Minkälaisiin ongelmiin tuo ennalta ehkäisevä sosiaalityö sitten toisi helpotusta, eli minkä tyyppiset rikokset vähenisivät ja missä määrin sillä olisi vaikutusta poliisin määrärahatarpeisiin? Mistä tuo ennalta ehkäisevän sosiaalityön tarve syntyy, eli millaisen haavan päälle tuo laastari pitäsi liimata?
Tietyissä yhteiskuntaluokissa syrjäytyminen on periytyvää. Menossa on kolmas sukupolvi, jolle vanhemmat ja isovanhemmat näyttävät mallia. Näille nuorille ammatinvalinta tarkoittaa siirtymistä sosiaalitukien piiriin. Nämä nuoret tarvitsisivat sellaista tukea, joka motivoisi heitä opiskelemaan ja siirtymään työelämän piiriin. Tämä olisi ruohonjuuritason työtä, aikuisia jotka olisivat läsnä näiden nuorten elämässä.
Epätoivoset ihmiset tekevät epätoivoisia tekoja. Sosiaalityön taso on monesti riittämätön, epätoivoiset ihmiset jätetään yksin ja he keksivät omaa hauskaa. He löytävät arvostusta ja välittämistä sellaisista porukoista, joissa esim. päihteet ovat ykkösjuttu ja niihin hankitaan rahaa mistä vaan. Firmat parantavat turvapalveluitaan jatkuvasti, joten heikoimmista kadulla liikkujat joutuvat entistä enemmän vaaraan. Jos yhteiskunta panostaisi näihin kaikista heikoimpiin enemmän, heistä osa saataisiin pois kaduilta ja ehkä jopa mukaan yhteiskunnan toimintaan.
Kysymys on ruohonjuuritason työstä, aikuisista, joilla on aikaa. Pitkään ryypännyttä alkoholista ei ehkä kannata yrittää raitistaa, mutta hänestä kannattaa pitää sen verran huolta, ettei hän vahingoita muita ympärillään. Sellaisiin nuoriin, joilla on vielä toivoa, kannattaa sen sijaan panostaa selvästi enemmän. Tämä tuo säästöjä yhteiskunnalle ja lisää turvallisuutta kaduilla.