, niin vastausta ei löydy, koska ympäristöasiat ovat ajaneet kaupallisuuden edelle niin koulutuksessa, kuin tutkimuksessa. Ei ole olemassa mitään suomalaista Cleantech teknologiaa ja sen kehitystä, jota oltaisiin ajamassa kaupallisesti kannattavasti, joka on se ainoa tapa jolla tässä maailmassa voi asiat mennä eteenpäin, sen sijaan on toiveita, haaveita ja uskomuksia että joku maksaa.

Kuinkas sitten kävikään?

Cleantech noussut Suomen suurten teollisuudenalojen rinnalle ja ohi

Cleantech on arvioitu noin 26 miljardin euron suuruiseksi, ja se on suurempi kuin paperi- ja metsäteollisuus ja käytännössä jo yksi teollisuuden tukipilareista.

On topic:

Lihansyönti on vähentynyt entisestään, tänä vuonna olen tilannut pari pizzaa joissa oli lihaa, pari pakettia rosvopaisti-leikkelettä on tullut ostettua, juhannuksena söin pari pakettia makkaraa, ja nyt on mökillä paketti meetwurstia. Iltojen pimetessä ja lätkäkauden siintäessä mielessä on jo parit tortillat broilerista ja joulunahan menee ehkä sitten kilokaupalla. Eli asettuisiko tuo tällä vauhdilla johonkin noin viiteen kiloon. Suomalaisten keskiarvo oli n. 77. Maitotuotteiden kanssa sama homma, pizzajuustoista, parista jäätelöstä yms. kertynee pari kiloa. Suomalaisten keskiarvo 178 kiloa.

Muutenkin ruuan suhteen olen lakannut ostelemasta koko ajan kaikkea eksoottista kaukomailta. Pakaste- ja säilykekala on vittumainen pahe jonka kulutusta pitäisi kääntää kotimaiseen päin. Onneksi kotimainen teollinen roskakala on lyömässä todella läpi. Saatavuus vaan luokkaa nyhtökaura miinus, esim. vuoden elintarvike 2016 finalisti Järki Särkeä en ole löytänyt yhtään purnukkaa Sokokselta, K-Supermarketista, K-Marketeista tai edesmenneestä Valintatalosta. Mutta kyllä se sieltä tulee.

Vaatteita en ole ostanut koko vuonna. Enkä viime vuonna. Sitä edellisenä ostin parit urheiluvaatteet. Pitäisi kuitenkin vaatekaappia sekä kenkäosastoa päivittää, pitäisi nähdä oikein kunnolla vaivaa ja etsiä hyvät kotimaiset ja ekologiset ratkaisut. Esim. Varustelekalla on jotain orastavaa pöhinää meneillään, jäämme seuraamaan.

Television vaihdoin vähävirtaisempaan vanhan temppuillessa. 50 plasma vei jotain 200-400W riippuen kuinka vaaleaa kuvaa näytti. Useimmiten tietokoneen vaaleita taustoja jolloin lähempänä 400. Uusi vie noin 100.

Tästä lähtien kodinkoneissa satsaan aina laadukkaimpaan, jota ei tarvitse heti korvata uudella. Tällä hetkellä klesana vedenkeitin, tehosekoitin, av-vahvistin (korjattu kolvilla kolmesti kunnes paloi viimeisen kerran). Tietotekniikassa tämä on toiminut hyvin, nykyinen pc vuodelta 2009 toimii moitteettomasti, android vuodelta 2010 edelleen käytössä. Pitää vaan muistaa että ostaa jatkossakin sellaisia mobiilihärveitä missä akun voi vaihtaa. Tämä yksi kytkypaska tabletti kiinteällä oli ensimmäinen ja viimeinen.

Olen pannut ulkomaanmatkailun breikille ja kiertänyt kotimaata, edellinen lento v. 2013. Varmaan pari seuraavaakin vuotta menee tällä systeemillä. 7 vuotta on nyt mennyt ilman omaa autoa. Voi olla että tulee kuitenkin hommattua taas ainakin pariksi vuodeksi, alan olla kurkkuani myöten täynnä julkisia, ja ikätovereiden valuessa kultaisten noutajiensa ja volvojensa kanssa kehyskuntiin kimppakyydit harrasteisiin ovat monimutkaistuneet.

Vieläkään ei kuitenkaan ihan olla kestävällä tasolla, jos mittarina on se legendaarinen "suomalaisen kulutuksen kattamiseen tarvittaisiin neljä maapalloa". Asun liian väljästi ja kaupunki lämmittää kämppäni hiiltä poltellen. Toki ennen pitkää joko löydän asuinkumppanin tähän, kaupunki alkaa käyttää chp-polttoaineenaan enemmän kotimaista puuta, tai rakennan oman metsän kylkeen pienen puulämmitteisen puumökin. Sitten mennään alle yhdessä maapallossa. Practice like u preach.
 
Viimeksi muokattu:

arpa80

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Suomi on iso maa pinta-alaltaan ja kylmä ilmastoltaan. Tuo tulee olemaan niskalaukaus Suomen taloudelle. Etenkin kun esim lämmitysjutut on jo hyvin järjestetty. On paksua eristettä ja kaukolämpöä.

Kannattaa ennen erota EU:sta kuin hyväksyä tuo. Toki ensin on liityttävä NATOon, jotta turvallisuuspuoli pysyy tasapainossa.
Toki etelän maissa kuuluu enemmän energiaa jäähdytykseen, kuin meillä täällä lämmitykseen.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Sitä tikulla silmään joka...
Kuinkas sitten kävikään?

Cleantech noussut Suomen suurten teollisuudenalojen rinnalle ja ohi
Olisko jotain faktaakin heittää? Minä voinen kyllä ampua tämän jutun alas sekunneissa, mutta haluatko, että annan sinulle ja lähteellesi ensin vuoron?

Annan vielä oljenkorren, tyhmien päässä kaikki muuttuu clean techiksi, kun vaan se yritys tai joku taho niin vähän sanoo. Ilman että siis yhtään mikään muuttuu. Pässiä ja narussa voisi olla hyviä sanoja tähän touhuun.

edit. Huono viesti, pahoitteluni. Vähän turhaakin provoa, kun lähteenä täyttä paskaa. Ei ole väärin uskoa väärää asiaa ja on lähinnä parempi vain oikoa virheet. Suurimmat yritykset liikevaihdon mukaan - Suomi (linkki listaan Suomen suurimmista yrityksistä).

Nokian Liikevaihto 12 miljardia, onko clean tech? Tekee verkkotuotteita, Neste 11 miljardia... öljyala, UPM-Kymmene paperinjalostus 10 miljardia, Stora Enso 10 miljardia paperi, Kesko, Kone, Keele, Outokumpu, Wärtsilä jada jada... 30 miljardia clean techiä... just joo.

Saa osoittaa todeksi. Näyttäis nyt mulle joku edes 1 miljardin liikevaihdolla clean techiä pyörittävän firman. Ei taida löytyä. Löytyyköhän edes 100-1000 miljoonan luokasta yhtään, mutta ei kun ihan varmana on... Niin Kiinalaisilla ne halvat aurinkopaneelit. Joku nyt joko vetelee omiaan tai vähän mutkia suoraksi, tai Suomi ei todellakaan ole millään tavalla riippuvainen jostain clean techistä kun ei top 100 suurinta yritystä listalla ole yhtään sen alan yritystä... Supercell sen sijaan muuten on, lisäksi tuhoton määrä esim. kaivostoimintaa tai paperiteollisuutta. Voitaisko vaihtaa, slogan?

Suomi nousuun omilla luonnonvaroilla.

PS. väittää voi mitä vaan, voin minäkin väittää että taivas on sininen ja ruoho vihreää, ilman mitään todisteita. Mutta totuus kun on täysin toisin. Se todistaminen kun nyt ei vaan jää sen toisen osapuolen harteille, vaan sen väittäjän, ja kyllä minä pystyn todistamaan ettei ruoho ole vihreää, tai taivas sininen. Mutta tässä toisessa asiassa vähän jää nyt näyttö vähiin.
 
Viimeksi muokattu:
Nokian Liikevaihto 12 miljardia, onko clean tech? Tekee verkkotuotteita, Neste 11 miljardia... öljyala, UPM-Kymmene paperinjalostus 10 miljardia, Stora Enso 10 miljardia paperi, Kesko, Kone, Keele, Outokumpu, Wärtsilä jada jada... 30 miljardia clean techiä... just joo.

Saa osoittaa todeksi. Näyttäis nyt mulle joku edes 1 miljardin liikevaihdolla clean techiä pyörittävän firman.
Pelkällä Nesteellä jo useita miljardeja.

Nesteellä, UPM:llä, Stora Ensolla, Wärtsilällä jne. on investoitu valtavasti puhtaan teknologian tuotteisiin.

https://www.neste.com/fi/fi/neste-oil-yksi-suomen-suurimmista-cleantech-yhtiöistä
Cleantech lihottaa suomalaisia konepajoja | Vienti | HS

Jne..

Näiden kaikkien laskemiseksi yhteen tarvitaan sitten konsulttiyhtiötä jollaiselta persuporvarihallitus on nyt edellä mainitun selvityksen tilannut. Kannattaisi ehkä lopettaa tuo änkyröinti jos ei ole mitään sanottavaa.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Pelkällä Nesteellä jo useita miljardeja.

Nesteellä, UPM:llä, Stora Ensolla, Wärtsilällä jne. on investoitu valtavasti puhtaan teknologian tuotteisiin.

https://www.neste.com/fi/fi/neste-oil-yksi-suomen-suurimmista-cleantech-yhtiöistä
Cleantech lihottaa suomalaisia konepajoja | Vienti | HS

Jne..

Näiden kaikkien laskemiseksi yhteen tarvitaan sitten konsulttiyhtiötä jollaiselta persuporvarihallitus on nyt edellä mainitun selvityksen tilannut. Kannattaisi ehkä lopettaa tuo änkyröinti jos ei ole mitään sanottavaa.
Sinä et nyt ymmärrä, et vaikka kuinka kirjoitin asian ymmärrettävästi. Ei ole mitään clean techiä. Se, että brasiliassa kaadetaan sademetsää, että saadaan polttoaineisiin vähän lisää "bio" diisseliä tai etanolia, ei tee siitä clean techiä. Koko sana on kusetusta. Wärtsilä rakentaa metallista (louhitaan maasta) hitsaa ne kasaan ja tekee vähän rikki puhdistamista jossain laivoissa, paljos se maksaa enempi kuin se vanha?

Suomen suurimmiksi "clean tech" yliopistoiksi julistautunut LUT repi juuri asfaltoidun parkkipaikan asentaakseen siihen vähän aurinkopaneeleja ja katoksia niille aurinkopaneeleille. Kun asiasta kysyin, että paljos oli hiilijalanjälki, niin tulikin hiljaista. Siis juuri asfaltoitu uusi parkkipaikka, kaikki nurin ja mentiin. Miksi, koska politiikka. Se oikea kustannus korvata se saastuttava lada maksaa 100x se mitä se lada saastuttaa seuravina 50 vuotena, mutta se ei haittaa, kun on vaan se idea kunnossa. Tämä touhu on aivan vitun naurettavaa paskaa (kyllä kirjoitin noin tarkoituksella, kun kukaan täysijärkinen ei vain ymmärrä). Ja vitun tyhmät ihmiset ostaa sen kaiken ihan kympillä. Minua vituttaisi, jos en olisi turtunut jo aikaa sitten. (en selvästi edelleen ole)

Sääli vaan sille maapallolle, mikä kai ei ole minun juttuni pointti vaan just niiden, jotka sitä tuhoaa helvetillisellä innolla muka sen pelastaakseen. Jätän tämän asian tähän, rupeaa oksettamaan koko juttu, että ihmiset voi olla aivan vitun tyhmiä ja vielä samaan aikaan luulla että he tekevät hyvää. Minä en tykkää viha käsitteestä, mutta tämä asia, ehkä ainoina asioina maailmassa, saa minut oikeasti vihaiseksi. Täten olen päättänyt etten näihin hirveästi osallistu kun alkaa oikeasti kiehua ja pahasti.

Vittu että on ihminen tyhmä ja vietävissä oleva olento!!! Sapettaa, saatanasti!

edit. jäi sanomatta topiciin, että minä en tee YHTÄÄN MITÄÄN. Tai no kierrätän toki säilyketölkit ja pullot, kalja-tölkit yms. mutta yritän parhaani mukaan elää sillä vanhalla, niin kauan kuin se kestää ja toimii tarittavalla tavalla. En ole hihhuli, mutta jos se toimii, niin miksi korjata. Mielestäni olen aika montaa vitun paska priuksella ajavaa edellä, vaikka autossanikin on vähän tehokkaampi moottori. Kun en tuhlannut sen priuksen verran luonnonvaroja, ostin käytetyn. Saa mennä tutkimaan vaikka youtubesta, että mites ne mineraalit louhitaankaan ja paljos se vie sitä bensaa, että saadaan yks prius kasaan, saati ne kaikki harvinaiset metallit sen akkuihin ja pakoputkistoon.

Tyhmiä... niin tyhmiä.
 
Viimeksi muokattu:

Wingman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Valmentajien hautuumaa
Ilmastonmuutoksesta huolestuneet voisivat ensialkuun luopua kaikesta viihde-elektroniikastaan. Taulu-tv, tietokone, tabletti ja älyluuri (työkäyttö sallittua). Siinä on lähtötasotesti, että ollaanko liikkeellä tosissaan vai onko kyse pelkästä jeesustelusta.
 
Ilmastonmuutoksesta huolestuneet voisivat ensialkuun luopua kaikesta viihde-elektroniikastaan. Taulu-tv, tietokone, tabletti ja älyluuri (työkäyttö sallittua). Siinä on lähtötasotesti, että ollaanko liikkeellä tosissaan vai onko kyse pelkästä jeesustelusta.
Kulutuselektroniikka ja siihen liittyvä tietoliikenneinfra tuottaa vain murto-osan ilmastopäästöistä, joka meidän kuluttajien kohdalla riippuu tietysti täysin siitä kuinka usein laitteensa päivittää.

70% keskivertosuomalaisen päästöistä aiheutuu eläintuotannosta, asunnon lämmityksestä, kulutussähköstä, autoilusta ja lentämisestä. Suosittelisin harjoittelemaan näiden asioiden kuntoon laittamista pikkuhiljaa, sillä tulevaisuudessa isoveli valvoo ja verottaa saastuttamista. Nyt kireältä tuntuvat hiljan uutisoidut Suomelle langetetut tavoitteet ovat vasta alkua.

Tilastokeskus - Avainindikaattorit asumisen,henkilöliikenteen ja ruoan ilmastovaikutusten seurantaan

Yli 70 prosenttia yksityisen kulutuksen ilmastovaikutuksista aiheutuu asumisesta, henkilöliikenteestä ja ruoasta. Päästöjen vähentämiseen onkin ehdotettu monia ohjauskeinoja, joiden vaikuttavuuden arviointiin tarvitaan indikaattoreita. Avainindikaattoreiden etuna on, että ne perustuvat vuosittain tuotettuihin tilastoihin. Ne myös kuvaavat suoraan niitä ihmisten ja kotitalouksien aktiviteetteja, joista kasvihuonekaasupäästöt aiheutuvat.
 
Viimeksi muokattu:

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Ilmastonmuutoksesta huolestuneet voisivat ensialkuun luopua kaikesta viihde-elektroniikastaan. Taulu-tv, tietokone, tabletti ja älyluuri (työkäyttö sallittua). Siinä on lähtötasotesti, että ollaanko liikkeellä tosissaan vai onko kyse pelkästä jeesustelusta.

Täyden luopumisen sijasta järkevämpää olisi katsoa kuinka paljon ja miten mainittuja laitteita käyttää, onko piuhat kiinni laitteissa silloin kun niitä ei käytetä ja niin edelleen. Pointtina siis se, että ihmiset kuluttavat usein energiaa enemmän kuin tarvitsevat ilman että huomaavatkaan.

Isommassa kuvassa henk.koht. elektroniikka on toki pieni osa kakusta kuten edellä jo todetaankin.
 

sinikettu

Jäsen
Ilmastonmuutoksesta huolestuneet voisivat ensialkuun luopua kaikesta viihde-elektroniikastaan. Taulu-tv, tietokone, tabletti ja älyluuri (työkäyttö sallittua). Siinä on lähtötasotesti, että ollaanko liikkeellä tosissaan vai onko kyse pelkästä jeesustelusta.
Sori, mutta tämä kaikki tai ei mitään -ajattelu on lähinnä ala-astetason argumentointia. Tunnetaan myös nimellä väärä vastakkainasettelu. Ei normaali viihde-elektroniikan käyttö ole mitenkään mittava saastuttamisen aihe. Kaikkea voi myös kohtuullistaa. Sen lisäksi, jos sähkö ja teollisuuteen käytettävä energia olisi jokseenkin puhtaasti tuotettua sekä raaka-aineita kierrätettäisiin ja käytettäisiin kohtuudella, juuri mitään ongelmaa ei olisi edes elektroniikan suurkuluttajilla.
 
Viimeksi muokattu:

Wingman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Valmentajien hautuumaa
No sieltähän niitä saarnaajia jo saapuikin paikalle. Pitäähän sitä nyt tosiaan ne juutuben kissavideot nähdä, ja facebookkia sekä twitteriä päivittää. "Olen ekohenkinen, kunhan se ei ole minulta pois".
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
No sieltähän niitä saarnaajia jo saapuikin paikalle. Pitäähän sitä nyt tosiaan ne juutuben kissavideot nähdä, ja facebookkia sekä twitteriä päivittää. "Olen ekohenkinen, kunhan se ei ole minulta pois".

Lopeta nyt ihmeessä se kissavideoiden katselu jos noin paljon vituttaa.
 

Fordél

Jäsen
Sinä et nyt ymmärrä, et vaikka kuinka kirjoitin asian ymmärrettävästi. Ei ole mitään clean techiä. Se, että brasiliassa kaadetaan sademetsää, että saadaan polttoaineisiin vähän lisää "bio" diisseliä tai etanolia, ei tee siitä clean techiä. Koko sana on kusetusta. Wärtsilä rakentaa metallista (louhitaan maasta) hitsaa ne kasaan ja tekee vähän rikki puhdistamista jossain laivoissa, paljos se maksaa enempi kuin se vanha?

Valtaosa näistä biodiselin ja -eteanolin raaka-aineista on erilaisia jätteitä, ja koko ajan niiden osuus vain kasvaa. St1:n RE85:ssa bioetanoli taitaapi olla tehty 100 %:sti jätteistä. Nesteen biodieselistä taitaa 4/5 osaa olla jätteistä peräisin ja loput palmuöljystä. Nesteellä matka jatkuu sitä kohden, että kohta ei palmuöljyä tarvittaisi lainkaan. Itse tankkasin juuri Oulun reissullani autoon biokaadua, joka oli tuotettu 100 m päässä laitoksella lähiseudun orgaanisesta jätteestä. Mielestäni nämä kaikki ovat hyviä esimerkkejä cleantechista, jonka määritelmä (lähde wikipedia) on:

Cleantech eli "puhdas teknologia" tarkoittaa tuotteita, palveluita, prosesseja ja teknologioita, jotka edistävät luonnonvarojen kestävää käyttöä ja ehkäisevät tai vähentävät liiketoiminnan kielteisiä ympäristövaikutuksia.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Valtaosa näistä biodiselin ja -eteanolin raaka-aineista on erilaisia jätteitä, ja koko ajan niiden osuus vain kasvaa. St1:n RE85:ssa bioetanoli taitaapi olla tehty 100 %:sti jätteistä. Nesteen biodieselistä taitaa 4/5 osaa olla jätteistä peräisin ja loput palmuöljystä. Nesteellä matka jatkuu sitä kohden, että kohta ei palmuöljyä tarvittaisi lainkaan. Itse tankkasin juuri Oulun reissullani autoon biokaadua, joka oli tuotettu 100 m päässä laitoksella lähiseudun orgaanisesta jätteestä. Mielestäni nämä kaikki ovat hyviä esimerkkejä cleantechista, jonka määritelmä (lähde wikipedia) on:

Cleantech eli "puhdas teknologia" tarkoittaa tuotteita, palveluita, prosesseja ja teknologioita, jotka edistävät luonnonvarojen kestävää käyttöä ja ehkäisevät tai vähentävät liiketoiminnan kielteisiä ympäristövaikutuksia.
Tiedän kyllä mitä clean tech on, valitettavasti. Eikä noissa olekkaan mitään vikaa, siis nimen omaan jätteistä tehdyssä biodiisselissä, tai etanolissa. Se totuus kun on vain tarua ihmeellisempää ja pitkän aikaa sitä palmuöljyä raahattiin tankkereilla sieltä jostain Brasiliasta ja etanoliakin väännettiin ihan samasta peltoviljasta. Edelleenkin noiden osuus tuon firman myynnistä on yksi pieru saharassa. Vuosikertomus sanoo, että uusiutuvien osuus on 17% Nesteen liikevaihdosta ja näistäkin osa siis tuota tankkilaivaöljyä Brasiliasta.

Tämä clean tech on yksi suurimmista kusetuksista ikinä ja maksajana on tavan kuluttajat. Ympäristöystävällisyys on hyve ja siinä ei ole mitään väärää, mutta se ei saa olla asia minkä varjolla voidaan ostaa julkisuutta ja ihmisten hyväksyntää, sen kun pitäisi olla tekemisen itseisarvo. Jos se ei ole kannattavaa, niin sitten siinä on jotain pielessä ja se pitää korjata kannattavaksi. Tähän mennessä koko clean tech hömpötys on maksanut maapallolle aivan vitun paljon enemmän luonnonvaroja kuin se, että olemassa olevat laitteet olisi ajettu elinikänsä loppuun ja vasta sitten korvattu uusilla. On sitä ja tätä direktiiviä ja määräystä ja aivan toimivaa tavaraa heitetään romuttamolle näiden takia. Se on tuhlausta, se ei ole ympäristön parantamista, kuten ei sekään että sen clean techin nimissä kaadetaan sademetsiä, että saadaan kallista palmuöljyä. Tai tehdään tehottomia aurinkopaneeleja, mitä ajatetaan jostain Kiinasta tänne asennettavaksi talojen katoille, ilman että se ikinä tuottaa itseään takaisin. Aivan huuhaa touhua ja sillä ei ole mitään tekemistä ympäristöystävällisyyden kanssa.
 

sinikettu

Jäsen
Tiedän kyllä mitä clean tech on, valitettavasti... Tämä clean tech on yksi suurimmista kusetuksista ikinä ja maksajana on tavan kuluttajat. Ympäristöystävällisyys on hyve ja siinä ei ole mitään väärää, mutta se ei saa olla asia minkä varjolla voidaan ostaa julkisuutta ja ihmisten hyväksyntää, sen kun pitäisi olla tekemisen itseisarvo. Jos se ei ole kannattavaa, niin sitten siinä on jotain pielessä ja se pitää korjata kannattavaksi.
Eli koska se ei tähän mennessä ole ollut järin kannattavaa, tekniikka ei voi koskaan kehittyä, eikä siihen kannata investoida, koska se ei koskaan tule toimimaan? Aurinkovoimaa ei kannata kehittää, koska se ei Suomessa ole tehokasta? Se, että jokin asia ei ole kannattavaa, koska tarpeellista tekniikkaa, infrastruktuuria ja kulutustottumuksia ei ole vielä saatu aikaan, ei tarkoita, etteikö asia voisi huomattavasti kehittyä jopa ihan lähitulevaisuudessa. Useat mainitsemasi ongelmat on ratkaistavissa, vieläpä todennäköisesti suhtkot yksinkertaisilla keinoilla.

Voisit myös laittaa jotain laadukasta lähdettä noille hyvin vahvoille väitteillesi. En ole asiasta niin tarkkaan kartalla, mutta nämä paasauksesi eivät kuulosta kovin uskottavalta, varsinkin kun et mitään konkreettista todistuskappaletta esille tuo.
 

Fordél

Jäsen
Tiedän kyllä mitä clean tech on, valitettavasti. Eikä noissa olekkaan mitään vikaa, siis nimen omaan jätteistä tehdyssä biodiisselissä, tai etanolissa. Se totuus kun on vain tarua ihmeellisempää ja pitkän aikaa sitä palmuöljyä raahattiin tankkereilla sieltä jostain Brasiliasta ja etanoliakin väännettiin ihan samasta peltoviljasta. Edelleenkin noiden osuus tuon firman myynnistä on yksi pieru saharassa. Vuosikertomus sanoo, että uusiutuvien osuus on 17% Nesteen liikevaihdosta ja näistäkin osa siis tuota tankkilaivaöljyä Brasiliasta.

Et näytä tietävän cleantechin määritelmää, kun väität, ettei sellaista ole olemassa. Toin esille yhden esimerkin, joka hyvin täyttää cleantechin määritelmän.

Mitä tulee Nesteen käyttämään palmuöljyyn, sitä ei roudata Brasiliasta vaan Kaakkois-Aasiasta tuottajilta, jotka tuottavat sitä kestävän kehityksen periaattein.

Eikä sillä ole mitään väliä, että onko uusiutuvien osuus vaikka Nesteen kohdalla 17 % vai mitä, kun kyse oli siitä, että onko sitä olemassa. Toisin kuin väitit niin kyllä on olemassa. Ja itse asiassa 17 % osuus on jo merkittävä osuus liikevaihdosta. Kehitys on ollut viime vuosina huimaa ja tulee vain kasvamaan. Sama homma myös monella muulla yhtiöllä. Kyse ei siis todellakaan ole mistään pieru saharasta -asiasta.

Tämä clean tech on yksi suurimmista kusetuksista ikinä ja maksajana on tavan kuluttajat. Ympäristöystävällisyys on hyve ja siinä ei ole mitään väärää, mutta se ei saa olla asia minkä varjolla voidaan ostaa julkisuutta ja ihmisten hyväksyntää, sen kun pitäisi olla tekemisen itseisarvo. Jos se ei ole kannattavaa, niin sitten siinä on jotain pielessä ja se pitää korjata kannattavaksi.

Mitä ihmeen kusetusta siinä on jos kerran maksajina ovat kuluttajat? Ymmärtäisin kritiikin ehkä vielä jollain tapaa, jos kritisoitaisiin verovarojen syytämistä cleantechiin. Jos kuluttajat, kuten allekirjoittanut, haluavat maksaa esimerkiksi ympäristöystävällisemmin tuotetusta polttoaineesta, mikä on ongelma? Käsittämätön ajatusmalli.

Tähän mennessä koko clean tech hömpötys on maksanut maapallolle aivan vitun paljon enemmän luonnonvaroja kuin se, että olemassa olevat laitteet olisi ajettu elinikänsä loppuun ja vasta sitten korvattu uusilla. On sitä ja tätä direktiiviä ja määräystä ja aivan toimivaa tavaraa heitetään romuttamolle näiden takia. Se on tuhlausta, se ei ole ympäristön parantamista, kuten ei sekään että sen clean techin nimissä kaadetaan sademetsiä, että saadaan kallista palmuöljyä.

Maailmassa tehdään ja joudutaan tekemään koko ajan erilaisia investointeja. On vain hienoa, jos niitä voidaan tehdä cleantech-tuotteisiin/-palveluihin. Otetaan esimerkkinä vaikka yritys, joka tarvitsee wc-tiloihinsa pisuaarit. Cleantechin ansiosta hän voi valita vedettömät pisuaarit, jotka säästävät vuodessa keskimäärin 100 000 litraa puhdasta vettä. Mitä ihmeen tuhlausta tässä on?
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Eli koska se ei tähän mennessä ole ollut järin kannattavaa, tekniikka ei voi koskaan kehittyä, eikä siihen kannata investoida, koska se ei koskaan tule toimimaan? Aurinkovoimaa ei kannata kehittää, koska se ei Suomessa ole tehokasta? Se, että jokin asia ei ole kannattavaa, koska tarpeellista tekniikkaa, infrastruktuuria ja kulutustottumuksia ei ole vielä saatu aikaan, ei tarkoita, etteikö asia voisi huomattavasti kehittyä jopa ihan lähitulevaisuudessa.

Voisit myös laittaa jotain laadukasta lähdettä noille hyvin vahvoille väitteillesi. En ole asiasta niin tarkkaan kartalla, mutta nämä paasauksesi eivät kuulosta kovin uskottavalta, varsinkin kun et mitään konkreettista todistuskappaletta esille tuo.
Voi kehittyä ja tottakai siihen kannattaa panostaa, mutta nyt ymmärrät väärin. Ei ole järkevää panostaa sellaiseen mikä aiheuttaa enemmän päästöjä kuin muut vaihtoehdot. Jos tällä hetkellä on kannattavinta tuottaa sähköä ydinvoimalla, koska se saastuttaa vähiten, niin silloin siihen pitää panostaa, kunnes löytyy jokin parempi muoto. Toistaiseksi ei ole löytynyt.

Suomen "cleantech" on ihan sitä samaa mitä se on ollut jo vuosikymmeniä, ei ole mitään uutta. Nuo isot firmat ovat aina kilpailleet sillä, että niiden tuottamat ratkaisut ovat puhtaampia, vähäpäästöisempiä ja vähemmän energiaa vieviä kuin vaikka Kiinalaisten firmojen. Nyt sille asialle on vain lätkäisty hienolta kuulostava termi ja porukka juoksee pää perseessä juhlimaan. Ihan jokainen voi, ihan itse mennä lukemaan niitä UPM:ien ja Nesteiden vuosikertomuksia ne on netissä vapaasti saatavilla, en ala tähän niitä linkittämään yksitellen. Tässä maassa on syntynyt hyvin vähän uusia cleantech yrityksiä tai innovaatioita, mitä on pystytty kaupallistamaan, monia pieniä firmoja on mennyt konkkaan esim. Kiinalaisten valloittaessa aurinkopaneelimarkkinat. Ei vain ole kilpalukykyä, kun ei ole kilpailukykyisiä tuotteita.

@Fordél On siinä ongelmaa, että maksajana on kuluttajat, kun se tarkoittaa suurempia maksuja kaikessa mahdollisessa. Esim. juuri polttoaineissa, et sinä voi valita mitä se direktiivi käskee sinne bensamaattiin tunkea. Jätin ihan tarkoituksella tästä veronmaksajat pois, kun se on jo sellainen suo kaikkine tariffeineen, että se vain alkaa vituttamaan vielä enemmän.

Ja sinä Fordel ymmärrät nyt väärin, ei ole mitään väärää siinä, että valitaan vedetön pisuaari. Siinä on väärää, jos sitä varten revitään 1000 toimivaa pisuaaria seinästä ja sitten ne jossain Kiinassa ensin louhitaan materiaali, mikä vie energiaa, sitten hiilivoimalla tuotetaan se pisuaari, sitten polttoaineella se pisuaari raijataan Suomeen ja isketään niiden 1000 toimivan pisuaarin tilalle. Ne 1000 jo olemassa olevaa ja toimivaa eivät olisi ikinä kuluttaneet niin paljoa mitään, kuin menee siihen että ne korvataan. Tässä on se ongelma. On hienoa että tekniikka kehittyy ja voidaan tuottaa ympäristöystävällisiä tuotteita, mutta silloin kun se uusi tuote kaikkine kustannuksineen on luonnolle kalliimpaa, kuin sen vanhan jo toimivan käyttäminen, niin siinä ei pitäisi olla mitään järkeä sitä korvata.

Ja edelleen minä uskallan väittää tietäväni mitä on cleantech, minulla on tässä 3 metrin säteellä aivan saatanallinen pino kaikenlaista cleantech raporttia, kirjaa, tutkimusta ja julkaisua, valitettavasti. Onneksi eivät liity allekirjoittaneen touhuihin, mutta ihan liiankin kanssa olen joutunut kuuntelemaan asiasta ja niihin tutustumaan.
 

Geezer

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK. Sympatiat Kuopioon ja Lappeenrantaan.
-Vaihdoin sähkön tuulisähköön.

Mitä ihmeen kusetusta siinä on jos kerran maksajina ovat kuluttajat? Ymmärtäisin kritiikin ehkä vielä jollain tapaa, jos kritisoitaisiin verovarojen syytämistä cleantechiin. Jos kuluttajat, kuten allekirjoittanut, haluavat maksaa esimerkiksi ympäristöystävällisemmin tuotetusta polttoaineesta, mikä on ongelma? Käsittämätön ajatusmalli.

Minulle tulee tunne, että näiden kahden kahden kirjoittamasi välillä olisi pientä ristiriitaa, mutta selittänet logiikan.
 

Geezer

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK. Sympatiat Kuopioon ja Lappeenrantaan.
Tuulisähkö ei ole autoni polttoaine. Biokaasu sen sijaan on.

Tavoittelin lähinnä valintojesi perusteita, huomioden manitsemasi verovarojen syytämisen cleantechiin ja kuluttajan vapaaehtoisen enemmän maksamisen. Kiitos kuitenkin ennakoimastani vastauksesta.
 

Liitteet

  • Successful_f22389_707918.png
    Successful_f22389_707918.png
    85,1 KB · kertaa luettu: 276

Fordél

Jäsen
Suomen "cleantech" on ihan sitä samaa mitä se on ollut jo vuosikymmeniä, ei ole mitään uutta. Nuo isot firmat ovat aina kilpailleet sillä, että niiden tuottamat ratkaisut ovat puhtaampia, vähäpäästöisempiä ja vähemmän energiaa vieviä kuin vaikka Kiinalaisten firmojen.

Tottahan toki yritykset ovat kilpailleet jo jonkin aikaa siitä, että niiden tuotanto tai tuotteet ovat vaikka mahdollisimman vähän energiaa vieviä. Tämä ilmiö on kuitenkin noussut viime vuosina ihan eri tavalla esille ja nyt puhutaan ihan eri volyymista. Samalla myös kuluttajat ja sijoittajat ovat kiinnostuneet yhä enemmän arvottamaan tuotteita ja palveluita tästä näkökulmasta, mikä vain lisää yrityisten intoa tuottaa ympäristöystävällisempiä tuotteita ja palveluita. Se, että tälle yhä kasvavalle alalle on nyt annettu jokin nimi, ei pitäisi olla mikään ongelma.

@Fordél On siinä ongelmaa, että maksajana on kuluttajat, kun se tarkoittaa suurempia maksuja kaikessa mahdollisessa. Esim. juuri polttoaineissa, et sinä voi valita mitä se direktiivi käskee sinne bensamaattiin tunkea. Jätin ihan tarkoituksella tästä veronmaksajat pois, kun se on jo sellainen suo kaikkine tariffeineen, että se vain alkaa vituttamaan vielä enemmän.

No onko bensa nyt jotenkin erityisen kallista vaikka siinä pitää olla 10 % bioa? Ja dieselin suhteen voit vaikka Nesteen kohdalla edelleen valita, että otatko tavallista vai prodieseliä. Tosin tavallisessakin on ilmeisesti mukana bioa, mutta eipä se itsessään nosta tuotteen hintaa. Sori, mutta en ymmärrä kritiikkiäsi tältäkään osin.

Ja sinä Fordel ymmärrät nyt väärin, ei ole mitään väärää siinä, että valitaan vedetön pisuaari. Siinä on väärää, jos sitä varten revitään 1000 toimivaa pisuaaria seinästä ja sitten ne jossain Kiinassa ensin louhitaan materiaali, mikä vie energiaa, sitten hiilivoimalla tuotetaan se pisuaari, sitten polttoaineella se pisuaari raijataan Suomeen ja isketään niiden 1000 toimivan pisuaarin tilalle. Ne 1000 jo olemassa olevaa ja toimivaa eivät olisi ikinä kuluttaneet niin paljoa mitään, kuin menee siihen että ne korvataan. Tässä on se ongelma. On hienoa että tekniikka kehittyy ja voidaan tuottaa ympäristöystävällisiä tuotteita, mutta silloin kun se uusi tuote kaikkine kustannuksineen on luonnolle kalliimpaa, kuin sen vanhan jo toimivan käyttäminen, niin siinä ei pitäisi olla mitään järkeä sitä korvata.

Huomaatko, että kritisoit vahvasti cleantechia, mutta perusteluissasi käytät jos-sanaa? Jos jotain tehdään. Jotta perusteillasi olisi katetta, pitäisi tietää kuinka paljon näin tehdään, mutta siitä sinulla ei ole mitään tietoa. Ei oikein vakuuta. Ja ihan samalla tavalla on voitu ennenkin repiä toimivia pisuaareja pois uusien tieltä vaikka sen takia, että uudet ovat esteettisesti hienompia. Nyt vaan voidaan ottaa tilalle cleantechia eli vedettömiä pisuaareja. Yritykset kehittävät ja tuottavat joka tapauksessa koko ajan uusia pisuaareja. On vain hienoa, että tekniikan kehittyessä ne voivat myydä koko ajan ymrpäristöystävällisempiä versioita.

Ja edelleen minä uskallan väittää tietäväni mitä on cleantech, minulla on tässä 3 metrin säteellä aivan saatanallinen pino kaikenlaista cleantech raporttia, kirjaa, tutkimusta ja julkaisua, valitettavasti. Onneksi eivät liity allekirjoittaneen touhuihin, mutta ihan liiankin kanssa olen joutunut kuuntelemaan asiasta ja niihin tutustumaan.

Et näköjään tiedä. Jos kerran cleantechin voi määritellä esimerkiksi tuotteiksi, jotka "edistävät luonnonvarojen kestävää käyttöä ja ehkäisevät tai vähentävät liiketoiminnan kielteisiä ympäristövaikutuksia" niin tällaisia tuotteita on todellakin olemassa. Esim. kun polttoaineita tuottavat yritykset korvaavat tuottamistaan polttoaineista osan bioversioilla, ne edistävät luonnonvarojen kestävää käyttöä ja vähentävät liiketoiminnan kielteisiä ympäristövaikutuksia.

Se on sitten eri asia, että mitä tapahtuu kuluttajien toiminnassa eli tuleeko tämän myötä turhaa kulutusta ja turhaa rasitusta ympäristölle, kun vaikka revitään niitä toimivia pisuaareja pois uusien tieltä. Vaikka näin jossain määrin tapahtuisikin, se ei poista sitä etteikö cleantechia itsessään olisi olemassa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös