Miksi kysyt tällaisia asioita, kun sinulla ei ole selvästikään minkään näköistä käsitystä sosiaalityöntekijöiden työstä? Vertaus investointipankkiiriin korostaa tätä mukavasti.
Kysymys on yhä siitä että onko työaika puhtaasti virka-aikana tehtävää vai yli sen jatkuvaa, nähdäkseni tähän voi vastata kyllä/ei.
Kysymys on yksinkertaisesti verovarojen tehokkaasta käytöstä. Sosiaalityötä ei mitata työajan pituudella vaan asiakkaiden tyytyväisyydellä. Nykyinen tilanne on käytänössä rahojen tuhlaamista, koska osa asiakkaista jää hoitamatta ja tuottavat suuria lisäkuluja yhteiskunnalle.
Tämä on puhtaasti nyt vain juuri savuverhon levittämistä. Ei sosiaalityön mittari ole työaika, mutta sinä aikana saavutettu työn toteuma. Kysymys onkin että parantaisiko lisääntynyt työaika tavoitteitten saavuttamista. Jos kerta työ on vaativaa ja työaika ei mittaa mitään, vastaavastihan voisi argumentoida että itseasiassa 20 viikkotunnin työaika olisi ihan sopiva tällaiseen vaativaan työhön, miksi takertua 36:15:een. Toisinsanoen, on työ mitä tahansa, työajalla on aina jonkinlainen korrelaatio työn tuloksen kanssa. Jos työtä on liikaa, työajan lisääntyminen yleensä myös kasvattaa työn tulosta, mutta jos työtä taas ei oikein ole, ei lisääntyneellä työajalla saada välttämättä juurikaan mitään hyötyä.
Ja väitän, että keskiverto ihmiselle toisten ihmisten tragedioiden käsittely vaikuttaa psyykkeeseen enemmän kuin rahan pyörittäminen. Olen siinä onnellisessa asemassa, että osaan ulkoistaa työni kohtuu hyvin, mutta olen nähnyt useampia loppuunpalamisia tällä alalla. Ja syynä ei ole ollut työvuorojen pituus vaan asiakkaiden laatu. Syö siinä sitten perheen kanssa illallista, kun olet päivällä käsitellyt alle kouluikäisen lapsen hyväksikäyttöä isän taholta... vessaharjalla, muu perhe istuu olohuoneessa katsomassa televisiota.
Mutta silti samaan aikaan lääkärit saattavat tehdä 200 tuntisia työkuukausia tai systemaattisesti päivystää normaalien työtuntien päälle, onko siis lääkärin kokemat ihmisten tragediat vähäisempiä kuin sosiaalityöntekijän, montako kertaa sinä päätät kuoleeko ihminen vai ei?
Ja sama lääkäri sitä lapsen ruumiinonteluita tutkii ja kohtaa ne tragediat. Tai poliisi joka käy kotona hakemassa sen isän kuulusteltavaksi, eivät nuo sosiaaliset ongelmat ole vain sosiaalityöntekijöitten tiedossa.
Käytännössä siis oikeastaan yrität sanoa että sosiaalityö on niin rankkaa että jos työtunnit lisääntyisivät, työntekijät eivät kestäisi sitä. Mutta jos valtion on _pakko_ nostaa tuottavuutta tai leikata kuluja, niin kai sitten 5% työajan kasvatuksen sijasta myös 5% palkanalennuskin voisi olla parempi ratkaisu, se silloin käy varmaan paremmin.