Hallitus 2015–? Kolme ässää, sinivalkoinen hätätilahallitus?

  • 1 148 535
  • 10 753

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti
Lopputyön ohjaajalla on kuitenkin jonkinlainen moraalinen vastuu siitä, että opiskelija tekee gradunsa tms. ylipäätään relevantista aiheesta.

Tosin lopputyön tarkastuksessa irrelevantista aiheesta tehty gradu saa harvemmin hylsyn niskaansa, johtuen pelin hengestä. Jos empiriaa tai teoriaa on edes siteeksi, niin appro sieltä ainakin tulee. Niin hirmuinen tarve yliopistoilla on tuottaa maistereita ja saada tehokkuuslukunsa täyteen, että ynnä muut -kategorian opiskelijat päästetään läpi suuremmitta kitinöittä. Parhaita ei tarvitse katsoa läpi sormien.

Varmasti näin mutta mitä mieltä olet itse lainauksesta, tulisiko valtiovallalla olla valtuudet määrittää mitä voi ja saa tutkia ja mitä ei? Kuten kirjoitin, vaarallisilla vesillä liikuttaisiin jos tuollainen mandaatti valtiovallalle suotaisiin
 

Outsider

Jäsen
Minä vastaan sinulle kunhan ensin tarkennat kysymystäsi jonka ilmeisesti ymmärsin väärin koska et vastausta löytänyt ketjusta.

Voi kai se mahdollisesti jossain teollisuudessa tuoda pelkkien säästöjen lisäksi jotain muutakin positiivista näille yrityksille, mutta mitä hyötyä tästä on työnantajan säästöjen lisäksi muilla aloilla?


Mitä tarkoitat "mitä hyötyä muilla aloilla" -kysymyksellä?

Sitä mitä siinä lukee. Yksinkertaisimpana esimerkkinä nyt ihan vaikka se lähikaupan kassa. Millä tavalla se parantaa Suomen kilpailukykyä, jos myyjä istuu siinä jakkaralla samalla rahalla päivässä puolituntia pitempään? Sama muissa hommissa missä tuotetaan jotain palvelua Suomessa. Käsitääkseni tässä on vielä ennemmin todennäköistä se, että työpaikkoja menetetään kuin se, että saataisiin lisää ihmisiä työllistettyä, joten missä on ne hyödyt? Enkä siis väitä, etteikö niitä olisi ja jos niistä on kerran jo tässä ketjussa aiemminkin kirjoitettu, niin ei varmaan tuota vaikeuksia mainita niitä uudestaan.

Tarkennatko ensin mistä "pakollisista veroista" puhut nyt eli mitä muita veroja nostetaan? Vastaukseni oli sinänsä varsin yksiselitteinen, sen tajuavat kaikki jotka ovat edes vähän tutustuneet kansantalouden dynamiikkaan.

Kuten jo aiemmin kirjoitin, niin ainakin energia- ja ajoneuvovero ovat valitettavasti aika monelle pakollisia maksuja ihan normaalin elämän kannalta. Uskon kyllä ymmärtäväni vastauksesi, mutta pointtini oli siis siinä, että kuinka monelle nyt oikeasti jää muka enemmän rahaa käteen, vaikka tuloveroa lasketaankin, kun muita veroja vastaavasti nostetaan. Olen ehdottomasti sillä kannalla, että veroja oli jo ennestään liikaa ja nyt niitä keksittiin taas lisää, mutta pidän silti tuota tuloveron pudotusta sen verran marginaalisena, että en näe sen vielä muuttavan tätä kaiken kuoliaaksi verottamista ihmeemmin mihinkään suurtaa.

Koska olet lähtökohtaisesti jo aika pihalla asenteesi suhteen. Kun perusteesi ovat mallia "Useammissa korjaamoissahan on muuten tehty jo useampi vuosi 7,5 tunnin työpäivää entisen 8 tunnin sijaan, kun tuolla työnantaja välttää maksamasta pekkaspäiviä ja puolen tunnin ero työajassa ei tuo käytännössä mitään lisää tuottavuuteen" niin voidaan suht varmasti todeta että sinun näkökulmasi on syvällä työntekijän roolissa ilman suurempia haluja ymmärtää työnantajan näkökulmaa.

Btw, mistä ihmeestä tuo "nykyisten palkkaa pienentämällä" tulee?

Kyllä näkemykseni on varmasti enimmäkseen työntekijän roolissa, koska olen työntekijä, mutta kerro ihmeessä missä kohtaa se työntekijän näkökulma on väärässä, jos sanon, että puolen tunnin työajan lisäys ei tuo mitään lisää, koska todellisuus on se, että nykyiset työt ehtii tehdä nykyisessäkin ajassa ja ennemmin suunta on jo tällä hetkellä se, että töitä ei tahdo olla nytkään riittävästi. Mikä tuolle 7,5 tunnin työpäivään siirtymiselle on sitten ollut syynä, kun yritykseni katsoa asiaa työnantajan näkökulmasta meni ilmeisesti pahastikin metsään?

Tuohon viimeiseen: Käsittääkseni työajanlisäykselle on esitetty vaihtoehtona suoraa palkanalennusta(?).
 

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti
@Stonewall , edelleenkin jos vertaamme kilpailukykyämme eurooppalaisiin kumppaneihimme, mitään romahdusta ei ole tapahtunut. Jos taas vertaamme kilpailukykyämme vaikkapa Kiinaan tai muihin halvan työvoiman maihin niin silloin kaikkien länsimaiden kilpailukyky on romahtanut. Suomeen ollaan investoitu ja tullaan jatkossakin investoimaan sellaisille aloille jossa meillä on erikoisosaamista. Bulkkituotannossa emme toki pysty kilpailemaan, se on päivänselvää.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Varmasti näin mutta mitä mieltä olet itse lainauksesta, tulisiko valtiovallalla olla valtuudet määrittää mitä voi ja saa tutkia ja mitä ei? Kuten kirjoitin, vaarallisilla vesillä liikuttaisiin jos tuollainen mandaatti valtiovallalle suotaisiin
Tuskin valtiovallalla kovin suoraan, mutta puitteiden määrittäminen on ihan järkevää. Aika vaikea kuvitella, että jokainen maisteritasoinen opinnäyte olisi valtiovallan suurennuslasin alla, mutta operatiivisen työn tekevät tietysti oppilaitokset. Teen paljastuksen: oma graduni 20 vuotta sitten käsitteli aihetta, joka ei liittynyt mitenkään koko tiedekunnan toimialaan. Relevanttiuskin oli vähän niin ja näin, mutta ihan ok arvosana sieltä tuli. Väitöksen osalta proffa sanoi, että pitäisi hieman aiheen valintaa skarpata gradun tasosta, ja näin sitten teinkin - tosin työelämä vei mennessään ja väitöskirja jäi. Mutta en todellakaan panisi pahakseni, jos asiallisiin tarkoitusperiin nojaten tutkimusaiheiden valinnassa noudatettaisiin tietynlaista ohjausta. Oletan että puhun nyt hieman eri tilanteesta kuin missä bebeto näkee ongelman.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Varmasti näin mutta mitä mieltä olet itse lainauksesta, tulisiko valtiovallalla olla valtuudet määrittää mitä voi ja saa tutkia ja mitä ei? Kuten kirjoitin, vaarallisilla vesillä liikuttaisiin jos tuollainen mandaatti valtiovallalle suotaisiin

Valtiovalta omaa nämä valtuudet jo nyt. Jos haluat tutkia esim. jakkihärkien kassien koon muutoksen vaikutusta lottomiljonäärien diabetes-riskiin niin verovaroin et tätä tule tutkimaan. Omalla rahalla voit sen kyllä tehdä.

Sitä mitä siinä lukee. Yksinkertaisimpana esimerkkinä nyt ihan vaikka se lähikaupan kassa. Millä tavalla se parantaa Suomen kilpailukykyä, jos myyjä istuu siinä jakkaralla samalla rahalla päivässä puolituntia pitempään?

Lähikaupan kassan työnantajan tuottavuus paranee, sillä on paremmat edellytykset avata uusia kauppoja paikoissa joissa se ei olisi aikaisemmin täyttänyt investoinnin tuottovaatimuksia, työllisyys kasvaa (pitkällä tähtäimellä) jne.

Sama muissa hommissa missä tuotetaan jotain palvelua Suomessa. Käsitääkseni tässä on vielä ennemmin todennäköistä se, että työpaikkoja menetetään kuin se, että saataisiin lisää ihmisiä työllistettyä, joten missä on ne hyödyt? Enkä siis väitä, etteikö niitä olisi ja jos niistä on kerran jo tässä ketjussa aiemminkin kirjoitettu, niin ei varmaan tuota vaikeuksia mainita niitä uudestaan.

Tämä taitaa olla jo kerrottu mutta kerrataan vielä.

Lyhyellä tähtäimellä työpaikkojen määrä voi alentua mutta pitkällä tähtäimellä kasvaa. Suomalaisten yritysten kilpailukyky kasvaa, se tuo lisää rahaa Suomeen joka lisää kotimaista kysyntää ja lisäksi kynnys investoida Suomeen alenee. Eli kun kustannukset tippuvat esim. 5%, se nostaa investoinnin kannattavuuden yli tuottovaatimuksen rajan ja jokin ulkomainen firma perustaa Suomeen tuotantolaitoksen, tutkimuskeskuksen, kauppaketjun yms. joka siten tuo työtä Suomeen, sen sijaan että tekisi sen jossain muussa maassa.

Kuten jo aiemmin kirjoitin, niin ainakin energia- ja ajoneuvovero ovat valitettavasti aika monelle pakollisia maksuja ihan normaalin elämän kannalta.

Onko energiaverot kasvamassa kaikille energiamuodoille? Ajoneuvovero kasvaa karkeasti 30€/v mutta se tulee takaisin auton vaihdon yhteydessä kun autojen hinnat tippuvat (ensisijaisesti uusien mutta vaikutus käytettyjen hintoihin on varsin suora). Eli jos vaihdat autoa 10v välein, käytetyn auton ostohinnan (nettovaikutus huomioiden hyvitys vanhasta) pitäisi tippua 300€ jotta vaikutus olisi plus miinus nolla. Lähden oletuksesta että kaikkien pitää vaihtaa autoa ennemmin tai myöhemmin.


Uskon kyllä ymmärtäväni vastauksesi, mutta pointtini oli siis siinä, että kuinka monelle nyt oikeasti jää muka enemmän rahaa käteen, vaikka tuloveroa lasketaankin, kun muita veroja vastaavasti nostetaan. Olen ehdottomasti sillä kannalla, että veroja oli jo ennestään liikaa ja nyt niitä keksittiin taas lisää, mutta pidän silti tuota tuloveron pudotusta sen verran marginaalisena, että en näe sen vielä muuttavan tätä kaiken kuoliaaksi verottamista ihmeemmin mihinkään suurtaa.

Ei se muuta ihmeemmin juuri mitään mutta suunta on selkeä ja pyrkimys on nimenomaan pienentää progressiota ja vähentää tuloluokkuja.

Kyllä näkemykseni on varmasti enimmäkseen työntekijän roolissa, koska olen työntekijä, mutta kerro ihmeessä missä kohtaa se työntekijän näkökulma on väärässä, jos sanon, että puolen tunnin työajan lisäys ei tuo mitään lisää, koska todellisuus on se, että nykyiset työt ehtii tehdä nykyisessäkin ajassa ja ennemmin suunta on jo tällä hetkellä se, että töitä ei tahdo olla nytkään riittävästi.

Katsot asiaa yksittäisen henkilön näkökulmasta, et kansantalouden näkökulmasta. Pyrkimys on nimenomaan luoda lisää työtä ihmisille.

Mikä tuolle 7,5 tunnin työpäivään siirtymiselle on sitten ollut syynä, kun yritykseni katsoa asiaa työnantajan näkökulmasta meni ilmeisesti pahastikin metsään?

Minä olen tehnyt about koko elämäni (virallisesti) 7.5h työpäivää (epävirallisesti paljon pidempää ilman kompensaatiota), suurin osa työntekijöistä ei saa pekkasia tälläkään hetkellä. Pekkasten ongelma on tuotannon suunnittelu työvoiman kannalta, jos tuotanto halutaan pitää samalla tasolla niin pekkaspäiviä pitävien korvaaminen vaatii temppisten hommaamista vuokrafirmoista tai muita toimenpiteitä jotka tuovat ylimääräistä jumppaa.

Tuohon viimeiseen: Käsittääkseni työajanlisäykselle on esitetty vaihtoehtona suoraa palkanalennusta(?).

Olet väärässä, kukaan ei ole tätä esittänyt (tai ainakaan kukaan hallituksesta, puolueista tai ta-järjestöistä). Syy on selvä, se olisi todella haitallista yhteiskunnan kannalta koska siinä ostovoima heikentyisi suoraan.
 
Viimeksi muokattu:

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Eikö sua yhtään häiritse se, että jos koulutusta lähdetään järkevöittämään, siinä menee äkkiä sinultakin työpaikka?

Ei häiritse sekuntiakaan koska 1) koulutuksen järkevöittäminen ei suoraan tai epäsuoraan vaikuta minun työllistymiseeni ja 2) kansantalouden tilanteen paraneminen on vain plussaa itsenikin kannalta työmarkkinoiden suhteen.
 
Ei häiritse sekuntiakaan koska 1) koulutuksen järkevöittäminen ei suoraan tai epäsuoraan vaikuta minun työllistymiseeni

Etkös sinä ole yläasteen opettaja? Kyllähän se silloin vaikuttaisi sinun työnäkymiisi, jos Suomessa ruvettaisiin vähän miettimään sitä, keitä teinejä kannattaa istuttaa pulpetissa ja keitä ei.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Tuskin valtiovallalla kovin suoraan, mutta puitteiden määrittäminen on ihan järkevää. Aika vaikea kuvitella, että jokainen maisteritasoinen opinnäyte olisi valtiovallan suurennuslasin alla, mutta operatiivisen työn tekevät tietysti oppilaitokset.

Eikä valtiovallalla - ilman perustuslain säätämisjärjestystä, jälleen kerran - tätä suoraa valtaa olekaan. Ja varmaankin ihan hyvä niin. Tieteen autonomia on hieman pidempi prosessuaalinen traditio kuin vaalikausi tai nykymuotoisten hallitusohjelmien trendi.
 
tiedän ihan omasta kokemuksesta että kirjoittamasi on paskaa.

Kertoisitko hieman lisää omista kokemuksistasi esim. äpäryyden ja kriminaaliperheessä elämisen suhteen?

Aivan, ei sulla sitä kokemusta paarialuokan elämästä sitten todellisuudessa tainnut niin hirveästi ollakaan, vaikka kovasti niin kuvitteletkin.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Eikä valtiovallalla - ilman perustuslain säätämisjärjestystä, jälleen kerran - tätä suoraa valtaa olekaan. Ja varmaankin ihan hyvä niin. Tieteen autonomia on hieman pidempi prosessuaalinen traditio kuin vaalikausi tai nykymuotoisten hallitusohjelmien trendi.

Suoraa valtaa ei ole mutta epäsuora on, sitä on viimeksi kasvatettu Kataisen hallituksen aikana (Jukka Gustaffson SDP ministerinä) jolloin hallitus päätti että jatkossa koulutusvastuun muutoksiin ei vaadita enään yliopiston hakemusta/esitystä vaan hallitus voi tehdä sen oma-aloitteisesti. Käytännössä siis hallitus voi päättää mistä tutkinnoista saa kandin/maisterin yms. tutkinnon ja mistä ei.
 

Outsider

Jäsen
Lähikaupan kassan työnantajan tuottavuus paranee, sillä on paremmat edellytykset avata uusia kauppoja paikoissa joissa se ei olisi aikaisemmin täyttänyt investoinnin tuottovaatimuksia, työllisyys kasvaa (pitkällä tähtäimellä) jne.

Tämä taitaa olla jo kerrottu mutta kerrataan vielä.

Lyhyellä tähtäimellä työpaikkojen määrä voi alentua mutta pitkällä tähtäimellä kasvaa. Suomalaisten yritysten kilpailukyky kasvaa, se tuo lisää rahaa Suomeen joka lisää kotimaista kysyntää ja lisäksi kynnys investoida Suomeen alenee. Eli kun kustannukset tippuvat esim. 5%, se nostaa investoinnin kannattavuuden yli tuottovaatimuksen rajan ja jokin ulkomainen firma perustaa Suomeen tuotantolaitoksen, tutkimuskeskuksen, kauppaketjun yms. joka siten tuo työtä Suomeen, sen sijaan että tekisi sen jossain muussa maassa.

Kiitos vastauksesta. En kyllä näe, että asia menee käytännössä noin, mutta ei tästä siis sen enempää nyt, kun vastaus löytyi.

Onko energiaverot kasvamassa kaikille energiamuodoille? Ajoneuvovero kasvaa karkeasti 30€/v mutta se tulee takaisin auton vaihdon yhteydessä kun autojen hinnat tippuvat (ensisijaisesti uusien mutta vaikutus käytettyjen hintoihin on varsin suora). Eli jos vaihdat autoa 10v välein, käytetyn auton ostohinnan (nettovaikutus huomioiden hyvitys vanhasta) pitäisi tippua 300€ jotta vaikutus olisi plus miinus nolla. Lähden oletuksesta että kaikkien pitää vaihtaa autoa ennemmin tai myöhemmin.

Jostain Ylen jutusta olin lukevinani, että ainakin osaa sähköveroja, sekä lämmitys- ja polttoaine veroja nostetaan. Tuskin siis kaikille energia muodoille, mutta eiköhän nuokin jo osu aika monen lompakkoon.



Ei se muuta ihmeemmin juuri mitään mutta suunta on selkeä ja pyrkimys on nimenomaan pienentää progressiota ja vähentää tuloluokkuja.

Tästä olemme siis kutakuinkin samaa mieltä. Mielestäni verotusta olisi kuitenkin syytä karsia isommalla kädellä, eikä niin että jollain marginaalisella muutoksella luodaan mielikuvaa jostain paljon todellista isommasta muutoksesta.



Katsot asiaa yksittäisen henkilön näkökulmasta, et kansantalouden näkökulmasta. Pyrkimys on nimenomaan luoda lisää työtä ihmisille.

Pyrkimys voi hyvinkin olla työpaikkojen luominen, mutta en vain edelleenkään näe, että tämä työajan lisäys on se millä se käytännössä tapahtuu vaikkapa nyt siellä autokorjaamolla, mistä on jo YT:ssä laitettu porukkaa pihalle ja nykyisilläkään työntekijöillä ei varsinaisesti ole mitään runsauden pulaa töistä tälläkään hetkellä.

Minä olen tehnyt about koko elämäni (virallisesti) 7.5h työpäivää (epävirallisesti paljon pidempää ilman kompensaatiota), suurin osa työntekijöistä ei saa pekkasia tälläkään hetkellä. Pekkasten ongelma on tuotannon suunnittelu työvoiman kannalta, jos tuotanto halutaan pitää samalla tasolla niin pekkaspäiviä pitävien korvaaminen vaatii temppisten hommaamista vuokrafirmoista tai muita toimenpiteitä jotka tuovat ylimääräistä jumppaa.

Tuo on toki työnantajan kannalta hyvä, että teet palkatonta työtä ja mikäs siinä, jos olet valmis tekemään sitä vielä lisääkin. Oletan siis, että tuo ylimääräinen työhön käyttämäsi aika ei kuitenkaan johdu siitä, että et vain osaa tai saa hoidettuja määrättyjä töitäsi siihen varatussa ajassa. Minullakin on kyllä kokemusta siitä, että työnantajalla ei ole mitään sitä vastaan, jos työntekijä omasta tahdostaan haluaa tehdä ilmaista työtä palkallisen työn lisäksi. Kai tuosta kuitenkin edes jonkun esimerkillisen työntekijän mitalin saa sitten eläkkeelle jäädessään, kun aika useasti ympäri keskustelupalstoja törmää ihmisiin, ketkä mainostavat tuota ilmaistatyöntekoaan.

Tuo pekkaspäiviä koskeva ongelma pätee taas ehkä jossain tehdastyössä missä vuoroissa on pakko olla tietty määrä henkilöitä ja jokaisella on vieläpä joku oma erikoistehtävä, mutta muutenhan tuo satunnainen poissaolo nyt on vain ja ainoastaan järjestely kysymys. Ei tosielämässä jokaisen sairasloman, loman, koulutuspäivän, palkattoman vapaapäivän tai minkä tahansa muun syyn takia aleta mitään vuokratyöntekijöitä käyttämään.
 
Oletko samaa mieltä PH:n kanssa että 2009 alkanut lama ei ollut suhdannelama vaan julkisten menojen leikkausten aiheuttama lama?
En nyt osaa sanoa olenko samaa mieltä kun en ole tällaiseen mielipiteeseen törmännyt, mutta Yhdysvaltojen asuntokuplan puhkeamisesta lähtenyt maailmanlaajuinen laskusuhdanne aiheutti vientiteollisuutemme rakennemuutoksen joka syöksi Suomen lamaan joka on kestänyt nyt kuusi vuotta (taisi olla yksi 1,5% kasvun vuosi välissä).

Nykyhallituksen leikkauslinja pitää huolen, ettei normaliin kasvuun päästä ainakaan seuraavinakaan kuutena vuonna.

Briteissä somalinaisten työllisyysaste oli alle 10% vuonna 2008 vaikka siellä on ollut somaleita paljon pidempään kuin Suomessa.
Taisit lukea tilastoa somaliassa syntyneiden naisten työllisyysasteesta kun oli puhe länsimaassa syntyneistä musliminaisista jotka ovat käyneet koulut ja kasvaneet kantisten kanssa.

Briteissä on toki ollut somalimiehiä siirtotyöläisinä, mutta naiset laajassa mitassa tulivat vasta pakolaisina samaan aikaan kuin Suomeenkin. Ei näistä tietenkään juuri kukaan uskontonsa tulkintaa lennosta muuta. Vasta pojasta polvi paranee.
 
Viimeksi muokattu:

Hartza

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Mitä tutkimukseen tulee, niin ehkä kannattaisi erottaa toisistaan pro-gradut ja tieteellinen tutkimus. Itse en pidä pro-gradua kovinkaan tieteellisenä tutkimuksena, vaan ainoastaan opiskeluihin liittyvänä opinnäytteenä.

On pelkästään hyvä, että opiskelija saa perehtyä haluamaansa aiheeseen, koska motivaatio vaikuttaa todennäköisesti siihen, että opiskelija valmistuu nopeammin, jolloin on mahdollista työllistyä ja siirtyä tuottavaan työhön nettosaajasta nettomaksajaksi.

Tämä ei ole kannanotto siihen mitä kaikkea hienoa opinahjoissamme opetetaan tai pitäisi opettaa.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
@Stonewall , edelleenkin jos vertaamme kilpailukykyämme eurooppalaisiin kumppaneihimme, mitään romahdusta ei ole tapahtunut. Jos taas vertaamme kilpailukykyämme vaikkapa Kiinaan tai muihin halvan työvoiman maihin niin silloin kaikkien länsimaiden kilpailukyky on romahtanut. Suomeen ollaan investoitu ja tullaan jatkossakin investoimaan sellaisille aloille jossa meillä on erikoisosaamista. Bulkkituotannossa emme toki pysty kilpailemaan, se on päivänselvää.

Juu, ei teollisuustuotantomme kadonnut toisiin eurooppalaisiin maihin. Joka tapauksessa meidän pitää nopeasti selvittää mitä täällä kannattaa ylipäätään tehdä ja kilpailukykyämme pitää parantaa. Sanoisin, että hallituksen kaavailema yhteiskuntasopimus on riittämätön toimi, mutta jotakinhan tässä on tehtävä.
 

lihaani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Kilpailukyvyn rapautuminen alkoi aikoinaan kokoomuksen vaalikampanjasta, jossa lähdettiin nuoleskelemaan toimihenkilönaisia kaiken maailman Sari Sairaanhoitaja mielikuvilla ja löysillä palkankorotuslupauksilla.

Siitä sai alkunsa liittokohtainen palkkakilpa, jossa Sari Sairaanhoitajien ylimitoitettu palkankorotus liukui muihin ammattiryhmiin ja huonoksi onneksi samaan syssyyn tuli USA:n pankkikriisi ja maailmanlaajuinen kysyntälama. Jos työmarkkinajärjestöt olisivat ilman kokoomuksen pölhölupauksia saaneet solmia keskitetyn kohtuullisen palkkaratkaisun, niin Suomen kilpailukyky ei olisi kärsinyt näin paljoa.

Ja nyt Sipilä uhkailee, että jos työntekijät eivät suostu suureen tuntipalkan alennukseen, niin pannaan ensisijaisesti lapset ja sairaat kostoksi kärsimään yli miljardin lisäleikkauksilla.

Luulisi jo Siperian opettaneen, että poliitikkojen ei pidä tulla lupauksilla tai kiristyksellä sorkkimaan työmarkkinapöytään.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Ja nyt Sipilä uhkailee, että jos työntekijät eivät suostu suureen tuntipalkan alennukseen, niin pannaan ensisijaisesti lapset ja sairaat kostoksi kärsimään yli miljardin lisäleikkauksilla.

Luulisi jo Siperian opettaneen, että poliitikkojen ei pidä tulla lupauksilla tai kiristyksellä sorkkimaan työmarkkinapöytään.

Tarkkaan ottaen ei se niin mene, että lisäleikkaukset kohdistuisivat erityisesti lapsiin. Lisäleikkauksethan on hajoitettu, niin että iso osa koskee myös työnantajapuolta. Esimerkiksi energiaverojen korotus koskettaa koko teollisuutta. Mukana on myös Keskustalle tärkeä kansallinen maataloustuki, joten on hyvin takoitushakuista yrittää asiaa vääristellä julkaisemallasi tavalla.

Minusta on kuitenkin hivenen outoa, että AY-liikkeestä yritetään toisaalta etukäteen pelata syntipukkia ja toisaalta vasemmalta hyökätään noin rajusti yhteiskuntasopimusta vastaan. Sen onnistuminen on kuitenkin lähes elinehto. Tämä pitäisi kaikkien ymmärtää. On kylläkin myös selvää, että homma ei onnistu, jos edellytetään, että vain AY-liike yksipuolisesti antaa periksi. Sipilähän tätä ei ole odottanutkaan, vaan on vaatinut työnantajapuolelta vastaantuloa esim. irtisanomissuojaa parantamalla tms. Jotenkin tuo huomio ei mediassa osu ollenkaan siihen, että työnantajapuolen on myös annettava jossakin periksi tai sopimusta ei saada. On satavarmaa, että yksipuolisesti työntekijöiltä joustoa vaatimalla sopimusta ei saada aikaan.
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Muuten hyvä mutta unohdat sellaisen ihan pienen asian kuin vaihtotase. Pidemmällä tähtäimellä ainoastaan positiivinen vaihtotase mahdollistaa kotimarkkinoiden kysynnän kasvun, rahaa pitää tulla ulkoa enemmän sisään kuin virtaa ulos.
Positiivinen vaihtotasehan tarkoittaa sitä että jossakin muualla on negatiivinen vaihtotase. Jos pysähdyt kunnolla miettimään niin saatat ymmärtää että pitkällä tähtäimellä tällainen toispuolinen velkaantuminen ei ole järkevää kummankaan talouden kannalta vaan parasta olisi että vaihtotase olisi tasapainossa. Tässä hyvä kirjoitus aiheesta: Ylijäämäinen vaihtotase outo tavoite | Marketnoze
 

KuKKaKeppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
KYRöskosken PÄrske
Tarkkaan ottaen ei se niin mene, että lisäleikkaukset kohdistuisivat erityisesti lapsiin. Lisäleikkauksethan on hajoitettu, niin että iso osa koskee myös työnantajapuolta. Esimerkiksi energiaverojen korotus koskettaa koko teollisuutta. Mukana on myös Keskustalle tärkeä kansallinen maataloustuki, joten on hyvin takoitushakuista yrittää asiaa vääristellä julkaisemallasi tavalla.

Minusta on kuitenkin hivenen outoa, että AY-liikkeestä yritetään toisaalta etukäteen pelata syntipukkia ja toisaalta vasemmalta hyökätään noin rajusti yhteiskuntasopimusta vastaan. Sen onnistuminen on kuitenkin lähes elinehto. Tämä pitäisi kaikkien ymmärtää. On kylläkin myös selvää, että homma ei onnistu, jos edellytetään, että vain AY-liike yksipuolisesti antaa periksi. Sipilähän tätä ei ole odottanutkaan, vaan on vaatinut työnantajapuolelta vastaantuloa esim. irtisanomissuojaa parantamalla tms. Jotenkin tuo huomio ei mediassa osu ollenkaan siihen, että työnantajapuolen on myös annettava jossakin periksi tai sopimusta ei saada. On satavarmaa, että yksipuolisesti työntekijöiltä joustoa vaatimalla sopimusta ei saada aikaan.

Totta, kyllä varmasti suurinosa työssäkäyvissä olisi valmis palkanalennukseen jos saisi kunnollisen työttömyysturvan. Nykyään Suomessa on Euroopan löyhin irtisanomissuoja ja lähes tulkoon kaikki kansainväliset yritykset irtisanoo ensin Suomesta. Itse olisin valmis tuhansien eurojen palkanalennukseen, jos saisin vaikka Ranskan mallin mukaisen irtisanomissuoja, eli 10 vuoden työkokemuksella 3000 euroa kuukaudessa tienaava saa 48 000 euroa käpylään jos joutuu irtisanotuksi, siinä olisi kunnon porkkana myös Ay-liikkeelle. Noh pidän silti peukkuja, että yhteiskuntasopimus menee vituralleen, palkkatasosta ei Suomen kilpailukyky ole kiinni, vaan se on vain EK:n naurettavaa propagandaa ja yritys siirtää työntekijän selkänahasta raavitut rahat johtoportaalle ja osakkeenomistajille. Yhtä ainutta investointia tai työpaikkaa tuo ei tuo, päinvastoin irtisanomisten määrä räjähtäisi käsiin ja kotimarkkinat kuihtuisi olemattomiin.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Positiivinen vaihtotasehan tarkoittaa sitä että jossakin muualla on negatiivinen vaihtotase. Jos pysähdyt kunnolla miettimään niin saatat ymmärtää että pitkällä tähtäimellä tällainen toispuolinen velkaantuminen ei ole järkevää kummankaan talouden kannalta vaan parasta olisi että vaihtotase olisi tasapainossa. Tässä hyvä kirjoitus aiheesta: Ylijäämäinen vaihtotase outo tavoite | Marketnoze

Tämä on totta, markkinamekanismi pyrkii tasapainottamaan vaihtotaseen pitkällä tähtäimellä valuuttakurssien kautta, ts. vähävelkaisten ja ylijäämäisten maiden valuutat pyrkivät revaltoitumaan joka tasapainottaa vaihtotasetta pääasiassa kauppataseen kautta.

Mutta Suomen tilanteessa tarvitaan positiivista vaihtotasetta ainakin keski-pitkällä tähtäimellä nykyisen kuopan täyttämiseksi.
 

Footless

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Uusi oikeus- ja työministeri Jari Lindström esittelee kohtuu tukevan kepin EK:lle (HS.fi) yhteiskuntasopimusneuvotteluja vauhdittamaan. Eli pähkinänkuoressa Kela-maksu palautetaan työnantajalle, jos sopimusta ei synny. Sen hintalappu olisi noin miljardin verran.

"On synnytetty kuva siitä, että työnantajien ei tarvitse muuta kuin odotella, että Sipilän hallitus hoitaisi heidän puolestaan kilpailukyvyn palauttamisen."

Lindström vakuuttaa, että näin ei todellakaan ole, eikä kenelläkään ei ole vapaalippua.

"Työnantajien on omalla aktiivisella panoksellaan lunastettava oikeus yhteiskuntasopimukseen", Lindström kirjoittaa.

Lindström kehottaa työnantajia ryhdistäytymään ja aloittamaan aktiivisen toimialapohjaisen vuoropuhelun ay-liikkeen kanssa niistä yhteisistä toimista, joilla esteet raivataan sopimuksen synnyttämisen tieltä.

Luottamuksen lisäämiseksi työnantajien keskusliitto EK voisi myös vedota yritysjohtajiin, että he luopuisivat yhteiskuntasopimuksen ajaksi optioistaan, Lindström ehdottaa.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Jostain Ylen jutusta olin lukevinani, että ainakin osaa sähköveroja, sekä lämmitys- ja polttoaine veroja nostetaan. Tuskin siis kaikille energia muodoille, mutta eiköhän nuokin jo osu aika monen lompakkoon.

En ole tätä nähnyt, en toki väitä etteikö se voisi pitää paikkaansa mutta itse en ole huomannut moista uutista.

Pyrkimys voi hyvinkin olla työpaikkojen luominen, mutta en vain edelleenkään näe, että tämä työajan lisäys on se millä se käytännössä tapahtuu vaikkapa nyt siellä autokorjaamolla, mistä on jo YT:ssä laitettu porukkaa pihalle ja nykyisilläkään työntekijöillä ei varsinaisesti ole mitään runsauden pulaa töistä tälläkään hetkellä.

Ei se kaikilla aloilla tapahdukkaan vaan laajemmin taloudessa. Se ettei autokorjaamoilla ole tarpeeksi töitä ei muutu mihinkään vaikka työaikaa muutettaisiin mihin suuntaan tahansa.

Tuo on toki työnantajan kannalta hyvä, että teet palkatonta työtä ja mikäs siinä, jos olet valmis tekemään sitä vielä lisääkin. Oletan siis, että tuo ylimääräinen työhön käyttämäsi aika ei kuitenkaan johdu siitä, että et vain osaa tai saa hoidettuja määrättyjä töitäsi siihen varatussa ajassa. Minullakin on kyllä kokemusta siitä, että työnantajalla ei ole mitään sitä vastaan, jos työntekijä omasta tahdostaan haluaa tehdä ilmaista työtä palkallisen työn lisäksi. Kai tuosta kuitenkin edes jonkun esimerkillisen työntekijän mitalin saa sitten eläkkeelle jäädessään, kun aika useasti ympäri keskustelupalstoja törmää ihmisiin, ketkä mainostavat tuota ilmaistatyöntekoaan.

Oletan että olet duunissa ns. suorittavassa roolissa? Toimihenkilöt ja ylemmät toimihenkilöt tekevät hyvin usein duunia ilman kellokorttia ja tämä on monelle ylityöprosentteja kyttäävälle duunarille vähän vieras asia. Siinä on hyvät ja huonot puolensa, sopii sellaiselle henkilöille jotka haluavat joustavuutta ja vihaavat 8-16 rutiinia mutta samalla kokevat vastuuta työnantajan (yrityksen) hyvinvoinnin puolesta.

Tuo pekkaspäiviä koskeva ongelma pätee taas ehkä jossain tehdastyössä missä vuoroissa on pakko olla tietty määrä henkilöitä ja jokaisella on vieläpä joku oma erikoistehtävä, mutta muutenhan tuo satunnainen poissaolo nyt on vain ja ainoastaan järjestely kysymys. Ei tosielämässä jokaisen sairasloman, loman, koulutuspäivän, palkattoman vapaapäivän tai minkä tahansa muun syyn takia aleta mitään vuokratyöntekijöitä käyttämään.

Joo, järjestelykysymyshän se on, samalla tavalla aiheuttaa tuskaa ja lisäjumppaa kuin muutkin poissaolot, joten mitään ongelmaa ei siis tule. Jäätävä logiikka.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Uusi oikeus- ja työministeri Jari Lindström esittelee kohtuu tukevan kepin EK:lle (HS.fi) yhteiskuntasopimusneuvotteluja vauhdittamaan. Eli pähkinänkuoressa Kela-maksu palautetaan työnantajalle, jos sopimusta ei synny. Sen hintalappu olisi noin miljardin verran.

Epäilen että Sipilä tarjoaa Lindströmille keppiä tästä avautumisesta, uskaltaisin arvata ettei tämä ole hallituksen virallinen linja.

Ensimmäiset halkeilut hallitustyössä taitaa olla nähty.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös