Varmasti näin mutta mitä mieltä olet itse lainauksesta, tulisiko valtiovallalla olla valtuudet määrittää mitä voi ja saa tutkia ja mitä ei? Kuten kirjoitin, vaarallisilla vesillä liikuttaisiin jos tuollainen mandaatti valtiovallalle suotaisiin
Valtiovalta omaa nämä valtuudet jo nyt. Jos haluat tutkia esim. jakkihärkien kassien koon muutoksen vaikutusta lottomiljonäärien diabetes-riskiin niin verovaroin et tätä tule tutkimaan. Omalla rahalla voit sen kyllä tehdä.
Sitä mitä siinä lukee. Yksinkertaisimpana esimerkkinä nyt ihan vaikka se lähikaupan kassa. Millä tavalla se parantaa Suomen kilpailukykyä, jos myyjä istuu siinä jakkaralla samalla rahalla päivässä puolituntia pitempään?
Lähikaupan kassan työnantajan tuottavuus paranee, sillä on paremmat edellytykset avata uusia kauppoja paikoissa joissa se ei olisi aikaisemmin täyttänyt investoinnin tuottovaatimuksia, työllisyys kasvaa (pitkällä tähtäimellä) jne.
Sama muissa hommissa missä tuotetaan jotain palvelua Suomessa. Käsitääkseni tässä on vielä ennemmin todennäköistä se, että työpaikkoja menetetään kuin se, että saataisiin lisää ihmisiä työllistettyä, joten missä on ne hyödyt? Enkä siis väitä, etteikö niitä olisi ja jos niistä on kerran jo tässä ketjussa aiemminkin kirjoitettu, niin ei varmaan tuota vaikeuksia mainita niitä uudestaan.
Tämä taitaa olla jo kerrottu mutta kerrataan vielä.
Lyhyellä tähtäimellä työpaikkojen määrä voi alentua mutta pitkällä tähtäimellä kasvaa. Suomalaisten yritysten kilpailukyky kasvaa, se tuo lisää rahaa Suomeen joka lisää kotimaista kysyntää ja lisäksi kynnys investoida Suomeen alenee. Eli kun kustannukset tippuvat esim. 5%, se nostaa investoinnin kannattavuuden yli tuottovaatimuksen rajan ja jokin ulkomainen firma perustaa Suomeen tuotantolaitoksen, tutkimuskeskuksen, kauppaketjun yms. joka siten tuo työtä Suomeen, sen sijaan että tekisi sen jossain muussa maassa.
Kuten jo aiemmin kirjoitin, niin ainakin energia- ja ajoneuvovero ovat valitettavasti aika monelle pakollisia maksuja ihan normaalin elämän kannalta.
Onko energiaverot kasvamassa kaikille energiamuodoille? Ajoneuvovero kasvaa karkeasti 30€/v mutta se tulee takaisin auton vaihdon yhteydessä kun autojen hinnat tippuvat (ensisijaisesti uusien mutta vaikutus käytettyjen hintoihin on varsin suora). Eli jos vaihdat autoa 10v välein, käytetyn auton ostohinnan (nettovaikutus huomioiden hyvitys vanhasta) pitäisi tippua 300€ jotta vaikutus olisi plus miinus nolla. Lähden oletuksesta että kaikkien pitää vaihtaa autoa ennemmin tai myöhemmin.
Uskon kyllä ymmärtäväni vastauksesi, mutta pointtini oli siis siinä, että kuinka monelle nyt oikeasti jää muka enemmän rahaa käteen, vaikka tuloveroa lasketaankin, kun muita veroja vastaavasti nostetaan. Olen ehdottomasti sillä kannalla, että veroja oli jo ennestään liikaa ja nyt niitä keksittiin taas lisää, mutta pidän silti tuota tuloveron pudotusta sen verran marginaalisena, että en näe sen vielä muuttavan tätä kaiken kuoliaaksi verottamista ihmeemmin mihinkään suurtaa.
Ei se muuta ihmeemmin juuri mitään mutta suunta on selkeä ja pyrkimys on nimenomaan pienentää progressiota ja vähentää tuloluokkuja.
Kyllä näkemykseni on varmasti enimmäkseen työntekijän roolissa, koska olen työntekijä, mutta kerro ihmeessä missä kohtaa se työntekijän näkökulma on väärässä, jos sanon, että puolen tunnin työajan lisäys ei tuo mitään lisää, koska todellisuus on se, että nykyiset työt ehtii tehdä nykyisessäkin ajassa ja ennemmin suunta on jo tällä hetkellä se, että töitä ei tahdo olla nytkään riittävästi.
Katsot asiaa yksittäisen henkilön näkökulmasta, et kansantalouden näkökulmasta. Pyrkimys on nimenomaan luoda lisää työtä ihmisille.
Mikä tuolle 7,5 tunnin työpäivään siirtymiselle on sitten ollut syynä, kun yritykseni katsoa asiaa työnantajan näkökulmasta meni ilmeisesti pahastikin metsään?
Minä olen tehnyt about koko elämäni (virallisesti) 7.5h työpäivää (epävirallisesti paljon pidempää ilman kompensaatiota), suurin osa työntekijöistä ei saa pekkasia tälläkään hetkellä. Pekkasten ongelma on tuotannon suunnittelu työvoiman kannalta, jos tuotanto halutaan pitää samalla tasolla niin pekkaspäiviä pitävien korvaaminen vaatii temppisten hommaamista vuokrafirmoista tai muita toimenpiteitä jotka tuovat ylimääräistä jumppaa.
Tuohon viimeiseen: Käsittääkseni työajanlisäykselle on esitetty vaihtoehtona suoraa palkanalennusta(?).
Olet väärässä, kukaan ei ole tätä esittänyt (tai ainakaan kukaan hallituksesta, puolueista tai ta-järjestöistä). Syy on selvä, se olisi todella haitallista yhteiskunnan kannalta koska siinä ostovoima heikentyisi suoraan.