HMenthal

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Unohtui aiemmin vastaaminen, mutta kai sen voi tehdä nytkin.

Se ei nyt ihan sinun pohjustuksesta selviä, että missä Hämeenlinnassa on ne Kihut yms. jotka nyt sitten joutuu tuonne uuteen siirtymään. Katsos kun joku yliopisto tai Kihu kun on aika hyvä vuokralainen, sen toiminta kun tulee käytännössä veronmaksajien rahoista ja sen toiminta jatkuu tulevaisuudessakin.
Ei niitä tietenkään ole missään, kun ei "yliopistoakaan" käsittääkseni ole Hämeenlinnassa useaan vuoteen ollutkaan. Tai siis sitä Tampereen yliopiston sivuhaaraa, joka Hämeenlinnan seminaarina tunnettiin. Muistan yhden tutun/kaverin sitä käyneen tuossa viime vuosikymmenen jälkimmäisellä puoliskolla, mutta siitä se taidettiin melko nopeasti lakkauttaa. Edelleen ero Jyskälään on siinä, että liikunta, Kihu ja ym. ovat jo fyysisesti olleet tuolla alueella/rakennuksissa, jotka aiotaan uudelleen rakentaa. Ko. toimijat eivät siis muuta sinne uusiin tiloihin mistään muualta eri puolilta kaupunkia. Rinkelinmäellä ei ole mitään kouluja yms. settejä, joten ei sieltä mitään muuttaisikaan, kuin vaan tuo halli palveluineen. Hämeensaareen rakentaisivat sitten muitakin toimintoja, kuin vain tuon jäähallin. Yliopistoa, tai "Kihua", sinne on turha odottaa, koska yliopistot keskittyy nykyään niille peruspaikkakunnilleen ja kaikki sivutoimipisteet ovat karsiutuneet pois, kuten mm. Savonlinnassa, jossa on vedetty kuulemma kerrostaloja nurin sen takia, kun sieltä lähti OKL:n mukana n. 850 opiskelijaa ja 120 yliopiston työpaikkaa. Lievä OT.

Tuossa aiemmin linkkaamassasi KSML:n jutussa Milloin Hippos2020-kupla puhkeaa?, kirjoittajat toteavat, että "Yliopiston ja JAMK:n tilat ovat n. 4–5% Hippoksen volyymistä." Tuohon sitten Kihu ja Likes päälle, niin päästäänkö 10%, vai mihin? Kasvaako Kihun tilat mahdollisissa uusissa tiloissa, en osaa sanoa, mutta heidän osaltaan hommat koskevat laboratoriota ja tietotaloa, kuten tuossa em. artikkelissa todetaan. Käsittääkseni Kihulla ei ole juuri nyt järin suuria tiloja, koska testaamista ja tätä puolta tehdään paljon myös ns. kentällä, esim. Hipposhallissa, ja osin kai tilat/tarvittavat laitteistot myös yhteiskäytössä yliopiston kanssa. Joku saa korjata, jos minulle on syötetty väärää tietoa.

Kun yliopiston ja JAMK:n tilojen volyymi on n. 4-5%, niin ei tuossa nyt äärettömän merkittävästä tekijästä kuitenkaan puhuta koko kokonaisuutta ajatellen. Tästä ei ole minulla tietoa, mutta jos tosiaan Kihu ja Likes tuovat kenties sen toisen n. 5% tuohon tilavolyymiin, niin tällöin puhutaan yhteensä n. 10% osuudesta noista tilojen käyttökustannuksista. Eikö se näin mene, vai missaanko/teenkö harhapäätelmiä jotain/joltain merkittävin osin? Se on täysin totta, että kyllä tuo n. 10% tilavolyymistä on täysin varmaa tuottoa. Ainakin siltä osin, ja niin kauan, kun esim. yliopisto haluaa tiloja tuolla hinnalla vuokrata.

En siis tuolta osin paljon vertailisi tuohon Hippokseen, koska tilanteet ovat täysin eri, eikä yliopisto/JAMK, Kihu, Likes tuota koko Hipposta pelasta, vaikka vuokriin menisikin paljon valtiolta rahaa.

Hämeensaaressa voi hyvinkin olla nuo samat kaupat tuossa mahdollisessa uudessakin kompleksissa ja jotain muuta palvelua siihen päälle. Jos nuo uudet mahdollisesti rakennettavat asunnot ja toimistot edes joltain osin täyttyvät, niin heillähän olisi siinä paljon palveluita lähellä. Mistään en sen tarkemmin tiedä, mutta antaisin noille hankkeen suunnittelijoille mahdollisuuden, jos vaikka mahdollisesti aikanaan toimisikin ne valmiit systeemit.

Ja en ole edes vielä maininnut sitä miksi tuonne ei ole aiemmin mitään rakennettu, ei vaan taida moni enää muistaa moisia, jos on edes elänyt sitä aikaa kun alue on ollut keskusteluissa. Jotenkin tästä keskustelusta (en viittaa sinuun vaan yleisesti) tulee, kaiken muun päälle, kuva että ei olla edes luettu sitä kaupungin saamaa esitystä minkä pohjalta siellä meinataan vetää alue 31.12.2021 asti suunnitteluvarauksen alle.
Kaatopaikkako tuossa jossain Hämeensaaren alueella on ennen ollut? Muutoinhan järveä ovat kuormittaneet normaalit teollisuus ja sahat. Eikös noita pilaantuneita maita ole tuossa alueella jo "kunnostettu" silloin, kun se Hämeenkaari vedettiin maan tasalle? Eihän tuo ole ollenkaan ensimmäinen kerta, kun vanhan dumppimestan päälle/lähelle, tai sahan saastuttaman maan, päälle alettaisiin uutta rakentamaan. Mm. tuo Jyskälän Lutakko on muistaakseni rakennettu paljolti jonkun vanhan sahan maiden päälle, ja onhan noita muitakin mestoja. Onko se sitten kuinka järkevää, niin se onkin jo syvällisempi kysymys.

No, tämä tästä. Hanke on jollain tapaa elossa, mutta helvetin pitkä matka tästä on vielä siihen, että oikeasti Kerholla olisi 4-5 vuoden päästä tuolla uusi halli. Saattaa olla melko utopistinen tavoite, mutta kai sitä saa haaveilla ja fantasioida, että oikeasti tapahtuisi. Taitaa vaan taas yleisesti tuo talous mennä hiljalleen laskusuuntaan tässä maassa, joten mistä helvetistä noita isoja masseja rakentamiseen tuossa tilanteessa löytyisi.

Jonkun uutisen kuulin radiosta loppuviikosta ja siinä käsiteltiin Lahden väestökehitystä 2030 asti. Vastoin muita laskelmia, niin tämän jonkun tämän laskelman tehneen firman mukaan Lahden väestö kasvaa tässä välissä ensin hieman, mutta 2030 ovat samoissa lukemissa kuin nyt. Ja juuri olla jossain isommassa uutisessa, että väestö keskittyy jatkossa Helsinkiin, Tampereelle ja Turkuun. Tämä vaan sillä, ettei Hämeenlinna tosiaan mikään iso kasvukeskus tule olemaan, mutta ei kai se silti voi vaan pelkästään sitä tarkoittaa, että pistää päätä pensaaseen ja lyö hanskat tiskiin, vittu tästä mitään tule.

Seuraavaa tiedotusta asiaan liittyen saa varmaan jonkun aikaa odottaa, mutta hypätään nyt ensin.
 
Viimeksi muokattu:

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK ja FC Wacker Innsbruck
Jonkun uutisen kuulin radiosta loppuviikosta ja siinä käsiteltiin Lahden väestökehitystä 2030 asti. Vastoin muita laskelmia, niin tämän jonkun tämän laskelman tehneen firman mukaan Lahden väestö kasvaa tässä välissä ensin hieman, mutta 2030 ovat samoissa lukemissa kuin nyt. Ja juuri olla jossain isommassa uutisessa, että väestö keskittyy jatkossa Helsinkiin, Tampereelle ja Turkuun. Tämä vaan sillä, ettei Hämeenlinna tosiaan mikään iso kasvukeskus tule olemaan, mutta ei kai se silti voi vaan pelkästään sitä tarkoittaa, että pistää päätä pensaaseen ja lyö hanskat tiskiin, vittu tästä mitään tule.
Jep - viimeisin alueellinen väestöennuste on tylyä luettavaa kaikille. Jo tällä hetkellä Suomessa on vain kolme väestöltään kasvavaa maakuntaa (Uusimaa, Pirkanmaa, Varsinais-Suomi) ja oliko nyt ennusteen mukaan 10 vuotta, kun Suomessa ei ole mitään muuta väestöltään kasvavaa aluetta, kuin Helsingin, Tampereen ja Turun seutukunnat - eli myös nyt vielä kasvavissa maakunnissa (lukuunottamatta kai Uusimaa) väestö alkaa vähenemään.

Väestöennusteet tehdään aina nykytilaolettaman mukaan - eli nykyiseen väestökehitykseen ja ikärakenteeseen peilattuna. Siinä mielessä siis kyseisen ennusteen tulee toimia esimerkiksi juuri Hämeenlinnalle viimeisenä herätyksenä tähän päivään: pelkästään Helsingin kasvun siivellä saatava vähäinen muuttovoitto ei riitä kattamaan negatiivista luonnollista väestönkasvua, toisin kuin Helsingin kehyskunnissa toistaiseksi vielä riittää. Sen sijaan on oikeastaan vain kaksi vaihtoehtoa: 1) tyytyä nykytilaan, joka uhkaa huoltosuhteen heikentymisen takia jo aiemmin odotettua nopeammin lamauttaa kaupungin kyvyn huolehtia edes lakisääteisistä peruspalveluistaan tai 2) pyrkiä yhdeksi niistä kunnista, jotka hyötyvät Suomen nopeasti kiihtyvästä kaupungistumismegatrendistä. Jälkimmäinen on mahdollista, jos kaupunki onnistuu tarjoamaan hyvät olosuhteet kasvuhakuisten yritysten sijoittumiselle alueelle. Periaatteessa tämä tarkoittaa paitsi verrattaen edullisia ja joustavia toimitiloja, myös osaavan työvoiman saatavuutta tai helppoutta houkutella semmoista alueelle. Työvoimaa puolestaan voidaan houkutella, jos on tarjota hyviä perus-, päivittäis- ja vapaa-ajanpalveluita.

Syntyperäisenä hämeenlinnalaisena toivoisin vaihtoehtoa 2. Se taas tarkoittaisi juuri sitä, että elinvoimahankkeita (kuten Hämeensaari) lähdettäisiin toteuttamaan. Itse asiassa tuo esitetty Hämeensaari-konsepti pyrkisi näkemykseni mukaan vastaamaan nimenomaan näihin yllämainittuihin tarpeisiin. Vaihtoehto 1 tarkoittaisi suurin piirtein tuon viimeisimmän väestöennusteen paljastamaa kehityskaarta.

Näiden kolmen kasvukeskuksen ulkopuolelta Hämeenlinnalla ja Lahdella on erinomaiset edellytykset päästä kaupungistumistrendin voittajien joukkoon. Sijainti on kasvu- ja kansainvälistymishakuisten yritysten näkökulmasta edelleen erinomainen. Jopa parempi, kuin Tampereella ja Turulla, jotka pyrkivät vastaavaan sijaintietuun lobbaamalla ns. "tunnin juna" -rautatieyhteyksiä.
 
Arancionero

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
No nyt on vähän paremmin aikaa, niin pistetäämpäs hajatelmia.
Ensinnäkin ns. feasibility study ja vaikuttavuusarviointi löytyy ihan kaupungin sivuilta, kuten sanoin nämä on kaikki julkisia, vaikka joku muuta meinasi väittääkkin.
Tweb-julkaisu (linkki hämeenlinnan kaupungin sivustolle, kaupunginhallituksen saamiin liitteisiin)
Oletin automaattisesti, että hankkeen esittelemisen jälkeen olisi keskustelu pohjautunut tähän suunnitelmaan ja sen sisältöön, olin kuitenkin valitettavasti väärässä. Sen sijaan aika moni on keskitytty kaikenlaiseen muuhun asiaan liittymättömään. Onneksi ihan asiallistakin keskustelua on virinnyt.

Kun jättää ylistävät höps löps jutut pois ja keskittyy tuon hankkeen kulmakiviin, niin sieltä löytyy tälläisiä juttuja:
"Hankkeen yhtenä kulmakivenä toimii vahva panostus suomalaiseen arkkitehtuuriin, joka on kaupunkiseudulla yksi keskeisistä vetovoimatekijöistä matkailun edistämisen mahdollisuuksien suhteen;"
"Toisena hankkeen kulmakivenä toimii vetovoimainen monitoimiareena, joka mahdollistaa HPK:n kotipelit maailmanluokan tiloissa sekä tuo Hämeenlinnalle mahdollisuuden järjestää ympärivuotisia areenatapahtumia ja konsertteja keskustassa."
"Kolmas merkittävä hankkeen kulmakivi on liikunta- ja vapaaajantilojen tuominen keskustaan kaupunkilaisten ja vierailijoiden tavoitettaviin. Liikunnan merkitys ihmisten elämässä on kasvussa ja monipuolisten liikuntatilojen tarpeen nähdään kasvavan myös tulevaisuudessa merkittävästi."

Jos nyt noihin tartutaan lyhyesti, niin en ihan hirveästi ymmärrä suomalaisen arkkitehtuurin ja matkailun yhdistelmän merkitystä. Mutta ilmeisesti siis Helsinkiin tulee vuodessa miljoonia ihmisiä katselemaan upeaa arkkitehtuuria ja näistä voisi saada tuhansia Hämeenlinnaan katselemaan tätä hanketta. HPK:n pelien osalta en tiedä mitä tarkoittaa maailmanluokan tilat, mutta ilmeisesti jotain täysin mykistävää. Areenatapahtumat ja konsertit toki kivoja, niitähän tosin järjestetään jo nykyisin, mutta tilat eivät ole varmasti nykyään niihin optimaaliset. Tähän palaan myöhemmin laskelmissa. Viimeisenä on tuo liikuntatilojen tuominen keskustaan. Mikä on toki ihailtava ajatus. Sieltä vaanjo purettiin se Hämeenkaari ja rakennettiin sen sijaan Pullerille, missä on jo nyt siis viimeisen päälle nykyaikaiset liikuntatilat ja monen lajin kirjo edustettuna. Oliko ratkaisu oikea, siihen en ota tässä kantaa, siihen otan kuinka kannattavaa on yhdessä kaupungissa olla useita isoja liikuntatiloja, oletan tässä myös sen ettei nykyinen Liiga-halli mene purkuun mikäli jääkiekko (Liiga) sieltä poistuu, vaan sille pitää keksiä jotain muuta käyttöä, jotain mihin hanke ei ota mitään kantaa.

Sitten itse sisältöön.
Jo varhaisessa vaiheessa paperia todetaan että pysäköintitilaa tarvittaisiin 400 autopaikan verran. Minä väittäisin että se on alakanttiin, ainakin jos on käynyt joskus Kerhon pelissä. Tosin tämä nostaisi hankkeeen hintaa, joten koko raportissa se lähinnä sivuutetaan myöhemmin, ehkä, rakennettavan parkkihallin nimissä. Asuinrakentamisen pitäisi olla hankkeen maksajana ja alueelle muuttaisi rikkaampaa väkeä, mistä se rikas väki tulee, ei hankkeesta selviä. Lisäksi asuntojenkin pitäisi olla nykytrendin mukaisesti pienempiä, ilmeisesti siis varakkaat haluaa asua nykyään ahtaasti. Aina oppii jotain uutta.

Sitten ne vähän ikävämmät puolet.
"4.2.1 Maaperä Alueen pohjaolosuhteet ovat vaativat rakentamisen kannalta. Kaikki alueelle tulevat rakennukset on paalutettava. Katu-, aukio- ja maanvaraiset piha-alueet sekä puistot rakennusten välittömässä läheisyydessä tulee rakentaa painumattomiksi.
Tulvavaaran vuoksi uudisrakennusten alin suositeltava rakennuskorkeus on +81.00. Pysäköintitilat voidaan rakentaa myös tätä alemmaksi. Pohjaveden pinta alueella on lähellä Vanajaveden pinnan tasoa, jonka keskikorkeus on 79,4m. Tämän alemmaksi tulevien tilojen rakenteet tulee tehdä vesitiiviinä sekä estää rakenteellisin ratkaisuin veden pääsy tiloihin esimerkiksi pysäköintilaitosten ajoluiskien ja sadevesiviemäröinnin kautta.
Pilaantuneet maa-alueet ovat kaavoituksen tai muun suunnittelun yhteydessä selvitettävä ja kunnostettava ennen rakentamiseen ryhtymistä. Pohjasedimenttien pilaantuneisuus on selvitettävä alueilla, joilla on kaavanmukaisesta rakentamisesta johtuva ruoppaustarve. Vanajaveden pohjasedimenttien pilaantuneisuuden vuoksi massojen käsittely ja stabiloitujen massojen sijoitus vaatii ympäristöluvan."


Tämän nyt kaikki alueella asuneet toki jo tiesivätkin, siitä syystähän sinne pesäpallokenttää yms. rakennettiinkin, kun alue on suistomaata, rakentaminen perkeleen kallista ja pinnan alta voi löytyä vaikka mitä kivaa paskaa. kustannusarvio? Ei ole!

4.2.2 Ympäristö Moottoritien ja Paasikiventien aiheuttama melu on merkittävä ympäristöhaitta alueen länsireunalla sekä Paasikiventien ympäristössä. Näillä alueilla tulee tarkempi meluntorjunnan suunnittelu tehdä alueen asemakaavoituksen yhteydessä. Asuinalueet tulisi sijoittaa etäälle moottoritiestä, mutta rakenteellisen melusuojauksen tarve on todennäköinen. Lisäksi kaavoituksessa ja alueen suunnittelussa tulee ottaa huomioon liikenteen aiheuttamat hiukkaspäästöt sekä mahdollinen Paasikiventien aiheuttaman tärinän vaimennustarve.

Kustanusarvio? Kuka maksaa, no veronmaksaja tietysti.

Sitten päästäänkin oikein mukaviin asioihin kuten markkina-analyysiin.

"Hämeenlinnassa on noin 8 hotellia (720 hotellihuonetta, 1500 hotellivuodetta). Huoneiden käyttöaste vaihdellut viimevuodet noin 41 % tietämillä, mikä on selvästi koko maan keskiarvoa (noin 52 %) matalampi."
"Kauppakeskus Goodman on selvästi kaupungin vetovoimaisin erikoiskaupan keskittymä, minkä johdosta osa ydinkeskustan tiloista on tyhjentynyt ja tilakysyntä vähentynyt. Ydinkeskustan vuokratasot ovat laskeneet parin vuoden aikana ja vajaakäyttö lisääntynyt."
"Hämeenlinnan kasvaisi nykyisestä noin 4 500 asukkaalla (+5%), eli kaupungin kasvu ei ole pitkälläkään tähtäimellä kovin merkittävä. Hämeenlinnan nopeampaan kasvuun voi vaikuttaa mm. raideliikenteen muutokset. Hämeenlinnassa asuntojen neliöhinnoissa kasvua ollut noin 130 € (2010-2016). Nousussa on ollut erityisesti uusien asuntojen hinnoissa, kun taas vanhojen asuntojen hintakehitys on ollut maltillista tai jopa laskusuuntaista."

Ei noita kai edes tarvitse erityisemmin kommentoida. Onneksi junavuoroja on vähennetty ja VR haluaa lisää raiteita että Helsinki-Tampere väli menisi tunnissa. Arvaatte varmaan pysähtyisikö silloin Hämeenlinnassa ne junat.

Sitten päästäänkin minun lemppariini, eli talouteen.

"Liiketilat ovat arvotettu neliövuokrapohjaisesti ja niiden oletettu noudattavan markkinavuokratasoja, pääomavuokra noin 14-15 €/m2/kk.
Ravintoloiden vuokranmaksu on neliöpohjainen, noin 20 €/m2/kk, ja se on johdettu ravintoloiden arvioidusta liikevaihdosta."
(Ilmeisesti ravintolat ei ole liiketiloja mutta enhän mä mitään näistä ymmärrä)
"Areenalle odotetaan 120 000 kävijää vuositasolla HPK:n otteluihin (nykyisellään n. 100 000 kävijää vuosittain) sekä muihin areenatapahtumiin n. 75 000 kävijää vuosittain. xx kävijää voidaan laskea tulevan vuosittain hankkeen tiloihin. Jääkiekon osalta lippukeskiarvona on käytetty 15 €/hlö ja konserttitapahtumien osalta 45 €/hlö."

Tässä siis ajatellaan, että HPK:n kävijämäärä kasvaa 4000 katsojaan per peli ja jostain löytyy vuodelle 15 tapahtumaa mihin osallistuu 5000 kävijää.

Mistä päästäänkin koko hankkeen suurimpaan ongelmaan, mukaanlukien kaikki nämä laskelmat. Kerholla on jo jäähalli! Eli siis summahan ei ole 120 000*15, koska nykyisessä hallissa jo ollaan ja siellä jo toimitaan. Eli oikea summa pitäisi laskelmissa olla se muutos nykyiseen. Vaan kun sitä ei ole. Sama pätee konserttihommaan. Jo nyt tuolla on ne raskaat joulut, keekit jne. ja jo nyt niistä ihmiset maksaa tuo. Eli muutos +-0€ kaupungille.

Mitenkäs sitten vaikuttavuusarvioinnin muut osat? Päivittäistavarakauppa 17M€ liikevaihto jada jada. Hei hetkinen hankekessahan jyrätään jo toimiva Citymarketti.
Liketilat ja palvelut liikevaihto 9M€. Se Minimani mikä onkaan, pari huoltoasemaa. Paljonkos näiden liikevaihto on tällä hetkellä yhteensä? Eli pistetään yksi toimiva nurin ja rakennetaan uusi ja sanotaan että katsokaa kuinka hieno ja kannattava?
Toimistotilat liikevaihto 9M€, paitsi että siis kaupungissa on juuri rakennettu Goodmanniin uutta toimistotilaa ja itse hankkeessa todetaan että tilakysyntä vähentynyt. No jostain kuitenkin mystisesti löytyisi siis kysyntää tälle.
Sitten tulee ravintolat 8M€, joo varmaan Kerhoravintola jotain liikevaihtoa tuottaa, tosin 8M kuulostaa hieman kovalta raflalle tai parille. Lisäksi keskustassa on jo ravintoloita joiden pitäisi siis siisrtyä areenan tms. yhteyteen. Itse siirtyisin toki Goodmanniin missä suurempi ihmismassa, mutta en alaa tunne niin vaikea sanoa, hieman vain kuulostaa isolta.
Sitten on liikuntatilat mistä syntyy 3 miljoonaa liikevaihtoa. Tekee muuten noin 8200€/päivä ja jos tuota jättää yöajan pois ja sopii että 8-24 olisi käytössä, niin 513€/h yhteensä. 5 500 bruttoneliötä, niin toki ihan mahdollista, jos vaan jostain löytyy käyttäjiä. Liikuntapaikat kun yleensä eivät ole mikään tuottoisin bisnes.

Sitten päästään kovimpaan hauskuuteen, eli vuokriin.
areena 3,9M€ pikkusen nousee toi Kerhon maksama vuokra, mutta eihän se mitään, kun rahaa on. Muihin vuokratuottoihin en viitsi sen kummemmin edes perehtyä, kun tuon jo pitäisi kertoa miten koko laskelma on tehty.

Nyt tuli jo sen verran pitkä viesti, että saa jäädä tähän, jos seuraavaksi ehtisi vastaillakkin muutamaan viestiin.
PS. Kannattaa lukea tuo Lulun eriävä mielipide, tykkää henkilöstä tai ei.
 
Viimeksi muokattu:
"Montako kertaa Kunyk on tällä kaudella mahtunut EHT:lle mukaan? Ei kertaakaan." -VapaaehtoisGM perustelee Kerhon osiossa miksi Kunyk on huonompi pelaaja kuin Paajanen.
(1)
 • Tykkää
Reactions: Hamu

emiilioo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho, Flyers, Barca, Azzurri
Nyt seuraavat 2,5 vuotta selvitetään hankkeen mahdollisuuksia ja ongelmakohtia. Eikö ole kuitenkin ihan hyvä että selvitetään? Tämä vaihe ei kuitenkaan maksa kaupungille mitään (tai ehkä jotain hiluja muttei merkittävästi). Vasta sitten tulee se päätöksen hetki lähteekö Hämeenlinnan kaupunki edistämään asiaa.

Joka tapauksessa nykyinen "ongelma" eli Rinkelinmäen kunto täytyy ratkaista, tavalla tai toisella. Voisin kuvitella, että vaihtoehtoina on joko Rinkelinmäen remontti (en ole kuullut onko tehty edes karkeaa arviota kuinka paljon maksaisi, tietääkö joku?), uuden "SaiPa-tyyppisen" areenan rakentaminen eli rakennettaisiin pelkkä areena johonkin paikkaan x, hintalappu lienee noin 30 miljoonaa. Tai sitten tämä Hämeensaaren kokonaisuus, oikea hinta selvinnee vuonna 2021.
 
Pig Steal

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Nyt seuraavat 2,5 vuotta selvitetään hankkeen mahdollisuuksia ja ongelmakohtia. Eikö ole kuitenkin ihan hyvä että selvitetään? Tämä vaihe ei kuitenkaan maksa kaupungille mitään (tai ehkä jotain hiluja muttei merkittävästi). Vasta sitten tulee se päätöksen hetki lähteekö Hämeenlinnan kaupunki edistämään asiaa.

Joka tapauksessa nykyinen "ongelma" eli Rinkelinmäen kunto täytyy ratkaista, tavalla tai toisella. Voisin kuvitella, että vaihtoehtoina on joko Rinkelinmäen remontti (en ole kuullut onko tehty edes karkeaa arviota kuinka paljon maksaisi, tietääkö joku?), uuden "SaiPa-tyyppisen" areenan rakentaminen eli rakennettaisiin pelkkä areena johonkin paikkaan x, hintalappu lienee noin 30 miljoonaa. Tai sitten tämä Hämeensaaren kokonaisuus, oikea hinta selvinnee vuonna 2021.
No toivotaan nyt kerholaisina kuitenkin, että 3.9M€ vuokratuotot Areenasta ei koskaan tule realisoitumaan. Siis jos Kerholla 120 000 kävijää ja konserteilla 75 000, 15€ ja 45€ hintaan. Se kun on lipputuloina Kerholle 1,8 miljoonaa ja konserteille 3,375M€ noista kun maksaa 3,9M€ vuokraa, niin... Nykyinen vuokra lienee jotain muutaman tonnia per peli, johonkin minä nekin muistaakseni kaivoin, tai ainakin kilpailevilta jotain. Ei ollut montaa tonnia.

Lisäksi haluaisin kuulla tästä nykyisen hallin ongelmasta vähän lisää. Ihan just lahoaa monta kertaa rempattu areena alle, mutta ilman mitään lähteitä. Eikös tota nyt ole perusparannettu jo ainakin kahdesti (90 jotain ja 2000 luvun loppupuolta). Ihme on jos nyt yhtäkkiä on n. 10v edellisestä koko halli tiensä päässä.
 
"Montako kertaa Kunyk on tällä kaudella mahtunut EHT:lle mukaan? Ei kertaakaan." -VapaaehtoisGM perustelee Kerhon osiossa miksi Kunyk on huonompi pelaaja kuin Paajanen.

lätkämies

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Columbus Blue Jackets
Tuo hankkeessa jyrätään jo toimiva Citymarket on mielestäni kohtuullista skeidaa. Tätä tuntuu käyttävän jokainen vanhempi hanketta vastustava henkilö.

Citymarkethan nykyisessä muodossaan ei ole kovinkaan toimiva, vaan ennemminkin murheenkryyni Keskollekkin. Rakennuksen ongelmat piilevät liian isoissa parkkitiloissa suhteessa myymälätilaan. Lisäksi ongelmia aiheuttaa hieman myös vanhentunut tekniikka kaikkialla muuallakuin myymälässä. Rakennuksen huoltokulut ovat siis erittäin suuret ja käsittääkseni niissäkin säästetään kaikkien muiden paitsi myymälän puolelta, eli käytännössä rakennuksessa on tiloja jotka pitäisi remontoida, mutta halua panostaa näihin ei ole. Tosin näkeehän tämän perssilmälläkin kun katsoo esimerkiksi parkkihallin, hissien ja rappukäytävien kuntoa. Kaatopaikkahan niistä mieleen tulee. Käsittääkseni nämä rakennuksen ongelmat ovat syynä siihen että kauppias kyseisessä puljussa vaihtuu parhaimmillaan kaksi kertaa vuodessa.

Kauppiaan jatkuva vaihtuminen on hieman huonoa mainosta ja tuskin Keskollakaan hypitään riemusta kun yksi toisensa jälkeen lopettelee samoista syistä. Eiköhän sielläkin olla avoimella mielellä jos Citymarket saa samassa uudet ja oikeasti toimivat tilat.
 
Suosikkijoukkue
Aito oranssi
Lisäksi haluaisin kuulla tästä nykyisen hallin ongelmasta vähän lisää. Ihan just lahoaa monta kertaa rempattu areena alle, mutta ilman mitään lähteitä. Eikös tota nyt ole perusparannettu jo ainakin kahdesti (90 jotain ja 2000 luvun loppupuolta). Ihme on jos nyt yhtäkkiä on n. 10v edellisestä koko halli tiensä päässä.
En laita päätäni pantiksi tietojen todenmukaisuudesta, mutta olen kuullut semi luotettavista lähteistä seuran sisältä, että jäähdytysjärjestelmät on huonossa kunnossa (jää ei jäädy kunnolla ja on varsinkin otteluiden viimeisissä erissä tosi pehmeä), hallissa on ilmennyt laaja-alaista sähkövikaa (ympäri hallia yksittäisiä sähkökatkoksia turhan useasti ja hallin sisäiset verkkoyhteydet on aatamin aikaiset), kattorakenteet kaipaisivata laajamittaista remonttia (kattorakenteet tuomittiin jo ennen edellistä "suurta remonttia", eikä remontin yhteydessä tehty korjaavia toimenpiteitä, vaan annettiin ns. elvytystä), pukukoppitilat pitäisi rempata tai lähinnä saniteettitilat ja niiden putkistot yms. Hallin remontit on ollut monelta osin elvyttäviä toimenpiteitä, eikä niinkään ratkaisuja ongelmien korjaamiseksi.
 
@lätkämies

Itselleni tuli tuosta nykyisestä Citymarketin rakennuksesta mieleen heti alkuunsa, että siinä saattaa olla nykyisten suunnitelmien murheenkryyni. Kyseinen rakennushan on Suomen ensimmäinen varsinainen automarketti laatuaan, kun Raketti-Anttila siihen avautui vuonna 1970. Ja koska kyseessä on Suomen ensimmäinen rakennus jossain asiassa, joten jos Museovirasto ei sitä itse tajua, niin riittää, että joku valpas kansalainen siitä vinkkaa, eikä rakennuksen purkaminen enää olekaan niin simppeliä siinä vaiheessa. Eiköhän näissä Hämeensaaren suunnitelmissa käytetä kaikki mahdolliset keinot projektin hidastamiseksi ja tuo Cittarin rakennuksen hakeminen Museoviraston suojelemaksi kohteeksi olisi yksi tehokkaimmista jarruista.
 

Rusty44

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
@lätkämies

Itselleni tuli tuosta nykyisestä Citymarketin rakennuksesta mieleen heti alkuunsa, että siinä saattaa olla nykyisten suunnitelmien murheenkryyni. Kyseinen rakennushan on Suomen ensimmäinen varsinainen automarketti laatuaan, kun Raketti-Anttila siihen avautui vuonna 1970. Ja koska kyseessä on Suomen ensimmäinen rakennus jossain asiassa, joten jos Museovirasto ei sitä itse tajua, niin riittää, että joku valpas kansalainen siitä vinkkaa, eikä rakennuksen purkaminen enää olekaan niin simppeliä siinä vaiheessa. Eiköhän näissä Hämeensaaren suunnitelmissa käytetä kaikki mahdolliset keinot projektin hidastamiseksi ja tuo Cittarin rakennuksen hakeminen Museoviraston suojelemaksi kohteeksi olisi yksi tehokkaimmista jarruista.
Ei jumankaut hei! Se olisikin jo legendaarista, jos tuo Anttilan rotisko saataisiin nuijuttua jotenkin suojelukohteeksi. Jos edellä mainittu asia tapahtuu, niin lupaan olla ostamatta jatkossa Anttilan TopTen-osastolta rokkilevyjä.
Valitettavan mahdollistahan tuo skenaario voi olla.

Kyllähän tuo rakettianttila kaikista fiksuinta olisi vaan vetää maantasalle ja päivittää kerralla näkymä moottoritieltä järkevämmän näköiseksi.
Mielenkiinnolla odotan mihin tulokseen selvittelyt johtavat, kutkuttaa oikein hieman.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
En laita päätäni pantiksi tietojen todenmukaisuudesta, mutta olen kuullut semi luotettavista lähteistä seuran sisältä, että jäähdytysjärjestelmät on huonossa kunnossa (jää ei jäädy kunnolla ja on varsinkin otteluiden viimeisissä erissä tosi pehmeä), hallissa on ilmennyt laaja-alaista sähkövikaa (ympäri hallia yksittäisiä sähkökatkoksia turhan useasti ja hallin sisäiset verkkoyhteydet on aatamin aikaiset), kattorakenteet kaipaisivata laajamittaista remonttia (kattorakenteet tuomittiin jo ennen edellistä "suurta remonttia", eikä remontin yhteydessä tehty korjaavia toimenpiteitä, vaan annettiin ns. elvytystä), pukukoppitilat pitäisi rempata tai lähinnä saniteettitilat ja niiden putkistot yms. Hallin remontit on ollut monelta osin elvyttäviä toimenpiteitä, eikä niinkään ratkaisuja ongelmien korjaamiseksi.
Ensimmäiseen en osaa ottaa kantaa, kun minun nuoruudessani siellä vielä kiersi ammoniakki. Se korvattiin sitten joskus sen jälkeen. Tosin pehmeitä jäitä on muuallakin, Lappeenrantaan vasta rakennettiin uusi koneisto hallin ulkopuolelle ja hintaa ei ollut ihan hirveästi.
Sähkövikoihin tai nettiin en osaa ottaa kanssa kantaa, jos ei sähkömiehet osaa vetää kaapelia, sekään kun ei ole kauhean hintaista.
Katto on ollut käsittääkseni ongelmana vähän aina, lähinnä koska ei voi oikein korottaa. No ei tarvitse vielä miehiä kolaamaan lumia joka talvi tai hallia sulki. Eli ihan hirveän huolissani en olisi tuostakaan, jos olisin niin sitten olisi jo joku asiasta älähtänyt ihan mustaa valkoisella. Tuo halli jää jääkiekon jälkeen 99.99% todennäköisyydellä muuhun käyttöön, sama katto siellä silloinkin on.
Pukukopit purettiin viime remontin yhteydessä käsittääkseni täysin. Siis aivan täysin. Melkoista jos 10v vanhat on nyt jo entiset.

Äläkä ymmärrä väärin. En nyt väitä mitään vastaan, kun minulla ei oikeasti tietoa asioista ole. Yhtään mustaa valkoisella vaan en ole ongelmista lukenut, näitä spekulointeja muutaman kyllä. Jännä on jos ei kiinteistön hallitsija tiedä tilannetta ja sitä kaupungille, joka siis on se omistaja, tiedoita. Uskallan väittää että jos ongelmia olisi niin ne olisi myös äkkiä HämeenSanomissa.
 
"Montako kertaa Kunyk on tällä kaudella mahtunut EHT:lle mukaan? Ei kertaakaan." -VapaaehtoisGM perustelee Kerhon osiossa miksi Kunyk on huonompi pelaaja kuin Paajanen.
Suosikkijoukkue
Aito oranssi
Ensimmäiseen en osaa ottaa kantaa, kun minun nuoruudessani siellä vielä kiersi ammoniakki. Se korvattiin sitten joskus sen jälkeen. Tosin pehmeitä jäitä on muuallakin, Lappeenrantaan vasta rakennettiin uusi koneisto hallin ulkopuolelle ja hintaa ei ollut ihan hirveästi.
Sähkövikoihin tai nettiin en osaa ottaa kanssa kantaa, jos ei sähkömiehet osaa vetää kaapelia, sekään kun ei ole kauhean hintaista.
Katto on ollut käsittääkseni ongelmana vähän aina, lähinnä koska ei voi oikein korottaa. No ei tarvitse vielä miehiä kolaamaan lumia joka talvi tai hallia sulki. Eli ihan hirveän huolissani en olisi tuostakaan, jos olisin niin sitten olisi jo joku asiasta älähtänyt ihan mustaa valkoisella. Tuo halli jää jääkiekon jälkeen 99.99% todennäköisyydellä muuhun käyttöön, sama katto siellä silloinkin on.
Pukukopit purettiin viime remontin yhteydessä käsittääkseni täysin. Siis aivan täysin. Melkoista jos 10v vanhat on nyt jo entiset.

Äläkä ymmärrä väärin. En nyt väitä mitään vastaan, kun minulla ei oikeasti tietoa asioista ole. Yhtään mustaa valkoisella vaan en ole ongelmista lukenut, näitä spekulointeja muutaman kyllä. Jännä on jos ei kiinteistön hallitsija tiedä tilannetta ja sitä kaupungille, joka siis on se omistaja, tiedoita. Uskallan väittää että jos ongelmia olisi niin ne olisi myös äkkiä HämeenSanomissa.
Noihin pukukoppeihin osaan myös henk koht kokemuksella sen verran ottaa kantaa, että edustuksen ja a-junnujen kopit pistettiin oikein kunnolla kuosiin. Muissa kopeissa säästettiin oikein huolella ja siellä on edelleen ne samat tamineet, kun 20 vuotta sitten. Ylipäätään remonttien yhteydessä ei olla tehty sellasita laajemman mittakaavan yleistä remppaa, vaan vähän sieltä ja vähän tuolta mentaliteetilla on menty. Sääli sinänsä. Ja siinä oot aivan oikeassa, että kyllähän halli jäisi aivan varmasti muuhun käyttöön. Todennäköisesti kunto vaan rapistuisi entisestään, kun hallia ei käytettäisi enää ns. "edustustoiminnassa".
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
@lätkämies

Itselleni tuli tuosta nykyisestä Citymarketin rakennuksesta mieleen heti alkuunsa, että siinä saattaa olla nykyisten suunnitelmien murheenkryyni. Kyseinen rakennushan on Suomen ensimmäinen varsinainen automarketti laatuaan, kun Raketti-Anttila siihen avautui vuonna 1970. Ja koska kyseessä on Suomen ensimmäinen rakennus jossain asiassa, joten jos Museovirasto ei sitä itse tajua, niin riittää, että joku valpas kansalainen siitä vinkkaa, eikä rakennuksen purkaminen enää olekaan niin simppeliä siinä vaiheessa. Eiköhän näissä Hämeensaaren suunnitelmissa käytetä kaikki mahdolliset keinot projektin hidastamiseksi ja tuo Cittarin rakennuksen hakeminen Museoviraston suojelemaksi kohteeksi olisi yksi tehokkaimmista jarruista.
Taisi unohtua että se Raketti nuijittiin nurin joskus minun syntymän jälkeen 80/90-luvulla ja rakennettiin tuo uusi. Valitettavasti en osaa kertoa milloin tuo uusi tuli, mutta se ei ole sama kuin se alkuperäinen. Onnistuin jopa alkuperäisestä löytämään googlella kuvan. Raketti oli Tiiriön isoäiti (linkki hämeensanomien juttuun rakettianttilasta) Ihan jokainen voinee verrata. Tossa jutussahan se mainitaankin 90-luvun alussa.
 
Viimeksi muokattu:
"Montako kertaa Kunyk on tällä kaudella mahtunut EHT:lle mukaan? Ei kertaakaan." -VapaaehtoisGM perustelee Kerhon osiossa miksi Kunyk on huonompi pelaaja kuin Paajanen.
Taisi unohtua että se Raketti nuijittiin nurin joskus minun syntymän jälkeen 80/90-luvulla ja rakennettiin tuo uusi. Valitettavasti en osaa kertoa milloin tuo uusi tuli, mutta se ei ole sama kuin se alkuperäinen. Onnistuin jopa alkuperäisestä löytämään googlella kuvan. Raketti oli Tiiriön isoäiti Ihan jokainen voinee verrata. Tossa jutussahan se mainitaankin 90-luvun alussa.
Kappas, tuo onkin päässyt multa ohi. Siinä tapauksessa ongelma hoidettiin jo 30 vuotta sitten, mutta mielenkiintoista, että 20 vuotta pystyssä ollut rakennus laitettiin kokonaan maan tasalle ja rakennettiin uusi bunkkeri tilalle. Varmaan ollut tarvetta Kummilan tilauksille...
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Kappas, tuo onkin päässyt multa ohi. Siinä tapauksessa ongelma hoidettiin jo 30 vuotta sitten, mutta mielenkiintoista, että 20 vuotta pystyssä ollut rakennus laitettiin kokonaan maan tasalle ja rakennettiin uusi bunkkeri tilalle. Varmaan ollut tarvetta Kummilan tilauksille...
En tiedä nuijittiinko se kokonaan. Enkä tiedä ihan mihin viittaat. Käsittääkseni oli uutena aikalaisekseen varsin suosittu. Silloin kun ei ollut tiiriöitä yms. Sitä paitsi muistan että oli muuhun kaupunkikuvaan nähden todella moderni luomus, ainakin pienen suden mielestä. Ramppi naurattaa edelleen alas ajaessa, parkkitilaa säältä suojassa, ulkosivu lasia, tai nykyaikaistakin elementtiä ja se elintärkeä kello/lämpömittari kulmassa. Eikä se minusta ole pahalta näyttänyt edelleenkään. Ei se nyt mikään osa mitään kävelykeskustaa ole koskaan ollut, mutta ei kyllä se neste/mäkki ja teboilikaan ole. Ne ikäänkuin eristää sen... automarketiksi.

Nykyään vaan porukka ravaa siellä Tiiriön Prismassa boonuksen perässä ja vieressä saa isossa citymarketissa kävellä tyhjiä käytäviä. Sitä en sano että olisi tuo Hämeensaaressa Citymarketiksi iso, on jopa pieni, kun pakko olla rätit ja kaikki samassa. Se Anttila, Musta Pörssi, K-Supermarket oli paras missä olen vuosiin käynyt. Sääli vain että noista kaksi käytännössä nurin ja kolmannesta tuli Citymarket. Sitten kun tuohon lisätään Goodmannin kaupat, niin onko ihme jos ei asiakkaita enää ole? Ja se ei todellakaan johdu siitä että liian pieni kaupaksi, tai liikaa parkkitilaa. Vai moniko teistä menisi sinne kauppaan jos olisi uusi, uljas ja upea iso kauppa, missä sama maitopurkki, samaan hintaan?
 
Viimeksi muokattu:
"Montako kertaa Kunyk on tällä kaudella mahtunut EHT:lle mukaan? Ei kertaakaan." -VapaaehtoisGM perustelee Kerhon osiossa miksi Kunyk on huonompi pelaaja kuin Paajanen.

Rolf Paski

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Raittiuslegioona & FC Kraak
Ilkka Kilpimaa Radio Rockilla tänä aamuna haastattelussa puhumassa hallihankkeistaan mukaan lukien Hämeensaari. Katsotaan tuleeko jotain uutta tietoa.
 
Viimeksi muokattu:
– Järjestelmä on paras, jonka olen urani aikana nähnyt, Loikkanen jatkaa.

Tattari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kanta- ja Päijät-Häme "täältä jostakin" käsin...
Ilkka Kilpimaa Radio Rockilla tänä aamuna haastattelussa puhumassa hallihankkeistaan mukaan lukien Hämeensaari. Katsotaan tuleeko jotain uutta tietoa.
No? Tuliko?
 
On mulle Suomi suloisin, vaan Häme siitäi kallehin, sen tuskin tiedän vertaista, niin kaunista, niin herttaista kuin kulta Hämeenmaa!

Rolf Paski

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Raittiuslegioona & FC Kraak
No? Tuliko?
No vähemmän yllättäen jutut keskitty Gardeniin ja muut hankkeet käytiin vähän juosten kustu läpi. Ei mitään erikoisempaa. Olivat käyneet maanantaina valtuustolle asiaa esittelemässä, kehui kuinka sopii kaupungin strategiaan asuin- ja liiketiloineen. Lisäksi kehui Hämeensaarea paikkana erinomaiseksi. Homma menee suunnitellusti eteenpäin.
 
– Järjestelmä on paras, jonka olen urani aikana nähnyt, Loikkanen jatkaa.
Suosikkijoukkue
Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
No vähemmän yllättäen jutut keskitty Gardeniin ja muut hankkeet käytiin vähän juosten kustu läpi. Ei mitään erikoisempaa. Olivat käyneet maanantaina valtuustolle asiaa esittelemässä, kehui kuinka sopii kaupungin strategiaan asuin- ja liiketiloineen. Lisäksi kehui Hämeensaarea paikkana erinomaiseksi. Homma menee suunnitellusti eteenpäin.
Helsinki Garden, nyk. Garden Helsinki:
 • Helsinki Garden -hankesuunnitelma julkaistu 2012, suunnitelman mukainen valmistumisaika 2016
 • www-osoiteeksi www.gardenhelsinki.fi, koska IFK-kannattaja varasi www.helsinkigarden.fi-osoitteen
 • Vuonna 2019 projektin nimi Garden Helsinki, valmistumisajasta ei tietoa
 • ei tolppaa
 
1st: LEINO-JYLHÄ-HARMAJA
”Jumala on korvattu päiväkodeissa peikoilla, menninkäisillä, maahisilla, merirosvoilla, keijuilla yms. demoneilla.” -Wiherkoski
PLEASE DON'T DIE MANNSCHAFT!

Vuokralainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho!
Kaveri ehdotti hallin nimeksi Hotsi-areena!
Vähintään pari kertaa kaudessa pitäisi järjestää jonkinlaista Hotsi-tapahtumaa, missä paikalliset grilliyrittäjät olisivat mukana myymässä omia versioita Hotseistaan. Alkion Jantta pitäisi olla tuolloin ehdottomasti selostajana, sillä hän on suuri Hotsin ystävä.

No vakavasti puhuen, niin tuosta Hotsi-nimestähän ei keneltäkään mitään rahaa saisi, joten toivottavasti ottavat rahat pois joltain yritykseltä. Kunhan ei vaan tule mitään Sibylla-Areenaa.
 
Sinä tykkäät tästä

Kerho!

lartama24

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho, Jäähonka, HIFK
Itse kun olen henkeen ja vereen Yömakkaran miehiä (Valli laittoi raasteita hotsiin kun pyysi ”kaikilla”) ja edelleen harmissani ettei Yömakkaran kioskia suojeltu UNESCOn toimesta, toivon että Yömakkara saisi globaalin dominanssin franchisingin kautta ennen areenan peruskiven muurausta. Siitä olisi sitten mahikset saada mainio sponsori Yömakkara Arenalle.
 
Rinkelillä paikalla vuodesta 1976
-
Ootellaan niin kohta se on jälleen maalissa.
Suosikkijoukkue
Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
No vakavasti puhuen, niin tuosta Hotsi-nimestähän ei keneltäkään mitään rahaa saisi, joten toivottavasti ottavat rahat pois joltain yritykseltä. Kunhan ei vaan tule mitään Sibylla-Areenaa.
Eipä ole saanut Ritari-areena-nimestäkään, ja silti sillä on jostain syystä sekoiltu kohta kymmenen vuotta. No, onneksi Kerho ei toisaalta ole (kaiketi) myöskään maksanut esim. Valiolle, että saa käyttää Ritari-tuotemerkkiä hallin nimessä.
 
1st: LEINO-JYLHÄ-HARMAJA
”Jumala on korvattu päiväkodeissa peikoilla, menninkäisillä, maahisilla, merirosvoilla, keijuilla yms. demoneilla.” -Wiherkoski
PLEASE DON'T DIE MANNSCHAFT!

Pitkävedossa tänään

Päivän pelit:

 • 1
 • x
 • 2
 • 1
 • x
 • 2
 • 1
 • x
 • 2
HPK - HIFK
 • 2.85
 • 3.90
 • 2.18
Ilves - Sport
 • 1.43
 • 5.30
 • 5.70
Jukurit - KalPa
 • 3.40
 • 4.00
 • 1.93
KooKoo - TPS
 • 1.88
 • 4.40
 • 3.30
Lukko - Kärpät
 • 1.95
 • 4.30
 • 3.15
Pelicans - Ässät
 • 2.20
 • 4.20
 • 2.70
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy