sukista
Anton ihmetteli sukkien kummaa katoamista.
Kaikki hyviä epäilyjä, mutta valitettavasti vääriä. Itse olen tutkinut sukkapopulaatioiden käyttäytymistä fyysisen antropologian keinoin.
Sukat - lat. Circularis aditus
Tämä päärymä pitää allaan useita eri alalajeja joiden käyttäytyminen saattaa suurestikin poiketa pääryhmän käyttäytymisestä.
Alalajeja
mm.
Urheilusukat - Circularis debilis
Lajilleen tyypilliseen tapaan nämä sukan saalistavat vain laumassa. Tämä on tapana erittäin tehokas ja saaliina ovat vain sukkien suurimmat ja hitaimmat lajit kuten villa- tai retkeilysukat. Yleensä saalistamaan lähtevät naaraspuoliset sukat, sillä välin kun urokset lepäävät ja ehkä vahtivat jälkeläisiä. Saalistavassa laumassa on noin 10 yksilöä, joilla jokaisella on tietty rooli. Nähdessään saaliin sukat lähtevät levittäytymään hitaasti puolikaaren muotoon saaliin sivuille. Kaksi tai kolme suurinta sukkaa kiertää saaliin etupuolelle ja jää sinne väijyksiin.
Silloin saaliin takana oleva sukka lähtee hitaasti liikkeelle saalista kohti. Saalis säikähtää ja yrittää ehkä paeta sivulle, jolloin molemmilla sivuilla olevat sukat nousevat ja alkavat painaa sivustoja lähemmäksi saalista jättäen sille vain yhden "pakotien". Suoraan edessä olevia sukkia kohti. Saaliin tullessa lähelle edessä olevat sukat hyökkaavat yhdessä, säälimättömästi ja nopeasti. Yleensä kaksi sukkaa hyppää saaliin päälle ja hidastaa sitä ja painaa alas, jolloin kolmas sukka iskee kiinni ja puree saalista jänteisiin ja katkoo ne.
Nämä sukat ovat hyvin reviiritietosia ja varjelevat sitä agressiivisesti.
Mustat sukat/pukukenkien sukat - Circularis hallux
Tämä laji on tunnettu saalistuskäyttäytymisestään. Saalistaessa se luottaa enemmänkin hitaaseen lähestymiseen ja äkilliseen hyökkäykseen. Jos se pääsee riittävän lähelle saalista niin onnistumisprosentti on noin 90%
Pääasiallista saalista ovat sekä pienet nopeat urheilusukat, että hitaammin liikkuvat suuremmat villasukat. Tosin villasukkien kimppuun se ei käy kuin laumana saalistaessaan.
Jos saaliita ei ole ollut saatavilla niin tämä laji saattaa myös syödä oman lajinsa edustajia, siis kannibaali, tai jopa raadotkin saattavat hätätapauksessa kelvata.
Villasukat - Circularis apathicus
Kuten nimikin jo kertoo, nämä sukat ovat suuria, hidasliikkeisiä ja kömpelöitä, mutta erittäin vahvoja. Muista sukista poiketen nämä eivät syö toisia sukkia, ainoastaa nukkaa, pölyä jne. Vaikka tämäkin laji on aika yleinen, sen tyypilisestä käyttäytymisestä ei tiedetä juuri mitään. Vain muutamia päätelimiä on kyetty tekemään. Se on vaeltaja, eli se vaeltaa joko ruoan tai kumppaneiden perässä pitkiäkin matkoja. Laji on myös erittäin pitkäikäinen. Sen esiintymisalue rajoittuu 60-leveyspiirin yläpuolelle.
Paljon muutakin tutkimusdataa sukista on mutta jo tämän perusteella tiedämme että sukat ovat saalistajia, eli parittomia sukkia tulee kokoajan. Toiset sukat ovat kannibaaleja, jolloin jopa samassa laatikossa olevia samanlaisia sukkia katoaa. Ja pareittain yksin jääneet ja lopulta menehtyneetkin sukat saatetaan osin syödä.
Seuraavaksi otan tutkimusten kohteeksi narut ja köydet. Miksi yksin kerälle/vyyhtiin jätetty köysi on aina solmussa ja sekaisin kun sen ottaa esiin on ensimmäisiä asioita joihin toivon tutkimusieni tuovan vastauksia.