Myöhässä varmaankin. On tehty kuntoon, pohjat tampattu ja stadionilla 800m tykkilumetettu latu. Nyt kelit ovat kuitenkin kääntyneet hiihtourheilua vastaan ja jäisiä ovat paanat. Puijon päällä golfkentällä avasin kauden viikko sitten ennen isompia lumisateita.Onko kuopiolaisilla tai muilla tietoa että onko Puijoa tehty vielä hiihtokuntoon?
Itse aloin viime talvena harrastamaan hiihtämistä sen kokonaisvaltaisen hyvän vaikutuksen vuoksi uudelleen noin 15 vuoden tauon jälkeen. Päätin heti alussa, että turhaan alan voiteluja yrittämäänkään, sen kuin lähtee aina hiihtelemään vain. Se olisi toki jo liikaa jos alamäessä meinaisi lentää nenälleen, vaan eipä täällä Oulussa minun kotiladuillani alamäkiä ole - ylämäissähän se hyvä pito olisi vain hyväksi - joten voitelin sukseni viimeksi viime vuosituhannella ja näillä mennään... (ihan hyvin ne yleensä kyllä luistavat)joten suksi ei luistanut.
No jos otetaan voideltu ja "voitelematon" suksi niin aika surkea profiililtaan saa voideltu pari olla että luistaa huonommin kuin voitelematon kuiva pohja. Joten sikäli en allekirjoita tuota väittämää 90% luistosta johtuu profiilista. Jos suksi on muuten oikean jäykkyinen. Hoidetuilla paanoilla jos suksen kuvio ei pure lumeen kiinni niin aika paljon pystyy tekemään voitelulla.Suksen luistamattomuus johtuu varmaan 90 prosenttisesti profiilista ja loput sitten voitelusta. Näin amatööritasolla voitelun osuus on aika usein mitätön, kunhan pohja ei vety tms. Pehmeillä laduilla enemmänkin ongelmaksi tuli se, että mentiin melkein nilkkaa myöten lumessa ja suksi ei enää noussut riittävän hyvin lumen päälle. Silloin on todella raskasta hiihtää, joten voi hyvin sanoa suksen luistavan huonosti. Jotain vielä kertoo se, että 11 km:n lenkkiin saatoi mennä aikaa lähes tunti, kun normaalisti PK:t on tullut hiihdettyä noin 15 km/h-vauhtia.
Tarkoitin lähinnä sitä, että tavalliselle harrastajalle on melko sama, millaista luistovoidetta pohjaan työntää. Jos jäykkyys ja profiili ovat hyvät, niin suksen luistoon vaikuttaa enää aika vähän se, onko pohjaan sulatettu sinistä vai vihreää palaa. Nykyisin käytän oikeastaan kaikilla lenkeillä luistovoiteena LF08:a, joka on periaatteessa tarkoitettu kylmemmille keleille. Ihan hyvin se suksi luistaa nollakelissäkin tuolla voiteelle, eikä varsinaisen nollakelin luistovoiteen käytöllä saavuta mitään lisäarvoa. Lämpötilasuositus kertoo oikeastaan vain voiteen kovuuden, ja kokemus on osoittanut, että LF08 on riittävän kovaa, jotta pysyy pohjassa hyvin eikä vety niin helposti märälläkään kelillä. Yhtä lailla sukseen, jonka profiili on huono, ei ole mitään järkeä lykätä kalliitta HF-voiteita, sillä ei niillä suksesta hyvää saa.No jos otetaan voideltu ja "voitelematon" suksi niin aika surkea profiililtaan saa voideltu pari olla että luistaa huonommin kuin voitelematon kuiva pohja. Joten sikäli en allekirjoita tuota väittämää 90% luistosta johtuu profiilista. Jos suksi on muuten oikean jäykkyinen. Hoidetuilla paanoilla jos suksen kuvio ei pure lumeen kiinni niin aika paljon pystyy tekemään voitelulla.
Kyllä, juuri näin.Tarkoitin lähinnä sitä, että tavalliselle harrastajalle on melko sama, millaista luistovoidetta pohjaan työntää. Jos jäykkyys ja profiili ovat hyvät, niin suksen luistoon vaikuttaa enää aika vähän se, onko pohjaan sulatettu sinistä vai vihreää palaa. Nykyisin käytän oikeastaan kaikilla lenkeillä luistovoiteena LF08:a, joka on periaatteessa tarkoitettu kylmemmille keleille. Ihan hyvin se suksi luistaa nollakelissäkin tuolla voiteelle, eikä varsinaisen nollakelin luistovoiteen käytöllä saavuta mitään lisäarvoa. Lämpötilasuositus kertoo oikeastaan vain voiteen kovuuden, ja kokemus on osoittanut, että LF08 on riittävän kovaa, jotta pysyy pohjassa hyvin eikä vety niin helposti märälläkään kelillä. Yhtä lailla sukseen, jonka profiili on huono, ei ole mitään järkeä lykätä kalliitta HF-voiteita, sillä ei niillä suksesta hyvää saa.
Kannattaa hiihtää yhtä tyyliä kerrallaan. Jos aiot luistella pääasiassa, ei kannata haaveilla pito-ominaisuuksista, säästyy turhilta kompromisseilta jotka harvemmin toimii kummallekkaan tekniikalle. Aloittelijalla pitävä suksi käytännössä heikentää aina luistoa. Mutta perinteisen hiihtämisestä ei nauti lipsuvillakaan suksilla, yhtään. Suksen luisto paranee sulattamalla loistovoidetta koko pituudelle, käytännössä kuulostaa siltä että joudut viemään sukset voideltavaksi jollekkin asian osaavalle.Jonkun poppakonstin jatkishiihtäjät voisi kyllä kertoa siihen, miten suksiin saisi sellaisen ominaisuuden että ne menisi mielummin eteen kuin taaksepäin. Alamäissä tuntuu ettei oikeastaan luistoa edes ole, mutta ylämäkeä hiihtäessä lipsuu niin pirusti. Täysin tekniikoista kiinni?
Aloittelijalla pitävä suksi käytännössä heikentää aina luistoa. [/B]
Kuinka monella aloittelijalla tai harrastusta uudelleen lämmittelevällä on suksessa edes siedettävässä kunnossa oleva pohja, puhumattakaan jäykkyydestä/profiilista. Mihin itse olen törmännyt, harvalla. Yleensä kiloja suksen ostosta on kertynyt. Väitän että jos pystyy "kävelemään" mäet ylös niin se näkyy alamäessä luistossa. Aloittelijalla harvemmin tekniikka ja potku on kunnossa jolloin voitaisiin oikealla suksella + voitelulla voidaan minimoida "luistonestoa". Otappa kaksi pertsan paria samoilla luistovoiteilla ja jätä toisesta parista pidot pois, sitten testiä laskemaan, kerro miten kävi. Tiedän, kahta samanlaista paria ei ole mutta ei takerruta tässä vaiheessa siihen.Tämähän onkin sitten ihan sitä itseään. Pito ja luisto ei ole pienimmässäkään määrin toisensa poissulkevia ominaisuuksia, jos suksen jäykkyys ja profiili vain ovat oikeat. Toki asiantuntijan puoleen on näissä hyvä kääntyä.
Kuinka monella aloittelijalla tai harrastusta uudelleen lämmittelevällä on suksessa edes siedettävässä kunnossa oleva pohja, puhumattakaan jäykkyydestä/profiilista. Mihin itse olen törmännyt, harvalla.
Käytiin kaverille ostamassa alkutalvesta sellainen harrastelijatason paketti, jolla hiihtää vuosittain Lapin reissulla viikon ja etelässä satunnaisesti. Kolmella sadalla saa jo sellaisen paketin, millä tulee mainiosti toimeen. Varsinkin, kun pakettina ostaa, niin saa suhteellisen hyvin alennusta verrattuna siihen, että ostaisi kaiken erikseen. Suksimerkillä ei ole oikeastaan mitään väliä, kannattaa ostaa sellaiset, mitkä jäykkyydeltään on itselle sopivat. Nälkä kasvaa kuitenkin syödessä, ja jos enenmmän innostuu, niin sitten kannattaa jo hankkia pro-kamaa.Olen tässä ajatellut hienojen talvikelien myötä elvyttää lapsuuteni hiihtoharrastuksta henkiin ja nyt tarvitsisi ilmeisesti ostaa uudet sukset ja monot(entiset jääneet raakasti liian pieniksi). Eli osaavatkos arvon palstalaiset sanoa, että missä hinnoissa nykyään suksipaketit noin suunnilleen pyörivät(puhutaan siis enemmän luistelutyylin suksista)? Mitään pro-tason sivakoita en ole hommaamassa mutta toisaalta en mielelläni ihan sutta ja sekundaakaan menisi ostamaan.
Käytiin kaverille ostamassa alkutalvesta sellainen harrastelijatason paketti, jolla hiihtää vuosittain Lapin reissulla viikon ja etelässä satunnaisesti. Kolmella sadalla saa jo sellaisen paketin, millä tulee mainiosti toimeen. Varsinkin, kun pakettina ostaa, niin saa suhteellisen hyvin alennusta verrattuna siihen, että ostaisi kaiken erikseen. Suksimerkillä ei ole oikeastaan mitään väliä, kannattaa ostaa sellaiset, mitkä jäykkyydeltään on itselle sopivat. Nälkä kasvaa kuitenkin syödessä, ja jos enenmmän innostuu, niin sitten kannattaa jo hankkia pro-kamaa.
Hiihto on siinä mielessä kuitenkin hyvä harrastus, että tavallinen harrastajakin voi ostaa kilpatason vehkeet. Jos käy ahkerasti ladulla, niin loppuen lopuksi 500 euroa on aika vähän suksista, joilla pärjää useamman vuoden. Kalliimpia harrastuksia löytyy aika paljon, esimerkiksi pyöräily on todella kallista, jos ostaa kilpatason välineet. Toki pyörissä hintahaitari on paljon suurempi kuin suksissa, mutta kuitenkin.