@Pisin Kääpiö 186cm
Työmarkkinoiden suppeus on täyttä totta ja Suomessa korkeakoulussa opiskelleen ulkomaalaisen on hankala työllistyä Suomessa. Tästä huolimatta erittäin moni kuitenkin lopulta työllistyy Suomessa. Lähtökohtaisesti suuri osa Suomessa opiskelleista haluaa työllistyä Suomessa. Heille Suomi on jo opiskeluajalta tuttu maa - jopa jossain määrin toinen kotimaa ja heillä on täällä sosiaalisia ja ammatillisiakin verkostoja, ja he tuntevat Suomen elinkeinoelämän. Lähtökohta heille on se, että suomalaisella korkeakoulututkinnolla on erittäin haasteellista saada töitä muualta Euroopasta eikä välttämättä muutto "kolmanteen" maahan niin kovinkaan houkutteleva vaihtoehto ole verotuksesta huolimatta (tätä voi kukin ajatella omalta kannaltaan: lopultahan aika harva suomalainenkaan vastavalmistunut on valmis hakemaan töitä ulkomailta).
Täältä tilastotietoa Suomessa opiskelleiden ulkomaalaisten sijoittumisesta:
http://www.cimo.fi/instancedata/pri...owwwstructure/24811_faktaa_express_2_2012.pdf
Henkilökohtaisesti tiedän useita pääosin aasialaistaustaisia tutkinto-opiskelijoita, joista osa on jäänyt Suomeen töihin ja osa valmistumisensa jälkeen haki töitä Suomesta sitä lopulta löytämättä (eli olisivat olleet erittäin motivoituneita työskentelemään Suomessa). Jälkimmäiset ovat sittemmin muuttaneet opiskeluviisumiensa umpeutumisen takia takaisin lähtömaihinsa. Tässä taloudellisessa tilanteessa on yritykset varovaisia työllistämään ylipäätään ketään. Antaisin silti hieman sapiskaa myös yritysten suuntaan, jotka eivät ole kovinkaan rohkeita palkkaamaan nuoria korkeastikoulutettuja ulkomaalaisia, vaikka nämä olisivat kotoisin kyseisten yritysten pääasiallisilta fokusmarkkinoilta.
Silti Suomessa kouluttautuneista ja muualle muuttaneistakin ulkomaalaisista on Suomelle hyötyä. Verkostot ja näiden henkilöiden siteet Suomeen nimittäin säilyvät. Tämmöisten hyötyjen kvantifoiminen on tietysti erityisen haasteellista ja ne voivat realisoitua vasta pidemmällä aikavälillä (esim. 20 vuotta), kun Suomessa opiskelleet ovat edenneet urallaan merkittävämpiin asemiin työurallaan. Vertailukohtaa tähän on oikeastaan täysin turhaa hakea historiasta, kun ajatellaan, että Suomessa ei 20 vuotta sitten ollut kovinkaan paljoa ulkomaalaisia opiskelijoita.
Tässä kohtaa kannattaa myös huomioida, että tämän tyyppisten yhteyksien ja kontaktiverkostojen arvo ei tulevaisuudessa tule ainakaan vähenemään, kun suomalaisetkin yritykset yhä enenevissä määrin joutuvat hakemaan kasvua niiltä markkinoilta, joilla sitä on tarjolla. Eli juuri Euroopan ulkopuolelta - pääosin Aasiasta, latinalaisesta Amerikasta ja enenevissä määrin Afrikasta.
Ilmainen tai lähes ilmainen koulutus on käytännössä se ainoa valtti, jolla syrjäinen Suomi voi motivoituneista ulkomaalaisista opiskelijoista kilpailla muiden Euroopan maiden kanssa. Se houkuttelee tänne jonkin verran ulkomaalaisia opiskelijoita, mutta Suomi ei silti ole eikä tule olemaan länsimaihin opiskelemaan haluavien primäärikohde. Tässä kontekstissa olisi aika lyhytnäköistä päästää tästä kilpailuedusta irti pikavoittojen nimissä.