Mainos

Hammaslääkäri – betoniviidakon julmin peto

  • 221 403
  • 765

BaronFIN

Jäsen
Hammaskivi on kutakuinkin joko-tai ja kaikki lähtee liikkeelle syljestä.

Syljen perustehtävä on suojata hampaita, joten sylki sisältää luontaisesti erilaisia määriä erilaisia kivennäisaineita (kalkkia, kalciumia, argonia, fluoria jne...). Päivän aikana sylki huuhtelee hampaita ja kivennäisaineet imeytyvät kiilteen pintaan estäen kiillettä kulumasta ja korjaten samalla päivän aikana syntyneitä vaurioita. Yksinkertaistetaan: mitä kalkkipitoisempi sylki, sitä vähemmän reikiä. Vastapainoksi kalkkipitoinen sylki altistaa hammaskivelle. Näin yksinkertaista tämä ei ole, koska mekaanisella puhdistuksella ja sen onnistumisella on iso tuki ja rooli kiven muodostuksessa/muodostumattomuudella. Jos suussa on selkeitä katvealueita joita ei saa kunnolla puhdistettua (hammasvälit, alaetualueen kielenpuoleiset pinnat vaativat viitseliäisyyttä), niin yöllä nukkuessa suun kuivuessa ja syljen nesteiden haihtuessa jäljelle jäävät mineraalit imeytyvät katvealueille jääneeseen bakteerimassaan ja hammaskiven muodostuminen on alkaa.

Miksi kiveä kannattaa sitten poistaa, niin kannattaahan se tikkukin ottaa vierasesineenä pois sormen päästä (ouch). Samalla tavalla hammaskivi aiheuttaa tulehdusta ikenessä, koska kehomme pyrkii kivestä eroon, se on kehon ulkopuolinen uhka, vierasesine kehossamme. Sormenpää kun tulehtuu, niin tikku lähtee itsestään pois tulehduksen myötä, mutta hammaskivi ei ole ientilehduksesta moksiskaan jolloin tulehdus äityy entisestään ja 10 vuoden kuluessa pullauttaa koko hampaan ulos suusta. Jei!

Ja hammaskiveä kertyy iän myötä aina vain helpommin ja helpommin ja tämä liittyy iän mukana tuleviin muutoksiin: syljen laatu muuttuu entistä "kalkkipitoisemmaksi" ja samalla reikiintyminen vähenee. Eli kun koululaisena reikien laskeminen/välttäminen on se juttu, niin vanhemmiten hammaskiven ja ientulehduksen välttäminen on se juttu. Pitkäaikainen ientulehdus hoitamattoman muuten tuhoaa hiljalleen sydämen läpän, jolloin se ns. sydämen vajaatoiminta ja läppävuoto voivat olla lähtöisin hoitamattomasta suusta. Tervetuloa eläkeikä.

Hammashoidon musta aukko ovat 20-30 vuotiaat nuoret miehet: heitä ei näy ollenkaan suhteessa muihin ryhmiin. Ja sen valitettavasti näkee 40 vuotiaiden miesten suun kunnossa. Eli vetoomus jatkoajan palstaveljille: hakeutukaa sinne hammashoitoon vaikka ei olisi mitään ongelmia. Hammaskivi on todella salakavala seuralainen suussa. Itsehän olen viimeksi ollut potilaana vuonna 2005, mutta vetoan tässä kohtaan siihen, että riittävällä omahoidolla ja hyvällä mekaanisella puhdistuksella on mahdollista välttää meikäläisiin törmääminen vuosikymmenien ajan. Mutta tämä vain omalla vastuulla.
 

Juteeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avalanche ja Tappara
Keskiviikkona tuli käytyä tutulla hammaslääkärillä "poistattamassa" toinen alaviisaudenhampaista. Hampaan piti olla ihan poistettavissa kuvien perusteella, mutta käynnistä ei tullut ihan strömsömäistä kokemusta. Kahdeltatoista menin lääkärin operaatiopisteelle makaamaan ja puoli kahden aikaan todettiin, että ei lähde nyt hammas tällä kertaa irti kampeamalla. Antibioottia ja Buranaa antoi mukaan ja yhden päivän saikun, koska puudutusaine vaikuttaa vain iltaan asti. Tuon jälkeen onkin sitten käyty kahdesti työterveydessä jossa otettiin tulehdusarvot ja sydänfilmi ja kerran Acutan hammaspäivystyksessä hakemassa toinen antibiootti vanhan rinnalle. Acutasta onneksi sain ajan maanantaille kirurgille tuon ärtyneen leegon poistoon.

Aikamoista helvettiä on ollut kyllä tuon poiston jälkeen, kun operaation jälkeisten päivien lämpöennätykset on olleet 39,1, 38,2 ja tänään 38. Kuume on onneksi pikku hiljaa häviämässä ja tarpeen tullen sen saa aina 600:lla Buranalla taltutettua. Lihasten kolotusta kummempaa ei kuumeen lisäksi ole onneksi ollut. Hernesoppaa on mennyt pienen maastoleirin tarpeiden verran ja ruokavaliota on tuettu tiikerijäätelöllä ja banaanijugurtilla.

Tästä kerrasta tuli opittua, että nuo kolme muuta viisuria poistatan jollain jolla on leikkausvälineet tai sitten paksumpi olkavarsi.
 

BaronFIN

Jäsen
JA ylläolevasta syystä esitän kaikille kavereilleni / tutuille puoskaria ja käsken heitä hakeutumaan oikealle lääkärille kun pyytävät kaverinsa palveluksia. Ei ole mitään vittumaisempaa kun oman frendin / tutun kohdalla ottaa vastaan se tilanne 1:1000 kun hommat vain menevät vituiksi (koska niin vain joskus tapahtuu eikä sillä ole mitään tekoa "päivän vireen" kanssa).

Okei, olen saanut tuttujen keskuudessa nipon maineen, joka ei halua jakaa KSE:tä kavereilleen, mutta mielummin näin kuin ylläolevan version mukaan. Aika nopeasti kuitenkin oppivat olemaan ruinaamatta apuja, mutta ikävältä tuntui aina olla veepää joka sanoi ei.
 

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK
Mitä Helsingissä toimivaa hammaslääkäriä suosittelette pahasta hammaslääkäripelosta kärsivälle? Alaposkihammasta on särkenyt parin päivän ajan ja edellisestä visiitistä lekurille on vierähtänyt luvattoman pitkä aika. Saattaapi hyvinkin olla, että ainakin yksi hampaanpoisto on edessä.

Olen googlella yrittänyt selvitellä nukutushoitoja, ja niissä hinnat vaihtelevat suuresti. Mitä suosittelette?

Entä onko jollain kokemusta ilokaasusta? Miten se auttaa vai auttaako yhtään?

Minulla on luottohäiriöitä, joten millaiset ovat mahdollisuuteni saada kivutonta hoitoa?
 

DTremens

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Red Wings, PattU, Wolves, Patriots
Halkeamaa oli lähdettävä näyttämään ja nyt se ihme sitten ilmeisesti tapahtuu; lekuri meinaa riuhtaista ensimmäisen viisaudenhampaan irti, kun oli sen verran syvältä haperoksi mennyt. Myrkyt se ruutasi nyt sinne sisään ja pisti väliaikaispaikkaa päälle ja myöhemmin sit poistoaika varaamaan. Onhan noita perkeleitä vuosien mittaan paikkailtukin...
 
Suosikkijoukkue
Pelicans, All Blacks
Kolme viikkoa sitten poistettiin viimeinen viisaudenhammas vasemmalta ylhäältä. Aiemmin on revitty muut viisurit pois ja näistä on selvitty vaikeiden alahampaidenkin kohdalla noin viikon kestäneellä kivulla, mutta nyt on ihan eri tilanne. Hampaan poisto oli helppo noin 15 minuutin mittainen operaatio. En saanut mitään antibioottikuuria, mutta kun viikon jälkeen kipuilu ei loppunut, niin kävin uudestaan päivityksessä. Poistokuoppa oli jo melkein umpeutunut, mutta jotain märkää se eritti, niin hammaslääkäri määräsi viikon penisiliinikuurin.

Kuurin aikana kipu hieman hellitti, mutta on nyt tullut kahta kauempana takaisin, kun poistosta on jo kolme viikkoa. Itse hampaan poistokohta ei niin hirveän kipeä ole, mutta säteilee ylöspäin kasvojen vasemmalle puolelle korvan ja poskien alueelle sekä silmän yläpuolelle helvetillisinä päänsärkyinä. 1g panadol + 800mg buranakaan ei enää vie tuota särkyä pois.

Nyt kävin aamulla taas päivystyksessä, poistokuoppa oli jo umpeutunut eikä poistetulla alueella silminnähden näkynyt mitään tulehdusta. Lekuri määräsi sitten uusiin röntgenkuviin johon menen iltapäivällä ja niistä ilmeisesti katsovat, että näkyykö jotain huolestuttavaa. Taisi olla virhe koko hampaan poisto, kun se ei edes oireillut vaan poistettiin ns. ennakoivasti. Tätäkin kirjoittaessa jomotta helvetillisesti leuasta ylöpsäin ja vasemman silmän yläpuolelta särkee päätä, vaikka särkylääkeitä popsitaan maksimiannoksia. Katsotaan nyt, että mihin tämä tästä vielä kehittyy..
 
Viimeksi muokattu:

Roger Moore

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kaikki Penan ja Tamin joukkueet, KuPS
Katsotaan nyt, että mihin tämä tästä vielä kehittyy..
Jäi kiinnostamaan että mihin suuntaan on nyt edennyt? Toivottavasti on kivut hellittäneet, eipä tuollaisista ole kiva kärsiä.

Itse pääsin aikanaan kaikkien viisureiden poistossa suht pienellä kivulla, oikealta puolelta kun otettiin niin lähtivät siististi vetämällä noin varttitunnissa. Pari päivää hieman koski ja jännänä sivuoireena tuli pieni kurkkukipu, muuten aika helppo toimenpide. Vasemmalta puolelta meinasi sitten olla vähän haastellisempaa tuon alapuolen viisurin kanssa, se piti pilkkoa sinne suuhun ja ottaa juuri kerrallaan pois. Sen kanssa lekuri touhusi sellaiset puolitoista tuntia, hieman teki kipeää mutta lähti kuitenkin sitten lopulta. Eikä sinänsä ollut ihmekään jos meinasi vähän tiukassa olla, juuret oli nimittäin kuin ongenkoukut eli kivasti olivat mutkalla.

Noin yleisesti otten suosittelen kyllä kaikkia pitämään huolta hampaistaan erittäin huolellisesti, sillä hermoihin asti levinnyt hammassärky on ihan helvetillistä. Siihen ei auta mitkään särkylääkkeet, vaan kipu on todella polttavaa ja repivää. Itsellä ei muiden hampaiden kanssa ole ongelmia ollut, mutta tuolta oikealta alhaalta pääsi kyllä viisuri menemään ihan totaalisen paskaksi. Käytännössä hampaasta ei loppuvaiheessa juuri ollut tietoakaan, vaan se oli kuin yksi iso reikä olisi vaan ollut siinä tilalla. Tilanteen annoin itse edetä vähän turhan pahaksi ajattelemalla että "kyllä tää tästä" koska kipua ei siitä reiästä huolimatta ollut aluksi ollenkaan, kunnes sitten hieman ennen juhannusta 2015 eräänä yönä alkoi tolkuton polte ja kipu. Sekin meni itse asiassa ohi parissa päivässä (varmaan auttoi se kun turrutti juhannuksena itsensä viinalla), mutta palasi sitten loppukesästä uudestaan ja oli pakko tilata hammaslääkäriin aika. Ekalla kerralla sinne asennettiin pelkkä lääkepaikka, ja varsinainen poisto tehtiin sitten muutaman kuukauden päästä. Kuitenkin jo pelkkä tuo paikkaus paransi elämää aika huolella, ja nyt kun niistä hampaista on päästy lopullisesti eroon niin ihan hyvä homma.

Se reikä oli itse asiassa päässyt ihan niin isoksi ja syväksi että kielellä kun oikeaan kohtaan painoi, niin se tuntui hermossa asti ja koski muuten ihan jonkin verran. Käytännössä en pitkään aikaan pureskellut tuolla oikealla puolella ollenkaan, koska jos sinne jotain sattui osumaan niin tuskanhiki nousi päälle kun yritti peitellä huutoa.
 
Suosikkijoukkue
Pelicans, All Blacks
Jäi kiinnostamaan että mihin suuntaan on nyt edennyt? Toivottavasti on kivut hellittäneet, eipä tuollaisista ole kiva kärsiä.
Röntgenissä kävin tosiaan maanantaina ja keskiviikkona sitten hampaan poistaneen hammaslääkärin vastaanotolla. Kuvissa ei näkynyt mitään ihmeempää ja itse poistokuoppakin oli jo ummessa. Lääkäri epäili, että kyseessä olisi ns. kuiva poistokuoppa, eli poiston jälkeen luuta suojaava verihyytymä irronnut ja bakteerit päässeet luuhun. Voi olla kuulemma kipeä kuukaudenkin, lääkärin kommentti oli vain "aika parantaa".

Sain Panacod-reseptin, joka Buranan kanssa yhdessä onneksi helpottaa kipua. Mikäli kivut eivät ole reilun viikon kuluessa hellittäneet, niin sitten uudestaan hammaslääkärille joka leikkaa ikenen auki ja jotenkin puhdistaa alla olevan luun. On ilmeisesti sen verran kivulias toimepide, että vielä ei ainakaan siihen ryhdytty.
 

Ostoskassi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet, Boston Bruins, suomalaiset
Itse kävin poistattamassa viisaudenhampaan tänään. Kynnys oli aika suuri, koska kipuja ei käytännössä ollut, vaan ainoana oireena oli nielaisemisen vaikeus ja kipu, hammas kipuili vain ajoittain ja hyvin vähän. Loppujen lopuksi ajattelin, että ei näin voi jatkua, kun on puolitoista päivää käytännössä syömättä, koska ei ole nälkä ja ruisleivän syöminenkin vei puolesta tunnista tuntiin. Niin se tie vei sitten hammaslääkärin pakeille, joka tietysti heti muistutti, että hampaat on pestävä usein ja antoi kovaa satikutia asiasta. Sinänsä vähän hölmöä, koska itse kyllä pyrin pitämään huolta hampaista nimenomaan sen takia, että ei tarvitsisi siellä hammaslääkärin pakeilla käydä istuskelemassa, ei se nyt niin mukavaa ole.

Ilman suurempia jännityksi sitä mentiin ja ennen käyntiä vielä panadolia ja buranaa suuhun (itsellä on aina tapana ottaa kipulääke ennen hammaslääkäriä ikään kuin ennalta ehkäisevästi. En tiedä onko siitä oikeasti mitään hyötyä, mutta en uskalla leikkiä ja testailla asialla) ja eikun lekuriin. Siinä sitten selviteltiin, että mikä hammas se siellä aiheuttaa tätä ajoittaista kipua. Oikean puolen alahammas se oli ja reikä oli aika iso. Itsekin katselin aamulla peilistä ja kyllähän se hirveältä näytti ja ajattelin itsekin ihan maalaisjärjellä, että olisikohan se tuo kyseinen hammas. Hammaslääkäri laittoi sitten pari puudutusta suuhun ja alkoi hommiin. Lekuri alkoi repimään hammasta kuin ruuvia seinästä, edestakaisin venkslaten. Vähän ajan päästä lekuri kysyy, että sattuuko tämä? Olisi tehnyt mieli vastata: No vittu mieti, kun revit hammasta siellä edestakaisin, että sattuuko se, mutta tyydyin vaan vastaamaan että kyllähän tuo vähän tuntuu. Vähän lisää puudutetta vielä suuhun, ja homma pelitti tämän jälkeen jo huomattavan paljon helpommin. Noin vartin repimisen jälkeen hammas tuli yhtenä kappaleena ulos ja tuska oli ohi. Siitä sitten vaan hoito-ohjeet ja eikun matka jatkui.

Nyt illalla sammuin kuin saunalyhty sohvalle ja heräsin äsken. Syljin vähän verta ja laitoin näin ollen sideharson tuohon revityn hampaan paikalle ja nyt tuntuu taas, ettei suu olisi täynnä verta. Tilanne on myös kääntynyt päinvastaiseksi, koska nyt ei nielaiseminen satu, mutta kivut ovat aika kovat. Pyrin välttämään kipulääkkeiden syöntiä viimeiseen asti, mutta kyllä sitä varmaan joutunee ennen nukkumaanmenoa ottamaan jotain pilleriä.


Kerran muistan, joskus viitisen vuotta sitten, kun koin elämäni kovimman hammaskivun. Kipu alkoi toden teolla yöllä ja nukkumisesta ei tullut mitään. Kipulääke alkoi vaikuttamaan vasta aamulla, jolloin tuli kivuttomia hetkiä. Näin ollen päätin olla soittamatta hammaslääkäriin, koska kipu oli aika ajoittaista eikä se nyt enää vaivannut. Ei tätä kivuttomuutta mennyt kuin lounaalle asti ja kipu alkoi uudestaan. Ainoa mikä teki olosta siedettävän oli painaminen hampaat toisiaan vasten, muuten kipu oli aivan järkyttävä. Kestin kuitenkin päivän läpi iltaan ja taas illalla pillereitä suuhun, mutta peräkkäisenä yönä uni oli todella katkonaista ja olin aivan hajalla, kun kivut oli kovat ja sen lisäksi vielä en ollut käytännössä kahteen yöhön nukkunut. Oli aivan pakko aamulla soittaa ja varata aika hammaslääkärille. Sanoin, että olen valmis menemään mihin vain Helsingin sisällä, kunhan mahdollisimman pian pääsee. Toiselle puolelle Helsinkiä oli aika tunnin päästä, sanoin että otan sen ja lähdin saman tien matkaan.

Hammaslääkärissä sitten taas etsiskeltiin syytä, ja aika nopeasti se löytyikin. Elämäni ensimmäinen juurihoito alkoi siitä. Muistan että tässä vaiheessa ei vielä pahemmin porattu vaan lekuri teki jotain suussa, ja ajattelin, että olipas tämä helppoa. Mitä ihmettä ihmiset valittavat juurihoidosta? Toiminnan jälkeen lekuri sanoi, että huomiselle on varattu uusi aika, että tulet sitten uudestaan käymään. Kysyin ääni varmasti vähän vapisten, että löytyikö sieltä sitten joku toinen reikä vai? Lääkärin vastaus aiheuttaa jälkeenpäinkin vielä vähän huvitusta... "Eikun silloin vasta voidaan kunnolla aloittaa juurihoito". Alkoi vähän kyllä jännittämään, ja jos en olisi ollut niin väsynyt niin varmaan olisin valvonut yön tätä miettien.

Seuraavana aamuna sitten penkille istumaan, puudutukset paikalleen ja olihan se joku tunti nyt aivan yhtä helvettiä. Hammas kipuili ennestään ja siihen vielä ne juurihoidon kivut, niin kyllä pidin aika perkeleen tiukkaan penkistä kiinni siinä vaiheessa. Hoidon jälkeen tuli sitten antibioottia ja kipulääkettä ja apteekin kautta kotiin. Olin hoidon jälkeenkin jotain kolme päivää vielä aikamoisissa kivuissa, mutta se tunne kun heräät ja yhtäkkiä huomaat, että mihinkään ei satu. Ai jumankauta, tunsin olevani maailman onnellisin ihminen ja edelleen se hammas kyllä suusta löytyy, joten kiitos vaan paljon kaikille hammaslääkäreille, jotka ovat mahdollistaneet sen, että vielä kahta vajaa kaikki hampaat suusta löytyy. Nyt tosiaan viisuri lähti ja aiemmin armeijassa aseen perä lohkaisi yhden hampaan, josta sitten poistettiin loput lekurilla. Muuten mennään vielä ihan autenttisella purukalustolla.
 

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
Minäkinpä kirjoitan viisaudenhampaan poistosta, sellainen kun tapahtui tänään minulle.

Alaleuan hampaita alkoi vihloa lämmin ja viileä, kylmä ja kuuma, vilpoinen ja lämpöinen jo viime syyskesällä. Viimeiset pari viikkoa olivat yhtä perkeleen perkelettä. Oli kuin suussa olisi ollut kellankarvainen hiillos. Sain onnekkaasti nopeasti ajan hamppilaan männä tiistaina, ja röntgenkuvasta havaitsi hammaslääkäri syvän reiän; tulehduskin oli voimakas. Hampaan lähiympäristö oli arka kuin silmäterä, jo kielellä koskettaminen viilsi välittömästi, ja tuntemus kesti minuutteja. Olin harjata jynssännyt hampaita noin miljardi kertaa päivässä, koska se helpottaa kipua. Kuitenkin hammas, ien ja puoli suuta olivat arkoja kosketukselle. Niinpä aiheutti puudutuspiikkien tuikkiminen tulipunaiseen ikeneen sangen muistettavia kipuelämyksiä. Ja kun hammas kerran oli niin ylen paskana kuin mitä oli, ei viisi-kuusi puudutuspiikkiä vienyt kokonaan tuntoa, vaan poraaminen tuntui siltä, kuin pahantuulinen ja suriseva ampiainen olisi näpännyt pesän hampaani sisään ja pistellä tuikkisi minua ikenessä sijaitsevaan hermoon tuhat kertaa sekunnissa. Tämä operaatio oli lääkepaikan laittaminen hampaaseen.

Tänään hammas poistettiin tyyten. Puudutus ei ollut läheskään yhtä tuskallinen toimitus kuin tiistaina, tuntui suunnilleen samalta kuin hius osuisi sormenpäähän - verrattuna tiistaiseen. Tohtori kiersi ja nitkutteli, raaputti ja ronkki, veti ja nyki aikansa, imuri suhisi suussani, ja kuului ja tuntui kova paukahtava napsahdus: viisaudenhampaan juuri katkesi, ja jäi ikenen sisään. Ei käynyt kipeästi, mutta peräpohjalaisittain sanottuna se oli visto kokemus.

Tottapa juuren kappale oli sieltä pois saatava, joten tohtori rupesi taas toimeen. Käytössä oli "ruusu"-niminen väline, jolla kai lavennettiin operoitavaa aluetta. Taas kävi jyrskytys, poraus, nävertäminen ja lopulta koko hammas oli saatu pois ikenestä. Puudutus lakkasi vaikuttamasta noin neljä tuntia sitten, ja vuoroin olen hyppinyt seinille ja vuoroin kyhjöttänyt. Kai minä kohta sen itse puudutan.
 

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK
Kellään kokemusta juurihoidosta? Miltä se tuntuu?
Vasen alempi poskihampaani operoidaan maaliskuun alussa ja kun kerran jouduin perumaan yksityiselle varaamani ajan, niin kiinnostaisi tietää, mitä tuleman pitää.
 

DTremens

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Red Wings, PattU, Wolves, Patriots
Tänään lähti viisaudenhammas mäkeen vihdoin. Joulukuusta asti väliaikaispaikalla menty ja kun puoli hammasta puuttuu niin senhän arvaa että ne irtoili vähän väliä. Yllättävän vähän tämä sattuu kyllä. Vittumaisen tuntuinen suu ja leukaperää jomottaa mutta ei paha kun tietää että menee ohi. Paljon inhottavampi oli kun viimeviikolla alkoi taas särkemään.
 
Suosikkijoukkue
Kärpät, Sebastian Aho, Saravon Pekka
Nyt on taas purukalusto huollettu ja olo on onnellinen. Edellisestä hammaslääkärikerrasta ehti taas vierähtää melkein viisi vuotta. Koska ihminenhän ei mene hammaslääkäriin, jos ei ole kipuja. En ois menny vieläkään, mutta poskihampaasta lohkesi pieni pala ja aattelin hoidattaa sen heti kuntoon. Käynti poiki neljä hoitokertaa ja noin 600 euron laskun. Edellisellä kerralla odotin reikäsen ja lohjenneen hampaan kanssa kolme vuotta, koska ei kipuja. No sepä meni juurihoitohommiksi ja ihan omaa tyhmyyttä.

Ylempänä joku kyseli, että miltä juurihoito tuntuu?
Jokainen varmaan tuntee sen erilailla. Ei mulla tarkkaa tietoa ole, että mitä siinä käytännössä tapahtuu, mutta luulisin että se reikiintynyt, tulehtunut hammas kaivetaan, porataan, tyhjennetään kaikesta paskasta. Sitten sinne laitetaan lääkepiikki ja suljetaan hammas. Oisko se lääke ollu joitakin viikkoja, jonka jälkeen hammas täytetään. Vaikka otin puudutuksen niin kyllä se sorkkiminen aika makiasti välillä vihlasi. Tämän ihanuuden oon saanu pari kertaa kokea ja saa riittää.

Tästä eteenpäin aion käydä kerran vuodessa näyttämässä hampaat. Siinä vaan pääsee paljo helpommalla, sekä ite että lääkäri.
 

BaronFIN

Jäsen
Itse käynyt hammaslääkärin hoitotuolissa potilaana viimeksi 11 vuotta sitten. Kun ei hampaissa ole mitään vaivoja ollut. Hieman mielenkiintoa omahoitoon kotosalla ja hammaslankaa kerta viikkoon. Ja maalaisjärkeä siihen mitä suuhunsa tunkee ja kuinka usein. Se riittää. Ei ne tarkastukset yksinään kenestäkään terveitä tee vaikka ihmiset kovasti terveyskeskuksissa haluaisivat muutamalla kympillä vuosittaisen tarkastuksensa ("olen minä veroni maksanut") ja sitten ihmetellään kun siellä onkin ruuhkaa.

Juurihoidot ovat muuten menneet kymmenessä vuodessa valovuoden eteenpäin. Aikaisemmin nysvättiin käsineuloilla ja lopulta joka toinen päätyi poistoon viidessä vuodessa juurihoidon jälkeen, niin nykyiset konejärjestelmät ovat hyviä, nopeita (selviää muutamalla käynnillä) ja tehokkaita (vähän postoja). Kuitenkin suosittelisin, että juurihoidon tekisi vain kutosesta kutoseen välillä ja seiskat sekä kasit menisivät suoraan poistoon sillä niiden prognoosi (ennuste) pitkässä juoksussa on edelleen huonohko johtuen hampaan juurten monimutkaisuudesta taka-alueilla. Säästyisi nekin juurihoitorahat suoraan implanttiin.
 

Fedo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, Coyotes
Lääkäri suositteli minulle Corsodyl suuvettä tulehduksen johdosta. Se kuulemma värjää hampaat ja suun ruskeaksi. Onko ihmisillä kokemusta ja suositella vastaavia tuotteita, jotka eivät muuttaisi suun väriä.
 

Jäsen Pee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Kuhmon Kiva HT
Eikös tuota Corsydolia käytetä tilapäisesti lyhyen aikaa?
Noin viikon taisin käyttää hammaslääkärin suosituksesta ja värjäytymistä ei tapahtanut omalla kohdalla.
 

#71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK, Pittsburgh Penguins
Käytin ko. kamaa (ei tosin ollut suuvettä) about viikon, kun viisaudenhammas oli aiheuttanut tulehduksen. Auttoi hyvin tulehdukseen, ja hammas saatiin nätisti poistettua. Mitään, ainakaan pysyviä, värjäytymiä ei tullut.
 

Komposiitti

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Hyi visto, huomena pitäs uskaltaa hammaslekurille. Varatessa ei tuntunut pahalta, mut nyt alakaa jo jännittään. About 4 vuotta sitten viimeksi käyny. Saapa nähä minkälaisia tuhoja hampaiden huollon laiminlyönti, limukat ja nuuska on saanu aikaseksi. Vähän jo ressaa että mitä jos siellä on muutaki kuin kivee ja reikiä. Tosin nyt vasta alakanu kipeytyy hammas ja siitä syystä varasinkin. Äkkiä se tuo kolme vuotta vierähtää.

Olen aina kärsinyt h-lääkäri pelosta ja nyt ajattelin kokeilla että pelottaako se niin paljoa yksityisellä, mitä laitosmaisissa julkisissa hammasmestoissa.
 
Tietenkin yksityisellä ja laser-poralla varustetulla vastaanotolla. Uskaltaa varaa ajan joka vuosi. Hammaskiveä joutuu käyntien välillä hygienistillä poistattamaan, koska suu sitä päivittäisestä lankauksesta ja tikutuksesta huolimatta tuottaa. Ja ne rassataan perinteisellä menetelmällä - sitä hirveää ja "kivutonta" ultraäänisysteemiä ei minun suussani enää käynnistetä.
 

Jalkamies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Usein altavastaaja
Mielenkiintoista olisi kuulla, miten @Vuokralainen ja @Henry Blavatsky keisseissä lopulta kävi?

Itsellä poistettiin kaksi viimeistä viisaudenhammasta tiistaina, ja kaikki oli ok to-pe yöhön asti. Silloin alkoi jäätävä kipu alapoistokuopassa ja perjantaina lekurille. Diagnoosina kuiva kuoppa, haavan puhdistus, haavan tökkiminen ja lääketamponi haavaan 3-5 vuorokaudeksi. Kuulemma kipua lievittävää ainetta ei enää tamponissa käytetä ja kivut onkin olleet nyt viikonlopun melko kovat ja yltyvät varsinkin öisin. Ibuxinia ja Para-Tabsia on syöty maksimiannokset (3000mg molempia) ja silti jomotus ei tahdo pysyä poissa. Mitään antibioottikuuria en saanut ja lääkäri antoi hoito-ohjeeksi nyppäistä tamponi itse pois tai tulla poistattamaan lekurille. Pahoin pelkään, että tässä ollaan viikkotolkulla kipujen kourissa, kun mitään hirveän selvää kuvaa ei tuon kuivan kuopan parantumisesta ole saanut. Osaisiko @BaronFIN sanoa mitään?
 

BaronFIN

Jäsen
@Jalkamies Suussa nyt periaatteessa kaikki paranee nopeasti kun koko epiteelikerros uusiutuu parin viikon välein. Kuiva kuoppa on paskamaisuuden huipentuma ja leikkauksellisen alaviisurin poiston kohdalla jopa hyvin yleinen kun sylki+painovoima+nielemisestä syntyvä alipaine huuhtelevat poistokuopan hyytymän pois eikä arpeumaa pääse syntymään hyytymän muodossa.

Helpottaa viikon, kahden kuluessa. Osanottoni. Kipulääkkeissä mennään jo määrien rajoilla, älä enää noista pistä yli. Tuon jälkeen apuja löytyisi punaisen kolmion lääkkeiden puolelta. Niiden pyytelijöitä näkee niin usein, että kynnys niiden määräämiseen on korkeahko. Tosin nyt olisi niiden paikka. Jaksamisia.
 

KuumaaKamaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin Jokerit
Sattuipas tälläinen ketju sopivasti eteen, tästä juuri palailemassa kotiin hammastädin pakeilta. Kaksi reikää, joista toinen ilmeisesti niin iso, että pitää juurihoitaa tai poistaa jos nyt oikein ymmärsin. Onko tästä kokeneemmilla jatkislaisilla antaa vinkkejä, miten tästä hommasta selviää elävänä pois? Tänään puudutettiin toi pienempi reikä, joka oli ihan basic, puudutus ja sitten pora laulamaan. Ei sattunut yhtään. Mutta tollasia isoja toimenpiteitä mulle ei ookkaan koskaan tehty, joten nyt kyllä ison pojankin polvet alkavat kalisemaan.

Kuinka pahalla hammaslääkärit katsoo meitä reikähampaita? Viimeksi alakoulussa ollut reikiä hampaissa jolloin lääkäri vaikutti tuohtuneelta, eikä nytkään parempaa asiakaspalvelua tullut. Eikös se niin mee, että heillä ei ois töitä jos kenelläkään ei olis yhtään reikää koskaan?
 

PataJaska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, sympatiat HPK ja Kiekko-Espoo
Sattuipas tälläinen ketju sopivasti eteen, tästä juuri palailemassa kotiin hammastädin pakeilta. Kaksi reikää, joista toinen ilmeisesti niin iso, että pitää juurihoitaa tai poistaa jos nyt oikein ymmärsin. Onko tästä kokeneemmilla jatkislaisilla antaa vinkkejä, miten tästä hommasta selviää elävänä pois? Tänään puudutettiin toi pienempi reikä, joka oli ihan basic, puudutus ja sitten pora laulamaan. Ei sattunut yhtään. Mutta tollasia isoja toimenpiteitä mulle ei ookkaan koskaan tehty, joten nyt kyllä ison pojankin polvet alkavat kalisemaan.

Juurihoito on toki epämiellyttävä, turha muuta on valehdella. Mutta ei se kivulias ole, jos vain puudutus toimii normaalisti. Paljon on toki myös hammaslääkärin omasta osaamisesta kiinni, sekä ihan jo puhtaasta lääkärin asennoitumisesta tilanteeseen. Suurin epämiellyttävyys minusta tilanteessa on, että juurihoito tahtoo usein kestää aika kauan, joten se käy raskaaksi potilaalle. Puoli tuntiakin putkeen kärvistelyä hammaslääkärintuolissa, vaikkei olisi kipujakaan, on jo helkkarin pitkä aika. Tosin en ole varma onko puoli tuntia jo maksimi, jonka hammaslääkäri potilasta kerrallaan kurmottaa.. itse olen ollut puoli tuntia, mutta en sen enempää

Sanotaan näin, että älä siis kuitenkaan mitään yliampuvia kauhukuvia etukäteen kehittele..

Kuinka pahalla hammaslääkärit katsoo meitä reikähampaita? Viimeksi alakoulussa ollut reikiä hampaissa jolloin lääkäri vaikutti tuohtuneelta, eikä nytkään parempaa asiakaspalvelua tullut. Eikös se niin mee, että heillä ei ois töitä jos kenelläkään ei olis yhtään reikää koskaan?

Koko kyseisen ammattikunnan turmiosi on sanottava, että ikävä kyllä kaikki hammaslääkärit tosiaan tuntuvat olevan pohjimmiltaan ihmisvihaisia sosiopaatteja, ihan riippumatta siitä ovatko julkisella vai yksityisellä puolella. Tämä puoli heistä nousee esille aina kun eteen tulee vähänkään huonommin kalustonsa hoitanut ihminen (näin jopa niilläkin joiden kohdalla vaikka netissä lukee, että kyseinen hammaslääkäri on erikoistunut työskentelemään esimerkiksi hammaslääkäripelkoisten ihmisten kanssa). Se kuittailun/voivottelun/uhkakuvien maalailun määrä on välillä aivan uskomaton, ja mielestäni täysin asiatonta lääkäri-potilas suhteen kannalta..
 

KuumaaKamaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin Jokerit
Juurihoito on toki epämiellyttävä, turha muuta on valehdella. Mutta ei se kivulias ole, jos vain puudutus toimii normaalisti. Paljon on toki myös hammaslääkärin omasta osaamisesta kiinni, sekä ihan jo puhtaasta lääkärin asennoitumisesta tilanteeseen. Suurin epämiellyttävyys minusta tilanteessa on, että juurihoito tahtoo usein kestää aika kauan, joten se käy raskaaksi potilaalle. Puoli tuntiakin putkeen kärvistelyä hammaslääkärintuolissa, vaikkei olisi kipujakaan, on jo helkkarin pitkä aika. Tosin en ole varma onko puoli tuntia jo maksimi, jonka hammaslääkäri potilasta kerrallaan kurmottaa.. itse olen ollut puoli tuntia, mutta en sen enempää

Sanotaan näin, että älä siis kuitenkaan mitään yliampuvia kauhukuvia etukäteen kehittele..

Tätä ketjua lukiessa kokemukset tuntuu jakautuvan aikalailla. Joka toinen on tuntenut helvetillistä kärsimystä, kun taas toinen sanoo selvinneensä todella helpolla. Tänään lekuri pohti jopa hampaan poistoa, joka toimenpiteenä ainakin kuulostaa mukavammalta, nopea saatanallinen runttaisu ja se olis siinä. Nojoo, jos huominen käynti koituu kohtalokseni niin sitten minun olikin jo aika lähteä. Tuskin se niin paha kuitenkaan voi olla....
 

BaronFIN

Jäsen
Yksi reikä, ei reikiä ollenkaan, suu täysin saneerattavassa kunnossa. Aivan sama. Ei hetkauta pätkääkään tällä alalla.

Toki jotkut lekurit ovat niin idiootteja, että ottavat sen henkilökohtaisena loukkauksena jos potilas ei hoida hampaitaan. Tosin joskus on aika turhauttavaa kun huomaa, ettei potilasta itseäkään kyllä kiinnosta pätkääkään, joten miksi minuakaan kiinnostaisi. Tarkoitan tällä sitä, että tulee jo potilaan kannaltakin helpommaksi tehdä radikaaleja hoitoratkaisuita ennemmin kuin yrittää epätoivoisia temppuja kun tietää että kahden vuoden sisällä ollaan taas asian äärellä.

Vanhemman koulukunnan lääkärit ovat kyllä herkempiä ottamaan itseensä huonon omahoidon, nuoremmat ovat jo lähtökohtaisesti empaattisempia, eivät ole raukat vielä kyynistyneet? Tosin asiakas on aina väärässä, ne kaikki valehtelevat. *Lisää haluamasi hymiöt tähän*

Jos ihmiset oikeasti tekevät kuten opetetaan, niin me olisimme täällä kaikki työttömiä. Melkoinen paradoksi, joten siksi en jaksa kyllä yhtään viisastella, syyllistää ja heristää sormea kun ei siitä mitään hyötyä ole. Kukin saa taaplata tyylillään. Itse asiassa kannattaisi jakaa vastaanotolla tikkareita reippauspalkintona.

Tuleva sote on menossa juuri tätä kohti kun ennaltaehkäisystä otetaan kaikki pois. Aivan käsittämätöntä paskaa tulossa sieltä, ei voi ymmärtää. Me menemme ajassa 50 vuotta taaksepäin, kannattaa kysyä 60-luvulla eläneitä, että oliko silloin hyvää hammashoitoa? Ennaltaehkäisy jää perheiden itsensä varaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös