Ilmastonmuutosta vastaan – mitä SINÄ teet?

  • 91 721
  • 1 013

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Jopas. Historian lämpimin vuosi. Jos olisit kirjoittanut mitatun historian lämpimin, niin kyllä. Lämpötiloja ollaan mitattu kai jostain 1800-luvun alkupuolelta.
Jep. Esim. keskiajalla taisi olla vallalla verrattain lämmin ajanjakso, ennen kuin tuli ns. mini-jääkausi viime vuosituhannen kääntyessä puoliväliinsä.

Tuolla keskiajalla vallinneella lämpimällä aikavälillä mm. Grönlanti oli nykyistä lauhkeampi paikka ja viikingit perusti sinne siirtokuntia ja siellä pystyttiin rannikoilla jopa viljelemään nykyistä paremmin.

Eli on ihmiskunnan historian ainanakin taatusti ollut keskim. lämpimämpiä ajanjaksoja ja selkeästi viileämpiä.

Tällä en välttämättä tahdo vähätellä esimerkiksi päästöjen ja saasteiden vaikutusta, mutta tuskin ne yksistään radikaalia muutosta tekee. Lähinnä voivat nopeuttaa jo muutenkin tuloillaan olevaa ilmastonmuutosta.

Enemmän kuin varsinaiseen ilmastonmuutokseen, keskittäisin huomion välittömän ympäristön saastumiseen. Esim. vesistöjen suhteen.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Saatoin liioitella. Kuitenkin tuntuu kuin koko aikuisikäni, joka jää vähän alle 20 vuoden, olen lukenut lehdistä ja kuullut uutisista kuinka Alankomaat jää vesimassojen alle ja maailman metropoleista useat hukkuvat. Jäätiköt sulavat silmissä ja vedenpaisumus tulee.

20 vuotta sitten olin ala-asteen kuudennella luokalla. Tuolloin meillä oli joku energiateemakampanja, jolloin käsittelimme erilaisia energiamuotoja oppitunnilla. Tuo ei liittynyt mihinkään oppiaineeseen, vaan oli joku erillinen teematunti. Joka tapauksessa muistan jo tulloin opettajani maalanneen näitä Hollannin vajoamisia merenpinnan alle ja silloisen kotikuntani Hämeessä olevan ehkä tulevaisuudessa suosittu merenrantaturistikohde.

Kyllä noita piruja maalailtiin seinille siis jo tuolloin. Nuo eivät olleet ainoita paikkoja joissa asiasta kuulin. Saattoi olla, että aiheeseen herättiin joskus 80-luvun loppupuolella. Muistikuvani on, että silloin olisi ollut jonkinlainen "eko-vaihe" yhteiskunnassa kaiken juppeilun vastapainona.

Mitä tulee tuohon energiakampanjaan, niin sen seurauksena minusta tuli hetkeksi ydinvoiman vastustaja. Opettajani kun syyti sellaisia uhkakuvia aiheen tiimoilta ilmaan, että niitä ei voinut pieni ala-asteelainen sisäistää muulla tavoin. Myöhemmin onneksi otin asioista selvää itse ja käänsin takkia. Suosittelen samaa kaikille, joille luonto on oikeasti tärkeä.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Tällä en välttämättä tahdo vähätellä esimerkiksi päästöjen ja saasteiden vaikutusta, mutta tuskin ne yksistään radikaalia muutosta tekee. Lähinnä voivat nopeuttaa jo muutenkin tuloillaan olevaa ilmastonmuutosta.

Mutta sikäli kuin voimme luottaa luonnontieteeseen niin tämä päätelmäsi on väärä: tapahtunut muutos ei viime vuosina melkoisen varmaksi käyneen tieteellisen konsensuksen mukaan ole selitettävissä ei-inhimillisten tekijöiden aiheuttamaksi. Toki ilmasto on vaihdellut radikaalisti aiemminkin, mutta nämä asiaan sangen syvällisesti perehtyneet ammattilaiset ovat tulleet siihen lopputulokseen, että tässä tapauksessa kysymys on nimenomaan ollut ihmiskunnan vaikutuksesta. Minusta on maallikkona rationaalista luottaa tieteelliseen konsensukseen jonkin ilmiön luonteesta.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
1992 YK:n Rion ympäristökokouksessa tämä ilmaston lämpeneminen ihmisen toiminnan seurauksena isommaksi uutiseksi nousi, mutta nähdäkseni sen rummutus on alkanut vasta myöhemmin.

Minusta on jotenkin hassua miten tähän suhtaudutaan. Menneillä vuosikymmenillä on ollut omat ongelmansa DDT, happosateet, otsonikerros jne. Nämä on hoidettu (ainakin osittain) ja elämä on jatkunut. Tuskin kukaan noihinkaan enää suhtautuu niin, että ovat turhaa peloittelua olleet. Ihan varmasti aikoinaan osa suhtautui.
 

Kaspo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Nyt kun ilmasto on jo lämmennyt(?) ja jäätiköt ovat sulaneet(?), niin kuinka paljon se on nostanut merten pintoja tähän mennessä?

Tämähän selviää helposti googlella:
Merenpinnan nousu on merenpinnan tasossa tapahtuva kasvu. Merenpinta on noussut noin 130 metriä 18 000 vuotta sitten olleen viimeisen jääkauden jälkeen. Merenpinnan taso on kuitenkin pysynyt suhteellisen samana 1800-lukua edeltäneet noin 3000 vuotta.

Vuosina 1961–2003 merenpinta nousi keskimäärin 1,8 millimetriä vuodessa. Vuosina 1993–2003 nousunopeus nousi 3,1 millimetriin vuodessa. Nousunopeuden kiihtyminen johtuu osittain jäätikköjen ja mannerjäiden sulamisen kiihtymisestä.

Uusimpien arvioiden mukaan merenpinnan nousu on jäätiköiden sulamisesta johtuen kiihtynyt noin neljään millimetriin vuodessa, mikä voi tarkoittaa 1–2 metrin nousua vuoteen 2100 mennessä.

Vuodesta 1961 lähtien tehtyjen mittausten perusteella meret ovat imeneet 80 % ilmaston kohonneesta lämmöstä ja merien lämpötilat ovat nousseet ainakin 3000 metrin syvyydeltä. Meriveden tilavuus kasvaa sen lämmetessä, mikä nostaa merenpintaa. Jäämassojen kuten jäätiköiden nopea sulaminen vaikuttaa niin ikään kiihdyttävästi merenpinnan nousuun. Viime aikoina myös Grönlannissa ja Etelämantereella tapahtuneet jäävaippojen pienenemiset ovat erittäin todennäköisesti vaikuttaneet merenpinnan nousuun.

Lähteenä Wikipedia.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Minusta on jotenkin hassua miten tähän suhtaudutaan. Menneillä vuosikymmenillä on ollut omat ongelmansa DDT, happosateet, otsonikerros jne. Nämä on hoidettu (ainakin osittain) ja elämä on jatkunut. Tuskin kukaan noihinkaan enää suhtautuu niin, että ovat turhaa peloittelua olleet. Ihan varmasti aikoinaan osa suhtautui.

Ihmisillä on tapana suhtautua asioihin epäluuloisesti ja vastentahtoisesti, jos he kokevat, että jotain asiaa ryöpytetään liian painokkaasti, syyllistävästi ja jopa hysteerisesti. Minusta suurin ongelma ei ole siinä, etteikö ihmiskunnan toiminta kokonaisuudessaan ilmastoon ja luontoon vaikuttaisi, vaan siinä, että yleisen tason ongelmat halutaan siirtää yksityiselle tasolle.

Ei kukaan normaali ihminen halua tai jaksa kuunnella fanaattisia saarnamiehiä minkään aatteen puolesta, vaikka asiassa olisi totuuden jyväkin ja ns. hyvä tarkoitus. Lisäksi fanaatikoilla on tapana saarnata jo käännytetyille ja pyöriä omissa porukoissaan, jolloin syntyy helposti illuusio siitä, että kyseessä on "valittu eliitti" vastaan kaikki muut, ja ne kaikki muut eivät vain tajua omaa parastaan, joten heille on saarnattava entistä kovempaa ja puututtava joka pikkuasiaan. Tämä taas aiheuttaa vastareaktion niissäkin ihmisissä, jotka voisivat periaatteessa olla samalla kannalla ja joilla ei ole asiaa vastaan sinänsä mitään ongelmaa.

Esimerkiksi jos joku meuhkaa jostain Suvivirren vaarallisuudesta loputtomiin ja kytkee lillukanvarren isoon kuvioon jatkuvasti, niin hän aiheuttaa vastareaktion, joka saa kirkosta eronneen ja kirkollisveroa vastustavan sekulaariagnostikonkin vittuuntumaan moiseen meuhkaamiseen. Vastaavasti jos ilmastonmuutosta käsitellään suurin piirtein siten, että jostain saunan lämmittämisestä tai keittiön kattolampun pitämisestä päällä saadaan syyllistyskriisi, niin se johtaa vastareaktioon, jossa ei viitsitä enää kuunnella, mitä vaikkapa tutkimustulokset jostain asiasta sanovat.

Lisäksi vaikkapa Vihreiden kaksilla korteilla pelaaminen aiheuttaa vastenmielisyyttä sikäli, että samaan hengenvetoon vaaditaan saasteiden vähentämistä ja ratkaisuja energiakysymyksiin, mutta samalla vastustetaan ihan aatteen vuoksi ydinvoimaa eikä hyväksytä sitä, että ydinvoima on näillä näkymin huomattavasti "vihreämpi" energiamuoto kuin moni muu (vaikkapa Saksan hiilivoimalat). Jos siis vedotaan toisiin tutkimustuloksiin (ilmastonmuutos) mutta kielletään kategorisesti toiset tutkimustulokset (siitä, että ydinvoima ei ole automaattisesti Suuri Saatana), niin onko ihme, jos tavallinen kansakin tekee saman valinnan ja jättää osan tutkimustuloksista huomiotta?
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
vähän tälläisiä vähätteleviä kommentteja lukiessa tulee mieleen, että niiden kirjoittelijat eivät ole Pekingeissä, Bangkokeissa tai Mexico Cityissä käyneet. On totta että kun tuosta ulko-ovesta ulos astuu, niin puhdas ja raitis ilma siellä on ja on mukava metsään lähteä tallustelemaan, mutta tällaista ei joka paikassa nykyäään tosiaan ole. Se ei ole mikään maailman mukavin tunne kuin savusumu peittää taivaan ja polttava katku polttelee kurkun päässä jatkuvasti ulkona kävellessä.

Kai sen metsässä tallustelevan ihmisen on vähän vaikea ymmärtää, miksi hänen pitäisi tehdä jotain Mexico Cityn savusumun takia. On Meksikossakin metsää, menisivät sinne, suattaa hän aatostella.
 
Lainaamasi väite oli puoliksi puppua. Sellutehdas kylläkin pyörii startattuaan energiaomavaraisesti, koska suurin piirtein puolet tehtaalle tulevasta puuaineksesta poltetaan mustalipeän muodossa. Tehdas kykenee myös toimittamaan jonkin verran prosessihöyryä ympärillä olevalle teollisuudelle, esimerkiksi paperitehtaalle, myymään sähköä verkkoon, toimittamaan kaukolämpöä jne. Sellutehdas onkin yksi kauneimmista asioista, joita ihminen on historiansa aikana keksinyt.

Kuitenkin suomessakin on paperitehtaita, joiden vieressä ei sijaitse sellutehdas-nimistä bioenergialaitosta. Tällöin massanvalmistuksen ja paperikoneiden nielemät sähkö- ja lämpömegawatit täytyy hankkia jostain muualta ja juuri näihin tehtaisiin sähkön hinnalla on suuresti vaikutusta.

Ääh, tiesin kyllä, ettei ne hiertimet pyhällä hengellä pyöri. En vaan jaksanut yöllä alkaa korjailla, kun arvasin, että aamuun mennessä joku on hoitanut asian puolestani. Tosin sen verran vielä tarkennan, ettei hiertämöiden tapauksessa kaikkea lämpöä tarvitse hankkia muualta (mikä ei tietty muuta sitä, etteikö kokonaisnenergiatase olisi pahasti pakkasella).
 
Viimeksi muokattu:

Kisapuisto

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Lisäksi vaikkapa Vihreiden kaksilla korteilla pelaaminen aiheuttaa vastenmielisyyttä sikäli, että samaan hengenvetoon vaaditaan saasteiden vähentämistä ja ratkaisuja energiakysymyksiin, mutta samalla vastustetaan ihan aatteen vuoksi ydinvoimaa eikä hyväksytä sitä, että ydinvoima on näillä näkymin huomattavasti "vihreämpi" energiamuoto kuin moni muu (vaikkapa Saksan hiilivoimalat). Jos siis vedotaan toisiin tutkimustuloksiin (ilmastonmuutos) mutta kielletään kategorisesti toiset tutkimustulokset (siitä, että ydinvoima ei ole automaattisesti Suuri Saatana), niin onko ihme, jos tavallinen kansakin tekee saman valinnan ja jättää osan tutkimustuloksista huomiotta?

Juuri näin. Jos vihreät olisivat oikeasti ympäristön puolella, niin kyllä heidän tekemänsä politiikka olisi ihan jotain muuta kuin nykyinen. Juurikin esim. tuo ydinvoima, jossa vihreät itse asiassa pelaa peräti kolmilla korteilla: ydinvoima on vihreämpää kuin vaikkapa se hiilivoima, vihreät vastustavat sitä silti mutta ovat kuitenkin hallituksessa äänestämässä ydinvoiman lisäämisen puolesta. Ota tuosta nyt sitten selvää heidän oikea kantansa asiaan. Hymyilyä herättää myös se, että kun vihreät haluavat lisätä vihreitä energiamuotoja, niin silti samalla ollaan todella aktiivisesti esimerkiksi vesivoimaa vastaan. Kysymys vihreille olisikin, että kun energiaa ei heidän mukaansa saa mistään tuottaa, niin ovatko he valmiita tinkimään rajustikin omasta elintasostaan?
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Kiitos, vaikkakin ei tuo linkki mihinkään googleen vie. Mutta suora lainaus tuolta sivulta: "Vesivoima on puhdas ja uusiutuva ja kotimainen energian tuotantomuoto."

Niin, se on uusiutuva energiamuoto jonka yksi etu on päästöttömyys, mutta lukemalla vähän enemmän (neljä sivua, ei luulisi olevan sinullekaan ylivoimaista) huomaat että haittavaikutukset ympäristölle ovat merkittävät, koska suuret padot ja tekojärvet eivät varsinaisesti kuulu luontoon.
 

Kisapuisto

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Niin, se on uusiutuva energiamuoto jonka yksi etu on päästöttömyys, mutta lukemalla vähän enemmän (neljä sivua, ei luulisi olevan sinullekaan ylivoimaista) huomaat että haittavaikutukset ympäristölle ovat merkittävät, koska suuret padot ja tekojärvet eivät varsinaisesti kuulu luontoon.

Luin kyllä kokonaan, oli ihan mielenkiintoista tekstiä. Eikä yksikään mahdollinen ongelma, joita tuolla mainitaan, ole mitenkään merkittävä ympäristön kannalta.
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Luin kyllä kokonaan, oli ihan mielenkiintoista tekstiä. Eikä yksikään mahdollinen ongelma, joita tuolla mainitaan, ole mitenkään merkittävä ympäristön kannalta.

Tuo on sinun mielipiteesi, itse katson joka tapauksessa että energian tuottamiseen löytyy vesivoimaa parempia ja helpompia tapoja.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ydinvoima tietysti, ja tuulivoima osittain, mutta onko niitä vielä muitakin?

Oma mielipiteeni on, että vesivoima on tiettyyn rajaan asti huomattavasti tuulivoimaa parempi vaihtoehto. Mutta siis vain tiettyyn. Itse olen myös luonnon ystävä, mutta järkiperäisellä tavalla, mistä johtuu myös ydinvoimamyönteisyyteni, ja tästä syystä haluan jättää kuitenkin osan vapaista joista vapaaksi sähköntuotannosta. Ja toisaalta suuret tekojärvet eivät myöskään ole täysin ongelmattomia... arvokasta luontoa siinäkin menetetään.

Toisaalta puhdas energia, jota tarvitaan, on sellainen asia, jonka puolesta olen valmis uhraamaan pienen osan luontoa, kunhan vain mitään korvaamatonta ei tuhoudu. Kärjistettynä: jos meillä on kymmenen luonnontilassa olevaa jokea, en koe suurena syntinä, jos vaikka näistä kolmeen rakennetaan vesivoimalat. Jos meillä on 20000 neliökilometriä ikimetsää ja suuria suoalueita, en näe suurena syntinä, jos vaikkapa 200 tästä jääkin tekoaltaan alle. Luvut ovat esimerkkejä suhteellisuudesta, eivätkä perustu mihinkään todelliseen.

Tuulivoima on taas vähän niin ja näin. Se on tehotonta, kallista ja rumaa. Se tuhoaa myös luontoa - kyllä, lintuja kuolee usein niiden törmätessä "myllyn siipiin", minkä lisäksi mm. lepakoiden on todettu kuolleen ja monien eläinlajien häiriintyneen näiden vaikutuksesta - ja pilaa kauniin ympäristön estetiikan. Kaukana merellä tätä haittaa ei niinkään ole. Lisäksi se ei tuota energiaa hyvin silloin kun sitä eniten tarvitaan (kylmät pakkaspäivät).

Wikipediasta löytyy ihan hyvää tietoa tuulivoimaan kohdistuvasta kritiikistä: Tuulivoima – Wikipedia

Mielenkiintoinen nippelitieto on sekin, että tuulivoimalat ovat tappaneet historiansa aikana 32 ihmistä (2006 tilasto). No mutta hei, se on pientä, koska Tshernobyl... Mutta muutetaanpa se uhreiksi tuotettua terawattituntia kohden. Luvuiksi saadaankin: tuulivoima: 0.15 / TWh, hiilivoima: 0.18 / TWh, vesivoima: 0.11 / TWh, Ydinvoima: 0.02 / TWh. Haa, mutta ydinvoiman kohdalla tilasto valehtelee! Fukushima tapahtui tuon jälkeen! Veikkaisin, että luku ei ole tuosta kasvanut. Fukushimassa kun kuoli vain kaksi henkeä... eikä säteilyn määrä ole kasvanut merkittävästi lähialueillakaan, joten pitkän ajan kuluessakaan kuolleisuus ei tule nousemaan.

En tosin osaa sanoa, ovatko nuo luvut kuinka luotettavia. Tshernobylin onnettomuuden ja hiilivoimaloiden pienhiukkaspäästöjen kuolonuhrien määrän arviointi on hankalaa, joten tilasto on vain arvio. Enkä edes tiedä, onko arviokaan esitetty erityisen luotettavasta lähteestä... jaah, lähde on luotettava, sillä se on IAEA, mutta tietysti tässä yhteydessä kannattaa ihan tervettä kriittisyyttä pitää mukana, koska kyseessä on kuitenkin atomienergiajärjestö, jolla on varmasti erilainen mielipide esim. Tshernobylin uhrien määrästä kuin vaikkapa aina niin luotettavalla Greenpeacellä....

Pahin tuulivoiman haitta on kuitenkin siinä, että voimaloita tarvitaan paljon. Koska niitä tarvitaan paljon, energiapolitiikasta mitään ymmärtämättömät ihmisetkin näkevät niitä. Samalla he saavat mielikuvan siitä, että kun voimaloita on näin paljon, niillä tuotetaan paljon sähköä ja niitä rakentanut maa on näin ollen puhtaan energian mallimaa. Mutta näiden myllyjen pyörivien siipien takaa ei erotetakaan sitä hiilivoimalaa, joka puskee paskaa taivaalle samalla kun puhtaan energian imagoa pidetään yllä. Tanskakin on tilastojenkin perusteella yksi läntisen Euroopan pahimmista saastuttajista väkilukuunsa nähden kivihiilivoimaloittensa ansiosta. Mutta jee, "tuulivoimaa on kuitenkin ihan vitusti!"... Jep, kuitenkin käsittääkseni vieläkin ainakin 75% Tanskan sähköstä tuotetaan jollain ihan muulla, mutta myllyjen siipien alla on helppo esittää ekologista.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Niin, se on uusiutuva energiamuoto jonka yksi etu on päästöttömyys, mutta lukemalla vähän enemmän (neljä sivua, ei luulisi olevan sinullekaan ylivoimaista) huomaat että haittavaikutukset ympäristölle ovat merkittävät, koska suuret padot ja tekojärvet eivät varsinaisesti kuulu luontoon.
Lisäksi vesivoima aiheuttaa enemmän henkilövahinkoja ja ympäristöturmia mitä ydinvoima, mutta eihän se tietysti ole niin mediaseksikäs aihepiiri millä retostella, koska vesi "kuuluu luontoon."
 

SamSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ikurin Vire
Pahin tuulivoiman haitta on kuitenkin siinä, että voimaloita tarvitaan paljon. Koska niitä tarvitaan paljon, energiapolitiikasta mitään ymmärtämättömät ihmisetkin näkevät niitä. Samalla he saavat mielikuvan siitä, että kun voimaloita on näin paljon, niillä tuotetaan paljon sähköä ja niitä rakentanut maa on näin ollen puhtaan energian mallimaa. Mutta näiden myllyjen pyörivien siipien takaa ei erotetakaan sitä hiilivoimalaa, joka puskee paskaa taivaalle samalla kun puhtaan energian imagoa pidetään yllä. Tanskakin on tilastojenkin perusteella yksi läntisen Euroopan pahimmista saastuttajista väkilukuunsa nähden kivihiilivoimaloittensa ansiosta. Mutta jee, "tuulivoimaa on kuitenkin ihan vitusti!"... Jep, kuitenkin käsittääkseni vieläkin ainakin 75% Tanskan sähköstä tuotetaan jollain ihan muulla, mutta myllyjen siipien alla on helppo esittää ekologista.
Eivät kaikki tuulivoimat ole myllyjä. Suomailainen keksintö on saanut tuulta alleen.
Linkki vie kuvaan http://d42y9z8h631ib.cloudfront.net/kuvat/jpg/580x377/7000029571.jpg

Näitä on tutkittu ja havaittu että erittäin pienilläkin tämän tyyppisillä, esim suurkaupungeissa talojen seiniin tai katolle asetettavilla saadaan tehokkaasti energiaa. Suuret talot muodostavat ikäänkuin tuulitunneleita jolloin hyötysuhde nousee. Lisäksi tämän tyyppiset lavat ovat käytännössä meluttomia.
Tässä linkki yrityksen sivulle.
Tuulivoima: ekologista ja puhdasta energiatuotantoa Oy Windside Production Ltd:n tarjoamana!

Lisäksi esim Vaasassa löytyy erittäin paljon kokemusta ja suoritetaan aktiivista tutkimusta tuulivoiman saralla.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Eivät kaikki tuulivoimat ole myllyjä. Suomailainen keksintö on saanut tuulta alleen.

Tuo on mielestäni ainakin paperilla huomattavasti näitä myllyjä parempi vaihtoehto, ja hyvä näin, sillä tuuli on sellainen energianlähde, että sitä meillä on aina. Siis ei 24h/7vrk, mutta kuitenkin usein. Siksi toimiva tuulivoimalaratkaisu voisi olla erittäin hyvä täydentävä ratkaisu. Perusvoimaksi siitä ei edelleenkään ole, ellei jostain kumman syystä keksitä riittävän tehokasta tapaa varastoida sähköenergiaa sellaisia määriä, että sähköntuotanto saataisiin hoidettua näillä ajoittain toimivilla ratkaisuilla.

Lisäksi esim Vaasassa löytyy erittäin paljon kokemusta ja suoritetaan aktiivista tutkimusta tuulivoiman saralla.

Tämähän ei taas voi pitää paikkaansa. Kysy vaikka kaikilta ydinvoimaa vastustavilta muka-luonnonystäviltä. Jos ydinvoimaa rakennetaan lisää, kuten kaiken aikaa tehdään, se tarkoittaa automaattisesti sitä, että uusiutuvia energiamuotoja ei tutkita ja kehitetä.

Itse olen näille muka-luonnonystäville yrittänyt kertoa, että tutkimusta uusiutuvien energiamuotojen parissa jatketaan kaikesta huolimatta, mutta viesti ei ole mennyt perille, joten minä olen kai ollut väärässä.
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Ydinvoima tietysti, ja tuulivoima osittain, mutta onko niitä vielä muitakin?

Maalämpö, aurinkoenergia, erinäiset biokaasut, onhan noita. Sikäli kuin minä mistään käsitän, ekologisen energian tuottamisen ajatus perustuu siihen että olisi useita pienempiä uusiutuvan energian lähteitä eikä yhtä isoa; näin yksinkertaistetusti siis. Suomessa näissä asioissa ollaan välillä aika kaavamaisia, ongelmat ovat enemmänkin asenteissa, insinööritaidossahan olemme maailman kärkipäätä.

Edellä esitetty vertailu tuulivoiman ja ydinvoiman haitoista on muuten naurettavinta saivartelua hetkeen. Uraanin louhimisen ympäristöhaitat ja aina yhtä ihana radioaktiinen jäte ovat tuohon verrattuna aika pientä.
 

Fremont

Jäsen
Itse olen näille muka-luonnonystäville yrittänyt kertoa, että tutkimusta uusiutuvien energiamuotojen parissa jatketaan kaikesta huolimatta, mutta viesti ei ole mennyt perille, joten minä olen kai ollut väärässä.

Älä murehdi, maailmassa tulee aina riittämään tätä väkeä jolle tiedot on ojennettu kultalautasella taivaasta, mitään selityksiä yksinkertaisesti tarvita.

Ja tästä porukasta puheenollen, pitäisi tosiaan saada tämä poliittisen vallan omaava osasto jollain tapaa loogiseksi. Verotuksella, kaavoituksella ja rakentamismääräyksillä omavarainen energian tuotanto on tehty käytännössä mahdottomaksi, välistä vetäjää ja veronkiskojaa riittää joka nurkalle.

Esim. eräs länsi-Suomalainen kalankasvattaja on pitkään pyrkinyt omavaraisuuden periaatteella toimivaan tuotantoon mm. rakentamalla oman tuulimyllyn, mutta tästähän tuotannosta johon sähköyhtiö ei ole mitään sijoittanut pitäisi silti maksaa sähköverot yhtiölle.

Kalamies käyttäisi myös mahdolliset saatavilla olevat perkuujätteet biokaasun tuotantoon, mutta kun omat eivät riitä niitä hoidettaisiin muiden jaloista pois ja jopa hieman maksettaisiin; jätteitä on kuitenkin kannattavampaa roudata norjasta asti rekkarallilla suomalaisten kovan hintapyynnin vuoksi. Onneksi homma kuitenkin pyörii energiapolitiikasta huolimatta siedettävästi, eikä usko tekemiseen ole loppunut.

Kun aikoinani rakensin talon, tein itse liitostyön sähköverkkoon, ja energiayhtiön omaan dokumenttiin tämä oli myös merkattu. Kummasti lähettivät silti parin tonnin laskun "tonttiliittymän rakentamisesta". Puhelimessa jäi hieman epäselväksi kuka sieltä oli käynyt liitoksen tekemässä ja kuka laskun lähetti. Olivat kuitenkin tosi reiluja; ei tarvinnut sitten maksaa tekaistua laskua työstä jonka itse tein, suurkiitokset!

Joku tolkku, järki, ja säännöt pitäisi saada paskanjauhamisen sijaan siitä miten uusiutuvia energianlähteitä muka suositaan, kun tavoite näyttää kaikilta osin olevan pelkkä hillon vetäminen milloin kenenkin tyhjäntoimittajan taskuun. Ei liene epäselvää mihin syyttävä sormi osoittaa...
 

SamSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ikurin Vire
Tämähän ei taas voi pitää paikkaansa. Kysy vaikka kaikilta ydinvoimaa vastustavilta muka-luonnonystäviltä. Jos ydinvoimaa rakennetaan lisää, kuten kaiken aikaa tehdään, se tarkoittaa automaattisesti sitä, että uusiutuvia energiamuotoja ei tutkita ja kehitetä.

Itse olen näille muka-luonnonystäville yrittänyt kertoa, että tutkimusta uusiutuvien energiamuotojen parissa jatketaan kaikesta huolimatta, mutta viesti ei ole mennyt perille, joten minä olen kai ollut väärässä.

Tässä pari juttua jotka voi vaikka tulostaa paperille ja pitää mukana sekä tarvittaessa syöttää viherpiipertäjille ja puunhalaajille.
Tuulivoima-alan kansainvälinen huipputapahtuma Vaasassa - Pohjanmaan liitto


Vaasa Energy Institute - RE Form

Tuulen|puoli
Tuulen|puoli
Linkeissä siis tuulivoiman tutkimusta ja kehitystä.
Isot propsit tälle, koska tällaista innovatiivista tutkimusta ja tuotekehitystä Suomi tarvii ja näillä on oikeasti isot mahdollisuudet tehdä massiakin = verotuloa, vienti vetää, työpaikkoja jne.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Edellä esitetty vertailu tuulivoiman ja ydinvoiman haitoista on muuten naurettavinta saivartelua hetkeen. Uraanin louhimisen ympäristöhaitat ja aina yhtä ihana radioaktiinen jäte ovat tuohon verrattuna aika pientä.

Uraania toki louhitaan, mutta eipä tuo uraanikaivosten vaikutus ympäristölle ole käytännössä yhtään sen pahempi kuin muillakaan kaivoksilla, johtuen pitkälti siitä, että uraania sisältävät mineraalit eivät ole kuitenkaan mitenkään erityisen säteileviä. Tuosta raaka-aineesta on siis aika pitkä matka rikastettuun ydinpolttoaineeseen. Ydinvoiman vastustus tällä perusteella on mielestäni varsin huvittavaa. Tuulivoimaloissa ymmärtääkseni hyödynnetään aika paljon kierrätettävää terästä, mutta en ole täysin varma asiasta tältä osin.

Radioaktiiviselle jätteelle on olemassa hyvä loppusijoitusratkaisu. Käsittely, kotelointi ja säilöminen kallioperään. Siellä on ja pysyy. Vähän niin kuin kallioperään kuuluva luonnonuraanikin...
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös