On seuraavan Historia-visan aika! Deadline vastausten antamiseen on ensi viikon maanantai 20.9.2021 kello 21.00. Vastaukset edelleen spoiler-tageihin! Googlea tai muita apuvälineitä ei saa käyttää vastausten etsimiseen. Lisäksi mainitsen tässä vaiheessa, että noudattakaa tehtävänantoa! Etenkin noissa, missä määritellän mainitsemisen määrä, koska ylimääräisistä vastauksista sakotetaan 0,25 pistettä!
1. Keskiajan yliopistoissa opetettiin neljässä eri tiedekunnassa. Mainitse näistä kaksi (0,5 pistettä kustakin oikeasta vastauksesta)
Teologinen ja lääketieteellinen.
2. Nykyaikana koululaiset käyvät peruskoulun yläluokalla taksvärkkipäivänä töissä jossakin paikassa, josta saatu sovittu palkkasumma annetaan hyväntekeväisyyteen. Mikä kuitenkin taksvärkki oli ennen? (1 piste)
Taksvärkki=päivätyö, eli työ, joka torpparin piti maanomistajalle tehdä. Ts. torppansa "vuokrana" torpparin oli tehtävä erikseen määritelty määrä päiviä töitä maanomistajan pelloilla. Näiden töiden yksikkö oli taksvärkki, eli päivätyö eli yksi päivä työtä.
3. Kuinka monta vaimoa Henrik VIII:lla oli yhteensä ennen kuolemaansa? (1 piste) (Huom! Vaimojen nimiä tai heidän kohtaloitaan ei tarvitse kertoa)
Juridisesti vai oikeasti? Elämänsä eri vaiheissa Henrik solmi avioliiton kuuden eri naisen kanssa, mutta näistä avioliitoista kaksi mitätöitiin, joten juridisesti katsoen hänellä oli yhteensä neljä vaimoa.
(Vaikka vanha rimssu sanoo divorced, beheaded, died, divorced, beheaded, survived, kyseessä ei tosiaan ollut avioero siinä mielessä kuin nykyään sanottaisiin, vaan avioliitot todettiin mitätöidyiksi, eli niitä ei koskaan ollut solmittu.)
4. Julius Caesar kerrotaan lausuneen Pontoksen kuninkaasta Farnakeesta saavuttamansa voittonsa jälkeen latinaksi ”Veni, vidi, vici”. Mitä se tarkoittaa suomeksi? (1 piste)
"Tulin, näin, voitin." Näin on siis tässä imperfektin yksikön ensimmäinen verbistä nähdä, ei konjunktio. Mutta mielestäni hän ei sanonut sitä, vaan lähetti kirjeen voitosta kertoakseen, jossa luki vain näin. Yleensä
lausuessaan lentäviä lauseitaan Caesar käytti kreikkaa (kuten
anerriftoo kybos ja
kai sy, teknon?).
5. Totta vai tarua (kustakin saa 0,25 pistettä). Vastaa, onko väite totta vai tarua.
A) Noitavainot alkoivat keskiajalla, mutta voimistuivat uudella ajalla.
Tämä on vähän monimutkainen kysymys. Jos puhutaan "vainoista", tarkoitetaan varmaan laajamittaista ja järjestelmällistä toimintaa. Sellaista ei keskiajalla kohdistunut noituuden harjoittajiin, katolisen kirkon virallinen oppi kielsi noituuden olemassaolonkin, vaikka maalliset viranomaiset saattoivat noituuden harjoittamiseen puuttua. Siksi sanon TARUA, varsinaiset vainot nimenomaan alkoivat uudella ajalla. Vaikka varmasti on myös tuomittu noitia keskiajallakin, ainakin jossain.
B) Suomen lipuksi ehdotettiin karmiininsinoberinpunaista lippua, jonka keskellä oli kullankeltainen vaakunaleijona hopeanvalkoisine varustuksineen ja ruusukkeineen.
Olen mielestäni tällaisen nähnyt, joten sanotaan TOTTA, vaikka en nyt mene vannomaan punaisen sävystä.
C) Nikolai Romanov ja tämän perhe surmattiin väliaikaisen hallituksen toimesta.
TARUA. Venäjän väliaikainen hallitus oli se, joka oli vallassa lokakuun vallankumoukseen asti (Kerenski ja kumpp.). Tsaarin surmauttivat bolshevikit.
D) Rooma jakaantui Länsi- ja Itä-Roomaksi vuonna 395 jälkeen ajanlaskumme alun.
En tiedä, onko tämä vastaus, jota haetaan, mutta sanon TARUA.
Vuonna 395 keisari Theodosius kuoli, ja hänen poikansa Honorius ja Arcadius perivät keisariuden tahoillaan (Honorius lännessä ja Arcadius idässä). Tämä ei tietenkään ollut ensimmäinen kerta, kun keisareita oli enemmän kuin yksi, Diocletianus oli jopa yrittänyt rakentaa koko hallinnon usean keisarin varaan. On kyllä totta, että vuoden 395 jälkeen kukaan keisari ei hallinnut yksin koko valtakuntaa (ennen vuotta 476), mutta mitään juridista jakoa Itä- ja Länsi-Roomaan ei ollut olemassa. Tästä osoituksena, kun vuonna 476 Odovakar erotti keisari Romulus Augustuluksen, hän lähetti keisarilliset tunnukset Konstantinopoliin keisari Zenolle todeten, että yksi keisari riittää. Siten de jure Zeno hallitsi vuodesta 476 itäisten alueiden ohella myös Italiaa, Julius Nepoksen kuoleman jälkeen 480 myös Dalmatiaa, siis jäljellä olevaa "Länsi-Roomaa". Toki käytännössä ensin Odovakar ja sittemmin ostrogoottikuninkaat hallitsivat Italiaa itsenäisesti, mutta juridisesti he olivat aina keisarin vasalleja, ja siten mitään jakoa erillisiin valtakuntiin ei tapahtunut. Edes vuonna 800 ei lännessä yritetty väittää olevan olemassa enemmän kuin yksi Rooman valtakunta, katsottiin vain, ettei Konstantinopolissa hallitseva Irene ollut pätevä hallitsemaan.
Toki myöhemmät historioitsijat ovat käyttäneet vuotta 395 jonkinlaisena aikarajana, ja se on tavallaan ihan perusteltavissa.
6. Yhdysvaltain presidenteistä on salamurhattu virkansa aikana yhteensä neljä. Mainitse näistä kaksi (0,5 pistettä kustakin oikeasta vastauksesta) (Presidentin sukunimi riittää)
Lincoln, Kennedy. Aika tylsää laittaa ne ilmiselvät, mutta mennään nyt näin, kun ei muitakaan saa listata.
7. Selitä parilla lauseella, miksi Brasiliassa puhutaan portugalia ja muissa Etelä-Amerikan maissa espanjaa. (1 piste)
Se johtuu Tordesillasin sopimuksesta (en muista tarkkaa vuotta, 1500-luvun alkupuolella?), jossa paavin valtuutuksella Espanja ja Portugali sopivat etupiirijaosta tiettyä leveyspiiriä (jota en myöskään muista) myöten. Tässä jaossa Portugali sai mm. Afrikan ja Etelä-Amerikan itäiset osat, Espanja esimerkiksi loput Etelä-Amerikasta ja Pohjois-Amerikan. Koska Brasilia kuuluu tässä etupiirijaossa Portigalin puolelle, siitä tuli Portugalin siirtomaa, ja sai mukana myös kielen.
8. Mongolit yrittivät kaksi kertaa valloittaa Japanin. Samuraiden lisäksi, mikä luonnonilmiö esti kummallakin kerralla mongoleiden Japanin valloituspyrkimykset? (1 piste)
Kamikaze, "jumalainen tuuli", eli taifuuni, joka kävi mongolien laivaston kimppuun.
9. Minkä alueen Suomi sai Neuvosto-Venäjältä Tarton rauhassa? (1 piste)
Petsamon.
10. Bonus-kysymys: Kylmän sodan aikana Yhdysvaltain ulkopolitiikka kuvasi yhtenä piirteenä dominoteoria. Mitä dominoteorialla tarkoitettiin ja kuinka Yhdysvallat sovelsi sitä käytännössä? (2 pistettä: 1 piste dominoteorian oikeasta teoriasta ja 1 piste kuinka Yhdysvallat sovelsi sitä käytännössä)
Dominoteorialla tarkoitetaan teoriaa, että jos yksikin maa kääntyy (tavalla tai toisella) sosialistiseksi, alueen muut maat seuraavat perässä yksi kerrallaan, aivan kuin kaatuvat dominot. Siksi yhdenkään maan ei voida sallia kääntää takkiaan.
Käytännössä se johti erinnäisiin konflikteihin ympäri maailmaa, kun Yhdysvallat taisteli sosialismia vastaan. Korea, Vietnam, Chile...