Huuhkajat – Suomi EM-kisoissa 2020

  • 144 588
  • 987

Götze

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Hyvin samoja ajatuksia kuin muillakin täällä. Venäjä-ottelu oli pettymys, mutta muuten ei mitään syytä laittaa päätä pensaaseen. Nyt on peli avattu (ja voihan ne pelit edelleen jatkuakin, on kai futiksessa hullumpaakin tapahtunut kuin vaadittavat skenaariot) ja toivottavasti seuraavaa kisapaikkaa ei tarvitse taas odottaa usean sukupolven ajan. Mielenkiintoista nähdä miten suuri yleisö suhtautuu tuleviin karsintoihin; odotetaanko nyt joka kerta kisapaikkaa vai hävisikö suurin kiima tähän paikkaan.

Vähän tuli itsellekin sellainen fiilis että karsintojen aikainen Suomi oli kovemmassa tikissä kuin tämä kisojen aikainen. Pukki oli selvästi puolikuntoinen ja hyökkääminen jäi pahasti piippuun. Puolustukselle ja Lukelle isoimmat aplodit tästä turnauksesta.
 

Lystikäs

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Hradeckya lukuunottamatta Suomen pelaajat olivat yksilötasolla vielä aika köykäisiä näissä piireissä, ei voi mitään.
Näinhän se on. Suomi kaipaisi mielestäni kipeästi profiilipelaajia, joilla on selkeästi erottuvia fyysisiä ominaisuuksia - nopeutta, voimaa, tekniikkaa, joilla pystyy haastamaan ja voittamaan kaksitaisteluja. Mielellään kaksi näistä ominaisuuksista, jotta niitä on vaikeampi pelata pois.

Pukki on parhaillaan se meidän selkeä tähti kenttäpelaajista - seminopea, joka pystyy tekemään läpiajoja, mutta ei valitettavasti sellainen nopea pelaaja, joka jättää pallollisena vastustajaa juoksukilpailussa, ja kykenisi tällä ominaisuudellaan sekoittamaan koko vastustajan pakkaa. Rehellisiä jos ollaan, niin jos Pukki olisi maailmanluokan tähti, se ei pelaisi enää Norwichissa. Kamara on hyvä pelinrakentaja, mutta ei omaa itsessään mitään erityistä uhkaa vastustajalle - ei kovaa vetoa tai nopeutta, jolla voisi luoda vaaratilanteita. Arajuuri on semivoimakas pakki, joka pystyy isolla sydämellään pärjäämään kovissakin peleissä, mutta ei dominoimaan, koska ei löydy teknisyyttä tai muuta tueksi. Muu joukkue onkin sitten aika vaatimatonta kansainvälisessä vertailussa. Pois lukien tietenkin veska, joka on maailmanluokan tähti.

Näistä lähtökohdista joukkue pelasi ja taisteli kyllä hyvin. Täysi respekti kaikille. Ei vain materiaali riitä parempaan.
 

johnnywee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars
Kyllä sanon, että Suomi saa tänään armottoman opetuksen.
Pukki on parhaillaan se meidän selkeä tähti kenttäpelaajista - seminopea, joka pystyy tekemään läpiajoja, mutta ei valitettavasti sellainen nopea pelaaja, joka jättää pallollisena vastustajaa juoksukilpailussa, ja kykenisi tällä ominaisuudellaan sekoittamaan koko vastustajan pakkaa. Rehellisiä jos ollaan, niin jos Pukki olisi maailmanluokan tähti, se ei pelaisi enää Norwichissa.

Näistä lähtökohdista joukkue pelasi ja taisteli kyllä hyvin. Täysi respekti kaikille. Ei vain materiaali riitä parempaan.

Pukki oli kyllä pettymys. Mielestäni teki hieman laiskoja ratkaisuja välillä pallon kanssa, kun viimein se saatiin sinne boksiin. Ei pitänyt tavallaan tiukasti pallosta kiinni vaan päästi sen karkaamaan. Näitä tilanteita oli turnauksen aikana useampi. Tottakai on hyvä muistaa, että aikaa on todella vähän kun esimerkiksi Belgian pelaajat painoivat jo niskaan kiinni.

Samaa mieltä, että odotuksiin nähden se 3 pistettä oli kuitenkin erinomainen suoritus. Oikeastaan vain se tässä jäi harmittamaan, että Venäjää vastaan mahdollisuudet olisivat olleet oikeasti voittaa se peli ja juuri se hävittiin. Tanska ja Belgia antoivat kunnon pöllyä Suomelle pelillisesti. Mielestäni Venäjä ei erityisesti hallinnut ottelua vaan kamppailu oli huomattavasti tasaväkisempi.

Oli muuten ihan mieletöntä katsoa eilistäkin matsia vaikka tiesi, että Suomella ei käytännössä mitään mahdollisuuksia. Kyllä tuli elettyä joka solulla mukana ja se jos joku on kiitoksen paikka Huuhkajille!
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Jep, pari huipputaitavaa pelaajaa niin meillä olisi toimiva joukkue. Nyt Pukki oli puolikuntoinen, eikä ihan Litmas-tason syöttelijää ja pelinrakentajaa ollut (Litmanen tietysti osin meni hukkaankin Suomen joukkueessa, hyvä ettei vielä maalivahtina joutunut pelaamaan). Mutta hienoa että neitsyys on menetetty ja nyt voi ihan eri itseluottamuksella lähteä karsintoihin. Se tietysti on vähän outoa, että jalkapallo on oikeasti erittäin suosittu laji, mutta edes sellaista kansainvälisellä tasolla normitaitavaa ja teknistä pelaajatyyppiä ei ole - olisiko juniorivalmennuksessa kehitettävää nimenomaan yksilötaitojen suhteen? Tulee mieleen takavuosien Suomi jääkiekossa, joka suolsi lähes loputtoman määrän kurinalaisia luistelukoneita NHL:n 3- ja 4-ketjuihin.
 

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Tulee mieleen takavuosien Suomi jääkiekossa, joka suolsi lähes loputtoman määrän kurinalaisia luistelukoneita NHL:n 3- ja 4-ketjuihin.
En tunne futisskeneä yhtään, mutta lätkässähän nimenomaan herättiin vihdoin tuohon kaikki pelaa -touhun järjettömyyteen ja nyt meillä on ahot, barkovit, hintzit, heiskaset ja vaikka ketkä. Mites futiksen puolella tuo pelaajakehityksen fokus?
 

Stolk-2

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Itse odotin Huuhkajien ottavan turpaan koko alkulohkossa reilusti joka joukkueelta. Meni paremmin kuin odotin ja se oli hieno saavutus. Suomen pelaajien taso on vertauskuvallisesti kuin Italian tai Englannin taso jääkiekon mestaruuskisoissa. Niin huima oli tasoero Suomen lohkossa. Kaksi Fifan top 10 joukkuetta ja Venäjäkin taitaa olla useamman kymmenen sijan korkeammalla kuin Suomi. Aika koviksi monella on odotukset nousseet, jos odotetaan Huuhkajien haastavan paremmin vastustajat kuin nyt haastettiin. Pitkä matka Suomella on edes saavuttaa kisapaikkaa vakituisesti tulevaisuudessa.
 

Iker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
En tunne futisskeneä yhtään, mutta lätkässähän nimenomaan herättiin vihdoin tuohon kaikki pelaa -touhun järjettömyyteen ja nyt meillä on ahot, barkovit, hintzit, heiskaset ja vaikka ketkä. Mites futiksen puolella tuo pelaajakehityksen fokus?
En nyt harkitse vastaustani tai analysoi ajatustani sen enempää, mutta heti tulee mieleen näihin ahoihin, barkoveihin, heiskasiin ja rantasiin peilaten, että meillä lienee jääkiekon puolella loppujen lopuksi aikalailla maailman huipun tasolla oleva valmennuspolku, sekä näkemys ja kokemus junioreista asti varsinkin kun rakenteita ja strategioita ravisteltiin kuntoon, mutta futiksessahan nyt ei mitenkään olla maailman huipulla juniorivalmennuksessa. Jääkiekko on ihan eri viivalla siinä, että aikuistuvat junnut pääsevät teineinä jo liigaan murtautuessaan ja samalla junnumaajoukkueissa kokemusta kerätessään olemaan aika lähellä jo kansainvälisen tekemisen huipputasoa. Jalkapallossa laahataan noissa hommissa aika kaukana perässä siitä, mitä taso sitten on isossa maailmassa.

Jotenkin sinne huipulle voi yrittää päästä ja kuroa niitä eroja kiinni ja saavuttaa jotain kilpailuetuja muihin nähden valmennuksessa, mutta vaikeaa se on ja millä sitä ruohonjuuresta alkaen lähdetään nostamaan, että eri seurojen pelaajakehityksessä päästäisiin ihan eri tasolle kuin nykyään.

Hienot kisat oli, tietyt hommat jäi vähän kaivelemaan kuten se ettei Venäjää vastaan saatu tasuria, mutta muuten kyllä ylpeä pitää olla ja kuitenkin hei altavastaajana ensimmäisistä arvokisoista tilille voitto Tanskasta, hyvä peli ja kaikki ainekset tasuriin Venäjää vastaan ja lopuksi kivikovaa Belgiaakin vastaan oli kauan ne kaivatut tasurin avaimet käsissä.

Ei riittänyt, mutta ylpeä olen ja hieno maajoukkue kasassa.
 
Viimeksi muokattu:

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
En tunne futisskeneä yhtään, mutta lätkässähän nimenomaan herättiin vihdoin tuohon kaikki pelaa -touhun järjettömyyteen ja nyt meillä on ahot, barkovit, hintzit, heiskaset ja vaikka ketkä.
Ei se itse asiassa ihan noin mennyt - vaan ruvettiin arvostamaan yksilötaitoa ja sen systemaattista kehittämistä joukkuemenestyksen lisäksi. Aiemmin fokus oli paljon siinä, että juniorijoukkue voittaa jonkun turnauksen äärikurinalaisella ja nöyrällä joukkuepelillä ja auta armias, jos annettaisiin vapauksia ja mahdollisuuksia tehdä virheitä, tai että oltaisiin kärsivällisiä esim. kasvupyrähdysten kohdalla. Eräs Johtava Jääkiekkoasiantuntija (registered trademark) otti kyllä klikkihuorauksensa keppihevoseksi Nuoren Suomen, mutta se oli sangen periferinen juttu jääkiekossa.

Mutta siis itse asiasta niin kyllähän jalkapallossa meillä näyttää tulevan erittäin kurinalaisia ja paljon juoksevia nöyriä peruspelaajia, joiden tekninen taito ja pelisilmä ei ole edes sillä tietyllä kansainvälisellä perustasolla. Tosin ihan amatöörin vaikutelmia nämä.
 

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Jotenkin sinne huipulle voi yrittää päästä ja kuroa niitä eroja kiinni ja saavuttaa jotain kilpailuetuja muihin nähden valmennuksessa, mutta vaikeaa se on ja millä sitä ruohonjuuresta alkaen lähdetään nostamaan, että eri seurojen pelaajakehityksessä päästäisiin ihan eri tasolle kuin nykyään.
Mulla on hämärä muistikuva, että näistä kisoista tuleva 8-numeroinen summa ainakin osittain käytettäisiin Palloliitossa juniorivalmennuksen kehitykseen. Totisesti toivon, ettei se ole vain pelkkää sananhelinää. Tässä kun on viime vuosina lukenut enenevässä määrin kv-futiksessa siitä, että raha kyllä vaihtaa omistajaa, mutta homma ei sitten kestäkään kovinkaan läheistä tarkastelua. Toki suomalaiset ovat rehellistä kansaa, joten toivoa on.
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Munkin mielestä tuon kotimaisen pelaajapolun ja valmennusjärjestelmän päivittäminen valmennusopillisesti uskottavaan ja tutkittuun tietoon, on avainasemassa siinä, että saadaan jalostettua nk. hiomattomia timantteja Euroopan koviin sarjoihin ja kovaan kilpailuun kehittymään. Se, että veikkausliigan maalipyssy lähetetään Malesian liigaan tai nelosbundesliigaan, ei valitettavasti vie jalkapalloamme mihinkään suuntaan, vaikka se yksilötasolla olisikin joku voiman näyte. Rahaa puuttuu vähän joka tasolta, mutta haluan uskoa, että tämä turnaus nosti lajin profiilia kaikilla tasoilla sen pyramidissa harrastefutiksesta kilpailulliseen toimintaan asti. Kun pääsemme junioriurheilussa talkootoiminnasta ammatillisen valmennuksen tasolle, emme ole enää näissä turnauksissa vain osallistumassa ja nauttimassa matkasta.
 

Nordis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK

Suomi kuuluu EM-kisoihin ja sitä rataa. Saako olla eri mieltä? Tanska voitettiin tuurilla ja Eriksenin sydänpysähdys vaikutti Tanskan peliin (sitä ennen maalipaikat Tanskalle 11-0). Venäjä olisi voinut tehdä sen 3-4 maalia. 0-1 lukemat mairittelevat Suomea.
 

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Ei Suomella olisi ollut hirveästi palaa, jos oltaisiin lähdetty jollain hurlumhei-futiksella hallitsemaan ja hyökkäämään. Oltaisiin ehkä tehty parit maalit enemmän, mutta oma pää olisi saletisti vuotanut, kuin verkkokassi. Sen taki itse ymmärrä tämän nykyisen bussitus-taktiikan, millä lähdettiin peleihin. Koska tämä oli ainoa taktiikka, jolla Suomen oli edes teoriassa mahdollista taistella jollain tasolla jatkopaikasta. Pitää pohtia, että olisiko ollut joku vaihtehtoinen malli tai toinen skenaario, millä Suomi olisi päässyt lähemmäs jatkopaikkaa, kuin tällä nyt valitulla linjalla? Eli jos oltaisiin lähdetty hyökäävämpään ja hieman enemmän riskejä ottavampaan pelaamiseen, olisko tulos ollut nyt nähtyä parempi? Mielestäni ei olisi.

Toki itsekin olisin tietyissä tilanteissa halunnut nähdä edes jonkun verran enemmän aloitteellisuutta ja yritystä painostaa vastustajaa. Jopa P-Makedonia omissa peleissään oli rohkea ja yritti jossain tilanteissa prässätä ja ottaa peliä haltuun. Mutta isossa kuvassa tuo valittu linja oli mielestäni paras tapa lähteä ja yrittää taistella jatkopaikasta. Nyt jokainen antoi kaikkensa ja Suomen pelaajien jalat ja pää, kuin eivät käy ja prosessoi samalla tasolla, kuin maailman huippupelaajien.

Suomi taisteli ja laittoi näillä resurseilla, näillä pelaajilla ja tällä osaamisella mitä joukkueesta löytyi, niin vastustajat niin piukalle ja ahtaalle, kuin vain oli yksinkertaisesti mahdollista. Jatkopaikka pudotuspeleissä olisi ollut jotain ihan huikean käsittämätöntä ja se olisi vaatinut jokaiselta omine ylärajojensa suurta ylittämistä. On hyvä myös pohtia tulevaa ja tulevaisuuden tavoitteita. Minkä pitäisi olla Suomen tavoite tulevissa arvokisa karsinnoissa? Jotkut jopa puhuvat, että tästä eteenpäin Suomen pitäisi joka kerta tehdä minimi tavoitteekseen se, että ollaan arvokisoissa.

Voi olla, että itse olen hieman, liian varovainen omissa tavoitteissani ja lähden puolikkain vauvan askelin, mutta omasta mielestäni Suomen mimini tavoitteen pitäisi olla se, että pystytään taistelemaan tästä eteenpäin uskottavasti kisapaikasta. Että ollaan tästä eteenpäin siinä haastaja porukassa karsintalohkossa ja jos ei mennä kisoihin, niin ollaan ainakin ihan oikeasti ja uskottavasti pystytty taistelemaan kisapaikasta. Että Suomi ei enää olisi se lohkon heittopussi, vaan nousisi uskottavaksi jalkapallo maaksi ja olisi mukana näissä spekulaatioissa arvokisoihin menijöistä. Se olisi jo erittäin hyvä seuraava tavoite, ennen kuin voidaan mielestäni puhua Suomesta vakikävijänä arvokisoissa, saatika, että puhutaan itse arvokisoissa menestymisestä. Toki en pane pahakseni nopeampaakin kehittymistä ja isojen askelien ottamista kerralla eteenpäin.

Hype oli kova, buumi oli suurta (toivottavasti on vieläkin ja on sitä myös jatkossa), mm. YLE pumppasi koko alkulohkojen ajan Suomen ja Huuhkajien renkaita isosti ja toivotaan, että se pumppaaminen tuo tulosta. Toivottavasti nuoret tulevaisuuden toivot saivat uusia esikuvia, saadaan lisää harrastajia taaperoista, täten lisää massaa, innostuneisuutta jalkapallon ympärille Suomessa etc. Samaa mieltä myös veli @Pavlikovsky :in kanssa, että lisää suomalaisia pelaajia pitää vain yksinkertaisesti saada kovempiin liigoihin. Hyvällä kollektiivilla ja kompaktilla joukkueella pärjää, kuten nyt nähtiin, mutta ei tämä ole mielestäni mikään "status quo" mihin pitäisi tyytyä ja todeta, että pärjätään me näillä Veikkausliigan pelaajillakin. Pelaajia pitää saada kovempii liigoihin, kovempiin peleihin, kovempia vastustajia vastaan, jotta kehittyvät ja voivat ulosmitata potentiaaliaan paremmin.

Lisää resursseja valmennukseen ja, että ylipäätään saadaan taso nostettua ammattimaisemmalle, huippu-urheilnu vaatimalle tasolle. Toivottavasti näistä kisoista irronnut jättisumma ohjataan oikeisiin kohteisiin, aletaan panostaa junioritoimintaan entistä enemmän, valmennuksen kehittämiseen, ympärillä olevien resurssien ja fasilititeettien kehittämiseen etc. Junioireista (ja teineistä) tämä kaikki loppupeleissä lähtee ja sen tekemisen siinä ympärillä pitää olla kansainvälistä huippu-urheilu tasoa. Annetaan siis resurssien puolesta mahdollisuus kehittyä. Nykyinen talkoohenkinen nuori-Suomi toiminta ei riitä.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Lisää resursseja valmennukseen ja, että ylipäätään saadaan taso nostettua ammattimaisemmalle, huippu-urheilnu vaatimalle tasolle. Toivottavasti näistä kisoista irronnut jättisumma ohjataan oikeisiin kohteisiin, aletaan panostaa junioritoimintaan entistä enemmän, valmennuksen kehittämiseen, ympärillä olevien resurssien ja fasilititeettien kehittämiseen etc. Junioireista (ja teineistä) tämä kaikki loppupeleissä lähtee ja sen tekemisen siinä ympärillä pitää olla kansainvälistä huippu-urheilu tasoa. Annetaan siis resurssien puolesta mahdollisuus kehittyä. Nykyinen talkoohenkinen nuori-Suomi toiminta ei tätä tarjoa.
Juniorivalmennus on tosiaan avainasemassa - ja tässä jääkiekon esimerkki voisi olla ihan hyvä (vaikka niin monet jalkapallofanit edelleen kantavat sitä kaunaista pikkuveliasennetta): eli panostetaan sitä ammattitaitoa, valmennusta ja rahaa yksilöihin junioritasolla, joukkueen menestys ja joukkuepeli tietysti ovat tärkeitä asioita, mutta vielä paljon tärkeämpää on löytää ja jalostaa poikkeuksellisen taitavia yksilöitä. Jo nyt Suomi komeasti osoitti miten osataan pelataan joukkueena täysin altavastaajina ja yksilöinä kautta linjan tasoitusta antaen - jos tälle vahvalle perustalle sitten tulisi muutamia huippuyksilöitä niin todellakin oltaisiin kilpailukykyisiä jatkossakin.

edit - ja ehkä sitten jalkapallon todella laaja suosio hajottaa ja liudentaa sitä valmennuksen tieto-taitoa - ehkäpä joku USA Hockey -tyyppinen junioripolku kansallisella tasolla olisi hyvin järkevä panostus meillä.
 
Viimeksi muokattu:

Adonis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oma perhe
Askel kerrallaan. Nyt ollaan oltu miesten arvokisoissa ja kerätty arvokasta kokemusta tuleville sukupolville. Seuraava askel on päästä lähitulevaisuudessa uudelleen arvokisoihin ja ajan kanssa vakiinnuttaa Suomi arvokisajoukkueeksi. Ja 100 vuoden aikajänteellä alkaa hakemaan arvokisoissa jonkinlaista menestystäkin (esim. neljännesväliereihin). Tie on nyt auki!
 

Salama15

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lankisen Lukupiiri - Zervuska Haidis
Vähän täällä, mutta hemmetin paljon eri puolilla SoMea saa vahvaa todistetta siihen, että Suomi ei todellakaan ole mikään ”Urheiluhullu” kansa, vaan ehdottomasti ”menestyshullua” porukkaa! Jos etukäteen täydellinen altavastaaja ei kykenekään dominoimaan huippujengejä vastaan ja ”louhikkokosketuksella” varustetusta keskikentän / puolustuksen jyrästä ei tulekaan kisoissa ”CR7’aa” niin ”jestas kun hävettää katsella tuollaista taaperrusta” / ”tulkaa pois sieltä munaamasta itseänne” jne.
 

Oskar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Turkulaiset joukkueet, Rantasmikko, Gordon Bombay.
Operaatio Brasilian Pojat voisi olla yksi vaihtoehto. En oikeasti muuten usko, että Suomi koskaan tämän enempää tulee hetkeen saavuttamaan. Tämä toki saattaa tuoda jonkinlaisen pienen buumin harrastajamäärässä (joka on nyt jo korkea), mutta kaukana ollaan siitä vielä, että lahjakkaat valitsisivat futiksen ja tähtäisivät ammattilaisuralle. Siitähän tässä on pääasiassa aina kysymys, että se lahjakasjuniori pitää saada ohjattua hyvälle polulle ja Suomessa se on futiksen kohdalla vähän heikkoa. Suomessa taitaa suurinpiirtein olla tasan yksi seura (HJK) millä on pullat hyvin uunissa. Ammattilaisura veikkausliigassa ei ole siis vieläkään houkuttelevaa ja mahdollisuudet ulkomaille edes alempiin divareihin on hankalaa. Mielekkäämpää on vaikka kouluttautua kirjanpitäjäksi, jotta saa voita leivän päälle. Monien lajien lilliputtimaista ponnahtelee aina välillä jopa supertähdenkaltainen yksilö, kuten esim. Kopitar jääkiekossa, mutta näillä ei ole oikeastaan mitään tekemistä sen kanssa, että jatkumo juniorityössä on kunnossa. Muutoksen pitää olla suurempaa. Meilläkin on ollut Littiä ja Hyypiöitä näyttämässä jo suomalaista osaamista ja tehneet sen esiinmarssin maailmalle, mutta hedelmää se ei ole tuottanut yksilötasolla.

En oikeasti ikinä olisi uskonut, että näen päivää milloin Suomi pelaa arvoturnauksessa, vaikka toki kisojen laajennuksen ansiosta ovi avautui vasta kunnolla ja oltaisiinko vanhalla järjestelmällä oltu edelleenkin ulkona kisoista (?).
Nämä ottelut jäävät ikuisesti mieleeni ja varmasti monen muunkin. Sitten, jos joskus vielä tulee uudestaan nämä hetket, niin toivon, että silloin ei vain käydä osallistumassa, vaan pystyttäisiin edes tuommoiset Venäjä ottelut kääntämään voitoksi. Oi Suomi on!
 

Zeic

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, JHT
Etukäteen vähän pelotti että Huuhkajat saa kolme kertaa käkättimeen pahasti ja kotiin. Siinä mielessä turnaus onnistui hienosti että Huuhkaja hype onnistuttiin pitämään yllä. Hyvät kisat saatiin! Pitkässä juoksussa enemmän yleisöä, parempia pelaajia ja vahvemmat traditiot tuo kestävämpää menestystä. Karsintojen ja turnauksen aikana myös luotiin Suomalainen tapa pelata. Tähän asti jalkapalloa on valmentajasta riippuen yritetty pelata vähän miten milloinkin, mutta nyt varmaan jo uskotaan ettei pökkelöjalkaista Huuhkajaparvea yritetä peluuttaa kuten Brasilian maajoukkuetta. Tiukka puolustus, balanssissa terävän ja riittävän hyökkäyspelin kanssa ja erikoistilanteet kuntoon niin se on siinä. Nyt luotiin pohjaa mille rakentaa, uskoa että mekin voidaan pärjätä ja miten. Sitten taas toisaalta nykyjoukkueestakin on moni yli 30v niin että prime-ikä alkaa olla ohi. Sparv, Pukki ja Arajuuri noin niinkuin esimerkiksi. Yksikään superpelaaja ei kuitenkaan ole seuraaviin karsintoihin poistumassa joukkueesta, koska heitä ei ollut ollenkaan, maalivahti lähimpänä, mutta sillä pelipaikalla voi kai pelata pitempään huipulla.

Tanska peli yksinään oli sellainen "missä-olit-silloin" hetki ettei Suomalaiset tulee sitä koskaan unohtamaan. Draaman kaarellisesti olisi tietysti ollut parempi jos kohokohta olisi ollut lopussa mitä alussa, mutta dramaattinen kohokohta kuitenkin saatiin. Hyvää urheiluhenkeä myös osoitti niin suomalainen yleisö kuin itse joukkuekin. Venäjä peli oli tasainen. Vastustajan hyökkääjän parempi päivä mitä suomalaisilla hyökkääjillä ratkaisi. Jälkikäteen ajatellen siitä se piste olisi pitänyt tulla, kuten kaikki ovat todenneet. Belgiaa vastaan toive jatkopaikasta säilyi loppu minuuteille asti ja lopullisen niitin antoi täysin ylivertainen vastustaja, jolle häviämistä ei tarvitse ainakaan hävetä. Huuhkajat kaatui saappaat jalassa. Neljännesvälierässä olisi tieten vastaan tullut Wales, joka ei nyt varmaan ihan eri planeetalta olisi ollut, mutta sen jälkeen olisi vääjäämättä eväät olleet syöty. Olisiko tämän hypoteettisen maksimin tavoittaminen sitten tuottanut enemmän iloa, enpä tiedä. Happamia sanoi kettu. Tässä jalkapallosta tietämättömän katsaus kisoihin, mutta piti mennä kirjoittamaan.
 
Viimeksi muokattu:

Barney

Jäsen
Jos joku olisi sanonut ennen kisoja, että Suomi tulee suoriutumaan tällä tavalla kisoissa, niin sitä olisi voitu pitää hyvänä suorituksena. Nyt kun huomioidaan se, että Suomi ei pelannut omalle tasolleen edes mitenkään erityisen hyvin, niin Riven ja pelaajien kommentit siitä, että Suomi todellakin kuuluu tälle tasolle pitävät todellakin paikkansa. Aina voi jossitella, mutta Suomi oli todella lähellä jatkopaikkaa, vaikka karsinnoissa joukkueen hyökkäystä kannatellut tutkapari Lod-Pukki oli koko kisojen ajan ihan varjojen mailla. Avauksen pelaajista Pukki ja Lod olivat kokonaisuutena joukkueen surkeimmat suorittajat, mikä alleviivaa koko joukkueen erinomaista suoritusta.

Tuon hyökkäyksen tutkaparin vaisuuden lisäksi voi jossitella myös Tim Sparvin pelikunnolla. Jos Sparv olisi ollut sellaisessa kunnossa, että hän olisi voinut pelata jokaisessa ottelussa 90 minuuttia, niin lopputulos olisi ollut todennäköisesti toinen. Sparvista puhutaan vähän, mutta hän on ehdottomasti tämän joukkueen tärkein yksittäinen kenttäpelaaja. Suomen voittoprosenteissa Sparvin kanssa sekä ilman Sparvia on huima eroa, ja näissä kisoissa Suomi teki Sparvin ollessa kentällä ainoan maalinsa ja Sparvin ollessa vaihtopenkillä Suomi päästi kisoissa kaikki kolme maalia (+Lukakun niukka paitsiomaali). Näiden kisojenkin tilastot tukevat pidemmän aikavälin tilastoja Sparvin tärkeydestä.

Paljon on puhuttu 4-4-2:sta, mutta ikävä kyllä sen käyttämisessä ei olisi ollut mitään järkeä näissä kisoissa. Jos verrataan niihin karsintoihin, niin tässä parin vuoden aikana Sparvin jalka on hidastunut entisestään, eikä kaksikko Sparv-Kamara riittäisi tämän tason vastustajia vastaan tuossa keskustassa millään. Suomen 5-3-2 onnistui tavoitteiden mukaisesti tukkimaan hyvin koko kisojen ajan tuon keskustan, mikä ohjasi kaikki Suomen vastustajat pelaamaan paljon laitojen kautta. Valittu muodostelma oli ainut oikea vaihtoehto näillä pelaajilla tässä tilanteessa.

Itse olisin toivonut kuitenkin, että tuossa 5-3-2 muodostelmassa wingbackeille olisi annettu hyökkäävämpi rooli, mikä olisi helpottanut Suomen hyökkäyspelaamista. Uronen ja Raitala olivat jatkuvasti omalla kenttäpuoliskolla Suomen avatessa peliä alhaalta. Vastustajien oli helppo tukkia keskusta, kun Suomella ei ollut ylhäällä laidoilla ketään pelaajia, jotka olisivat pakottaneet vastustajan puolustuksen reagoimaan ja luoneet samalla myös keskustaan enemmän tilaa. Esimerkiksi eilen Belgialla oli tuolla laidoilla selustassa aivan järkyttävästi tilaa, jota Suomi ei onnistunut hyödyntämään, kun wingbackit eivät nousseet tarpeeksi aktiivisesti.

Jalkapallo on kuitenkin lopulta tulosurheilua ja Rive lähti valmennusryhmänsä kanssa kisoihin juuri oikealla lähestymistavalla. Ikävä kyllä se ei (käytännössä varmasti) riittänyt jatkopaikkaan, sillä vastustajat olivat yksinkertaisesti parempia, minkä lisäksi myöskin osa Suomen avainpelaajista oli kaukana parhaasta tasostaan. Sehän on ihan selvää, että Suomi tulee häviämään xG-tilastot jotain Belgiaa ja Tanskaa vastaan, mutta tällaiselle pienelle maalle se mahdollisen menestyksen salaisuus onkin siinä, että puolustus (ja maalivahti) ylisuorittavat ja hyökkäyspäässä ollaan poikkeuksellisen tehokkaita. Pitkässä juoksussa se palloa hallitseva joukkue tulee pärjäämään paremmin, mutta lyhyessä turnauksessa tuolla Suomen(kin) käyttämällä reseptillä on mahdollisuus edetä vaikka päätyyn asti. Olisihan se ihan kiva, jos Suomi lähtisi hyökkäyskilpailuun jotain Belgiaa vastaan, mutta pelaajien välinen tasoero pallollisessa pelaamisessa on sitä luokkaa, että siinä tulisi vain nenä kipeäksi.
 
Suosikkijoukkue
Two Degrees of Mike Sillinger
En oikeasti ikinä olisi uskonut, että näen päivää milloin Suomi pelaa arvoturnauksessa, vaikka toki kisojen laajennuksen ansiosta ovi avautui vasta kunnolla ja oltaisiinko vanhalla järjestelmällä oltu edelleenkin ulkona kisoista (?).

Kun kisaisännillä ei ollut suoraa paikkaa, voi ajatella että kymmenestä lohkosta jatkoon olisi mennyt lohkovoittaja sekä kaksi parasta kakkosta. (Hollanti ja Venäjä) Loput kakkoset jatkokarsintaan, ja Suomi tässä joukossa. Mukana myös Portugali, Turkki, Tanska, Itävalta, Ruotsi, Tshekki ja Wales.
 

Oskar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Turkulaiset joukkueet, Rantasmikko, Gordon Bombay.
Kun kisaisännillä ei ollut suoraa paikkaa, voi ajatella että kymmenestä lohkosta jatkoon olisi mennyt lohkovoittaja sekä kaksi parasta kakkosta. (Hollanti ja Venäjä) Loput kakkoset jatkokarsintaan, ja Suomi tässä joukossa. Mukana myös Portugali, Turkki, Tanska, Itävalta, Ruotsi, Tshekki ja Wales.

Eli voi ajatella, että rehellisesti oltaisiin päästy vanhan kunnon 16 joukkueen kisoihin?
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Suomi teki kolmessa ottelussa yhteensä yhden maalin ja laukoiko jokaisessa ottelussa kerran kohti maalia.

Ja sitten jännitetään riittääkö se jatkoon.

Mikäs siinä erityisen ihmeellistä on? Kolmella tasapelilläkin voisi olla jatkossa.

Jalkapallo on siitä hieno peli, että siinä voi pärjätä hyvin monenlaisin pelitavoin.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Hienosti taisteli Suomen joukkue, ei voi muuta sanoa. Taso vaan oli vielä toistaiseksi hiukan liian kova, kun käytännössä näissä kolmessa pelissä ei päästy yhdessäkään kunnolla hyökkäämään. Tietysti se oli taktinenkin valinta, koska muutoin olisi omissa kolissut aikas monta kertaa, ja toisaalta pelattiin kaksi vieraspeliä mikä on jalkapallossa aina hankala paikka. Siksi en tykkää tästä systeemistä, että kisat jakautuvat eri maihin, koska osa joukkueista saa todella isoa etua siitä kun saavat pelata kotikentällään kaikki alkulohkon pelit.

Mutta mutta, kyllä tuo Suomen jengi yhtä Litmasta olisi kaivannut tuonne rauhoittamaan peliä, ja antamaan sellaisia syöttöjä, jotka ovat oikeastaan mahdottomia saada onnistumaan mutta Kuningas onnistui niissä silti. Harmi ettei vastaavaa ukkoa tällä hetkellä Suomesta löydy. Hradeckya lukuunottamatta Suomen pelaajat olivat yksilötasolla vielä aika köykäisiä näissä piireissä, ei voi mitään. Noh, reilun vuoden kuluttua MM-kisoissa sitten uusi yritys ja silloin alkulohkosta jatkoon niin että heilahtaa!
Suomen mukanaolo näissä kisoissa oli monella tapaa erittäin arvokas asia suomalaiselle jalkapallolle. Aikaisemmin, kun katsottiin vain muiden peliä, ei ollut oikein selvää kuvaa siitä, missä mennään. Kun kaksi hyvää joukkuetta pelaa keskenään, peli on tasaista ja on vaikea nähdä, miten Suomi pärjäisi vastustajana. On helppoa omaksua epärealistinen kuva siitä, mitä osataan, koska myös todella hyvät maat tekevät virheitä ja melkein kaikissa joukkueissa on keskinkertaisia pelaajia. Toinen odotuksia sotkeva asia on se, että karsinnoissa miltei jokainen maa pelaa huonoja otteluja ja heikommat maat yllättävät säännöllisesti huippumaita. Sitten voidaan julistaa tietämättömyyden syvällä rintaäänellä, että voittihan se Pohjois-Makedoniakin Saksan. Harkkamatsit ovat vielä asia erikseen. Kaikki on mahdollista.

Mutta kun ei ihan ole. Jalkapallossa vallitsee melko tarkka hierarkia: on eliitti (top 10), on ylempi keskiluokka, on keskiluokka , alempi keskiluokka ja sitten futisköyhälistö (40+). Kun pelataan arvokisoja, silloin jo lyhytkin sarja, alkusarjan kolme ottelua, paljastaa aika selvästi sen, missä mennään. Yksittäisessä ottelussa voi tapahtua ihmeitä, mutta sarjassa harvemmin. Toisaalta, yleensä vähän pitemmät trendit näyttävät sen, että top 10 on suhteellisen vakaa, mutta sen jälkeen tapahtuu heiluntaa. Mitä kauempana ollaan, sitä suurempia aallot ovat. Enpä olisi arvannut, että vaikkapa Bulgarian futis taantuu sille tasolle, missä se juuri nyt on. Aallonharjat tietyllä maalla saattavat olla 20-30 vuotta, pitempiäkin. Jollain Hollannilla, joka on väestöpohjaltaan pieni, mutta todellinen futismaa, aalto saattaa olla vain 5 vuotta. Italialla taas tulee välillä pieni notkahdus ja taas ollaan ihan tapissa. Väestöpohja on yksi menestyksen selittäjistä, jos populaa on 50 miljoonaa ja futiskulttuuria, kyllä sieltä aina kohtuullisia pelaajiakin saadaan.

Jalkapallon yksi suuruusharhan aiheuttaja on juurikin se, että puolustaminen on helpompaa kuin hyökkääminen. Pitkässä sarjassa tämä korostuu, varsinkin kun vastustajia on joka lähtöön. Karsinnassa tarvitaan vain luja puolustus ja maalintekijä. Pukki teki 10 maalia viime karsinnassa. Mutta kun päästään itse kisoihin, pelkällä puolustuksella ei pärjätä, jos kentälle ole asettaa toimivaa jakelua. Kuka toimittaa hyökkääjille pallot? Pukkiakin on helppoa arvostella, mutta tyyppi raatoi aika rajusti myös puolustuksessa Belgiaa vastaan. Vähän eri lähtökohta kuin huippumailla. Joku Litmasen tapainen tähti olisi nannaa, mutta rajansa silläkin. Muistamme kaikki Xavin, joka oli tikitakan aivot. Kaveri ei ollut mikään raketti, mutta peliäly oli maailman parasta. Peliälyn lisäksi kaveri osasi syöttää. Pointti on kuitenkin siinä, että Xavikin oli järjestelmän osa, vaikka tärkein. Kun muut varmistivat pallonhallinnan, Xaville jäi aikaa oivaltaviin syöttöihin.

Suomen systeemissä puolustus on hyvin toimiva, vain 3 maalia meni omiin. Voi sanoa, että Suomella on toimiva osajärjestelmä, jonka tärkein yksittäinen palanen on, kuten muutamat ovat huomanneet ja tilastot osoittavat vääjäämättömästi, Sparv. Hän se tukki puolustuksen keskustan ja taisteli monta palloa meille. Kokonaisuus kuitenkin ontui ja kyyti oli kisoissa todella kylmää Tanskaa ja Belgiaa vastaan. Nämä maat ovat virittäneet koneistonsa huippuiskuun. Vastustajat sekä tukkivat Suomen syöttöketjut, että kontrolloivat peliä täydellisesti. Vaaditaan toimivan järjestelmän lisäksi valtavasti taitoa toteuttaa pallokontrolli tai ainakin tehokas vastaiskukoneisto. Pallokontrolli ei ole välttämätöntä, mutta kyky lähteä raketin lailla hyökkäyksiin on. Suomelta tämä puuttui. Olisi vaadittu keskikentän taitoa, nyt hyökkäykset olivat satunnaisia, usein toivotaan toivotaan-osastoa. Hyökkäyksiin lähtöön vaaditaan muutama tehokas avaava syöttö tyhjään tilaan, Belgiaa vastaan olisi vaadittu todella monta. Joukkue toimii kuin ajatus. Suomi pärjäsi näinkin hyvin puolustusalueen miesylivoimalla.

On lohdullista ajatella, että ennen kisoja Saksassa oltiin huolestuneita pelaajakehityksestä, tähtiä ei kuulemma tule entiseen malliin. Vaaditaan järjestelmän uusimista. Toisin sanoen, myös Saksan kone vaatii sitä huipputaitoa joka osa-alueelle. Suomessa varmaan helpoin asia toteuttaa olisi fyysisten vaatimusten kasvattaminen junioreilla. Jalkapallo vaatii todella kovaa juoksukuntoa ja myös vahvaa kehoa. Sen lisäksi tarvitaan paljon muutakin, kuten syöttötaitoa, peliälyä, paineensietoa yms. Näiden kehittäminen ei taida onnistua kovin pitkään kotimaassa. Ja kehitykseen menee aikaa, jos nyt syntyi futisbuumi, sen hedelmiä korjataan vasta 10 vuoden päästä. Täytyy kuitenkin realistina muistaa Norjan esimerkki. Norja ei tullut huipulle jäädäkseen, vaan sielläkin aallonharjat ovat aika pitkän matkan päässä. Toivottavasti Suomella ei mene toiset sata vuotta arvokisoihin.

Varmaan futiskansa, tai osa siitä, otti opikseen näistä kisoista. Ymmärretään enemmän huipulle pääsyn vaikeutta. Ymmärretään, että Suomi ei koskaan nouse top 10. Voidaan toivoa, että nytkähdetään vielä pikkaisen eteenpäin. Mutta rakkaat futisniilot, tämä nykyinen maajoukkue on pitkän kehityskaaren lopputulos. Sen keskiössä on Kanerva, joka ymmärsi asian, mitä Suomessa ei moni ymmärtänyt ja joka tunsi pelaajat loistavasti. Saadaanko nykyisistä "nuorista" jalostettua täysin yhtenäinen ryhmä, on arvoitus. Maalivahti, Joronen, on hyvä. Toppareiden kehitys vie aikaa. Keskikentällä on moottori, Kamara, mutta saadaanko se toimimaan paremmin. Hyökkäysvoima näyttäisi riittävän, mikäli Forss kehittyy tuosta ja Pohjanpalo pysyy terveenä. Valakari lienee myös tärkeä pala tulevaisuutta.
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Eli voi ajatella, että rehellisesti oltaisiin päästy vanhan kunnon 16 joukkueen kisoihin?

Jos nyt oikein ymmärsin, niin juuri toisin päin eli hyvin todennäköisesti olisi jäänyt kisat väliin.

Suomen olisi pitänyt siis olla neljän sakissa jatkokarsinnassa, jossa olisi ollut mukana alla olevat joukkueet:
Portugali, Turkki, Tanska, Itävalta, Ruotsi, Tshekki ja Wales.
 

Byvajet

Jäsen
Mikäs siinä erityisen ihmeellistä on? Kolmella tasapelilläkin voisi olla jatkossa.

Lieneekö kuitenkaan tilastollisia todisteita siitä, että yksi yritys kohti maalia jokaisessa pelissä johtaisi menestykseen? Huippujengitkin huippumaalintekijöineen yrittävät yleensä monta kertaa ennen kuin saavat sisään.

Ei siis ole realistista olettaa, että Suomi tulee menestymään, jos palloa ei pystytä hallitsemaan myös hyökkäyspäässä. Aina voi käydä satumainen tuuri niin kuin nyt kävi Tanska-pelissä, mutta tuurin varaan ei voi rakentaa.

Toivon ettei suomalaisessa jalkapallokulttuurissa keskitytä liiaksi menestykseen tai arvokisamenestykseen vaan hyväksytään se, että menestyvä joukkue rakennetaan hyvin pitkän ajan kuluessa. Taktiikka voi olla mitä on, mutta voittavaa joukkuetta ei pysty luomaan, jos se ei tarvittaessa pysty hallitsemaan palloa.

Futisfoorumin juttuja kun lukee, tulee usein tunne, että monelle Suomen menestys on jalkapallokulttuuria tärkeämpää, mikä tuntuu foorumin aihepiiri huomioiden kummalliselta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös