@Old Tom @Ikävänkantaja @El Gordo
Tutkimukset Kouvolan Tornionmäen nimen taustoista ovat edenneet, mutta eivät kuitenkaan ratkenneet. Kirjallisista lähteistä ei nimittäin löytynyt selitystä asialle. Jouduin siis suorittamaan haastatteluja.
Paikallishistorian tuntija kertoi, että Tornionmäestä (tai Torniomäestä?) löytyy ensimmäiset maininnat jo 1700-luvulta. Sukuhistorioitsija taas osasi kertoa, että Asikkalassa on esintynyt Tornio-johdannaisia (suku)nimiä. Asikkala on käsittääkseni Päijät-Hämeen vanhimpia tunnettuja asuinseutuja, josta on löydetty runsaasti kivikautisia asumuksiakin ja varhaisimmat Kouvolan seudun asukkaat ovat tyypillisesti tulleet tänne juurikin Päijät-Hämeen suunnalta.
Nämä tiedonmuruset puhuisivat siis ennemminkin sen puolesta, että alueen nimi olisi peräisin todennäköisemmin ihmisen nimestä kuin siellä olleesta tornista.
Selailin myös vanhoja karttoja. Vanhin kartta, missä nimi Tornionmäki oli mainittuna, oli 1950-luvulta. Itselleni uutena tietona tuli, että on myös Tornionoja - se vie Viitakummun urheilukentän takana olevalta suolta Käyrälampeen.
Vanhin tarkka kartta alueesta on vuodelta 1855:
Alue on ollut tuolloin silkkaa metsää ja joutomaata. Valkealan Jokelan, Utin ja Kymijoen rannalla olevan Kouvolankylän muodostaman kolmion sisällä ei ole yhden yhtäkään taloa. Mitään tuntematonta erämaata Tornionmäen seutu ei kuitenkaan ole ollut, sillä Suomen tärkeimpiin teihin kuulunut Ylinen Viipurintie kulki sen läpi jo 1500-luvulla. Ainoa Valkealasta etelään tuleva tie liittyi Yliseen Viipurintiehen Tornionmäen ja Tykkimäen välissä. Nykyinen keskustasta kuutostielle vievä Karjalantie kulkee vanhan Ylisen Viipurintien linjoilla.
Vuoden 1875 kartassa näyttäisi olevan jo muutama talokin Tornionmäellä Ylisen Viipurintien varrella:
Katso kuinka kotiseutusi on muuttunut aikojen saatossa! Vanhat kartat -palvelu sisältää yli 10 000 karttalehteä vuosilta 1870 - 1997.
vanhatkartat.fi
Vaikka päätelmät olisivatkin oikein, niin mysteeriksi jää joka tapauksessa vielä se, kuka oli Tornio ja miksi tuolle asumattomalle ja merkityksettömälle mäen nyppylälle on annettu nimi? Kulkureittinä se on toki ollut tuttu monelle, joten ehkäpä nimikin on ollut tarpeen. Toki torniteoriaakaan ei voi ihan täysin sulkea. Ruotsi ja Venäjä kähnäsivät usein ja sotaväenkin ainoa reitti kulki tätä tietä ja Tornionmäen halki. Kymijoen rannassa ja Utissa oli venäläisten linnoitukset. Olisiko siinä välillä voinut olla tarvetta jonkinlaiselle vahti- tai viestintätornille?