Mutta se toinen muuttuja? Sulattaako alle asteen lämpeneminen tuollaisen astronomisen jäämäärän?
Toki.
Asian voi valtavasti yksinkertaistettuna ajatella niin, että kun globaali keskilämpötila nousee, jatkuvasti uudet leveyspiirit entistä pohjoisempana (tai eteläisellä pallonpuoliskolla entistä etelämpänä) saavuttavat pisteen, jossa jäätä sulaa vuodessa enemmän, kuin sitä ehtii muodostumaan. Vaikutus merenpinnan korkeuteen riippuu tietysti vaikutuksen alaisella alueella olevan jään tilavuudesta. Jos lämpötilan nousu on nopeampaa, luonnollisestikin ero on siinä, että ajassa X tuon pisteen saavuttavien leveyspiirien määrä ja siten sulamisalueella olevan jään tilavuus on suurempi.
Eli jos globaali keskilämpötila nousee vaikka 0,01 asteella 1 000 vuodessa, jäätä sulaa globaalilla tasolla enemmän kuin sitä muodostuu.
Totuus on tietenkin paljon monimutkaisempi. Eihän jään sulaminen jääkauden lopussa ja sen jälkeen toki mitenkään tasaista ollut. Tiettävästi esim. jäätiköiden sulaessa muodostuneiden valtavien jääjärvien nopeat virtaamiset meriin eroosion seurauksena aiheuttivat jaksoja, jolloin lämpötila romahti suhteellisen nopeasti, mutta hetkellisesti, useilla asteilla. Ja toisaalta (ehkä golfvirran takia?) Euroopan lämpötilat nousivat mahdollisesti erittäin paljon nopeammin globaaliin keskilämpötilaan verrattuna, jolloin vaikutus Euroopan puoleiseen jäätikköön oli paljon voimakkaampi.
Eihän näitä radikaaleimmillaankin satojen vuosien jaksoja voi silti verrata tämän hetkiseen ilmaston lämpenemiseen, jossa keskilämpötila on noussut asteella vähän reilussa sadassa vuodessa.