HIFK:n taloudellinen tilanne ja tulevaisuus

  • 865 360
  • 3 270

scholl

Jäsen
edit: R.P.M. Aivan oikein. Ja 22 egen päälle voi laskea varmaan keskimäärin 3e ostoksista.

Eikös ostokset mene Restelin piikkiin.
IFK:lla on 29 kotiottelua, joissa pitäisi käydä yhteensä 194300 asiakasta. Se siis kertoo sen, että jos hallimyynti tulisi joukkueelle niin voisi helposti tulla miljoonakin lisää liikevaihtoa.
3,4me lipputulobudjeteilla ja 6700 ka:lla keskihinta on vain 17,5 euroa. Se ei missään tapauksessa pidä paikkansa ja niinpä on oletettava, että firmalle myydyt kausarit taitavat löytyä kohdasta yhteistyösopimukset, eivätkä kohdasta lipputulot.
 

mac6666

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Laskit ilmeisesti kuluttajahinnoilla? Niistähän HIFK tilittää valtion kassaan 8% alvin, eli ~2€ per lippu.

Eli tosiaan, nettotuotto yhdestä pääsylipusta lienee sen 22-23 €, jos ei huomioida hallivuokria tms. ja katsojamäärän mukaan kasvavia muuttuvia kulujahan ei yhdessä tapahtumassa hirveästi ole. Ts. kuluja HIFK:lle koituu yhdestä matsista suunnilleen saman verran, oli paikalla 6000 tai 7000 katsojaa.

Aivan oikein. Alv tosiaan pitää vähentää, jolloin päästään € 23. Tuli vielä mieleen, että kausarit taitavat viedä valtaosan parhaista paikoista, joten irtoliput painottuvat enemmän halvempiin kategorioihin, ja irtolippujen keskihinta ilman Alv:a painuu varmaan noin € 20.
 

JHag

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Leijonat vm. -88 ja -92
Kai HIFK niistä tapahtumajärjestäjänä jonkun pienen provikan saa?

Saa tottakai. Osa myynnistä tulee HIFK:lle.

Viime kaudella ei juhlittu mainosmyynnissäkään, sillä olisi voitu paikata katsojatappiota. Mutta pohjimmainen syy kaikkeen siihen, missä ollaan nyt, on se, että HIFK:n matseissa käytiin ensimmäistä kertaa aikoihin reilusti alle budjetoidun. Tämä oli viimeinen pisara uudelle hallitukselle ja se sinetöi Penan lähdön jo ennen kauden loppua. Aikataulu siis nopeutui, kausi olisi jokatapauksessa ollut Penan viimeinen.

Penahan olisi päässyt kuin koira veräjästä, jos halli olisi ollut turvoksissa, vaikka joukkue ei menesty. Silloin hän olisi joukkueenkokoajana kuitenkin tehnyt jotain oikein ja kaikki syylliset olisi haettu markkinointi- ja myyntipuolelta. Pena notkui osittain juuri sen takia niinkin pitkään paikallaan ja nimenomaan Kifen & Mopen tuella, että katsojia ja yleistä huomiota riitti. Sekään ei olisi upottanut Penaa, jos HIFK olisi pelannut sikalätkää sarjan keskivaiheilla. Mutta vain Pena pystyi ryssimään näinkin yksinkertaisen konseptin: pidä edes joukkueen lihapitoisuus kunnossa, jos et muuta keksi. Pena toi kehiin unettavan ja neppailevan pygmilauman, jolla ei ollut urheilullista eikä edes viihteellistä arvoa. Luojan kiitos katsojat äänestivät jaloillaan.

Ennenkuin syytetään t&t -mieheksi, niin totean, että itse haluan nähdä ensisijaisesti menestyvän HIFK:n. Ja mielestäni se on saavutettavissa särmänkin kera. Niinpä halusin Penan ulos joka tapauksessa, vaikka laidat olisivatkin paukkuneet - menestyksestä on liian kauan. Mulle on ihan ookoo, jos HIFK:lle joskus tapahtuisi -heh- Kärpät: menestytään monta kautta putkeen ja sitten on pakko uudistaa joukkue rajusti ja hyväksyä yksi hiljaisempi kausi - juuri siihen saumaan pelkkä sikaniska-ifk olisi kiva väliepisodi.

Vinkkinä HIFK:n mielialaa ja muutoshalukkuutta seuraaville: kannattaa jatkossakin aina katsoa, paljonko matseissa käy väkeä. Mitä enemmän, sitä vähemmän tulee muutoksia. Mutta jos Nordis ei vedä, jotain tehdään, vaikka talous saattaisikin olla kunnossa tästä huolimatta hyvien diilien ansiosta. Se ei riittäisi. HIFK on sen verran perinteinen lätkäbrändi, että HIFK Hockey Oy:ssakin on vain yksi puheenaihe: Kuinka HIFK:n jääkiekkojoukkueella menee. Yhden asian firma siis ja ylpeä siitä. Ja katsojille tehdään. Mahdollisimman täysi halli on parasta PR;ää uudistuneelle HIFK:lle. Penan aikainen HIFK priorisoi taloudellisen tuloksen kaikkea ennen. Näissä näkökulmissa on selkeä painotusero. Uudelle HIFK-hallitukselle ei riitä taloudellinen tulos, sen lisäksi pitää tulla urheilullista menestystä = katsojia.

Tammikuussa oli jo päivänselvää, että jotain tapahtuu. Silloin oltiin se melkein tonni per matsi jäljessä katsojaluvuissa ja myynninkin ollessa perseestä se tuntui nimenomaan likviditeetissä. Tämä ei ole edes salaista HIFK-tietoa, asioista puhuttiin aika isoilla kirjaimilla. Lopuksi kiitän kaikkia, jotka päättivät viime kaudella jättää väliin HIFK:n matsit sillä perusteella, että toiminta jäällä oli aivan paskaa. Totesin jo viime talvena, että minä lusin Nordiksella, vaikka Alpo valmentaisi ja torstaina pelattaisiin Jukureita vastaan. Mutta en koe olevani parempi ihminen ja fani kuin se, joka ei halua maksaa paskasta HIFK:sta.
 
Viimeksi muokattu:

scholl

Jäsen
Saa tottakai. Osa myynnistä tulee HIFK:lle.

Jos saa jonkun provikan niin saa, mutta liikevaihto menee jonkun toisen kirjanpitoon.

Kun noita lukuja katsoo ja jos sinne pitää saada merchandising ja Resteliltä saatavat provikat niin joku mättää. Eli se on pakko olla niin, että yhteistyösopimuksissa on kaikki nekin, jotka ovat ostaneet firman piikkiin muutaman kausikortin. Siinä osassa pitäisi olla paljon parantamisen varaa.

Omituista, että Penan aikana keskityttiin talouteen, muttei tehty mitään. Ulospäin kaikki näyttää samalta kuin vaikkapa 1998. Raflatiloja ei ole laitettu kuntoon, porukkaa ei houkutella juomaan tai syömään ennen peliä tai sen jälkeen. Ei ole mitään diilejä kuten vaikkapa skumppapullo IFK-kortilla tiettyyn hintaan. Ihmettelen muutenkin, että miksei voida lanseerata IFK korttia, joka olisi jonkinlainen sitoutuminen seuraan ja sellainen on myös niillä, joilla ei ole kausikorttia, vaan he voivat sitten ladata sinne yksittäismatseja (vrt. hkl matkakortti). Tällöin saataisiin yhteystiedot sähköpostispämmiä varten, jotta voidaan hehkuttaa tulevia pelejä ja mainostaa juomadiilejä. Samoin IFK-kannattajakunta erottuisi vieraskatsojista tai muista satunnaisista Nordiksella vierailijoista. Varmasti moni kuluttaisi enemmän, jos tuotteita oikeasti myytäisiin ja olisi diilejä, eikä laput olisi luukulla, kun matsi päättyy.

Pena ei osannut, muut toimistolla oli yli 80v ja kellään ei ollut visioita. Se on erittäin hyvä yhdistelmä.
 

stroh80

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ei kannata väheksyä pientäkään miinusta budjetoiduissa katsojatuloissa. Kaikki tietävät, että tiketit ovat pirun kalliita ja katsojatulot ovat jokaisen suomalaisen joukkueen ehdoton selkäranka. Se, että kausareita on nyt myyty liki 1000 enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, on erittäin lupaavaa.

Itse tällaisena pentti perusinssinä en tiedä kuvioista tarkalleen, mutta omista seura-aktiivi ajoista muistan sen, että sponsorirahat ovat usein kytköksissä näkyvyyteen, mikä IFK:n tapauksessa kai tarkoittaa katsojamääriä.
Ts.: Jos jäädään budjetoidusta katsojamäärästä jäädään myös sponsorirahoista.
Korjatkaa jos olen väärässä.
 

Rebel

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK Helsinki
Vartti lehdessä oli juttua kausikorttien myynnistä. Markku Makkosen mukaan HIFK olisi myynyt hieman alle 4 000 kausikorttia tiistaihin mennessä. Jokerit vastaavasti n. 3 500 ja Blues 2 000.

Tässä on yksi tärkeä juttu. IFK myy edelleen, tämän kaiken menestyksen jälkeen, eniten kausikortteja (Suomessa missään lajissa?), josta kuitenkin jokainen on maksaa sen yli 400e/kpl. Naapurissa fanikausikorttejakin on se 1000+, joten eipä monta isoa rahaa maksavaa kausikorttilaista sieltä enää löydy.

Mutta. IFK:n ravintolamyynti on pelkästään provisiopalkkainen pikkujuttu, joka vaihtelee toimivuudessaan huipusta paskaan ja rahallisesti siinä on suuri paikattava aukko. Makkonenhan viime kauden kriisipalaverissa sanoi, ettei "IFK:lla ole osaamista ravintolatoimintaan, joten siksi sitä ei hoideta itse". Mitä tämä tarkoittaa?
 

JHag

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Leijonat vm. -88 ja -92
Makkonenhan viime kauden kriisipalaverissa sanoi, ettei "IFK:lla ole osaamista ravintolatoimintaan, joten siksi sitä ei hoideta itse". Mitä tämä tarkoittaa?

Tämähän tarkoittaa sitä, että HIFK:lla ei ole omaa hallia. Ei Jokereillakaan ole osaamista ravintolatoimintaan, jos sillä tarkoitettaisiin sitä, että yhtiön päätoimiala on ravintolapalvelujen tarjonta. Ei HIFK:lla tarvitse olla kuin oma halli, jonka ravintolaliiketoiminnan se omistaa. Kenttätason osaamista saa sitten hankkimalla ravintolapalvelujen pyörittäjiksi ammattilaisia. Restel taitaa olla Hartwallillakin kehissä, siellä he ovat siis Jokereilla duunissa ja luonnollisesti sielläkään koko ravintolaliikevaihto ei kilahda Hjalliksen kassaan. Mutta komissio menee toisinpäin kuin meillä; ifk saa pienen siivun Resteliltä, Jokerit antaa pienen siivun Restelille.

Juuri siksi, että kaiken lähtökohtana oli mahdollisimman riskittömästi hoidettu plusmiinusnolla -tase, Penan aikainen HIFK ei tehnyt mitään tällä sektorilla ja oli muutenkin markkinoinnillisesti todella veltto. Miksi lisätä kuluja markkinointiin ja ottelutapahtumien kehittämiseen, kun ne ainoastaan lisäävät menoja? Tietenkin siinä olisi mahdollisuus, että pitkässä juoksussa ne lisäävät sittenkin tuloja enemmän, mutta tällaisille poluille ei 0-pohjabudjetoinnin kehdossa lähdetty ollenkaan.

Oma halli, ottelutapahtumien kehittäminen (näistä Valtanen puhuu M&M:ssa paljon, kuulostaa hyvältä) - kaikki tämä merkitsee taloudellisen riskin ottamista ja investointikulut ovat valtavat. Mutta ilman tällaista ajattelua on turha yrittää kehitellä liiketoimintaan jonkunlaista uuttaa pysyvää kasvun elementtiä. Pena, Moppe ja Kife harjoittivat KP Kyröä siteeratakseni "harrastelijoiden puuhastelua". Ihan aitoa ry-nysväämistä, jossa talouden eteen uhrattiin myös HIFK:n urheilullinen menestys. Loppujen lopuksi tämä passiivisuuden linnake puhkesi omaan mahdottomuuteensa ja heräte tähänkin tuli HIFK:n ulkopuolelta; koko alalla pelaajien palkat nousivat järkyttävyyksiin. Sille Pentin virkkauskerhokaan ei voinut mitään ja onkin päivänselvää, mitä tapahtuu yritykselle, joka kohtaa tiettyjen menojen huikean nousun tilanteessa, missä se on ilman mitään riskinottoa pitänyt muut menot ja ennenkaikkea tulovirrat minimissä. Turha kaivaa poteroita ja itkeä pelaajapalkoista, kannattaa ennemmin ottaa tämä asia huomioon yritystoiminnan pysyvänä reunaehtona ja kehittää tapoja menestyä siitä huolimatta.
 

Dennis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Pena, Moppe ja Kife harjoittivat KP Kyröä siteeratakseni "harrastelijoiden puuhastelua". Ihan aitoa ry-nysväämistä, jossa talouden eteen uhrattiin myös HIFK:n urheilullinen menestys.
Tämähän on ollut ja on osin vieläkin koko lätkäskenen ongelma. Pelaajien ja valmentajien osalta homma ammattilaistui jo ~15 vuotta sitten, mutta seurajohtajien osalta tullaan jälkijunassa ja on vedetty ihan viime vuosiin asti nimenomaan "ry -hengessä".

Bisneksenä koko "lätkäteollisuus" on jopa melko paradoksaalinen. Jos nimittäin suhteutetaan seurojen liikevaihto näkyvyyteen mediassa ja ihmisten yleiseen tietoisuuteen, niin onhan se aika vinksallaan. Suomessa on varmasti kymmenissä tuhansissa mitattava määrä ihmisiä, jotka ilmoittavat suosikikseen HIFKn ja ovat näinollen potentiaalisia asiakkaita ja kohtuullisen helposti rajattava kohderyhmä. Tähän suhteutettuna, reilu 7 miljoonan liikevaihto tuntuu melko pieneltä. Ongelma tosin on se, että toiminta on rajoittunut pelkästään Suomen rajojen sisäpuolelle ja aika minimissä on SM -liigaseurojen näkyvyys ulkomailla. Tämän takia esim. joku pohjolan liiga ei ole mielestäni mitään turhaa haihattelua. Vaikka sinne aluksi menisi SM -liigasta vain ns. "suuret" ja muutama pienempi seura jäisi rannalle ruikuttamaan, niin ajan kanssa varmasti sekin liiga laajenisi. Esim. 10 seuraa Suomesta + 10 seuraa Ruotsista lohkojaoilla kiinnostaisi varmasti porukkaa. Ei minulla ainakaan tulisi ikävä esim. Saipaa tai Lukkoa, jos nämä jäisivät ulkopuolelle.
 

Analyytikko_

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, QPR, ManU, Hertha BSC
Bisneksenä koko "lätkäteollisuus" on jopa melko paradoksaalinen. Jos nimittäin suhteutetaan seurojen liikevaihto näkyvyyteen mediassa ja ihmisten yleiseen tietoisuuteen, niin onhan se aika vinksallaan. Suomessa on varmasti kymmenissä tuhansissa mitattava määrä ihmisiä, jotka ilmoittavat suosikikseen HIFKn ja ovat näinollen potentiaalisia asiakkaita ja kohtuullisen helposti rajattava kohderyhmä.

Olen joskus leikitellyt ajatuksella, että mitäpä jos:

HIFK-Hockey tjsp. listautuisi pörssiin ja jokaiselle HIFK-henkiselle annettaisiin mahdollisuus merkitä esim. yksi HIFK-Hockeyn osake. Jos hinta olisi sopivan korkea, mutta ei kuitenkaan mallia riistoporvari, niin kuinkakohan moni olisi valmis sijoittamaan rakastamaansa seuraan summan x rahaa.

Tietysti asia on niin kauan pelkkä kuvitelma niin kauan kun omistuspohjaa ei haluta laajentaa. Mutta olisi kieltämättä mukavaa omistaa pala omasta joukkueesta.

Harmi että Nordis on suojelukohde. Sitten jos ja kun HIFK ehkä päättää muuttaa muualle/rakentaa oman hallin, niin Nordista olisi voinut myydä pala palalta samalla tavoin kuin Berliinin muuria.
 

miikafrans

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Svedu porukka.
Olen joskus leikitellyt ajatuksella, että mitäpä jos:

HIFK-Hockey tjsp. listautuisi pörssiin ja jokaiselle HIFK-henkiselle annettaisiin mahdollisuus merkitä esim. yksi HIFK-Hockeyn osake....
... Mutta olisi kieltämättä mukavaa omistaa pala omasta joukkueesta.

Tätä aivan samaa olen pienessä päässäni miettinyt useamman vuoden. Nyt tuntuu, että sille vois löytyy jopa mahiksia aikana Penan jälkeen. Pentin purteen en ois yhtään enempää halunnut sijoittaa mitä nyt lippujen muodossa sinne sössin.
 

Dennis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Olen joskus leikitellyt ajatuksella, että mitäpä jos:

HIFK-Hockey tjsp. listautuisi pörssiin ja jokaiselle HIFK-henkiselle annettaisiin mahdollisuus merkitä esim. yksi HIFK-Hockeyn osake. Jos hinta olisi sopivan korkea, mutta ei kuitenkaan mallia riistoporvari, niin kuinkakohan moni olisi valmis sijoittamaan rakastamaansa seuraan summan x rahaa.
Niin, eihän tämä vaatisi välttämättä edes listautumista, vaan suunnattu osakeanti voitaisiin toteuttaa muutenkin. Onhan esim. Kärpillä pienosakkaita ja kyllä tällaisilla "kannatusosakkeiden" liikkeellelaskulla saataisiin helposti kerättyä lisää pääomaa.
 

Jake74

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Se tekee tästä tilikauden tappio -uutisesta vielä hauskemman/surullisemman, että viime kausihan oli kolmas ja viimeinen "säästökuurikausista", joista sovittiin lock-out -kauden jälkimainingeissa. Kaksi ensimmäistä "säästökuurikauttahan" toivat suht mukavan voiton ja OPO:a saatiin kasvatettua, mutta tämä viimeinen taisi romuttaa kaiken. Ihan kiva.

Toivottavasti IFK ei lähde uudelleen mukaan mihinkään säästötalkoisiin, koska siihen ei ole varaa. Kausikorttien hyvästä myynnistä huomaa, että firmat ja fanit ovat taas löytämässä tiensä Nordikselle, ja tämä innostus täytyy saada hyödynnettyä. Nyt pääomaa pitäisi saada hommattua jostain muualta esim. pankista tai sitten omistuspohjaa laajentamalla. Ja ei kai se osakkeiden myymistä faneille estä, vaikkei yritys pörssiin ole listautunutkaan.

Tällä hetkellähän Oy HIFK-Hockey Ab:n omistaa HIFK ligaförening ry., mutta kuka omistaa ko. yhdistyksen? Tietääkseni ei kukaan. Voitaisiinko tässä tehdä niin, että fanit ostaisivat yhdistyksen itselleen, valitsisivat joukostaan edustajansa, jolle on luvattu paikka IFK:n hallituksessa. Toinen tapa on kaiketi, että kuka tahansa voi ostaa näitä Oy:n osakkeita, kuten esim. Jokereissa taidettiin tehdä 90-luvun alussa. Muistaakseni kaverini omisti yhden Jokereiden osakkeen. Tätä on myös sivuttu Jokereiden vastaavassa ketjussa.
 

Nickelback

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NHL yleisesti
Niin, eihän tämä vaatisi välttämättä edes listautumista, vaan suunnattu osakeanti voitaisiin toteuttaa muutenkin. Onhan esim. Kärpillä pienosakkaita ja kyllä tällaisilla "kannatusosakkeiden" liikkeellelaskulla saataisiin helposti kerättyä lisää pääomaa.

Mielestäni hyvä ajatus, kunhan rahat käytettäisiin viisaasti johonkin pitkäaikaisempaan projektiin. Kuten Nordiksen ostamiseen, esimerkiksi. Rahan laittamista johonkin joka tuottaa pidemmässä saatossa seuralle takaisin on järkevää.

Tuosta hallin rakentamisesta on ollut puhetta jo pitkään. Kaks piippuinen juttu. Toisaalta IFK tarvitsee modernin hallin kasvuun. Toisaalta, uudenaikainen halli ei välttämättä palvele seuran imagoa perinteikkäänä seurana. Osana IFK:ta nyt vaan on Nordiksen käry ja vanha halli stadin keskustassa. Ongelmaksi remontoinnissa voi tulla museovirasto. Jos halli pidetään samanlaisena ulkoisesti, mutta sisältä remontoitaisi mm:
- Sisältä poistetaan vaijerit katosta
- Uudistetaan käytävät ja käymälät (mm. rappuset fiksummiksi)
- Parannetaan katsomorakenteet fiksummaksi (kaikki istuimet suunnattu jäälle)
niin olisiko tuossa järkeä...? Ja IFK omistaisi hallin eli tulot itselle. Tarvitseeko IFK välttämättä puoli tyhjää 13000 hengen hallia. Kun ei tuo 8000 ihmisen hallikaan ole täynnä kuin Jokeri peleissä. Tuskin Helsinkikään tarvitsee vielä yhtä hallia lisää.

Meni oikeastaan hallikeskustelun puolelle, mutta taloutta tossakin riipastaan.
 

penalalli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK, Leeds United
Osakeanti

Joo, mukaan heti. Osakeannilla 50 M€ ja Nordis uusiksi.
Vaijerit jos poistaa, niin katto kyllä todennäköisesti romahtaa....
Mutta päädyt vinolasitettuina oli joltakin tosi kannatettava idea.
 

PJx

Jäsen
Aamun kauppalehti vahvistaa HIFK:n viime tilikauden tappioksi 770.000 euroa. Hei vaan, Pentti.
Onko kenelläkään tieto mikä osuus tästä menee toimivan johdon vaihtumisen piikkiin? Turskaa tuli varmaan huolella oikeastikin, mutta johdon vaihtuessa pidetään perinteisesti myös siivoustalkoot. No iso osa siivottavastakin on tosin syntynyt Pentin aikana...
 

scholl

Jäsen
HIFK-Hockey tjsp. listautuisi pörssiin ja jokaiselle HIFK-henkiselle annettaisiin mahdollisuus merkitä esim. yksi HIFK-Hockeyn osake.

Pahin mahdollinen perseily olisi tuo.
Osakekurssi eläisi sitten omaa elämäänsä. Tuo systeemi ei ole mielestäni toiminut missään. Ainoa tapa on se, että jokainen voisi liittyä ry:n jäseneksi, maksaa jäsenmaksua, saada lehden himaan, alennuksia lipuista ja muita etuja. Voisi osallistua jonkinlaiseen kokoukseen ja kyseenalaistaa puheenjohtajan asema, jos menee huonosti. FC Barcelonalla taitaa olla yli 150000 jäsentä.

Osakeyhtiö on sitten erikseen ja siinä voisi olla ry:n lisäksi ehkä pari institutioonaalista omistajaa. Itse myisin osan oy:stä esim. Svenska kulturfondenille.

Halliyhtiö on sitten erikseen. Siihen voisi tulla IFK:n lisäksi muita osakkaita, jotta itse ei tarvitsisi niin paljon pääomaa. Ja lähtökohtana se, että hallia ei voi rakentaa, jos ei saada mahdollisuutta rakentaa myös liike-/toimisto-/asuintiloja riittävän isoa aluetta, jotta hallin kustannuksia saadaan alas.
Eli siis hallin kellariin Citymarket ja ympäristöön uusi Helsingin City, finanssimaailman keskus, josta löytyy myös asuntoja ja tättärää halli sijaitsee Kalasataman metroaseman välittömässä läheisyydessä.
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Halliyhtiö on sitten erikseen. Siihen voisi tulla IFK:n lisäksi muita osakkaita, jotta itse ei tarvitsisi niin paljon pääomaa. Ja lähtökohtana se, että hallia ei voi rakentaa, jos ei saada mahdollisuutta rakentaa myös liike-/toimisto-/asuintiloja riittävän isoa aluetta, jotta hallin kustannuksia saadaan alas.
Eli siis hallin kellariin Citymarket ja ympäristöön uusi Helsingin City, finanssimaailman keskus, josta löytyy myös asuntoja ja tättärää halli sijaitsee Kalasataman metroaseman välittömässä läheisyydessä.

Ei muuten mikään huono mesta toi Kalasatama potentiaaliselle hallille. Faktahan on se, että Museovirasto ei anna Nuurdista tuhota ja hyvä niin, se ansaitsee paikkansa reliikkinä ja hienona palana suomalaisen jääkiekon historiaa. Helsingin keskusta alkaa olla nyt jo siinä pisteessä rakentamisen suhteen, että ainoa mahdollinen paikka liikenteen ja ihan puhtaasti vapaan tilan kannalta on juurikin esim. Kalasataman tienoolla, jossa tota lääniä vielä jonkun verran on. Sinne pääsee myös keskustasta todella kätevästi metrolla, joten siltäkin osin homma toimisi.
 

R.P.M. 12 000

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Luin vasta nyt kauppalehden 10.9. artikkelin liigaseurojen taloudesta. Siinä oli myös tällainen faktalodju, jossa statistiikkaa.

En tiedä kuinka luotettava se on, ainakin sen pitäisi kuitenkin olla, mutta siinä oli lipputuloiksi ilmoitettu HIFK:lle 3,30 meur, Jokereille jopa 3,10 meur, eli Jokereille enemmän kuin SM-liigan mediaoppaan tiedot, HIFK:lle vähemmän.

Sen sijaan liikevaihto on mielenkiintoinen kohta näille omaa hallia hinkuville, jos tähän nyt voi yhtään luottaa. HIFK:lle on viime kaudelta toteutuneeksi ilmoitettu 6,4 meur, omalla hallilla operoiville jokereille tasan 6 - tietysti konserni jne.

Yhteistyösopimuksia Jokereille on ilmoitettu 1,2 meur vähemmän kuin HIFK:lle.

Tavoitteena tulevalle kaudelle HIFK haluaa nollatuloksen, liikevaihdon kasvua 0,7 meur ja lipputuloihin 0,1 meur, mutta käsittämättömästi 0,05 laskua yhteistyösopimuksiin samoin kuin 0,2 meur pelaajapalkkioiden laskua (ristiriidassa kaikkialta muualta tulleiden tietojen kanssa).

Kiinnostavaa, mutta tuskin kovin uskottavaa. On tainnut toimittaja (Esko Lukkari) olla kännissä kun on kirjannut lukuja.
 

Ua Ua

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
---
Tällä hetkellähän Oy HIFK-Hockey Ab:n omistaa HIFK ligaförening ry., mutta kuka omistaa ko. yhdistyksen? Tietääkseni ei kukaan. Voitaisiinko tässä tehdä niin, että fanit ostaisivat yhdistyksen itselleen, valitsisivat joukostaan edustajansa, jolle on luvattu paikka IFK:n hallituksessa. Toinen tapa on kaiketi, että kuka tahansa voi ostaa näitä Oy:n osakkeita, kuten esim. Jokereissa taidettiin tehdä 90-luvun alussa. Muistaakseni kaverini omisti yhden Jokereiden osakkeen. Tätä on myös sivuttu Jokereiden vastaavassa ketjussa.
Yhdistys ei ole omaisuutta, sitä ei voi omistaa. Yhdistyksellä on jäseniä.

Muuperin pappa kumppaneineen on toki käyttäytynyt jo vuosia ikäänkuin omistajina, mutta se onkin jo toinen juttu. (Ja tosiasiassahan näillä ukkeleilla on täysi määräysvalta yhdistyksessä, joka omistaa HIFK:n lätkätoimintaa pyörittävän osakeyhtiön.)

Fanien lahjoittama raha "faniosakeannin" kautta saattaa kelvatakin, mutta määräysvallasta tuskin ollaan valmiita luopumaan.
 

bozik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Toinen tapa on kaiketi, että kuka tahansa voi ostaa näitä Oy:n osakkeita, kuten esim. Jokereissa taidettiin tehdä 90-luvun alussa. Muistaakseni kaverini omisti yhden Jokereiden osakkeen.
Tällainen on ihan mahdollista, en muista vuosituhatta, mutta silloin kun Jokerit oli menossa nurin ostin osakkeen ja pelastin seuran. Tuo osake on minulla edelleen kokonaisena ja siihen perustankin oikeuteni neuvoa ja opastaa Hjallista.

Joskus vuosia sitten kirjotin, että erään silloisen keskeisen taloudellisen vaikuttajan mukaan on vain ja ainoastaan ajan kysymys milloin Hifk tippuu kelkasta, jos se pelaa vuokrahallissa ja Jokerit omassa. Silloin tuo kommenttini ammuttiin heti ja totaalisesti alas, mutta nyt vaikuttaa käsitykset muuttuvan edes hieman tuohon suuntaan. Ei Hifk vielä mihinkään ole kyydistä pudonnut, mutta millä muulla ihmeellä tuota liiketoimintaa voisi muutoin merkittävästi laajentaa ja kehittää kuin byggaamalla oman hallin tai laajentamalla muille toimialoille ?

Kysymys on vähintäänkin hyvä kun ottaa huomioon reunaehdot;
- Hifk:lla on maksukykyinen ja uskollinen kannattajakunta, mutta ei heiltäkään voi rajattomasti repiä. Lipputulojen osalta kehittämismahdollisuudet ovat siis vähäisiä.
- Hifk pelaa vuokralaisena kaupungin hallissa. Jos/kun tuon hallin ravintolatoiminta on ottelujen aikana hyvä business miksi hallin omistaja antaisi tai sen pitäisi antaa tuo business Hifk:lle ? Itse asiassa tämä olisi jopa täysin väärin ja siihen liittyy paljon juridisesti kyseenalaisia asioita lähtien siitä, miksi yhdelle taholle annetaan mahdollisuus tehdä businesta veronmaksajien rakennuttamassa hallissa. Ei sitä Hifk:lle on rakennettu.
- Omistuspohjan kasvattaminen. Tämä todennäköisesti olisi mahdollista ja esim. mainitulla Svenska kulturfondenilla on rahaa kuin Roope Ankalla, mutta kuuluuko sen toimintaan kiekkojoukkueen tukeminen. Ja vaikka kuuluisi, mikä muu kuin omavaraisuusaste kohoaisi, jos olosuhteissa ei tapahdu muita muutoksia.

Pankaa Valtanen optimistijollaan ja törkätkää kolera-altaasta kohti maailman meriä. Siellä ilmeisesti syntyy visioita;
- oma halli
- jokin uusi sarja
- schollin mainitsema Barca-malli
- jokin uusi sivuliiketoimi
- kuumailmapallon "päästöilman" hyödyntäminen toimiston lämmityksessä jne jne.
 

JV

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ei Hifk vielä mihinkään ole kyydistä pudonnut, mutta millä muulla ihmeellä tuota liiketoimintaa voisi muutoin merkittävästi laajentaa ja kehittää kuin byggaamalla oman hallin tai laajentamalla muille toimialoille ?

Juuri nyt kannattaa olla varovainen tuon laajentamisen kanssa. Jos tässä nyt pukkaa hieman taloudellisesti heikompia aikoja, niin ei välttämättä kannata hankkia tolkuttomasti velvoitteita. Yleensähän firmat karsivat ensimmäisenä juuri näitä sponsorointeja yms. kun huonot ajat koittavat. Eikä siinä Jokereitakaan oma halli auta, jos yritysmyynti ei vedä.
 

Analyytikko_

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, QPR, ManU, Hertha BSC
Pahin mahdollinen perseily olisi tuo.
Osakekurssi eläisi sitten omaa elämäänsä. Tuo systeemi ei ole mielestäni toiminut missään. Ainoa tapa on se, että jokainen voisi liittyä ry:n jäseneksi, maksaa jäsenmaksua, saada lehden himaan, alennuksia lipuista ja muita etuja. Voisi osallistua jonkinlaiseen kokoukseen ja kyseenalaistaa puheenjohtajan asema, jos menee huonosti. FC Barcelonalla taitaa olla yli 150000 jäsentä.

Höpö löpö. Mietis nyt miten demarilta tuo ehdotuksesi kuulostaa. Liittyä ry:n jäseneksi? Eikö sen voi tehdä jo nyt Hämeenlinnassa? Ei mua kiinnosta mitkään piirileikit ry:n pikkujouluissa tai 2 euron alennusliput jäsenyyden vastineena. Mä haluan osuuteni omasta joukkueesta rahaa vastaan tai en sitten mitään. Katalonia ja FC Barcelona ovat hieman eri asia kuin Suomi ja HIFK, joten mä jätän omalta osaltani tämän vertailun sikseen.

Osakekurssi elää omaa elämäänsä? Älä nyt hulluja puhu. Ei tarvitsisi kuin lausua kuuluisat sanat: "elämme mielenkiintoisia aikoja" ja johan olisi kurssi nousussa. Lyhyen tähtäimen voittoja havittelevat gloryhuntterit olisivat myymässä osakkeitaan jokaisen voitetun ottelun jälkeen ja vastaavasti rökäletappio Pelicansille tipauttaisi HIFK:n osakekurssin jyrkkään laskuun. Tällöin saisi HIFK:ta polkuhintaan ja julkisuus Kauppalehdessä olisi varmaa. Ja jos kurssi laskee liikaa, niin ainahan Penan voi palkata organisaatioon hoitamaan tj:n tehtäviä. Eiköhän Pena penailisi kurssin taas jyrkkään nousuun ja sittenhän sille voisi taas antaa potkut ja ottaa jonkun muun remmiin.

Elinkautista Nordikselle lusivat odottaisivat tietysti massiivisia osinkoja sijoituksensa vastineeksi ja osakkeet siirtyisivät perintönä sukupolvilta toisille. Tätä minä kutsuisin varsinaiseksi sitouttamiseksi.

Lopuksi kaikille kokonaan uudesta hallista unelmoiville kysymys:

mistä ihmeestä hommataan sinne uuteen halliin ne muut tapahtumat jääkiekon lisäksi, jos kilpailijoina ovat:

a) Hartwall-Arena
b) Nordis
c) LänsiAuto-Areena
 

scholl

Jäsen
Osakekurssi elää omaa elämäänsä? Älä nyt hulluja puhu. Ei tarvitsisi kuin lausua kuuluisat sanat: "elämme mielenkiintoisia aikoja" ja johan olisi kurssi nousussa. Lyhyen tähtäimen voittoja havittelevat gloryhuntterit olisivat myymässä osakkeitaan jokaisen voitetun ottelun jälkeen ja vastaavasti rökäletappio Pelicansille tipauttaisi HIFK:n osakekurssin jyrkkään laskuun.

Tossa juuri se vika on. IFK:n pörssikurssit eivät elä silloin talouden mukaan, vaan pelien tulokset vaikuttavat niin paljon, että se on jotenkin hyvin kaukana normaali pörssisijoittamisesta. Itse en ainakaan ole nähnyt yhtään urheiluseuraa, joka olisi toiminut listattuna pörssiin.

IFK:n omistus pitää olla niin vahvasti sementoitunut, ettei siihen kukaan nurkanvaltaaja pääse käsiksi, vaikka tarjoaisi ihmisille mitä. IFK on täällä kulttuuriperinnössä aivan vertailukelpoinen esimerkiksi FC Barcelonan kanssa. Ja sen kulttuuriperinnön vaalimiseen vaadittava raha pitää löytää ilman, että tarvii alkaa kikkailemaan.

Pörssiinmenosta kestäisi muutama vuosi osakekurssivuoristorataa kunnes seura päätyisi jonkun ali baban tai sergein haltuun.

mistä ihmeestä hommataan sinne uuteen halliin ne muut tapahtumat jääkiekon lisäksi, jos kilpailijoina ovat:

a) Hartwall-Arena
b) Nordis
c) LänsiAuto-Areena

Ottaisin kaupungin osakkaaksi halliyhtiöön, jos se haluaa, jolloin Nordis ei olisi kilpailija. Nordis muutettaisiin kuten Hakametsä pois jääkiekkokäytöstä valtavaksi palloilukeskukseksi, jossa perheet, nuoret ja kuka tahansa voisi paitsi seurata palloiluotteluita niin harrastaa ja kokeilla kaikkea mahdollisia lajeja mukaan lukien kiipeilyt ja seikkailut. Kisiksen voisi vaikka purkaa ja rakentaa kovan rahan asuntoja.

LänsiAuto-Areena on sen verran pieni, että he saavat keskittyä niihin huonekalunäyttelyihin. Hartwall-Areena taas tulisi olemaan edelleen se kaikista suurin, joka ottaa ne megatapahtumat, jolloin KOFF Garden ottaa vähän sitä pienemmät tapahtumat. Tarvitaan vähemmän tapahtumia kuin Hartwallilla muutenkin, koska lainaa otetaan vähemmän. Halli rakennetaan isolta osin sillä, että tehdään sinne ympäristöön niitä muita rakennuksia kuten asuntoja tai toimistoja. Hallista pitää tehdä myöskin parempi mitä Hartwall-Areena on, jotta se kiinnostaa vuokraajia. Käytävien pitää olla leveämmät, siellä pitäisi olla kunnollinen food court, katsomoiden pitää olla tunnelmalliset ja aitioiden rakentamiseen pitää satsata hyvin paljon.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös