Tosiasia lienee, että mikäli ratkaisu menee vaalien jälkeen, niin tuloksena on todennäköisesti molemmille näkökannoille huonompi ratkaisu. Maakuntahallinto tulee joka tapauksessa, koska vaihtoehto, että valtio ottaa kaiken hoitaakseen, ei kelpaa kenellekään ja siinäkin on sitä paitsi perustuslaillisia ongelmia kunnallisen itsehallinnon takaamisessa. Toisaalta vaalien jälkeen ei ole näköpiirissä sellaista kompoa, joka suostuisi nykyisen kaltaiseen valinnanvapauteen. Eli soten kaatuminen olisi kokoomukselle huonoin vaihtoehto, luultavasti eivät saisi kummankaan näkökannan tavoitteita läpi. Mutta koska puolue on eripurainen, niin soten syntymisestäkään ei hyvää seuraa.
Näkisin asian toisin. Kokoomuksen ideologian kannalta olisi syytä kaataa hallituksen esitys, jota Kokoomus on itse ollut sorvaamassa. Vapaavuori, Lepomäki ja Harkimokin ovat kritiikissään oikeassa. Syntyvä tulos ei ole Kokoomuksen tavoitteiden tai edun mukainen. Näin silloin, kun Kokoomuksen tavoitteet määritellään Kokoomuksen periaatteiden mukaan. Orpo on heikkona johtajana antanut lähes kaikessa periksi Kepulle ja varmaan perustuslakivaliokunnassa ja jo sitä ennen Orpoa ja orpoja on viety kuin pässiä narussa. Tässä uskoakseni
@Action Bronson osui nappiin.
Orpon kannalta ymmärrän toki halun jatkaa ja sen, että nyt sote pistetään pystyyn, vaikka kansanedustajia lähtisi lisää. Mutta se on eri asia, kuin Kokoomuksen tai Suomen etu.
Yksi naula lisää on kaiketi aika kiistämätön fakta siitä, että 18 maakunnan malli on tuhoisa. Asiantuntijoiden mukaan siinä on jo kansalaisten perusoikeudet uhattuna. Vielä 12 toimisi hyvin, mutta paras tulos saavutettaisiin 4-5 soten itsehallintoalueella, kuten
@mjr ylempänä tuo esille. Kyse on ymmärtääkseni siitä, että perustuslain 19 §:n mukaisten hoitoon pääsyn ja palveluihin sekä huolenpitoon liittyvät tavoitteet organisoidaan maassa yhdenvertaisella tavalla. Tästä on jo nyt muistaakseni Kepun piiristä kommenttia, että voihan niitä sitten yhdistellä, jos osoittautuu tarpeelliseksi. Sehän olisi kätevää ja halpaa: hallinto jäisi, mutta toiminnot tapahtuvat muualla.
Kuvaavaa on, että tietääkseni Kokoomus ajoi vielä 2016 Sipilää viiden sote-alueen taakse, kun hallitus horjahti.