Kaiken varalta: en kannata hallituksen esitystä, en koko hallitusta ja sen politiikkaa. En kannata Orpon johtamaa Kokoomusta ja Orpoa vastaan olin jo ennen valintaansa mm. Kokoomuksen ketjussa. Pidän tilannetta surkeana, jossa piiritason järjestösihteeri (Orpo) johtaa Kokoomusta ja jotain samaa tasoa oleva Sipilä Keskustaa. Oma näkemys on ollut pitempään, että hallitus nurin, samoin maakuntauudistus ja sote. Orpo vaihtoon, Lepomäki tilalle.
Yhtä kriittinen pyrin olemaan oppositiolle. Jos mahdollista, oppositio on epäonnistunut hallitustakin pahemmin. Rinne ja Touko Aalto ovat niin heikkoja poliitikkoja, että heidän varaansa seuraavassa hallituksessa ei voi kukaan laskea mitään. Paitsi epäonnistumisia.
Jälleen toistoa: Valinnanvapaus sellaisenaan kuin kokoomus sen halusi. Vai luuleeko joku, että kokoomuksen puoluetoimistolla ollaan tyytyväisiä valinnanvapauteen, joka toteutuu mahdollisesti seuraavan hallituskauden jälkeen. Varsinkin jos keskusta saa oman himmelinsä valmiiksi jo ensi vuonna. Ellei sitten Rinne aloita kaiken alusta niin kuin on uhannut.
Itse en tiedä, mitä Kokoomus on valinnanvapaudesta budjetoinut. Mutta jos arvaan, suunnilleen sen minkä on saamassa. Kyllä siellä tunnetaan perustuslaki Vihreitä paremmin.
Siitä huolimatta, ettei lakialoitetta tarvinnut tällä kertaa kaataa, voidaan sen sanoneen törmänneen perustuslakiin, koska se vaatii niin paljon valiokunnan tekemiä muutoksia. Törmääminen ja kaatuminen ovat eri asioita. Se, että lakialoite menee eteenpäin, ei tarkoita sen täyttävän hallituksen tavoitteita.
Aina voi sanoa. Mutta kun perustuslakiasiantuntijat sanovat käytännössä päinvastaista, en menisi Aaltona väittämään, että ovat väärässä. Lavapuro totesi, että aika riittää hallituksella mainiosti.
Onkohan tämä nyt sitten semantiikkaa mutta jos perustuslakivaliokunta torppaa lakiesityksen ilman kohtuullisen olennaisia korjauksia siihen niin eikös se kerrokaan siitä, että alkuperäinen teksti oli ristiriidassa perustuslain vaatimusten kanssa? Vai olenko ihan hakoteillä? Paging
@Cobol
Jos asiantuntijat, kuten Juha Lavapuro, näkee että perustuslakivaliokunnan edellyttämä valinnanvapauden vaiheistus vaatii eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalta paljon lainvalmistelutyötä, kyseessä ei taida olla torppaus. Tai jos asiantuntijat, kuten Juha Lavapuro, toteavat ettei perustuslakivaliokunta millään lailla kaatanut sote-uudistusta, vaan asetti tiettyjä puitteita sääntelylle, niin onko sekään torppaus.
Vihreiden, osan vassareista ja varmaan
@mjr ja
@Radiopää mielestä on. Minusta ei ole. Vaikka en esitystä kannatakaan, en löydä kenenkään perustuslakiasiantuntijan näkemyksistä eiliseltä torppausta. Kritiikkiä on kyllä tullut, mutta sekin eri aiheesta eli liian pikaisesta etenemisestä maakuntauudistuksen osalta.