Tuolla jossain ketjussa ihmetellään lihatonta makkaraa. Minä taas ihmettelen toisinpäin, miksi pitää tehdä makkaraa, jonka lihapitoisuus on jotain vitusti, varsinnkin kun se ei saisi maksaa mitään.
Teurastamolla tapetaan joku virikkeelisessä ympäristössä elänyt selkärankainen. Ihminen on suuressa viisaudessaan päättänyt, että tuo tai tuo lihaskudos, jonka tämä olio on eläissään saanut kasvatettua, on hyvän makuista. Hyvä, sille palalle pannaan kilohintaa tasan sen verran, että suurin piirtein kaikki menee kaupaksi. Vähän halvemmalla myydään sitten vähän köyhemmille tai nuukemmille suunnatut palat. Seuraavat osat jauhelihaan, sitten makkaramassaan ja loput eläinten rehuksi. Ei makkara perinteisesti ole mikään gourmet-ruoka. Se on köyhien ihmisten tekemää safkaa niistä ruhonosista itselleen, mitä ei paremalle väelle saatu myytyä.
EU suuressa viisaudessaan muutti lihan määritelmää, nykyiset 'lihaan verrattava ruhon osat' tai 'koneellisesti erotettu liha' olivat ihan oikeaa lihaa vielä n. 5v sitten.
Se, että Kesko ja SOK käytännön kartellillaan ja Venäjän/Baltian investointeja rahoittaakseen pitävät Suomen lihan, lihajalosteiden ja makkaran hintatason n. kolmanneksen ylihintaisena on ihan toinen juttu.
t. hanu