Suomen talouskeskustelu on ihan oma maailmansa. Ei täällä näköjään enemmistö ole kiinnostunut kansainvälisistä asiantuntijoista tai siitä, miten muualla on onnistuttu selättämään taloudellisia vaikeuksia. Täällä elää sellainen ajattelumalli helvetin syvällä, että kun on alijäämää, niin ainoa keino on leikata ja siten saadaan Suomi kuntoon. Kun perkele sentään 1990-luvullakin Viinasen ja Niinistön toimesta tehtiin kovat leikkaukset, niin nytkin on tehtävä. Todellisuudessa jäi aika lailla epäselväksi, että miten onnistunut tuo leikkauspolitiikka oli. Nokian ennakoimaton nousu peitti alleen ne ongelmat, mitä tuollainen leikkauspolitiikka matalasuhdanteessa noin yleisesti aiheuttaa.
Omasta mielestäni kaksi maailman vakavasti otettavinta asiantuntijatahoa talouden suhteen ovat IMF ja OECD. Molemmilla on iso läjä suht riippumattomia asiantuntijoita ja he muodostavat konsensuksessa kokonaisnäkemyksen. Molemmat nämä tahot ovat suosittaneet Euroopalle elvyttävämpää talouspolitiikkaa. Jostain mystisestä syystä Euroopan komissio taas vetää osin melko päinvastaista linjaa. Oman arvioni mukaan tämä johtuu pitkälti siitä, että Euroopan johtava poliittinen ryhmä on oikeistokonservatiivien ryhmä, joka vannoo tiukan talouskurin nimeen nykyisessä suhdanteessa.
Ja tosiaan, Suomen kasvunäkymät tällä hetkellä ovat vissiin EU-alueen kolmanneksi huonoimmat. Jos tosiaan on sitä mieltä, että nyt on vyön kiristämisen aika, niin mielenkiintoista olisi kuulla ne perusteet, että miksi Suomen pitää uida totaalisesti vastavirtaan IMF:n ja OECD:n neuvojen suhteen. Jopa luottoluokittajat ovat olleet huolissaan ensisijaisesti Suomen kasvusta, eivät niinkään velasta tai edes velkaantumistahdista. Silti jostain mystisestä syystä luottoluokituksen lasku nähtiin meillä merkkinä sen suhteen, että nyt pitää tehdä "kovia päätöksiä". Nuo kovat päätökset ovat suomalaisessa talouskeskustelussa tunnetusti kiertoilmaus leikkauksille.