HIFK:n peliesitykset

  • 1 160 342
  • 4 653
Tila
Viestiketju on suljettu.

Isaksson

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Hyvin meneminen ei siis kelpaa syyksi sille, että ei tarvita ketään. Tilanne on päinvastainen.

Hyvä ja perusteltu mielipide veli JHagilta, kuten niin usein. Tuossa lauseessa kiteytyy kuitenkin tärkein. Tämän ymmärtäminen tuntuu kuitenkin olevan monille täysin mahdotonta.
 

Isaksson

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Miksi Nybondas on tekemässä samoja virheitä? Ilmeisesti ne rahat ovat loppu.

Olipa syy mikä tahansa kummastusta herättää se, että ennen sitä ei hyväksytty, mutta nyt se on ok. Tämä on se ainoa asia, mitä ei voi tajuta. Eihän täällä nyt kukaan ole yrittänytkään väittää, että IFK:n peli olisi jotenkin viime kautista huonompaa. Lähinnähän kysymys on siitä, että kaikkinainen hypetys toimiston puolella on sokaissut fanit myös kaukalossa tapahtuvissa esityksissä. Peli on parempaa, kuin VIIME KAUDELLA, mutta kuinka paljon parempia tuloksia on nyt nähty kuin sitä edellisellä tai sitä edellisillä, ei yhtään. Miksi ne mokat, jotka aikaisemmin aiheuttivat hillittömän kritiikin ryöpyn ovat tällä kaudella ihan ok.
 

Isaksson

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Metukka: En syyttänyt sinua siitä, että olisit väittänyt HIFK:n uivan nyt syvemmällä kuin koskaan. Muistaakseni veli Isaksson, normaalisti mitä terävin havainnoitsija, sanoi näin kerran, ja sai heti peesaajia.

Ja tähän vielä pieni kommentti, koska siteeraat veliseni jos et väärin niin ainakin epätarkasti. En nimittäin puhunut pelin tasosta mitään vaan ainoastaan sijoituksesta sarjataulukossa ja silloin - kirjoitushetkellä - olimme sijalla 12. Saattaa olla, että ollaan joskus oltu huonompiakin, mutta ihan äkkiä ei tullut mieleen.

Kun ne 3-4 vahvistusta saadaan uskon täysin, että IFK pelaa vahvasti mestaruudesta. Onhan KJ oikeasti saanut tuosta materiaalista irti enemmän kuin uskoisi, mutta se vaan ei vielä riitä. Ja vaikka jollain hirmuisella tuurilla riittäisikin, niin miksi pitää jättää onnen varaan. Jokainen muistaa, kuinka edellinen mestaruus hankittiin, siinä ei jätetty mitään sattuman varaan. Kun mestaruus halutaan, se otetaan eikä toivota, että muut sen antaa.
 

ultrar

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Arsenal
Ruokahaluhan kasvaa syödessä. Tunnistan tämän itsessänikin. Nyt mulla ainakin on ruokahalu kasvanut ja haluan entistä enemmän ne 2-3 kovaa täydennystä. Viime kaudella en oikein osannut tosissani kaivata täydennyksiä, koska homma ei ollut pelaajista kiinni.

Tässähän on oikeastaan se oleellinen, miksi tyytyä keskinkertaisuuteen, vaan aina pitäisi pyrkiä voittoon/ parhaaseen lopputulokseen. Joukkue tarvitsee muutamaa vahvistusta, kansalaisuus ei ole oleellinen. Jalonen on tähän asti onnistunut juuri niin hyvin, kuten arvata saattoikin. Kun meillä kerrankin on uskottava valmentaja, niin hänelle pitää antaa riittävät kortit taloudellisen tappion uhallakin. Menestys tällä kaudella saattaisi nostaa tuleville kausille buumin, jota on haettava riskinkin kanssa. Niitä ääripessimistejä en täältä itse löydä, vaan inhorealistejä, jotka ovat tottuneet siihen, että meillä onnistutaan tuhoamaan jo lähes käsissä ollut kausi (vrt. Sheddenin kausi, jolloin ei hankittu niitä paria ratkaisevaa vahvistusta).

Miksi itse panostaisin tähän kauteen? Vastustajista ei löydy yhtään täysin ylivertaista joukkuetta. JYP on hyvä, mutta lyötävissä, Blues on hyvä, mutta pelaavat suurella riskillä, kun muutama avainpelaaja oli jo viime kaudella paljolti romuna ja näyttää edelleen jatkuvan sama tilanne. Jokereilla on ok jengi, mutta täyin lyötävissä, vaikka vielä vahvistavatkin joukkuetta, Kerho voi olla jopa se pahin vastustaja keväällä, mutta ei kuitenkaan mahdoton. Tappara ja Kärpät ovat myös mahdollisia, mutta kumpikin tarvitsee vahvistuksia. Ensi kaudella ei välttämättä tilanne ole yhtä hyvä HIFK:n kannalta, joten miksi ei nyt iskisi. Kuten Johannes sanoi, niin ei niitä pelaajia tarvitse tällä viikolla, mutta parempi olisi saada ennen vuodenvaihdetta kuitenkin. Maalivahti, nykyisillä ei pelata mestaruudesta, ykköspakki ja mielellään rightin pakki, Lopin korvaaja ja mielellään se joukkueen johtava sentteri. Loppi ei välttämättä nouse ihan parhaaseen iskuun tällä kaudella enää ja itse en usko Hirson kantavan mitään joukkuetta mestariksi. Ja jottei tule väärinkäsityksiä, en olisi potkimassa Hirsoa ulos, hänellä on tärkeä paikka joukkueessa. Monipuolinen pelaaja, jollaisia tarvitaan.
 

Ajaja-76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kun meillä kerrankin on uskottava valmentaja, niin hänelle pitää antaa riittävät kortit taloudellisen tappion uhallakin. Menestys tällä kaudella saattaisi nostaa tuleville kausille buumin, jota on haettava riskinkin kanssa.

Miksi itse panostaisin tähän kauteen? Vastustajista ei löydy yhtään täysin ylivertaista joukkuetta.

hyviä pointteja. Tällä kaudella liiga on tosiaan tasaisempi kuin pitkiin aikoihin, eikä selkeitä mestarisuosikkeja kuten edelliskausien Kärpät ole. Nyt olisi paikka iskeä ja jos nyt tosiaan onnistuttaisiin voisi se positiivinen kierre lähteä käyntiin ja sponsorit ja katsojat mukaan. Kyllä ne pelaajiin sijoitetut eurot tulevat takaisin jos menestystä tulee. Ja nyt kun on huippukoutsi niin sitä rahaa kannattaisi panna kiinni jos sitä on, turha sitten Baxtereiden aikana tuhlata, hukkaan menevät rahat kuitenkin.
 

Bismarck

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Hyvä ja perusteltu mielipide veli JHagilta, kuten niin usein. Tuossa lauseessa kiteytyy kuitenkin tärkein. Tämän ymmärtäminen tuntuu kuitenkin olevan monille täysin mahdotonta.

Väitän, että harva täällä, josko kukaan on sitä mieltä, että joukkuetta ei tulisi vielä vahvistaa. Mä en tiedä miten vaikeata se on hiffata. Ok, JA:n syväkurkkuosasto ei ole saanut vihiä Bednareista, Jagreista ja ties mistä ja täällä on huhut kuivassa, mutta se ei tarkoita oikeassa maailmassa välttämättä olevan hilljaista. Kyllä mullakin jää monttu aukii, jos tammikuun loppuun mennessä ei pelaajarintamalla ole tapahtunut yritystä parempaan suuntaan.

Ja mä ihmettelen mistä sulle on muodostunut kuva jostain ylimalkaisesta uuden johdon hypettämisestä. Vittu äijät on ollut palleillansa vasta joitakin kuukausia; Pentti sai ylimääräistä aikaa miljoona vuotta liikaa. Välillä on hyvä olla realisti vaikka kannattaakin monikymmenvuotista alisuorittajaa.
 

RoopeS

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Rauhallisin mielin

En ole itse jaksanut kirjoittaa tänne, vaikka mielipiteitä on ollut. Duunit painaa nyt liikaa päälle. Kompaan JHag:ia hyvin pitkälle, (itse kun olen myös tilastohullu). Numerot ovat faktoja, niitä pitää vain osata lukea. Olin vielä huolissani pari-kolme viikkoa sitten, mutta en niinkään enää. Tilastollisessa mielessä tarvitsemme hiukan lisää otteluita ennenkuin voimme olla varmoja sijoista runkosarjan lopussa. Tämä on nimittäin hiukan vaikeampaa tänä vuonna kuin tavallisesti. Ottelut on nyt arvottu niin sekaisin, että vastustajat kauden edetessä voivat vielä heittää numerot vähän sekaisin.

Joulukuun lopussa olemme kohdanneet
Jyp 3 kertaa 1 jäljellä
Jokerit 4 kertaa 1 jäljellä
Blues 3 kertaa 1 jäljellä
Hpk 3 kertaa 1 jäljellä

Kun taas Pelsut, SaiPa, KalPa, Ässät ja Kärpät tulevat vielä 2 kertaa vastaan.

Nuo neljä ekaa taitaa olla just ne JHagin mainitsemat "kovat" jengit tällä kaudella. Eli tänä vuonna, en vielä uskoisi, että lokakuun loppu kertoo kaiken, vaan ehkä vasta marraskuun puoliväli.

Olen myös varma, että toimiston selkeä sanoma siitä, että ensin katsotaan miten pitkälle tällä porukalla mennään on edelleen täyttä totta ja, että Jalosen kanssa sitten rauhassa tehdään täsmähankinnat.

Nyt kun on pelattu tusinan verran pelejä, eli n. 20 %, on syntynyt aika hyvä kuva siitä, ketkä porukasta pärjää hyvin ja millä vahvuuksilla. Pareto-säännön mukaan (80/20) voi jo 80 % varmuudella sanoa ketkä rosterista ovat ne tärkeät palaset ja miten joukkuetta pitää täydentää.

Olen huolestunut mikäli meille ei ole marraskuun puolenvälin tienoilla viimeistään tullut 2 uutta pelaajaa.
 

JHag

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Leijonat vm. -88 ja -92
Isaksson: Niinhän se olikin, että totesit sijoituksemme juuri silloin olleen huonoin. Mutta eipä noita alkukauden sijoituksia kannata kauhean tosissaan tuijottaa. Samaan aikaan viime syksynä (siis samaan aikaan kun kommenttisi esitit), Blues oli sarjataulukossa 9. HIFK oli tänä syksynä hetken 12 sijalla sarjataulukossa, mutta 9. "paras" joukkue silläkin hetkellä. Mua vituttaa, että liigassa on nykyään epätasainen määrä otteluita. Miksi silloinkin, kun pelattiin 13:lla jengillä, oltiin pienemmällä haulikolla ammuttuna? Nyt on ihan perseestä julkistaa virallisia sarjataulukkoja, kun joillain joukkueilla on jopa neljä (!) ottelua vähemmän kuin muilla. Jokerit on esimerkiksi kiistaton liigakakkonen tällä hetkellä, mutta joukkueella on peräti 3 matsia vähemmän pelattuna kuin Jypillä ja 4 matsia vähemmän kuin Bluesilla! Ainoa järkevä tapa katsella taulukkoa on pistekeskiarvot. Ne ovat täysin lahjomattomat mittarit ilman minkäänlaista ennakointia.

Nyt on saatu niin monta ottelua näyttöä KJ:lta, että uskaltaa olla realistina sitä mieltä, että suora playoffpaikka on hallussa. Optimismia ei tarvitse olla edes järjetöntä määrää, kun näkee runkosarjan 4. sijankin olevan täysin mahdollinen. HIFK on saavuttanut maalivahtimuutoksen jälkeen vakaan tason ja jälkiviisaana voidaan todeta, että jos AA olisi torjunut alusta alkaen tuolla +90% tasollaan, pisteitä olisi nyt enemmänkin. Toivon, että Pitkämäen absoluuttinen huonous vihdoin myönnetään. Nyt on toinen veskari pelannut jo riittävän monta ottelua hänkin saman miehistön takana ja nakutellut huikeasti paremmat prosentit ja GAA:n. Jos halutaan pointata nykyjohdon suurimpia virheitä, niin en oikeastaan käsitä, miksi Pitkämäen kokoinen "näyttö" on melkeinpä ohitettu. Siihen valintaan kompuroitiin sarjan alku. Mutta 58 ottelun sarjassa on aikaa korjata kurssi nyt nähdyllä mv-pelin normalisoitumisella. HIFK on juuri nyt liikaa Allun varassa, joukkueeseen on pakko saada toinenkin luotettava liigamaalivahti. Hyvä, että moni on huomannut senkin, että eivät ne muutkaan jengit kovin kummoisia ole. Yksi ajatusharhahan täällä on aina ollut se, että kaikki muut jengit saavat hyvät pelaajat, meille ei tule ketään. Tsekatkaa Viitaluoma, Kariya, Lindgren ja moni muu. Ei tämä oikeasti ihan Stiga-ukkoilua ole kuitenkaan.

Odotan todella mielenkiinnolla otteluita Bluesia vastaan. Siitä näemme kuinka pärjäämme toisen hyvin todennäköisen meitä runkosarjassa paremman joukkueen kanssa. Yksi kiistaton toivonpilkahdus tälläkin miehistöllä on se, että Jokereita vastaan johdamme voitoin 2-0, Jypiä vastaan pelattiin nimenomaan Jypin huippuvireen aikana ja voitot ovat 1-1 (tosin pinnat Jypille 4-2). Myös HPK tulee olemaan loistava tasonmittari. On päivänselvää, että Rautakorven jengi kiskoo itsensä kuuden sakkiin vielä. Nämä sarjat tiettyjä joukkueita vastaan pitäisi hoitaa kunnialla runkosarjassa ja hyvin on vedetty tähän mennessä. Saipa-matsi antoi kuvaa siitä, että kun pelisysteemi ja taso saadaan vakiinnutettua, nuo alemmat joukkueet tullaan myöskin voittamaan isolla prosentilla pelkästään siksi, että teemme helvetin paljon enemmän hyviä maalipaikkoja.

Mun tietääkseni HIFK:n sisällä on kaksi linjaa: a) talousosasto, joka haluaa tehdä mahdollisimman hyvän taloudellisen tuloksen ja pitää pelaajaliikenteen mahdollisimman niukkana b) urheiluosasto, joka haluaa urheilullisen menestyksen ennenkaikkea. Ongelmana on se, että 2 kauden strategiaksi asetettiin se, että talous pitää kunnostaa ensin näistä kahdesta. Huonoin mahdollinen skenaario uusien pelaajien suhteen on se, että HIFK:hon tulee vain yksi uusi pelaaja. Utopistinen vaihtoehto olisi kolmen pelaajan hankkiminen. Totuus löytyy luultavasti siltä väliltä eli 2 pelaajaa olisi tulossa. Tiedän HIFK:n hakevan täydennystä maalivahtiosastolle ja senttereihin. Mutta jos näin mennään, tulee meille nettona vain yksi uusi pelaaja, sillä sentteri on Lopin korvaaja. Vittumaista on odottelu, siitä ei pääse mihinkään. Jos mulle annettaisiin nyt valta valita vain yksi uusi pelaaja, käyttäisin itse senkin paikan nimenomaan pakkiin.

Sellainen piirre KJ - Hakkaraisen HIFK:ssa miellyttää, että HIFK on pitkästä aikaa hyvä otteluiden lopussa. Ihan kuin Kärpät ennen. Jos tämä pitää jatkossakin, ennuste keväälle paranee hieman ekstraa. Kun joukkueet oppivat puolustamaan omaa maaliaan aina keskimäärin sitä paremmin, mitä pidemmälle sarja etenee, nousee ottelun kolmansien erien painoarvo sitä mukaa. Tasaisissa otteluissa joukkueiden fyysinen kunto nostaa merkitystään. Tämä on nähty jokaisena keväänä ja siksikin uskon Rautakorven HPK:n nousuun ja pidän myös HIFK:n otteluiden sisäistä iskukykyä hyvänsuuntaisena.
 

COLHC1980

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Deutscher Fußball-Bund, NP #3
IFK:n peli näyttää tällä hetkellä aikas hyvältä. Parantamisen varaahan aina tietenkin on. Vähän laitan omaa listaa...
YV:llä pitäisi saada aikaan enemmän vetoja maalia kohti, ja miuluiten putkien väliin. MV-peli on antanut mahdollisuuden voittoihin, vaikka Jypiä vastaan mielestäni maalit meni enemmän tai vähemmän Aaken piikkiin, ainakin olisi ollut torjuutavissa. Hank ja Bono HERÄTYS!!!

Tehdään paljon hyviä maalipaikkoja, mutta Tuokkola ja Sinkku veivät aika hyvin voittoja näistä meidän hyökkäjiltä ja tietenkin myös pakeilta kahdessä väännössä. On se hieno nähdä kuitenkin, vaikka meidän toinen ns. huippu sentteri on loukkaantuneena, pystytään pelaamaan hyvää peliä. Ramu ottanut askeleen eteenpäin. Kiitos KJ!!!

Sarjataulukko on tiukka, niinkuin edellisellä sivulla joku mainitsi, että ollaan 4pistettä viimeisestä sijasta? Eihän se tyydytä, mutta uskon, kun saadaan pelit tasattua, sijoitus on reilusti kuuden joukossa, eikä Jyp ja Blues ole niin hirvittävän kauas vielä karanneet. Mutta eiköhän me saada kalustoon vielä vahvistusta ihan varmaan jo lähiaikoina...
 

Dennis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Sarjataulukko on tiukka, niinkuin edellisellä sivulla joku mainitsi, että ollaan 4pistettä viimeisestä sijasta?
Tässä tilanteessa tulee hyvin esille inhorealismin ja optimismin ero, joita siis molempia esiintyy tällä palstalla ja hyvä niin. Inhorealistin mielestä olemme 4 pistettä viimeisestä sijasta. Piste. Optimistina voisi ajatella, että olemme 4 pisteen päässä sarjan kolmospaikasta yhden ottelun vähemmän pelanneena ja vaikka sarjajumbo on vain 4 pistettä takana, niin sillä on kuitenkin 2 ottelua enemmän pelattuna ja HIFKn viime aikojen peliesitykset antaa syytä olettaa, että suunta on ylöspäin, ei alaspäin.

Mutta eiköhän poijjaat ole tuossa viikonlopun tuplapelin jälkeen illanvietossa yhdessä tuumin todenneet, että kyllä me itse asiassa ollaan aika hyviä. Torstaina sitten Nordiksella kohtaa Stadin Elvikset vs. Pelicans, lopputulos 1-5? Ei kai sentään.
 

JHag

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Leijonat vm. -88 ja -92
Tässä tilanteessa tulee hyvin esille inhorealismin ja optimismin ero, joita siis molempia esiintyy tällä palstalla ja hyvä niin.

Kyllä. Baxterin kiekolla oltiin sijalla 10 ja siis vain 6 pinnaa kolmannesta sijasta. Jos meillä olisi yhä 2 pinnan sarja, voisi noita piste-eroja katsoa paljon realistisemmin. Nythän pinnoja on jaossa joka kierroksella jokaisessa matsissa aina 3 kappaletta ja paikkoja sarjataulukossa on yhtä vaikea nostaa kuin 2 pinnan aikaankin. "Vain" 6 pisteen ero johonkin edellä olevaan näyttää niukemmalta kuin se onkaan. Oikeasti kiinnisaamiseen voidaan tarvita jopa 6 voittoa peräkkäin itseltä ja 6 tappiota tältä jengiltä. 2 ja 1 pisteen jakaminen tasaisen tappavasti tekee erojen kiinnisaamisesta hankalaa. Pistekeskiarvo ratkaisee, muu kannattaa unohtaa.

Tässä toinen sarja, jota kannattaa seurata: suorat voitot - kahden pinnan voitot - 1 pinnan tappiot - suorat tappiot. Joukkueet, jotka välttävät mahdollisimman pitkälle näitä kahta keskimmäistä sektoria, ja hoitavat itselleen enemmän voittoja kuin tappioita, pärjäävät hyvin. Tämän vuoksi olen kriittinen 2 pisteen voittojen suhteen. Nyt kelpasi Jypiltä, mutta ei kannata ottaa tavaksi. Baxterin HIFK luisui liigan tasapeliautomaatiksi ja pelasi 17 (!) kertaa peliajalla tasan. Pikkuista vajaa kolmannes kaikista otteluista. Ei ihme, että pistekeskiarvo ei riittänyt, vaikka HIFK voitti noista 17:stä 11 ottelua kahdella pisteellä. Toisin sanoen tuon 17 tasapelin aikana HIFK otti 28 pistettä - mutta antoi pois 21 pistettä. Nettohyöty 7 pistettä ja koko periodin pistekeskiarvo 1,64. Joka ei riitä mihinkään. Lisäksi, toisin kuin 3 pinnan voitoista ja niillä lasketuilla pistekeskiarvioilla, 2 pinnan voitolla et laske häviäjän pistekeskiarvoa kovinkaan dramaattisesti antamalla 1 pisteen pois ja oikein monella tasapelillä jaat kasan absoluuttisia pisteitä osastoon "muiden joukkueiden saamat pisteet" aivan helvetinmoisen läjän. HIFK jakoi 21 pinnaa muualle 17 tasurin aikana ja kuinkas monella pisteellä sitä jäätiinkään playoffeista ja/tai kotiedusta.

edit: Siis tahkoamalla 17 kertaa tasan, joista otettiin 11 kpl 2 pisteen voittoa, HIFK sai 7 pisteen nettohyödyn. Jos tämän sijasta olisi voitettu suoraan kaksi ottelua, olisi saatu 6 pisteen nettohyöty. Ja jaettu ulos 0 pistettä eli hyöty olisi tullut suoraan omaan piikkiin. 17 tasurin sarjassa 7 pisteen nettohyöty ei ole edes puhdasta hyötyä, koska samalla tuli annettua 21 absoluuttista pistettä muille joukkueille. Se on järkyttävä määrä ja vaikutti osaltaan siihen, että vastustajiemme pistekeskiarvo ei pudonnut riittävästi. 3 pinnan voittojen tärkeyttä ei pysty korostamaan liikaa. Siis 17 tasapeliä, joista voitetaan 11, on paskempi suoritus kuin kaksi kappaletta 3 pinnan suoraa voittoa.
 
Viimeksi muokattu:

Jimi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Muutamia hajahuomioita viime peleistä:
Itse en ole kauden tässä vaiheessa kiinnostunut ollaanko millä puolella viivaa, tai montako pinnaa on mihinkin niin kauan kun peli kiistatta toimii kovimpia vastuksiakin vastaan. Alussa kontattiin, kiitos surkean maalivahtipelin, mutta nyt ei mikään näyttäisi estävän nousuamme sarjataulukossa kohti kärkeä. Tasaisessa sarjassa on vaan hitaampaa nousta kun antaa kavereille etumatkaa.
Jyppi peleissä meillä oli kaikki mahdollisuudet jopa 6 pinnaan. Pessimisti toki voisi sanoa että läheltä piti 0 pinnaa. Niin pienet oli marginaalit verrattuna kovassa nosteessa olevaan sarjakärkeen.
YV:n ongelma on mielestäni puolustajien heikkous suhteessa hyökkääjiin. Laadukkaita vetoja viivasta ei tule. Siihen auttaisi nopeimmin Heikkisen tasonnosto, mutta luulen että pitää mennä ostoksille.
AA maalissa on ollut se merkittävin askel parempaan. Siinä että omiin on mennyt vähemmän on kyllä Walshillakin osuutta. Kaverin miinus -sarake on säilynyt tyhjänä paitsi ensimmäisessä Jokeripelissä. Peliaikakin alkaa olla jo normaalia pariakymmentä minuuttia.
Luottavaisena voi mennä tällä kaudella peleihin katsomaan nykyaikaista ja myönteistä jääkiekkoa. Pitkästä, pitkästä aikaa.
 

scholl

Jäsen
Jos voittaa kotona ja pelaa tasan vieraissa menee aika pitkälle.
Eli siis KalPa ja Jyp tasurit olisivat voineet olla ok, jos olisivat tulleet vieraskaukalossa. Kotona noiden pisteiden menettäminen kirpaisee paljon enemmän.
 

JHag

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Leijonat vm. -88 ja -92
Pistekeskiarvoista: The unpleasant truth

Schollin kommenttiin liittyen: pitää paikkansa, että 2-1 voitto vieraissa on psykologisesti paljon nastempi kuin kotona. Mutta pitkässä juoksussa näitä pitää välttää, pisteethän ovat aina samoja pisteitä taulukossa siitä riippumatta ovatko ne koti- vai vieraspojoja. HIFK:lla on tilaisuus korjata näitä tilastoja, kun Jypiä ja Kalpaa vastaan pelataan seuraavan kerran. Tasapelejä tulee 58 ottelun sarjassa kuitenkin abt. 10 per joukkue, sille ei voi mitään. Viime kaudella (56 ottelua) Kärpät pelasi toiseksi eniten tasapelejä, 15 kpl, ja otti 2 pinnaa 10:stä tasurista. Joukkueen sairas pistemäärä syntyi tietenkin siitä, että Kärpät otti suoria voittoja 32 kpl ja hävisi nollille vain 9 kertaa. Melko mykistävä taulukko.

Kuluvalla kaudella Jypillä on terveen näköinen profiili: voitot-tasurit-voitetut tasurit-häviöt: 10-2-0-3. Molemmat tasurit ovat jääneet 1 pinnaan, mutta suoria voittoja on 10 suhteessa kolmeen. HIFK:n profiili vastaavasti: 5-3-2-5. Ihan jees, että kolmesta tasurista on saatu 2 voittoa, mutta viime kauden HIFK osoitti, että menestys ei seuraa paljon tasureita ja niistä valtaosan 2 pinnan voittoja ottavia joukkueita. HIFK on saanut tasureista 5 pinnaa ja antanut ulos 4, nettohyötyä 1 piste. Suorat voitot ja suorat tappiot ovat tasan 5-5 ja tilastoja kuulemma tarkasti seuraava KJ tietääkin, että HIFK tarvitsee selvän korjauksen tuolle alueelle: suorat tappiot pitää kuitata suorilla voitoilla ja loppujen lopuksi suoria voittoja pitää olla huomattavasti enemmän kuin suoria tappioita.

Mitä pidemmälle sarja menee, sitä enemmän merkitsee hyvä pistekeskiarvo. Juuri siksi sarjan kärkipään joukkueet voivat hävitä keväällä neljä-viisikin ottelua putkeen ilman, että ne putoavat juuri ollenkaan sarjataulukossa. Tätä ovat monet ihmetelleet. No, jos joukkue on pelannut 40 ottelua pistekeskiarvolla 2,0, sillä on 80 pistettä ja se on liigassa pomminvarmasti vähintään toisena. Jos joukkue siinä vaiheessa häviää 4 ottelua putkeen niin, ettei pisteitä tule yhtään, joukkue menettää 12 potentiaalia pistettä, mutta sen pistekeskiarvo putoaa vain lukemaan 1,81, jolla ollaan liigassa edelleen kärkipäässä. Ja paljon tasapelejä pelaamalla annetaan siis ulos järkyttävä määrä pisteitä, joilla ei sarjan edetessä kauheasti horjuteta kulloisenkin vastustajan pinnakeskiarvoa. Jos joukkue saa 1 pisteen, ei sen pinnakeskiarvo paljon heilahtele, kun matseja on pelattu kymmeniä. 2 pinnalla 40 matsissa 80p kerännyt joukkue häviää 4 kertaa peräkkäin jatkoajalla: sen pistekeskiarvo putoaa 1,90:een. Ja eipä sitä joukkuetta ole kovin kiva ajaa takaa: takaa-ajaminen on helvetin vaikeaa, eikä siinä kannata yrittää oikoa katsomalla pelkkää piste-eroa: vain 7 pistettä matkaa johonkin sijaan silloin, kun sarjaa on pelattu yli puolet, on oikeasti aika pitkä rupeama, sillä silloiset pistekeskiarvoasetelmat antavat kyllä erittäin realistisen kuvan siitä kuinka jokainen takaa-ajettu joukkue tulee pistemääräänsä kartuttamaan. Takaa-ajajahan tuppaa ottamaan huomioon vain piste-eron ja olettaa, että edellä menevä rupeaa keräämään nollaa pistettä tästä eteenpäin. No, jos takaa-ajettu on pystynyt vetämään edes 1,50 pinnan keskiarvolla yli puolet liigasta, ei se jää seitsemässä peräkkäisessä ottelussa nollaan pisteeseen, vaan karkaa vauhdilla 7 x 1,50 = n. 10p. Jos takaa-ajaja korjaa 7 matsissa oman pinnakeskiarvonsa hyvään 2,0 tahtiin saa se 7x 2 = 14 pinnaa ja ottaa eroa kiinni 4pistettä. Jos asetelmat pysyvät näin ja takaa-ajaja nakuttaa edelleen 2 pinnan keskiarvoa, jolla käytännössä oltaisiin liigan 2. paras joukkue kyseisellä periodilla ja kuinkas todennäköistä tällainen pitkä 2 pinnan jakso ylipäätään on joltain sijan 7. paikkeilla olevalta joukkueelta? Liki mahdoton ajatus, melkein puhdasta teoriaa, mutta aika läheltä on kyllä poikkeuksellinen esimerkki tästäkin.

No, jos nyt kuitenkin näin menisi, niin 7 pinnan eron kurominen kestää 14 matsia (14 x 2,0 = 28p / 14 x 1,5 = 21p). Ja tämä on liki sarjaneljännes eli ikuisuus, kun tällaisia loppukirejä ruvetaan hahmottelemaan keväästä toiseen vielä uskollisesti siinäkin vaiheessa, kun pelaamatta on vain 5-8 matsia. Ja eroahan oli siis vain 7 pinnaa - jee! Eihän siinä kestä kuin 14 kierrosta. Urakkaa helpottaa se, jos kyseisen takaa-ajon aikana kohdataan takaa-ajettava joukkue, jolloin 3-0 voitto nappaa erosta pois suoraan 3 pistettä. Mutta tämäkään ei muuta sitä tosiasiaa, että molemmat joukkueet tulevat kaikkiaan keräämään suunnilleen keskiarvonsa mukaista pinnamäärää ja mitä todennäköisimmin takaa-ajettava pystyy kuittaamaan jossain jatkomatsissaan heti keskinäisen tappion perään 3 pinnaa takaa-ajajan jäädessä nollaan. Eli 2 pinnan ka-tahdilla (pitää olla liigan 2. paras silloin takaa-ajonsa aikana) 7 pisteen etumatkaa 1,5 ka-pinnan (keskitason joukkue) joukkueeseen saa tehdä liki lohduttomat 14 matsia. Ja yleensähän ne takaa-ajettavat joukkueet liigan lopussa (kotietu tai suora playoffpaikka) tuppaavat olemaan tuolloin jo reilusti yli 1,50:n joukkueita. Pelicans meni viime kaudella viimeisenä eli kuudentena joukkueena suoriin playoffeihin pistekeskiarvolla 1,75.

Piste-erojen katseleminen ja varsinkin silloin, kun liigaa on jo pelattu niin kauan, että joukkueet ovat saavuttaneet jonkunlaisen oletusarvon pisteiden metsästyskyvystään, on puuhaa, joka antaa liikaa turhia toiveita. Jotta pääsisi ohi jonkun joukkueen, pitää saada koko kausi huomioonottaen kyseistä joukkuetta parempi pistekeskiarvo. Nyt tulee se esimerkki kovakuntoisesta takaa-ajajasta: kun Baxter sai Viiksi-Bobin jälkeen HIFK:n valmennuksen joulutauolla, HIFK oli muistaakseni 10. ja kerännyt n. 1,10 pisteen keskiarvon. No, Baxter pelasi silloin kevätkauden liigan 2. parhaalla pistekeskiarvolla hyvin lähellä kakkosta. Vain Kärpät oli parempi. Olisi luullut, että tuolla tahdilla HIFK nousi mielettömästi liigassa, olihan se puoli kautta liigan 2. paras joukkue! Mutta HIFK nousi loppujen lopuksi vain 4 sijaa eli kymmenennestä kuudenneksi. Juna meni jo alkukaudesta siinä ekalla puolikkaalla. Ohitse pääsee vain niistä joukkueista, joiden pistekeskiarvon edelle ehditään päästä ja 2 pinnan tahtiin pelaaminen vaatii siis joka tapauksessa liki liigan parasta peliä. Mutta edellä olevista kukaan ei etene pistekeskiarvolla 0, vaan suunnilleen omalla vakiintuneella tasollaan. Niinpä ne muutaman pinnan erot ovat sittenkin kohtuullisen isoja. Mälsää, mutta numerot ovat puolueettomia. Ja siis viime syksynä tässä vaiheessa (vähän vajaa 15 ottelua pelattu) kuusi parhaan pistekeskiarvon saanutta joukkuetta olivat jo samat kuusi, jotka sijoittuivat runkosarjassa sijoille 1-6. HIFK on nyt liigan 6. paras pinnakeskiarvoltaan ja yhtään ei saisi luiskahtaa tuonne 2 pinnan voittojen tielle, kun meinataan jopa parantaa sijoitusta.
 
Viimeksi muokattu:

Callahan

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viiltävä analyysi

Schollin kommenttiin liittyen: pitää paikkansa, että 2-1 voitto vieraissa on psykologisesti paljon nastempi kuin kotona. Mutta pitkässä juoksussa näitä pitää välttää, pisteethän ovat aina samoja pisteitä taulukossa siitä riippumatta ovatko ne koti- vai vieraspojoja. HIFK:lla on tilaisuus korjata näitä tilastoja, kun Jypiä ja Kalpaa vastaan pelataan seuraavan kerran. Tasapelejä tulee 58 ottelun sarjassa kuitenkin abt. 10 per joukkue, sille ei voi mitään. Viime kaudella (56 ottelua) Kärpät pelasi toiseksi eniten tasapelejä, 15 kpl, ja otti 2 pinnaa 10:stä tasurista. Joukkueen sairas pistemäärä syntyi tietenkin siitä, että Kärpät otti suoria voittoja 32 kpl ja hävisi nollille vain 9 kertaa. Melko mykistävä taulukko.

Kuluvalla kaudella Jypillä on terveen näköinen profiili: voitot-tasurit-voitetut tasurit-häviöt: 10-2-0-3. Molemmat tasurit ovat jääneet 1 pinnaan, mutta suoria voittoja on 10 suhteessa kolmeen. HIFK:n profiili vastaavasti: 5-3-2-5. Ihan jees, että kolmesta tasurista on saatu 2 voittoa, mutta viime kauden HIFK osoitti, että menestys ei seuraa paljon tasureita ja niistä valtaosan 2 pinnan voittoja ottavia joukkueita. HIFK on saanut tasureista 5 pinnaa ja antanut ulos 4, nettohyötyä 1 piste. Suorat voitot ja suorat tappiot ovat tasan 5-5 ja tilastoja kuulemma tarkasti seuraava KJ tietääkin, että HIFK tarvitsee selvän korjauksen tuolle alueelle: suorat tappiot pitää kuitata suorilla voitoilla ja loppujen lopuksi suoria voittoja pitää olla huomattavasti enemmän kuin suoria tappioita.

Mitä pidemmälle sarja menee, sitä enemmän merkitsee hyvä pistekeskiarvo. Juuri siksi sarjan kärkipään joukkueet voivat hävitä keväällä neljä-viisikin ottelua putkeen ilman, että ne putoavat juuri ollenkaan sarjataulukossa. Tätä ovat monet ihmetelleet. No, jos joukkue on pelannut 40 ottelua pistekeskiarvolla 2,0, sillä on 80 pistettä ja se on liigassa pomminvarmasti vähintään toisena. Jos joukkue siinä vaiheessa häviää 4 ottelua putkeen niin, ettei pisteitä tule yhtään, joukkue menettää 12 potentiaalia pistettä, mutta sen pistekeskiarvo putoaa vain lukemaan 1,81, jolla ollaan liigassa edelleen kärkipäässä. Ja paljon tasapelejä pelaamalla annetaan siis ulos järkyttävä määrä pisteitä, joilla ei sarjan edetessä kauheasti horjuteta kulloisenkin vastustajan pinnakeskiarvoa. Jos joukkue saa 1 pisteen, ei sen pinnakeskiarvo paljon heilahtele, kun matseja on pelattu kymmeniä. 2 pinnalla 40 matsissa 80p kerännyt joukkue häviää 4 kertaa peräkkäin jatkoajalla: sen pistekeskiarvo putoaa 1,90:een. Ja eipä sitä joukkuetta ole kovin kiva ajaa takaa: takaa-ajaminen on helvetin vaikeaa, eikä siinä kannata yrittää oikoa katsomalla pelkkää piste-eroa: vain 7 pistettä matkaa johonkin sijaan silloin, kun sarjaa on pelattu yli puolet, on oikeasti aika pitkä rupeama, sillä silloiset pistekeskiarvoasetelmat antavat kyllä erittäin realistisen kuvan siitä kuinka jokainen takaa-ajettu joukkue tulee pistemääräänsä kartuttamaan. Takaa-ajajahan tuppaa ottamaan huomioon vain piste-eron ja olettaa, että edellä menevä rupeaa keräämään nollaa pistettä tästä eteenpäin. No, jos takaa-ajettu on pystynyt vetämään edes 1,50 pinnan keskiarvolla yli puolet liigasta, ei se jää seitsemässä peräkkäisessä ottelussa nollaan pisteeseen, vaan karkaa vauhdilla 7 x 1,50 = n. 10p. Jos takaa-ajaja korjaa 7 matsissa oman pinnakeskiarvonsa hyvään 2,0 tahtiin saa se 7x 2 = 14 pinnaa ja ottaa eroa kiinni 4pistettä. Jos asetelmat pysyvät näin ja takaa-ajaja nakuttaa edelleen 2 pinnan keskiarvoa, jolla käytännössä oltaisiin liigan 2. paras joukkue kyseisellä periodilla ja kuinkas todennäköistä tällainen pitkä 2 pinnan jakso ylipäätään on joltain sijan 7. paikkeilla olevalta joukkueelta? Liki mahdoton ajatus, melkein puhdasta teoriaa, mutta aika läheltä on kyllä poikkeuksellinen esimerkki tästäkin.

No, jos nyt kuitenkin näin menisi, niin 7 pinnan eron kurominen kestää 14 matsia (14 x 2,0 = 28p / 14 x 1,5 = 21p). Ja tämä on liki sarjaneljännes eli ikuisuus, kun tällaisia loppukirejä ruvetaan hahmottelemaan keväästä toiseen vielä uskollisesti siinäkin vaiheessa, kun pelaamatta on vain 5-8 matsia. Ja eroahan oli siis vain 7 pinnaa - jee! Eihän siinä kestä kuin 14 kierrosta. Urakkaa helpottaa se, jos kyseisen takaa-ajon aikana kohdataan takaa-ajettava joukkue, jolloin 3-0 voitto nappaa erosta pois suoraan 3 pistettä. Mutta tämäkään ei muuta sitä tosiasiaa, että molemmat joukkueet tulevat kaikkiaan keräämään suunnilleen keskiarvonsa mukaista pinnamäärää ja mitä todennäköisimmin takaa-ajettava pystyy kuittaamaan jossain jatkomatsissaan heti keskinäisen tappion perään 3 pinnaa takaa-ajajan jäädessä nollaan. Eli 2 pinnan ka-tahdilla (pitää olla liigan 2. paras silloin takaa-ajonsa aikana) 7 pisteen etumatkaa 1,5 ka-pinnan (keskitason joukkue) joukkueeseen saa tehdä liki lohduttomat 14 matsia. Ja yleensähän ne takaa-ajettavat joukkueet liigan lopussa (kotietu tai suora playoffpaikka) tuppaavat olemaan tuolloin jo reilusti yli 1,50:n joukkueita. Pelicans meni viime kaudella viimeisenä eli kuudentena joukkueena suoriin playoffeihin pistekeskiarvolla 1,75.

Piste-erojen katseleminen ja varsinkin silloin, kun liigaa on jo pelattu niin kauan, että joukkueet ovat saavuttaneet jonkunlaisen oletusarvon pisteiden metsästyskyvystään, on puuhaa, joka antaa liikaa turhia toiveita. Jotta pääsisi ohi jonkun joukkueen, pitää saada koko kausi huomioonottaen kyseistä joukkuetta parempi pistekeskiarvo. Nyt tulee se esimerkki kovakuntoisesta takaa-ajajasta: kun Baxter sai Viiksi-Bobin jälkeen HIFK:n valmennuksen joulutauolla, HIFK oli muistaakseni 10. ja kerännyt n. 1,10 pisteen keskiarvon. No, Baxter pelasi silloin kevätkauden liigan 2. parhaalla pistekeskiarvolla hyvin lähellä kakkosta. Vain Kärpät oli parempi. Olisi luullut, että tuolla tahdilla HIFK nousi mielettömästi liigassa, olihan se puoli kautta liigan 2. paras joukkue! Mutta HIFK nousi loppujen lopuksi vain 4 sijaa eli kymmenennestä kuudenneksi. Juna meni jo alkukaudesta siinä ekalla puolikkaalla. Ohitse pääsee vain niistä joukkueista, joiden pistekeskiarvon edelle ehditään päästä ja 2 pinnan tahtiin pelaaminen vaatii siis joka tapauksessa liki liigan parasta peliä. Mutta edellä olevista kukaan ei etene pistekeskiarvolla 0, vaan suunnilleen omalla vakiintuneella tasollaan. Niinpä ne muutaman pinnan erot ovat sittenkin kohtuullisen isoja. Mälsää, mutta numerot ovat puolueettomia. Ja siis viime syksynä tässä vaiheessa (vähän vajaa 15 ottelua pelattu) kuusi parhaan pistekeskiarvon saanutta joukkuetta olivat jo samat kuusi, jotka sijoittuivat runkosarjassa sijoille 1-6. HIFK on nyt liigan 6. paras pinnakeskiarvoltaan ja yhtään ei saisi luiskahtaa tuonne 2 pinnan voittojen tielle, kun meinataan jopa parantaa sijoitusta.

Täytyy sanoa, että totta puhut. Ihmettelen vieläkin miten se Baxter onnistui tehtävässään alkuun niin hyvin. Sitten peljareissa floppas. Jokaisella joukkueella on omat heikot hetket. Hyvä analyysi kuitenkin.
 

stroh80

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Schollin kommenttiin liittyen: pitää paikkansa, että 2-1 voitto vieraissa on psykologisesti paljon nastempi kuin kotona. Mutta pitkässä juoksussa näitä pitää välttää, pisteethän ovat aina samoja pisteitä taulukossa siitä riippumatta ovatko ne koti- vai vieraspojoja. HIFK:lla on tilaisuus korjata näitä tilastoja, kun Jypiä ja Kalpaa vastaan pelataan seuraavan kerran. Tasapelejä tulee 58 ottelun sarjassa kuitenkin abt. 10 per joukkue, sille ei voi mitään. Viime kaudella (56 ottelua) Kärpät pelasi toiseksi eniten tasapelejä, 15 kpl, ja otti 2 pinnaa 10:stä tasurista. Joukkueen sairas pistemäärä syntyi tietenkin siitä, että Kärpät otti suoria voittoja 32 kpl ja hävisi nollille vain 9 kertaa. Melko mykistävä taulukko.

Osittain samaa, osittain eri mieltä.
Samaa mieltä siitä, että joukkueen pistekeskiarvo on ainoa oikea tapa seurata miten joukkueet pelaavat.
Kuitenkin: Pistekeskiarvon voi mielestäni vielä jakaa koti- ja vierasPKA:han. Jos otamme tavoitteeksi pelata kauden noin 1,8 PKA:lla niin pisteet eivät tule jakaantumaan täysin tasan koti- ja vieraspelien kesken vaan lähemmäs näin: Kotona PKA= 1,95 Vieraissa PKA= 1,65.
Tämä kannattaa muistaa kun seuraa kerhon PKA:ta (hehän ovat pelanneet lähinnä vieraissa ja siis kohtalaisen hyvällä PKA:lla)
Nyt kun tätä tarkastellaan niin vieraissa tasurista saatava 1,5 pistettä ei ole täysin onneton tulos (pidän pilkkuja onnenkauppana).
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Hienosti lainattu, hauskaa jäähyä.

Pitänee kohta laittaa JHag ignore-listalle, eihän noita pistekeskiarvoanalyysejä yms. litanioita jaksa lukea... Ei vaan, asiaahan sälli säksättää ja kiitettävää paneutumista asiaan, kenties jopa fanaattista. Simppeli-Simon tyytyy toteamaan, että IFK:n peliesitykset ovat oikean valmentajan myötä parantuneet muutamasta viime kaudesta silmiinpistävästi ja se on tervetullutta, harvinaista herkkua. Tack, IFK & KJ.
 

JHag

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Leijonat vm. -88 ja -92
... Ei vaan, asiaahan sälli säksättää ja kiitettävää paneutumista asiaan, kenties jopa fanaattista. Simppeli-Simon tyytyy toteamaan, että IFK:n peliesitykset ovat oikean valmentajan myötä parantuneet muutamasta viime kaudesta silmiinpistävästi ja se on tervetullutta, harvinaista herkkua. Tack, IFK & KJ.

Niin, olen tämän palstan Al Gore - kertomassa mitä numerot tähän mennessä ovat kertoneet ja mitä ne aivan oikeasti ennustavat ilman hypetys- tai vähetyslisää. Minua ei ole koskaan niin usein luultu Jorma Vuoksenmaaksi kuin näiden tilastopostaustien aikaan ja olenpa melkein ylpeä tästä. Toki aito Jorma olisi ollut paljon kliinisempi ja yksityiskohtaisempi - hänhän voittaa kiekkovetoja luultavasti mitä todennäköisemmin allekirjoittanuttakin useammin. Myös cobol osaa katsoa faktat faktoina.

Näillä ei oikeasti ole mitään merkitystä silloin, kun haluaa seurata lätkää mutuna. Mutta jossain vaiheessa jokaista paljon seuraavaa rupeaa kiinostaamaan, ovatko omat mutut jopa loppujen lopuksi tottakin. Koetan pitää faktakeskustelun asiallisena ja äsken esimerkiksi kerroin 3 pisteen sarjataulukon ne ongelmakohdat, joihin taulukkoa pikaisesti katsova tulee törmäämään: piste-erot näyttävät ihan mahdollisilta kiinniotettavilta, ei tässä mitään hätää, kun 10 sijaltakin on nyt vain 6 pistettä pronssiin. Kahden pinnan tauluko oli paljon helpompi hahmoteltava. Nyt kun jokainen ottelu tarjoaa neljä erilaista pistemahdollisuutta: 3-0, 0-3, 2-1, 1-2, eroja on ihan mahdotonta verran suorina piste-eroina jos tarkoituksena on saada kuvaus siitä, kuinka helposti tuo matka olisi kiinniotettavaa. Tuosta äskeisestä saa hyvän nyrkkisäännön: 7 pisteen kiinnittamimen pelaamalla itse 2,0 -pistetahdissa kestää 1,5 pistetahdin joukkueesta 14 ottelua. Se on pitkä aika. Mm. tasureista jaettavat irtopisteet takaavat sen, että minkään joukkueen pistekeskiarvo ei kauhean pitkäksi periodiksi jää pyöreään nollaan, vaan kyllä ne takaa-ajettavatkin nilkuttavat eteenpäin. Tämä on vähän kuin antiikin matemaatikon, olisiko ollut Aristotelesin, koe: Kuinka nopeasti Ihminen ottaa etanan kiinni. Pähkinän hän sai aikaiseksi siitä, että ihminenhän ei voi ottaa kiinni etanaa, koska kumpikin liikkuu koko ajan ja vaikka ajan jakaisi sekunniksi, niin yhden sekunnin aikanakin etana on liikkunut ja kun se lähti ennen ihmistä, ei sitä saa kiinni ollenkaan? Tietenkin sen saa kiinni ja ohitus tapahtuu siinä kohtaa, missä ihmisen nopeus leikkaa ja ylittää etanan nopeuden. Takaa tulevan keskinopeus on korkeampi kuin edellämenijän ja ohitus tapahtuu kohdassa, jossa kumpikin on samaan aikaan yhdessä pisteessä. Aika ei ole yksiulotteinen jana, kiihtyvyys muuttaa ajan rakennetta, eikä kiihtyvyyden tarvitse edes tapahtua kolmannessa ulottuvuudessa, vaan ihan tässä 2-ulotteisesti maan pinnalla. Einstein pölli perkele osan omasta matskustaan näiltä ajoilta. Eniveis, Juoksija lähtee vauhdilla 24 km/h, Etana lähtee tasan 4km juoksijan edeltä ja etenee metrin 10 minuutissa. Niinpä juoksija vetää 10 minuutissa 4 kilsaa ja etana on silloin metrin päässä, juoksija ohittaa etanan 10 minuutissa ja parissa sekunnin sadasossassa.

Jääkiekon SM-liigan 3 pisteen systeemi toimii aivan samalla periaatteella, mutta sillä erolla, että se ei tarjoa ollenkaan etanan vauhtia kulkevia takaa-ajettavia. Tässä liigassa menee sunnilleen samantasoisia etenijöitä. Takaa-ajava joukkue saa näillä tasoeroilla aikaiseksi vain hieman nopeamman perusvauhdin. Jos toinen joukkue pelaa 2,0 pistekeskiarvolla ja toinen 1,50 pinnan, huomaa meistä jokainen, että onpas tuo ensimmäinen hyvässä vedossa (HIFK Baxin ekana keväänä). Ja 1,50 pinnan joukkue ei paljon päätä huimaa, se edustaa liigan vakaata keskikastia. Silti takaa-ajajalta kestää peräti 14 ottelua ottaa kaverin 7 pisteen sinänsä mitättömän kuuloinen etumatka kiinni. Eihän se ole kuin pari voittoa. Valitettavasti 14 joukkueen liigassa on runsaasti muita muuttujia= joukkueita. Esimerkiksi viime kauden HIFK, jolla oli tapana jakaa nyt jokatapauksessa ainakin 1 piste kenelle tahansa vastaantulijalle.

Keskeiset teemat eivät ole muuttuneet miksikään: Rukosarja kertoo 90% varmuudella loppusijoitukset. Runkosarjasta pystyy hahmottamaan ensimmäisen relevantin ennusteen juuri nyt, kun ensimmäinen neljännes on pelattu, ei aikaisemmin. Viime syksynä tämä ennuste (pistekeskiarvot) kertoi jo sellaisenaan mitkä kuusi joukkuetta sijoittuvat kärkeen. Uskon, että tämä kausi on vastaava, näemme hyvin pian jo joukkueiden peruserot = mikä joukkue sijoittuu mihinkin blokkiin. Näin se vain menee. En tiedä onko tämä kenestäkään kivaa, että ennustaminen SM-liigassa on loppujen lopuksi melko helppoa ja karua puuhaa. Suurin osa haluaa ottaa liigansa sellaisena kuin markkinointimiehet sen meille serveeraavat: Jännittävää loppuun asti, kuka tahansa voi voittaa kenet tahansa ja playoffeissa kausi alkaa alusta! Onhan tätä kivempi seurata, kun lähtee moiseen mukaan ja sitten jälkikäteen voi taas käydä katsomassa, että kuinkas kausi meni viimeisten 20v ennusteiden mukaan. Ohhoh.

Tiedän, että vedonlyöjiä ja numeronrunkkaajia on Jatkiksessa paljonkin, osan heistä kanssa käyn mielenkiintoisia yv-säätöjä ja tänne haluan tuoda ne asiat, jotka ovat HIFK:n kannalta olennaisia. Viimeksi nyt se, että on hyvä asia että olemme 6. parhaan pinnakeskiarvon joukossa nyt ja erot taaksemme ja eteemme ovat luonnollisesti vain muutaman pinnan. Mutta niiden kiinniottaminen olosuhteissa, joissa kaikki "etanat" liikkuvat ja nopeus on huonoimmillakin 1 pinna/ottelu, parhaimmilla 2/ottelu , on etumatkojen kiinni kiskominen isompi pitemmän tähtäimen urakka kuin parin ottelun oma voittoputki.

Sananen valmentajanvaihdoista, erään valmentajan pyynnöstä: Baxterin eka kausi (numerollisesti hyvä) on malliesimerkki onnistuneesta valmentajanvaihdosta. Valmentajanvaihtoa mitataan Suomessa yleensä täysin puusilmäisesti näin: herra X häipyi, herra Y tuli tilalle ja joukkue nousi sijalta 9. sijalle 7, oliko järkeä? No, pannaan suoraan HIFK:n esimerkit: joukkue nousi sijalta 10 sijalle 6, oliko järkevä vaihto? Just ja just päästiin playoffeihin ja ehkä se ekakin olisi nostanut meidät (heh). Nettohyödyksi jäi "vain" 4 sijaa. Oikeasti nettyhyöty pitää laskea näin: jos olisi jatkettu ensimmäisellä valmentajalla, olisi lopputuloskin ollut 10. sija , ellei jopa huonompi. Mutta jos herra Y , joka tuli nyt kauden puolivälissä, olisi saanut tullaan kauden alusta alkaen ja hän olisi pelannut samalla pistekeskiarvolla, millä pelasi keväällä, olisi joukkue sijoittunut liigassa 2:seksi. Nettohyöty ja joukkueen todellinen tasonnousu oli 9 sijaa! Näinhän se pitää verrata. Valmentajanvaihtoihin liittyen 3 pisteen sarjassa: Joulutauko on jo hieman liian myöhäinen aika vaihtaa, jos joukkue on profiililltaan sellainen, joka on jäänyt liigan häntäpäähän. Marraskuu on viimeinen aika saada sisään koutsi, joka voisi viedä joukkuetta kärkeen ja silloinkin tulee kiire. 3 pinnan pitkä sarja suojaa valmentajan työpaikkaa paremmin kuin entinen 2 pinnan sarja - ainakin teoriassa..
 
Ylipitkät lainaukset

Tiedoksi kaikille, että ylempänä olevan nimimerkki Callahanin viestin kaltaiset lainaukset tuottavat edelleen automaattisen viikon pelikiellon.

Erityisesti nimimerkille Simon tiedoksi, että myös "Hauskaa jäähyä"-tyyliset huutelut saattavat tuottaa esittäjälleen bannia. Käytetään tarvittaessa sitä raportointinappia ja pysytään muuten otsikon aiheessa.

terveisin Moderaattorit
 

Isaksson

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Aivan loistavaa analyysiä JHagilta. Ja niin helvetin totta. Lisäksi tuo tukee täysin sitä, että niitä vahvistuksia on saatava mieluummin eilen kuin huomenna. Jokainen päivä, missä katsotaan nyt kuinka tää lähtee ja "olen valmis nyt antamaan" 10 peliä aikaa jne, tuo tuota JHagin analyysin loppupäätä koko ajan lähemmäksi.

Noita JHagin numerita käyttäen on helppo laskea, että "10 peliä aikaa", minä aikana menetetään vaikka 0,5 pistettä PKA:ta per matsi tarkoittaa loppupäässä vähintään tuota samaa 10 ottelua, tai vaikkapa peräti 17 ottelua (jos oma PKA onkin vain hyvä 1,8 eikä erinomainen 2,0), jotta tuo ero saadaan sitten taas kiinni. Miksi pitää tahallaan ajaa itsensä tuollaiseen tilanteeseen.
 
Viimeksi muokattu:

Kurt

Jäsen
Pistekeskiarvoista... Pitkään olen malttanut pitää lärvini kiinni, mutta nyt on pakko kirjoitella muutama sananen. Eihän sillä ole mitään väliä, että saako siitä voitosta 2 vai 3 pistettä. Ainut merkitys on se, että sarjassa jaetaan enemmän pisteitä ja jokainen jengi saa enemmän tililleen pisteitä ja täten myös joukkueiden piste-erot kasvavat (käytännössä 3/2 suhteessa verrattuna 2 pisteen sarjaan). Joka tapauksessa käy niin, että sarjassa paljon voittoja ottanut joukkue sijoittuu korkeammalle kuin vähän voittanut joukkue. Sehän on aivan sama vaikka voitosta saisi tuhat pistettä, edelleen sarjassa pääsee korkealle kun voittaa paljon pelejä.

Nykymallissa kolmen pinnan voitot ovat kovaa valuuttaa, mutta en nyt hirveän huonona pidä noita 2-1 voittojakaan. Mielestäni se riippuu vastustajasta, Kalpaa vastaan 2-1 voitto on aika syvältä, siitä pitää saada kolme pistettä, jos mielii korkelle. Mutta päävastustajia vastaan 2-1 voittokin on ihan kiva, ja tämä sen takia, että saatiin enemmän pisteitä kuin vastustaja, eli otettiin myös vastustajalta pisteitä pois. Keskiarvoista puhuttaessa onnistuttiin painamaan vastustajan keskiarvoa hieman alemmas ja nostettiin oma ylemmäs (jos oltiin alle 2p/peli tasolla).

Pistekeskiarvot ovat oikea tapa verrata joukkueita, koska sarjajärjestelmä on onnettomasti kasattu ja joukkueilla on eri määrä matseja. Tuosta eron kiinniottamisesta haluaisin vielä todeta muutaman sanasen. Jos joukkue on pelannut 56 matsin runkosarjassa jo 55 peliä pistekerkiarvolla 1.7, niin viimeiseen matsiin joukkueen odotusarvo on 1.7 pistettä myöskin (jos ei oteta huomioon vastustajaa ja kotikenttäetua), mutta eihän se suinkaan tarkoita sitä, etteikö tätä joukkuetta voisi vielä ohittaa viimeisellä kierroksella, vaikka olisi jäänyt jälkeen kaksi pistettä, ei se jengi mitenkään pakosti ota viimeisestä pelistä plakkariinsa 1.7 pistettä. Tarvitaan ainoastaan oma suora voitto ja vastustajan suora häviö. Näin tuo kahden pisteen tappio onkin kääntynyt yhden pisteen voitoksi. Tätä voisi vaikka kutsua loppukiriksi, aivan samoin kuin edellämainittu juoksija voisi ottaa loppukirin ja vedellä viimeiset 500 metriä 30 km/h ja ottaa etanan hieman aiemmin kiinni.

Matematiikassa joku voisi kutsua tätä kohinaksi (white noise). On siis aika raskas olettamus uskoa joukkueen vetävän samalla keskiarvolla koko kauden läpi. Pitkässä sarjassa tulee hyviä jaksoja (Kärpille paljon ja Saipalle vähän) ja huonoja jaksoja (Saipalle paljon ja Kärpille vähän). Näiden jaksojen summana saadaan koko kauden pistekeskiarvo. Kuitenkin pitkän kauden aikana Saipakin vetää muutamia pieniä voittoputkia ja Kärpät pieniä tappioputkia. Pieneltä takamatkaltakin pääsee keskiarvossa rinnalle ja ohi, se vaan vaatii sen, että itselle sattuu päälle hyvä jakso ja vastustajalla on menossa hieman heikompi jakso. Jos vastustaja pelaa omalla pitkän ajan keskiarvotasollaan, niin tällöin takamatkalta kiinnottaminen on liki mahdotonta, kuten edelläolleet JHagin esimerkitkin osoittavat, mutta jos vastustaja jää alle normaalin pitkän ajan tasonsa, niin tällöin takaa voidaan tulla nopeastikin ohi.

Keskiarvot ovat kuitenkin sen verran hitaasti muuttuvia, että 56 matsin runkosarjassa voidaan jo 15 kierroksen jälkeen ennustaa todella hyvin lopullisia sijoituksia. Tätä kutsutaan otannaksi, eli joka joukkueen 56 matsista on otettu 15 matsin otos ja uskotaan tämän 15 matsin otoksen kuvaavan joukkueen koko runkosarjaa varsin hyvin. Ja niinhän se kuvaakin, aivan sama asia kuin presidentin vaalien lopputulos pystytään mallintamaan todella tarkasti, vaikka äänistä ei ole laskettu vielä kuin murto-osa. Tällöin koko populaationa on kaikki äänet, ja otoksena siihen asti lasketut äänet.
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Näin se vain menee. En tiedä onko tämä kenestäkään kivaa, että ennustaminen SM-liigassa on loppujen lopuksi melko helppoa ja karua puuhaa. Suurin osa haluaa ottaa liigansa sellaisena kuin markkinointimiehet sen meille serveeraavat: Jännittävään loppuun asti...

Kyllähän sitä aina muiden esittämiin numerofaktoihin on uskonut. Eikä niihin sen kummemmin tarvitse itse edes perehtyä... jos esimerkiksi joku luku epäilyttää tai ihmetyttää (esim. pistekeskiarvo-asia tms.), niin tarkistan ja lasken sen, ja uskon sitten.

Itse ajattelen tarkoituksellakin liigan yksinkertaisemmin ensimmäisen 1-2 kuukauden jälkeen. Hommaa romuttaa paljonkin nyt se, että otteluita ei ole tasamäärää kaikilla. Ennen on ollut, ja "leikitään" että nytkin olisi. Eli katsotaan vain pisteitä, uhohdetaan pelimäärät, jolloin saan kerrotuksi ajatukseni.

1. JYP......... 15 32
2. Blues........16 30
3. Lukko...... 14 24
4. Tappara... 15 23
5. Jokerit..... 12 23
6. KalPa .......15 22
7. HIFK........ 13 20
8. Kärpät..... 14 19
9. HPK......... 12 19
10. Ilves...... 13 18
11. SaiPa..... 15 18
12. Pelicans...15 17
13. Ässät......14 16
14. TPS........15 16

- Pystyykö IFK loppukaudella saalistamaan yhtä paljon pisteitä kuin JYP?
- Ei pysty.
- Pystyykö IFK loppukaudella saalistamaan 13 pistettä enemmän kuin JYP, jolloin se meinisi siitä ohi?
- Ei tietenkään pysty, kun ei pysty edes samaan pistemäärään, joten JYP on karannut korkeammalle sijalle kauden lopussa.

- Pystyykö IFK loppukaudella saalistamaan yhtä paljon pisteitä kuin Blues?
- Todennäköisesti ei pysty.
- Pystyykö IFK loppukaudella saalistamaan 10 pistettä enemmän kuin Blues, jolloin se meinisi siitä ohi?
- Ei pysty, kun samakin tekee tiukkaa, joten myös Blues on karannut korkeammalle sijalle kauden lopussa.

- Pystyykö IFK loppukaudella saalistamaan yhtä paljon pisteitä kuin Lukko?
- Todennäköisesti pystyy.
- Pystyykö IFK loppukaudella saalistamaan 4 pistettä enemmän kuin Lukko, jolloin se meinisi siitä ohi?
- Voi pystyä, mutta ohi menosta ei takeita. Perusajatuksena se, että IFK taistelee Lukon kanssa samoista sijoituksista, eli 3-6.

- Pystyykö IFK loppukaudella saalistamaan yhtä paljon pisteitä kuin Tappara?
- Todennäköisesti pystyy.
- Pystyykö IFK loppukaudella saalistamaan 3 pistettä enemmän kuin Tappara, jolloin se meinisi siitä ohi?
- Voi pystyä, mutta ohi menosta ei takeita tässäkään. Myös Tapparan kanssa IFK taistelee samoista sijoituksista, eli 3-6.

- Pystyykö IFK loppukaudella saalistamaan yhtä paljon pisteitä kuin Jokerit?
- Todennäköisesti pystyy.
- Pystyykö IFK loppukaudella saalistamaan 3 pistettä enemmän kuin Jokerit, jolloin se meinisi siitä ohi?
- Voi pystyä, mutta sama laulu... samoista sijoista taistellaan.


Entä KalPa, HPK, Kärpät, Ilves?

- IFK menee KalPan ohi, joka putoaa 6:n joukosta.
- IFK taistelee HPK:n kanssa samoista sijoista. HPK menee myös kuuden sakkiin.
- Kärpät... oma veikkaukseni on, että jää 6:n sakin ulkopuolelle. CHL ei ainakaan helpota urakkaa.
- Ilveksen rahkeet eivät riitä. Suurin syy on Pietilä, joka ei minua vakuuta.
 
Viimeksi muokattu:

mac6666

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Älä nyt Douppi kuitenkaan unohda noita ottelumäärien eroja. Niissä on kuitenkin niin suuria eroja, että vaikutus on oleellinen. Muutamasta kohdasta olen hieman eri mieltä:

JyP - Niihin verrattuna voidaan kyllä loppukaudesta saada enemmänkin pisteitä, mutta nykyinen ero on melko varmasti liian suuri kiinni kurottavaksi, joten pysyy edellä. Voittamalla molemmat rästimatsit ja molemmat jäljellä olevat keskinäiset olisimme tasoissa. JyP kuitenkin helpommassa lohkossa, joten tuskin pääsemme ohi, ellei sen taso putoa merkittävästi, johon en usko.

Blues - Meillä 3 peliä vähemmän pelattuna ja kaikki 5 keskinäistä jäljellä, joten voidaan hyvin mennä ohi, jos oma pistekeskiarvo on riittävä, ja hoidellaan keskinäisistä enemmän pisteitä.

Lukko - 4 pistettä rakoa ja meillä 1 peli vähemmän, 2 keskinäistä pelattu ristiin ja 2 jäljellä. Ohittaminen helppoa, jos otetaan itse riittävästi pinnoja ja otetaan keskinäisistä vähintään saman verran pinnoja.

Jokerit - 3 pistettä eroa ja narreilla matsi vähemmän. 2 keskinäistä voitettu ja 3 jäljellä. Ohittaminen mahdollista, mutta on vaikeinta JyP:n ja ehkä Bluesin jälkeen, ellei voiteta jäljellä olevista keskinäisistä vähintään kahta.

Eli käytännössä ainoastaan JyP taitaa olla tavoittamattomissa. Ja HIFK on perinteisesti ottanut mestaruuden runkosarjan kakkostilan jälkeen.

Isompien piste-erojen kiinniottaminen on aina varsin hankalaa, koska kärkijoukkueet ottavat pisteitä hyvää tahtia, ja oman pistekeskiarvon pitäisi olla vielä selvästi parempaa. Joten pidempiin huonoihin jaksoihin ei ole varaa, mikäli aiotaan olla kärkipäässä.

Mitä tulee siihen, kenelle mieluiten menettää pisteitä, jos niitä on pakko menettää (ja pistemenetyksiä tulee välillä väkisinkin), niin on parempi menettää niitä taulukon toisessa päässä oleville joukkueille kuin samoista sijoista taisteleville. Eli kärkipään on parempi hukata niitä häntäpäälle ja häntäpään vastaavasti hävitä kärkijoukkueille. Samoista sijoista taistelevilta joukkueilta pitäisi saada mahdollisimman paljon pisteitä. Jos esim. HIFK ja Kärpät ovat lähekkäin taulukossa, olisi tärkeää hoitaa nämä keskinäiset hyvin. Jo suorien otteluvoittojen 3-2 ja 2-3 faktinen ero keskinäiseen piste-eroon on 6 pistettä, 4-1 ja 1-4 jo 18 pistettä, 5-0 ja 0-5 peräti 30 pistettä. Jos nämä kaksi saisivat muista 53 ottelusta molemmat 2 pisteen keskiarvolla 106 pistettä, keskinäisten otteluiden piste-erosta riippuen ja mikäli kaikki päättyvät varsinaisella peliajalla:
Voitot 5-0 121 - 106
Voitot 4-1 118 - 109
Voitot 3-2 115 - 112
Voitot 2-3 112 - 115
Voitot 1-4 109 - 118
Voitot 0-5 106 - 121
 

Jimi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Täällähän on vallan hullaannuttu tilastoista ja keskiarvoista. Ansiokasta pohdintaa. Muutama oma kommentti:

1. Kuntopuntari/piste keskiarvot. Kausi on edelleen alkutekijöissään. Kuten lauantaipelin jälkeen kirjoitin, uskon silmiäni ja paraantuneella pelillä neljän sakkiin kyllä päästään hitaasti mutta varmasti. Piti kuitenkin tarkistaa missä mennään. Piste ka. viimeiset 6 peliä:
Tap 2,5p; HPK 2,2; Jyp 2,2; IFK 1,8; Jok 1,8; Blues 1,5.
Edellisistä 6 pelistä saimme hikiset 1p/peli ! muita en jaksa laskea..

2. Avainpelaajien loukkaantumiset. Loppi sivuun ja peli alkoi kulkea ?! Ei voi olla syynä, siispä kaupan kautta niin "kakkosesta" ja YV:stä saadaan lisää tehoja ja kärjen kiinniotto nopeutuu entisestään.

3. Veskaripeli. AA pelannut hyvin, joka on taatusti parantanut pistesaalista. Ei riitä kannun kotiúttamiseen-> kauppaan mars.

4. Walsh pelannut 6 peliä, viimeaikoina jo normaalilla peliajalla, ja omiin on mennyt tasan 1 siinä ensimmäisessä pelaamassaan Jokeripelissään. Väistämättä vaikuttanut parantuneeseen pistesaaliiseen.

Tilastot ei valehtele mutta muuttujia on paljon ja ne voivat vaikuttaa lopputulokseeen yllättävästi, varsinkin alkukaudesta. Siispä korjausliikkeitä (pelaaja- tai valmentajavaihdoksia) on uskallettava tehdä nopeasti.
 
Viimeksi muokattu:

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Älä nyt Douppi kuitenkaan unohda noita ottelumäärien eroja. Niissä on kuitenkin niin suuria eroja, että vaikutus on oleellinen.

Näin on. Tekstissäni alleviivasinkin ajatusmaailman, jossa pelimäärät unohdettiin. Olen aiemmilla kausilla "surffannut" erinomaisella menestyksellä tämän asian kanssa, mutta nyt on siirryttävä lopullisesti JHag:n esittämiin numeroihin (pistekeskiarvoihin), koska pelimäärät vaihtelevat liikaa.

Suuret ja äänekkäät taputukset älyvapaan otteluohjelman laatijoille! Typerämmin ohjelmaa ei enää voi suunnitella.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Tila
Viestiketju on suljettu.
Ylös