Mainos

Hallitus 2015–? Kolme ässää, sinivalkoinen hätätilahallitus?

  • 1 179 948
  • 10 753

Kisapuisto

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Varmaan jotkut työpaikat ovat sopineet poikkeuksia, mutta kyllähän mielenilmaisussa kaupanmyyjät olivat hyvin edustettuna. Mitä väliä heille olisi ollut sunnuntailisän leikkaamisesta, jos kerran he muutenkin tekevät töitä TES:a halvemmalla?

Sielläkö oli kaikki kaupan alan työntekijät? Olivatko kaikki edes mielenilmauksen takana? Mutta minä en tiedä kaupan alasta sen enempää, siitä sinun pitää kysyä joltain joka tietää.
 
Suosikkijoukkue
Jokerit
@TosiFani ja @Kisapuisto, en nyt jaksa enempää tunkea vääntönne väliin kun aihe ei henkilökohtaisesti niin lähellä sydäntä ole, mutta:

Työehtosopimuslain 6 §: "Jos työsopimus joiltakin osiltaan on ristiriidassa siinä noudatettavan työehtosopimuksen kanssa, on työsopimus näiltä osiltaan mitätön ja niiden sijasta käyvät noudatettaviksi työehtosopimuksen vastaavat määräykset."

Työehtosopimuslain 7 § 1 momentti: "Työehtosopimukseen sidottu työnantaja ja työntekijä, joka tietensä rikkoo tai jonka olisi perustellusti pitänyt tietää rikkovansa työehtosopimuksen määräyksiä, voidaan tuomita siitä maksamaan, työnantaja enintään 23 500 euron ja työntekijä enintään 230 euron hyvityssakko."

Huomioidaan tosin myös lain 7 § 3 momentti: "Nämä määräykset voidaan työehtosopimuksessa poistaa tai muuttaa."

Samoin työsopimuslain 7 § 1-2 momentti "Työnantajan on noudatettava vähintään valtakunnallisen, asianomaisella alalla edustavana pidettävän työehtosopimuksen (yleissitova työehtosopimus) määräyksiä niistä työsuhteen ehdoista ja työoloista, jotka koskevat työntekijän tekemää tai siihen lähinnä rinnastettavaa työtä.

Työsopimuksen ehto, joka on ristiriidassa yleissitovan työehtosopimuksen vastaavan määräyksen kanssa, on mitätön ja sen sijasta on noudatettava yleissitovan työehtosopimuksen määräystä."

Mikään ei siis estä työntekijää ja työnantajaa sopimasta TES:n vastaisesti työehdoista, mutta juridisessa mielessä työsopimus ei tällöin ole pätevä työehtosopimusta rikkovilta osin. Työnantajalla on laillinen velvoite noudattaa vähintään TES:n määräyksiä, kuten työsopimuslaissa on todettu. Toisaalta työehtosopimuslaissa mainitulla tavalla myös työntekijä, joka tietensä rikkoo TES:n määräyksiä, voi joutua mahdollisesti hyvityssakon maksajaksi.

Eri asia toki on, millainen käytännön merkitys tällä on tilanteessa, jossa molemmat ovat sitoutuneet vapaasta tahdostaan TES:n vastaiseen työsopimukseen, eikä heidän tilanteensa ole julkisesti tunnettu. Itse sanoisinkin, että väite "ihminen voi tehdä töitä alle TES:n, jos itse niin haluaa" on faktisesti totta, kyllähän niitä töitä voi tehdä vaikka ilmaiseksi jos niin tahtoo. Työsopimus ei silti ole laillinen näiltä osin, joten yhtä faktisesti oikein olisi vaikka väite "Pentti voi lyödä vaimoaan turpaan, koska vaimo mielestään sen ansaitsee provosoituaan Penttiä." Ei sekään laillista ole, mutta voihan Pentti niin tehdä. (HUOM! En väitä, että nämä kaksi olisivat moraalisesti toisiinsa verrannollisia, vain argumentaatiotavaltaan)

Ei tästä enempää mun osalta, tuo vaan hyvin lyhyellä perehtymisellä aiheeseen. Joku minua viisaampi voi jatkaa, kumota tai täsmentää aihetta, kunhan heitin oman välikommentin tähän. Pahoittelut palaamisesta lähes parin tunnin takaiseen aiheeseen, oli välissä pitkähkö puhelu joka hidasti vastaamista.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Suomen laissa ei ole mainintoja minimipalkasta. Ja jos TESsissä on niin miten se estäisi maksamasta pienempiä palkkoja työnantajaliittoon kuulumattomissa yrityksissä jos TESsien yleissitovuus poistettaisiin?
Joo, ei ole, mutta pidän selvänä, että jonkinlainen minimitaso määrättäisiin, jos pelisäännöt muuttuvat. Mutta näissä lakimuutoksissa ja pakkolaeissa pitää myös muistaa, että jos SSS vetää ihan överiksi,niin mikä on vasurihallituksen vastaus tulevaisuudessa?
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Tänään muuten arvostettu VM:n pitkäaikainen ykkösvirkamies Raimo Sailas kommentoi työmarkkinatilannetta Hesarissa. Ja viesti oli, että jos ei hallitukselle kelpaa pitkä maltillinen palkkaratkaisu ja työnantajamaksujen alentaminen, niin motiiveja sopii epäillä. Kummeksui myös EK:n hinkua liittokierrokselle maltillisen TUPOn sijaan. Varmaan tämäkin pannaan vihervassareiden höpönlöpön piikkiin...
 

Saskatoon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bruins, Wild, HIFK, Hyvinkään Tahko
Tänään muuten arvostettu VM:n pitkäaikainen ykkösvirkamies Raimo Sailas kommentoi työmarkkinatilannetta Hesarissa. Ja viesti oli, että jos ei hallitukselle kelpaa pitkä maltillinen palkkaratkaisu ja työnantajamaksujen alentaminen, niin motiiveja sopii epäillä. Kummeksui myös EK:n hinkua liittokierrokselle maltillisen TUPOn sijaan. Varmaan tämäkin pannaan vihervassareiden höpönlöpön piikkiin...

Taitavat teknologiateollisuuden isot pamput olla aika ehdottomia tuon liittokierroksen suhteen, joten siinä ei Häkämiehelläkään ole paljoa sanomista. Kai siinä sitten haetaan sitä, että maltillinenkin TUPO on turhan jäykkä globaalisti toimiville yrityksille ja halutaan enemmän liitto/paikalliselle tasolle. Toisaalta johtuen taloudellisesta tilanteesta siellä ei ole myöskään hirveästi liittoja kenellä oikeasti olisi neuvotteluvoimaa.
 
Suosikkijoukkue
Paikalliset
Joo, ei ole, mutta pidän selvänä, että jonkinlainen minimitaso määrättäisiin, jos pelisäännöt muuttuvat. Mutta näissä lakimuutoksissa ja pakkolaeissa pitää myös muistaa, että jos SSS vetää ihan överiksi,niin mikä on vasurihallituksen vastaus tulevaisuudessa?

Vaikka nykyinen hallitus vetäisi kuinka överiksi on vasemmistolla aika pitkä matka nykyisestä 20-23 prosentin yhteiskannatuksesta muodostamaan hallitusta. Ja eiköhän silläkin hallituksella olisi edessä samat maan talouden näivettymiseen ja viturallaan olevaan ikärakenteeseen liittyvät haasteet eikä kosto siitä mitä edellinen hallitus on tehnyt.

Itsekään en kyllä ymmärrä mikä hinku työnantajaleirillä on liittokierrokselle kun on lähes varmaa että keskitetyssä saisivat nollaratkaisun. Sailaksen kirjoitus oli muutenkin erittäin fiksu, kuten aina. Kannattaisi lukea tarkalla silmällä kaikkien poliitikkojen.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Hiukkasen hetkeä ehdin jo luulla, että Suomella on jämerä setämies valtion keulilla ja siinä ympärillä edes joten kuten toimiva kokoonpano. Nyt kun tätä viime viikkojen vatvomista on seurannut, alkaa luotto olla aika vähissä. Pelottaa edes ajatella, että joku Rinteen demarit olisi voinut olla sittenkin parempi kaveri keskustalle hallitukseen kuin kokoomus. Jos joku hallituksesta ansaitsee hatunnoston niin se on Soini, joka on terveiden kirjoissa selvinnyt jo useamman kuukauden tuossa asemassa seurattuaan laumansa sekoilua milloin missäkin. Toimiminen ulkoministerinä ja persujen keulakuvana juuri näinä aikoina on varmaan tuulisimpia paikkoja sodanjälkeisessä Suomessa.

Hauskinta tässä on kai se, että valtionmiestasoisia poliitikkoja ei äkkiseltään tule mieleen oppositiosta sen enempää kuin hallituksestakaan. Demareilla on oma kunniakas historiansa Suomen hyvinvoivan ja vakaan yhteiskunnan luomisessa yhdessä maalaisliiton/keskustan kanssa, mutta jotenkin nuo nykydemskut ovat niiiin ysärille jämähtäneitä, ettei ole ikävä. Keskusta oli koko edellisen nousukauden ruorissa ja nyt ollaan tässä. Armahdetaan keskareita toki sen verran, että Suomea on kohdannut viimeisen vajaan kymmenen vuoden aikana historiallisen kovat kolhut taloudellisesti, eikä tämä nykytilanne nyt ihan heidänkään vikansa ole...

Mites sitten kokoomus ja rkp tai kristilliset? Aika hiljaista on- kristilliset on liian aatteellinen, rkp yhden asian kerho ja kokoomus on ollut aika muovinen viime vuodet, ei edes sellaista vanhan kansan arroganttia porvariutta ole olemassa vaan muovinen sportti-Alex ja kepumaista selänpesyrinkiä siinä ympärillä. Jumankauta missä ovat nyrkkiä pöytään iskevät patruunat!

Arhinmäen vasemmisto on kujalla ja irti reaalimaailmasta, vihreillä on hyviä ja tuoreita ideoita toisinaan älynväläyksien lisäksi, tasapaino kai sekin on, mutta Niinistön johdolla tuskin tulee uutta buustia enää saamaan. Enpä tiedä. Nyt olisi ääni myynnissä jollekin linjakkaalle ja arkijärkiselle markkinaliberaalille, jolla kuitenkin sen verran ideologia punertaa, että hyvinvointiyhteiskunnan jäänteistä pyritään pitämään kiinni. Kai niitäkin vielä on, mutta muut tuntuvan mouhoavan kovempaa.

Mitä tässä sitten pitäisi tehdä? Ehkä vain keskityn omiin juttuihini duunissa, kotona ja opinnoissa, ja toivon, että jostain Suomelle tipahtaa vankka ja monipuolinen vientisektori, itsenäinen rahapolitiikka ja ihan v*tun viisaat päättäjät. Aika vaikeaa on tämä elämä.
 

Kisapuisto

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Jumankauta missä ovat nyrkkiä pöytään iskevät patruunat!

Välillä sitä toivoo, että Suomessa olisi kaksipuoluejärjestelmä. Tällöin aina ennen vaaleja tietäisi tasan tarkkaan, millaista politiikkaa vaalien jälkeen tullaan tekemään. Nythän saattaa käydä niin, että äänestäessä kokoomuksen valtaan ne ottaa hallitukseen mukaansa vassarit. Äänestäjien kuluttajasuoja on täysin olematon. Toinen ongelma nykyjärjestelmässä on se, että kaikki yrittävät miellyttää kaikkia. Kukaan ei uskalla tehdä ihan oikeasti omanlaistaan politiikkaa lukuunottamatta pieniä nyansseja.Esim. rkp ei taivu ruotsin kielestä, keskusta maatalouden tukemisesta tai kristilliset uskonnosta. Mutta lukuunottamatta pieniä nyansseja, kaikki isot linjaukset ovat myytävänä kunhan ministeriauton takapenkille päästään, tämä oli karmeimmillaan nähtävissä edellisen hallituksen aikana kun tehtiin väkisin hallitus, jonka tiedettiin jo tekohetkellä olevan täysin toimintakyvytön ja että Suomessa ei tule tapahtumaan yhtään mitään koko neljän vuoden hallituskauden aikana. Mutta siitä huolimatta tehtiin hallitus, kun on niin kivaa päästä ministeriksi.

Välillä taas toivoo, että noita puolueita olisi paljon enemmän ja nämä nykyisetkin puolueet ajaisivat ihan oikeasti niitä omia asioitaan. Eduskunnassa pitäisi olla piraatit, Suomen sisu, eläkeläisten puolue, liberaalit, opiskelijapuolue, kunnon porvarit jne. Tässä vaan on sitten se ongelma, että enemmistöhallitusta ei saisi kasaan koskaan, mutta toisaalta kun puolueita olisi toista kymmentä, niin vähemmistöhallitusten pystyssä pysyminen olisi paljon todennäköisempää kuin nyt ja voitaisiin tehdä lakimuutos, että ihan yksinkertainen eduskunnan enemmistö ei vielä riitä hallitusta kaatamaan.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Politiikka tuntuu olevan loppujen lopuksi aikamoista sattuman kauppaa, vähän sodan tapaan. Molemmissa suuret strategit piirtävät linjaukset ja päämäärät, joita sitten tavoitellaan erinäisin keinoin. Hirveän kohelluksen ja välillä puhtaan tuurin, milloin taas ulkonaisten vaikuttajien vuoksi saavutetaan tai menetetään jotain, ja tämä menestys omitaan tietenkin oman nerouden piiriin tai menetys sysätään muiden syyksi. Toisaalla juuri viittasin siihen, miten vasemmisto nyt näsäviisastelee hallituksen ratkaisuille, muttei heilläkään mitään poppakonstia Suomen tilanteeseen olisi. Toisaalta, kelatkaapa sitä ikiseisokkia, minkä Sipilä saisi, jos jostain uusi Nokia löytyisi.
 
Suosikkijoukkue
Paikalliset
Miksi niitä esityksiä saadaan koko ajan läpi esim. Ruotsissa? Siellä vähemmistöhallitus on ihan yleinen hallitusmuoto.

Kyllä sielläkin nykyään pyritään enemmistöhallituksiin. Nythän siellä on tämä Ruotsidemokraatit joiden kanssa kukaan ei halua leikkiä ja sen takia Vasemmisto ja porvariallianssi ovat sopineet erityisjärjestelyistä joilla taataan ettei SD:n äänet ratkaise valtiopäivien äänestyksissä. Käytännössä tämä tarkoittaa tällä hetkellä sitä, että osa porvaripuolueiden edustajista äänestää hallituksen esityksille tyhjää, jotta ne eivät tulisi ruotsidemokraattien äänillä hylätyiksi. Vastaavalla tavalla on vasemmisto luvannut menetellä jos seuraavissa vaaleissa porvariallianssi nousee valtaan.
 

sunnuntai

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Newcastle united
Soini sanoi viikonloppuna jottei hallintarekisteristä olla puhuttu yhdessä mitään. Sipilän mukaan asiasta on keskusteltu hallituksessa useasti ja trionkin kesken.

Joku valehtelee nyt.

Soinia vähän koulutetaan?
 

Fancy Jasper

Jäsen
Suosikkijoukkue
IceHearts
Toinen ongelma nykyjärjestelmässä on se, että...

Kolmantena ongelmana lisäisin päätösten kauaskantoisuuden. Poliittisen päätöksen kauankantoisuus on laskettavissa yhtälailla kuin taloudellisen päätöksenteon kauaskantoisuus. Tarkoitan sitä, että kuinka monenvuoden päähän ollaan ajateltu päätöksen vaikutusta suhteessa kustannuksiin. Jokainen politiikokin tietää et tä miten joku asia pitäs tehdä pitkässä juoksussa keskittymällä syihin eikä kuten seurauksiin. Pitkäjänteiset päätökset aiheuttaa kuitenki isoja kustannuksia ja samaan aikaa pitää miettiä omaa asemointia politiikassa ja mahdollisesti tulevat vaalit jo siintää näkyvissä. Valitettavan usein päätöksen aikajänne on kovin lyhytnäköistä. Toki on myös tilanteita, jolloin lyhytnäköisyys on eduksi. Maailma muuttuu kiivaaseen tahtiin. Verotuksessa pyritään aina välttämään rajuja muutoksia. Lyhytjänteisyys veropäätöksissä pitää verotuksen jatkuvasti oikealla tasolla. Neljän vuoden välein järjestettävät heikentää poliittista tehokkuutta mutta suojelee päätöksien mielivaltaisuudelta.

Taloudellisen päätöksen aikajänne tarkoittaa selkeästi sitä, kuinka pitkälle riittää taloudelliset suunnitelmat. Minulla,elintavoiltaan kädestä suuhun, se tarkoittaa kahta viikko eli seuraavaan tilipussiin. Toki se laajassa mielessä tarkoittaa pitempää, sillä tiedän suomen olevan vakaa ympäristö joten voin ottaa asuntolainaa. Uusien asuntolainojen määrää käytetään monesti mittarina.

Sitä kuinka vallitsevan vakaat olosuhteet politiikka onnistuu luomaan yrityksien ja kotitalouksien päätöstentekoon. Politiinen vakaus kulkee näin käsikädessä taloudellisen vakauden kanssa. Siinä mielellä Suomi on kilpailukykyisempiä maita euroopassa. Hallituksen tärkein kysymys itselleen on esitettävä peilin edessä; kuinka hallitus onnistuu luomaan vakaat olosuhteet ja riittävän pienillä resursseilla eli mahdollisimman pienellä suhdeluvulla julkinen sektori/yksityinen sektori.

Talous perustuu velanottoon. Luoda vakaa ympäristö velanottoon.

That'is the point!!!!

Paras järjestelmä olisi oikeudenmukainen täysin itseäänajattelematon diktaattori, mutta mikä on oikeudenmukaista? ...
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Hallituksen tärkein kysymys itselleen on esitettävä peilin edessä; kuinka hallitus onnistuu luomaan vakaat olosuhteet ja riittävän pienillä resursseilla eli mahdollisimman pienellä suhdeluvulla julkinen sektori/yksityinen sektori.

Talous perustuu velanottoon. Luoda vakaa ympäristö velanottoon.

That'is the point!!!!

Paras järjestelmä olisi oikeudenmukainen täysin itseäänajattelematon diktaattori, mutta mikä on oikeudenmukaista? ...

Tuota, Somaliassa on sitten maailman paras hallitus? Julkista sektoria ei taida juuri olla ollenkaan. Britannia maksaa pois Napoleonin sotien aikaisia lainoja. Julkinen taloutemme ei perustu velanottoon vaan on n. 5 prosenttia alijäämäistä, mikä olennaisesti johtuu kysyntälamasta ja sitä kautta ja sitä voimistaen investointien vähyydestä. Julkisen taloutemme ongelmat eivät ole syynä tähän pitkään taantumaan vaan seurausta siitä. Pahin välittömin ongelmamme on ylivahva valuutta, mikä meidän näkökulmastamme on jonkinlainen semi-kultakanta. Jne.
 

penaz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toverit, Inter, Pohjoiskaarre
Mielenkiintoista nähdä, vaikuttaako persujen kannatuksen romahdus persujen hallituspolitiikkaan. Sanoivathan sekä Putkonen että Soini Iltiksessä sen johtuneen hallituksen suunnittelemista pakkolaeista.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Mielenkiintoista nähdä, vaikuttaako persujen kannatuksen romahdus persujen hallituspolitiikkaan. Sanoivathan sekä Putkonen että Soini Iltiksessä sen johtuneen hallituksen suunnittelemista pakkolaeista.

Eihän näillä gallupeilla ole mitään merkitystä tässä vaiheessa vaalikautta. Jos talousluvut kääntyvät nousuun ja pakolaistilanne normalisoituu, kannatusluvut ehtivät kääntyä moneen kertaan. Minusta hölmöintä mitä Soini voisi tässä vaiheessa tehdä, on uusi takinkääntö.
 

Saskatoon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bruins, Wild, HIFK, Hyvinkään Tahko
Mielenkiintoista nähdä, vaikuttaako persujen kannatuksen romahdus persujen hallituspolitiikkaan. Sanoivathan sekä Putkonen että Soini Iltiksessä sen johtuneen hallituksen suunnittelemista pakkolaeista.

Kyllähän tuo pakostikin vaikuttaa, varmaan ainakin jotain tiettyjä omia tavoitteita ajetaan nyt lujempaa. Kyllähän tuo oli näiden työelämään liittyen lakien julkaisun jälkeen oletettavaa että kannatus ottaisi hallituspuolueilla takapakkia. Toisaalta se, että nyt ruvettaisiin pakittamaan ei oikeastaan auta kun vahinko on jo tapahtunut. Nyt lähinnä ratkaisevat mitä ovat tulokset. Seuraaviin vaaleihin (kuntavaalit) on vielä 1,5 vuotta aikaa, joten silloin seuraavan kerran persujen kannatus mitataan konkreettisesti.
 

penaz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toverit, Inter, Pohjoiskaarre
Jos talousluvut kääntyvät nousuun ja pakolaistilanne normalisoituu, kannatusluvut ehtivät kääntyä moneen kertaan.
Kunnallisvaaleihin ei ole enää kuin 1 1/2 vuotta. Luulisin, että puolueen sisällä tyytymättömyys hallituspolitiikkaa kohtaan entisestään kasvaa, jos kannatusluvut pysyvät alhaisina vaalien lähestyessä.
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Jos talousluvut kääntyvät nousuun ja pakolaistilanne normalisoituu, kannatusluvut ehtivät kääntyä moneen kertaan.
Jos miettii hallituksen valitsemaa tapaa (työajan pidentäminen ja palkkojen leikkaaminen) talouden kurssin muuttamiseksi, se tarkoittaa näin lyhyellä aikavälillä (kuluva vaalikausi) työttömyyden lisääntymistä ja kulutuksen pienenemistä, ei varmaan mitään positiivista noille kannatusluvuille ehdi tapahtua.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Jos miettii hallituksen valitsemaa tapaa (työajan pidentäminen ja palkkojen leikkaaminen) talouden kurssin muuttamiseksi, se tarkoittaa näin lyhyellä aikavälillä (kuluva vaalikausi) työttömyyden lisääntymistä ja kulutuksen pienenemistä, ei varmaan mitään positiivista noille kannatusluvuille ehdi tapahtua.

Talouden suunta voi kääntyä hallituksen toimista huolimatta.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös