Punaiset terrorisoivat niin pitkään kuin kykenivät, esim ihan Vapausodan loppuvaiheessa Viipurin vankilassa tehty joukkomurha. Terrori oli olennainen ja suunnitelmallinen osa heidän sodankäynnissä.
@V-G- ja
@heketsu88 Henkilökohtaisesti en hyväksyisi "valkoista terroria" nimitykseksi vuoden 1918 sodalle, koska nähdäkseni se kuvaa yhtä osaa tai ulottuvuutta sodasta, ei koko sotaa. En ole koskaan kuullut sitä myöskään käytettävän tässä merkityksessä. Tämä siis yhtään vähättelemättä valkoista tai punaista terroria.
Edit. Lisätään vielä kommenttina
@V-G- :n huomautukseen punakapinasta. Sitä sanaa käyttivät punaiset sukulaiseni aina koko sodasta. Punakapina tai kapina. Siksi en näe sitä samalla tavalla.
Tätä voi olla hankala sisäistää, mutta termien, kuten Punakapina, punainen terrori tai Valkoinen terrori käytöllä on aina jonkinlainen spesifi painotus, jolla halutaan korostaa joko tiettyä näkökulmaa tai tiettyjä piirteitä kuvauksen kohteesta. Oikeastaan ainoa ns. neutraali termi kuvaamaan tuon vuoden tapahtumia on sisällissota, sillä se on ainoa termi, joka kuvaa säännönmukaisesti vain sodan lopputulosta, eikä lainkaan lähtökohtia. Mitä tulee eroihin noiden yllämainittujen termien sisällössä, on niiden kontekstuaalisuus. Valkoinen terrori on aikalaistermi, jolla kuvattiin sotaa tietystä näkökulmasta, aivan kuten Punakapinakin. Punainen terrori on puolestaan kuvaileva termi; sen konteksti ei ole koko sotatoiminnan kuvaaminen, vaan sillä viitattiin yksittäisiin (joskin kyllä, säännöllisiin ja tarkoituksellisiin, muttei kylläkään erityisen suunnitelmallisiin, huom!) tekoihin. Ero on siis huomattava.
Valkoinen terrori on saanut myöhemmässä tulkinnassa samanlaisen viitan ylleen kuin punainen terrori. Syynä tähän lienee juurikin termien samankaltaisuus, joka on siis johtanut monet ajattelemaan, että termien sisällöllinen merkityskin oli samankaltainen. Näin ei kuitenkaan ollut; ensinnäkin valkoisten harjoittama terrorisointi, siis tappaminen, ei ollut vain mielivaltaa, kuten punaisella puolella järjestäen, vaan nimenomaan sodankäynnin muoto. Meillä oli tästä todella runsaasti keskustelua yliopistolla nimenomaan siitä näkökulmasta, minkälaisia termejä valkoisten ja punaisten välisestä sodankäynnistä voidaan käyttää. Valkoinen terrori on ihan keskeisen ulottuvuuden tuohon keskusteluun tuova aikalaisnimitys ja se kuvaa sotatoimintaa nimenomaan yhdenlaisena kokonaisuutena.
Kuten sanottu, tässä pitää osata harjoittaa tiettyä historiantulkintaa. "Valkoinen terrori" ei missään nimessä ole samalla tavalla vakiintunut termi kuvaamaan tuota sotaa kuin nyt vaikkapa Luokkasota, Vapaussota, Sisällissota tai edes Punakapina, ja laitoinkin sen vastaukseksi täysin tietoisena siitä, että moni saattaisi asiaa ihmetellä. Kuitenkin nykyisen historiantutkimuksen valossa on ihan yksiselitteistä, että Valkoinen terrori kuvaa sodankäynnin toimintaa ehyenä, laajana kokonaisuutena eikä vain pistemäisinä erillistapahtumina.