Alla oleva pätee sinänsä kaikkeen rokottamiseen, mutta kohdistan kirjoittamisen nyt influenssarokotuksen.
Yksilötasolla rokottamisesta on se hyöty, että tauti ei iske ja säästyy sairastumisen mukanaan tuomiota oireilta ja usein varsin kurjalta olotilalta, mitä influenssa tuo mukanaan. Jotkut yksilöt saavat (onneksi harvoin) haitallisiakin sivuvaikutuksia rokotuksista. Ja joskus yksilö, rokotuksesta huolimatta, sairastuu tautiin, jota vastaan on rokotettu. Esim. influenssassa tosin varsin harvoin siihen, mitä vastaan on rokotettu. Sen verran monia eri viruskantoja liikkuu ja rokotteessa ei ihan kaikkia vastaan suojaa ole.
Rokotuksen isot hyödyt tulee kuitenkin massan laista (onko sellaista edes?) ja mitataan mm. kansantaloudellisesti. Jos nyt ajatellaan, että meillä ilman rokotusta sairastuu influenssaan vaikkapa 200 000 (luku puhdas esimerkinomainen arvausheitto) ihmistä, aikuista tai pientä lasta. Kukin sairastunut on pari viikkoa (10 arkipäivää) niin kipeä, että joutuu olemaan kotona. Jos kyseessä on lapsi, niin joku aikuinen on häntä siellä hoitamassa ja samalla pois omasta työstään.
Yksi sairauspoissaolopäivä kustantaa EK:n mukaan noin 300 euroa. Todellinen luku voi olla jotain muutakin. Tehdään laskelma vaikkapa 200 eurolla. Edellä mainituilla luvuilla influenssan kustannukset olisivat luokkaa 40 miljoonaa. Jos rokotuksilla pystytään tuo kustannus tiputtamaan murto-osaan, niin siinä alkaa olla taloudellista järkeä aika paljonkin. Plus samalla vältetään se sairastumisen tuoma kurja olo yksilöille.
Luvut yllä siis täysin hatusta vedettyjä ja vain esimerkkejä. Todellisia lukuja en jaksanut lähteä kaivelemaan.