Noniin, tarkistuslaskenta on suoritettu ja tässä ovat tulokset. Jos koet pisteesi olevan alhaisempi, mitä ne kuuluisi olla,
ota yhteyttä minuun yksityisviestillä, niin tarkistan pisteesi uudestaan. Vastaavasti antamani korkeammat pisteet säilyvät, vaikka ne kuuluisivat olla alhaisemmat, koska siinä on kyse minun virhelaskusta.
Historia-visa 2 tulokset:
1.
@J.C.S. 9,75 pistettä
2.
@KwutsNI 9,5 pistettä
3.
@Denverin Munasyndi 8,75 pistettä
4.
@Ollakseni 8,5 pistettä
5.
@heikkik 8 pistettä
6.
@Wiljami 7,75 pistettä
7.
@mjr 7,5 pistettä
8./9./10.
@FASlapsi,
@Hiltsu04 ja
@Pisin Kääpiö 186cm 7 pistettä
11.
@Proffa_20 6,75 pistettä
12./13./14./15./16.
@finnjewel ,
@Hatchetman,
@NDT665,
@Turha Kaukalo ja
@Virveliä kainaloon 6 pistettä
17./18./19.
@Buster,
@Hols Nilgerssön ja
@V-G- 5,75 pistettä
20.
@Hauptmann 5,5 pistettä
21./22./23./24.
@CuJo#31 pistettä,
@lade,
@MegaForce ja
@Peltinen 5 pistettä
25./26.
@CreaseMonkey ja
@sekolust 4,75 pistettä
27./28.
@Jj ja
@Unkka 4,25 pistettä
29.
@stairox 4 pistettä
30.
@Everton 3,75 pistettä
31.
@Dynamo 3,5 pistettä
32.
@Purkan Jauhaja 3,25 pistettä
33.
@Mastokaupunki 3 pistettä
34.
@redpecka 2,5 pistettä
35./36./37.
@Moto,
@Raimoton ja
@Roger Moore 2,25 pistettä
38./39.
@Aatelinen ja
@Snacilep 2 pistettä
40.
@banaaninviljelijä 1,75 pistettä
41./42.
@L. Paraske ja
@Tjapalala 1,5 pistettä
43.
@Numero66 1,25 pistettä
Historia-visa 2 oikeat vastaukset:
1. Antiikin kreikkalaisessa arkkitehtuurissa käytettiin kolmea eri pylväsjärjestelmää. Mainitse näistä kaksi.
Joonialainen, Doorilainen ja Korinttilainen (Olen antanut miinus 0,25 pistettä siitä, jos on maininnut kaikki 3. Ollaan jatkossa tarkkoina siitä, mitä tehtävässä pyydetään)
2. Mitä nimitystä Ranskassa porvaristosta käytettiin Ranskan vallankumoukseen 1789 saakka?
Kolmas sääty/Third estate/Tiers état tai Bourgeoisie (Tässä oli minulla mennyt kysymyksenasettelu pieleen. Olen tarkoittanut Kolmatta säätyä, mutta siihen olisi pitänyt laittaa myös mukaan talonpojat. Joten kysymyksestä voi luulla, että siinä haetaan joko kolmatta säätyä tai Bourgeoisiea. Olen siis hyväksynyt nämä molemmat vastaukset à En ole kiinnittänyt huomiota Bourgeoisie-sanan oikeinkirjoitusmuotoon)
3. Valkoisten ja punaisten Suomessa käymästä sodasta on käytetty eri nimityksiä. Mainitse näistä neljä.
Vuoden 1918 sota suomessa, Suomen sota vuonna 1918, vuoden 1918 tapahtumat, sisällisota, kansalaissota, vallankumous, vapaussota, veljessota, luokkasota, kapina, punakapina, torpparikapina
(0,25 pistettä jokaisesta oikeasta vastauksesta. Jälleen olen miinustanut 0,25 pistettä siitä, mikäli on vastannut useamman kuin neljä. Joissakin vastauksissa oli mainittu itsenäisyyssota, mutta en ole ainakaan löytänyt sellaista nimitystä valkoisten ja punaisten Suomessa käymästä sodasta. Korjatkaa, jos tällainen nimitys on jossain mainittu)
4. Mikä oli sen kiven nimi, jonka avulla ranskalainen Jean-Francois Champollion ratkaisi hieroglyfien arvoituksen?
Rosettan kivi/Rosetta’s Stone (Ranskalaiset löysivät Rosettan kiven vuonna 1799 Napoleonin Egyptin valloitusretken aikana. Nuori Jean-Francois Champollion oli ensimmäinen ihminen, joka käsitti hieroglyfien olevan foneettisia merkkejä, eivätkä kuvakirjoitusta. Tämän oivalluksen kautta Champollion onnistui translitteroimaan egyptinkielisiä tekstejä.)
5. Seuraavassa on neljä väittämää. Vastaa kuhunkin väitteeseen, ovatko ne joko TOTTA vai TARUA.
A) Viikingit/Pohjanmiehet käyttivät yleisesti sarvikypäriä.
Tarua (Viikingit/Pohjanmiehet eivät käyttäneet yleisesti sarvikypäriä. Nykyhistoriantutkimus on osoittanut, että pronssikaudella viikingit saattoivat käyttää sarvikypäriä lähinnä seremonioissa. Kumminkin viikinkiaikana sarvikypäriä viikingit eivät käyttäneet, koska vihollisen olisi helposti voinut tarttua kypärässä olevaan sarveen ja riisua näin kypärän viikingin päästä. Ajatus siitä, että viikingit käyttivät sarvikypäriä, juontaa 1800-luvun romantiikan aikana Ruotsissa tehtyihin sarvikypärä löytöihin pronssikauden ajalta. Myös Wagnerin oopperassa puvustuksessa viikingeillä oli sarvekkaat kypärät ja ihmiset mielsivät tämän ajatuksena siitä, että viikingit todella käyttivät sarvikypäriä.
B) Kalmarin unioniin kuuluivat Tanska, Norja ja Ruotsi.
Totta (Kalmarin unionin muodostivat Tanska, Norja ja Ruotsi vuonna 1397 (myös vuotta 1387 voi pitää tämän personaaliunionin synnyin vuotena, kun Tanskan ja Norjan hallitsijasta Margareeta I tuli myös Ruotsin kuningatar. Tanskalla oli vahva rooli Kalmarin unionissa ja sen hallitsijoista tuli myös Kalmarin unionin johtaja. Margareeta I kuoleman jälkeen Kalmarin unioni alkoi rakoilla, kun ruotsalaiset nousivat kapinaan. Varsinainen kuolinpiikki Kalmarin unionille oli vuosi 1520 Tukholman verilöyly ja pian tämän jälkeen Ruotsi erosi Kalmarin unionista ja valitutti itselleen kuninkaaksi Kustaa Vaasan).
C) Neuvostoliiton ja Saksan kirjoittamaan hyökkäämättömyyssopimuksen (Molotov-Ribbentropp-sopimus) salaiseen lisäpöytäkirjaan Liettua kuului alun perin Saksan etupiiriin.
Totta (Liettua kuului aluksi Saksan etupiiriin, mutta 28.9.1939 Liettua siirrettiin kuuluvaksi Neuvostoliiton etupiiriin)
D) Kaikkia Rooman keisareita tervehdittiin kumartamalla
Tarua (Pääasiassa pitkään oli tapana, että Rooman keisaria tervehdittiin nostamalla oikea käsi vilkutusasentoon. Tämän käytännön ottivat käyttöön muun muassa Italian fasistit ja natsi-Saksan kansallissosialistit. Keisari DIocletianusta oli todennäköisesti ensimmäinen keisari, jota on tervehditty maahan kumartamalla.)
6. Ensimmäiset Espanjantauti tapaukset ovat todennäköisesti ilmenneet Yhdysvalloissa. Miksi kuitenkin vuodesta 1918 noin vuoteen 1920 jyllännyt influenssapandemia sai nimekseen Espanjantauti?
(Espanjantautia ilmeni etenkin sotilailla, muun muassa Yhdysvalloissa ja Ranskassa. Näissä maissa oli kuitenkin sodan takia kova lehdistön sensuuri ja sen takia niissä ei raportoitu Espanjantauti-tapauksessa. Espanjassa tätä ongelmaa ei ollut, koska se ei ollut mukana sodassa ja lehdistö sai vapaasti kirjoittaa Espanjantauti-tapauksista. Näin ajateltiin Espanjantaudin lähteneen liikkeelle juuri Espanjasta ja siksi uusi tauti sai nimekseen Espanjantauti.)
7. Agincourtin tai Azincourtin taistelu käytiin Englannin ja Ranskan välillä vuonna 1415. Mikä ase erityisesti auttoi Englannin Henrik V voittoon tässä taistelussa?
(Pitkäjousi/Long bow. Pitkäjousella oli merkittävä vaikutus Englannin voittoihin Englannin ja Ranskan käymissä 100-vuotisissa sodan taisteluissa. Agincourtin/Azincourtin taistelussa Ranskalla oli selvä ylivoima, mutta mielisairaudesta kärsinyt Ranskan kuningas Kaarle VI ei pystynyt johtamaan Ranskan joukkoja ja muut Ranskan armeijan päälliköt kiistelivät joukkojen johtajan roolista. Myös rankkasade oli muuttanut taistelukentän mutaiseksi. Näin ranskalaisjoukkojen edetessä he juuttuivat kiinni mutaan, ja englantilaisten oli helppo työ aiheuttaa pitkäjousillaan tappioita ranskalaisille. Myöhemmin englantilaiset ottivat myös käyttöön kahdenkädenmiekat ja viimeistelivät työn.)
8. Saksan hyökkäys Neuvostoliittoon sai koodinimen ”Operaatio Barbarossa”. Kuka todellinen henkilö tämä Barbarossa oli?
(Fredrik/Friedrich Barbarossa oli Pyhän saksalaisroomalaisen keisarikunnan keisari. Hän osallistui kolmanteen ristiretkeen. Hän ei koskaan päässyt Pyhään maahan, vaan hukkui ylittäessään Salif-jokea)
9. 1300-luvulla Dante Alighieri, eli lyhyesti Dante, kirjoitti runoelman italian kielellä nimeltänsä ”Jumalainen näytelmä”. Siinä hän muun muassa jakaa helvetin eri piireihin. Montako näitä helvetin piirejä on yhteensä?
(Yhdeksän: Dantenn teoksessa ”Jumalainen näytelmä” helvetin piirejä on yhteensä 9, joista yhdeksäs on pahin. Ne jakautuvat synnin mukaan seuraaviin piireihin: 1. piiri on limbo, 2. piiri on himo ja synnillinen rakkaus, 3. piiri on ahmatit, 4. piiri on saiturit ja tuhlaajat, 5. piiri on vihaiset ja kaunaiset, 6. piiri on kerettiläiset, 7. piiri on väkivaltaa käyttäneet, 8. piiri on (Malebolge ”pahat kuilut”) vilpilliset ja 9. piiri on (Kokytos) petturit.)
10. Bonuskymys: 1100-luvulla Pyhän saksalaisroomalaisen keisarikunnan keisari Henrik IV ja paavi Gregorius VII ajautuivat investituurariita. Mistä investituurariidasta oli kyse ja kuinka se päättyi?
(Investituurariidasssa oli kyse kirkollisten virkojen nimitysoikeudesta (kuuluuko se keisarille vai paaville). Paavi julisti Henrik IV:n pannaan, jonka seurauksena Henrik IV joutui tekemään Canossan-matkan ja myöntymään paavin vaatimuksiin. Näin paavi voitti investituurariidan. Ps. virheellisesti olen ajoittanut kysymyksessä investituurariidan 1100-luvulle, kun se tapahtui 1000-luvulla. Pahoittelut tästä!)