Mainos

Hallitus 2015–? Kolme ässää, sinivalkoinen hätätilahallitus?

  • 1 176 455
  • 10 753

ipaz

Jäsen
Hyvinvointivaltion peruspilareita on se, että kaikille taataan sama mahdollisuus. Sitä tässä ollaan todellisuudessa kovasti romuttamassa.

Vaan onko Suomella varaa olla hyvinvointivaltio? Kun valtiolle ei tule riittävästä rahaa muuten kuin ulkomailta lainaamalla, niin yksinkertaisempikin ymmärtää että totuttua hyvinvointivaliomallia ei pystytä pitämään yllä.

Moni kritisoi sitä että rikkailta ei oteta mitään, mutta rikkaathan tämän hyvinvointivaltion tähänkin asti on pystyssä pitänyt. Suomessa on yksi maailman kovimmista progressiivisista verosysteemeistä, eli menestyjät maksavat vähempiosaisten mahdollisuuden edes nykyisenkaltaiseen elämään.

Se mitä moni tätä hallitusohjelmaa jyrkästi kritisoiva ei tunnu sisäistävän on asia että Suomi on kusessa. Suomen taloustilanne on tällä hetkellä EU-alueen huonoin etelä-Euroopan siestaveljien jälkeen. Manu sen jo aikanaan sanoi, että "jottain pitäis tehrä" ja nyt kun Sipilä menestyneenä diplomi-insinöörinä ja talousosaajana on käärinyt hihat ja alkanut hommiin, niin porukka on aivan vauhkona että EI NÄIN!

Miten sitten?
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Sama. Minä en muuten edes äänestänyt mitään tämän uuden hallituksen puolueista mutta olen huomannut viime päivinä puolustavani hallitusta ohjelmineen...

Täällä ollaan samoilla linjoilla. Hivenen menee huvittavan puolelle, kun viime päivinä saanut lukea, että opiskelijat ovat vihaisia ja professorit ovat suuttuneet ja eläkeläiset ne vasta vihaisia ovatkin...

Näinkö muuten oikein (nopealla vilkaisulla, en lukenut uutista), että jokaisen "duunarin" ykköstukija AKT on jo ehtinyt väläytellä lakon uhalla... hohhoijaa...
 
Suosikkijoukkue
Paikalliset
Näinkö muuten oikein (nopealla vilkaisulla, en lukenut uutista), että jokaisen "duunarin" ykköstukija AKT on jo ehtinyt väläytellä lakon uhalla... hohhoijaa...

Päivän hesarissa AKT:n puheenjohtaja syyttää hallitusta "mafiahenkisestä uhkailusta". Mielenkiintoinen sanavalinta juuri tältä liitolta.
 
Pakko sanoa että ihmetyttää tämä yleinen kitinä, Suomessa on kuitenkin rakenteellisten ongelmien takia tälläinen tilanne, pelkkä suhdanteen nousu ei korjaa sitä pysyvästi (tai jos tulee pari uutta Nokiaa, niin sitten kaikki on kunnossa). Nyt sentään tehtiin jotain konkreettista, verrattuna edellisen kauden neljään hukkaan heitettyyn vuoteen. Ei kukaan varmaan tykkää leikkauksista etuihin/tulonsiirtoihin (ainakaan ketkä niistä nauttivat), mutta jotain on oikeasti pakko tehdä.

Tässä pari ehdotusta mistä voisi vähän säästää rahaa.. Ei täältä nyt varmaan montaa tonnia irtoa, mutta ehkä muutama onnistuttaisiin irrottamaan?
1 Eduskunta
2 Valtiontalouden tarkastusvirasto
3 Ulkopoliittinen instituutti
4 Tasavallan presidentin kanslia
5 Valtioneuvoston kanslia
6 Ulkoasiainministeriö
7 Oikeusministeriö
8 Rikosseuraamuslaitos
9 Sisäministeriö
10 Rajavartiolaitos
11 Pelastusopisto
12 Poliisihallitus
13 Maahanmuuttovirasto
14 Hätäkeskuslaitos
15 Hallinnon tietotekniikkakeskus
16 Puolustusministeriö
17 Puolustusvoimat
18 Puolustushallinnon rakennuslaitos
19 Ahvenanmaan valtionvirasto
20 Valtiovarainministeriö
21 Valtiokonttori
22 Tulli
23 Verohallinto
24 Valtion taloudellinen tutkimuskeskus
25 Väestörekisterikeskus
26 Valtion talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskus
27 Rahoitusvakausvirasto
28 Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori
29 Tilastokeskus
30 Etelä-Suomen aluehallintovirasto
31 Opetus- ja kulttuuriministeriö
32 Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO
33 Kansallisarkisto
34 Suomen Akatemia
35 Museovirasto
36 Suomenlinnan hoitokunta
37 Opetushallitus
38 Maanmittauslaitos
39 Elintarviketurvallisuusvirasto
40 Luonnonvarakeskus
41 Maaseutuvirasto
42 Maa- ja metsätalousministeriö
43 Liikenne- ja viestintäministeriö
44 Liikennevirasto
45 Liikenteen turvallisuusvirasto
46 Ilmatieteen laitos
47 Viestintävirasto
48 ELY-keskusten ja TE-toimistojen kehittämis- ja hallintokeskus
49 Geologian tutkimuskeskus
50 Patentti- ja rekisterihallitus
51 Innovaatiorahoituskeskus Tekes
52 Turvallisuus- ja kemikaalivirasto
53 Energiavirasto
54 Kilpailu- ja kuluttajavirasto
55 Työ- ja elinkeinoministeriö
56 Sosiaali- ja terveysministeriö
57 Säteilyturvakeskus
58 Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus
59 Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
60 Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto
61 Ympäristöministeriö
62 Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus
63 Suomen ympäristökeskus

Puhumattakaan siis siitä, että tuollainen lisäbyrokratia mitä saatiin aikaan, ei varmaan nyt ainakaan menoja vähennä.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Tässä pari ehdotusta mistä voisi vähän säästää rahaa..

Listaltasi voi huoletta poistaa ainakin Puolustusvoimat, jolta en oikein keksi, mistä voisi enää nyhjäistä, sillä tyhjästä tätä on paha tehdä.

Juurihan toteutettiin Puolustusvoima-uudistus, viimeiset vajaat kymmenen vuotta ovat olleet yhtä säästöjen, leikkausten, lomautusten sekä lakkautusten syöksykierrettä.

Ehkä ei ole syytä mennä tässä ketjussa sen tarkemmin yksityiskohtiin, mutta mielestäni oli aika kuvaava uutinen PV:n tilanteesta tuossa taannoin, kun paljastui, että varusmiesten kovapanosammunnoissa on joiltain osin jouduttu turvautumaan sodan ajan varastoon.

ps. toki nyt PV on saamassa edes vähän lisää rahaa, joka tietysti uuden puolustusministeri Niinistön mukaan ei ole riittävä määrä... alku kuitenkin.
 
Listaltasi voi huoletta poistaa ainakin Puolustusvoimat, jolta en oikein keksi, mistä voisi enää nyhjäistä, sillä tyhjästä tätä on paha tehdä.

62 jää silti jäljelle. En minä puolustusvoimien rahoitusta kritisoinut tällä listallani. Tosin olen sitä mieltä, että jos tälläiset leikkaukset on määrä tehdä, niin ehkä PV:kin olisi pärjännyt muutamaa milliä pienemmällä ?
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
62 jää silti jäljelle. En minä puolustusvoimien rahoitusta kritisoinut tällä listallani...

Ehkä pointtini (rivien välissä) oli se, että joka instituutiolle ja sen rahoitukselle löytyy oma puolustajansa, siis jokaiselle 63 "kohteelle"...päätökset siis ovat vaikeita.

...Tosin olen sitä mieltä, että jos tälläiset leikkaukset on määrä tehdä, niin ehkä PV:kin olisi pärjännyt muutamaa milliä pienemmällä ?

Kirjoitatko nyt PV:n kokonaisbudjetista vai tästä luvatusta lisärahasta? Lisärahasta nyt tavallaan olisi jotain voinut pois jo jättääkin, sillä raha ei joka tapauksessa ole riittävä... aika filosofinen kysymys sinällään...
 

Ostoskassi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet, Boston Bruins, suomalaiset
Mielestäni olisi kuitenkin reilua lähteä siitä, että mistä olen itse valmis luopumaan. Eikä niin, että kaikki muut luopuvat saavutetuista eduista paitsi minä.

Olen tyytyväinen hallitusohjelmaan. Kovat ajat vaatii kovia päätöksiä, hyvä että Sipilä, Soini ja Stubb uskalsivat tehdä näitä kovia päätöksiä. Päästösten lykkäämisen aika on onneksi ohi, ja hallitus kantaa vastuuta!
 

Mänizeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, New York Rangers
Jollain tapaa tämän nykyisen hallituksen pitäisi saada Suomi houkuttelevaksi investoinneille joissa tehdään enin osa yksityisellä rahalla. Olivat ne investoinnit sitten rakentamista, uusia tehtaita, uusia voimalaitoksia jne., mitä tahansa. Sen jälkeen välilliset vaikutukset hoitavat loput. Onko tällaisia näköpiirissä riittävästi, en tiedä. Tilanne on erittäin hankala, koska euro-alue ja Venäjä ovat olleet tärkeimmät vientikohteet. Euron devalvoituminen ei auta viennissä euro-alueelle ja Venäjällä taas tilanne on mikä on. Millä perusteella Suomeen kannattaa tulla, jos tuotteet eivät mene kaupaksi? Jotenkin on vaikea nähdä, että koko Suomi voisi olla palvelujenkaan viejä.

Julkisen puolen vastuulla olevien investointien ongelma on niiden rahoitus ja se, ettei niillä välttämättä saada kuin hetkellistä toimeliaisuutta. Tilaajan ollessa valtio tai kunta, tilauksen rahoituksen taustalla on yleensä velkarahaa, joka pitäisi kuitata toiminnasta saatavilla tuloilla, jos niitä on tai verotuloilla. Ts. investoitu euro pitäisi tuottaa jotain ko. euron päälle. Onhan siinä toki pointtinsa korjata homekouluja, kunnostaa teitä, jne., laittaa edellytyksiä kuntoon. Saadaan raha kiertämään jne. Mutta kun jotain asiaa pakotetaan, niin lopputulos on harvemmin hyvä. Tästä esimerkkinä vuoden 2008 romahduksen jälkeen alkanut elvytys, mitään pysyvää siitä ei seurannut. Eikä sitä tavoiteltukaan, vaan ajatushan oli, että kannatellaan taloutta siihen asti, kunnes talouskasvu taas alkaa.

Onkohan asian laita ollut niin, että syrjäinen Suomi on onnistunut devalvaatiota käyttämällä ja Neuvostoliittoa hyödyntämällä olemaan muiden joukossa kasvamassa ja kehittymässä. Ay -liike pidettiin tyytyväisenä nostamalla palkkoja, inflaatio jylläsi. Ja samalla rahan ulkoista arvoa alennettiin, ts. ulospäin tilanne oli se, että ostovoima itse asiassa heikkeni. Oltiin kierteessä, joka kelpasi kaikille. Nyt kun tätä pyörää ei ole ja pitäisi pystyä pärjäämään ilman, olla siis ulospäin tuottavia ilman d:n ja NL:n / Venäjän apua, niin keinot loppuvat kesken?
 
Suosikkijoukkue
Paikalliset
Selvyyden vuoksi todettakoon että puolustusvoimat saa lisärahaa lähinnä vanhenevan kaluston uusimista varten. Se ei tarkoita sitä ettei PV joutuisi säästämään mistään. Käyttömenoista (jotka ovat ihan leiri- ja kertausharjoituspäiviä, panosten ym. tarvikkeiden käyttöä jne) säästetään edelleen.
 

Ostoskassi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet, Boston Bruins, suomalaiset
Jussi Niinistön mukaan Suomi joutuu jo käyttämään sota-ajan varastojaan ammuksien osalta. Jos tämä pitää paikkaansa on tilanne mielestäni aika hälyttävä ja tässä mielessä puolustusvoimilta leikkaaminen olisi suorastaan järjetöntä.
 
Vaan onko Suomella varaa olla hyvinvointivaltio? Kun valtiolle ei tule riittävästä rahaa muuten kuin ulkomailta lainaamalla, niin yksinkertaisempikin ymmärtää että totuttua hyvinvointivaliomallia ei pystytä pitämään yllä.

Niin, onhan tuossa kieltämättä perää. Mutta jos Suomella ei ole varaa tulevaisuudessa olla hyvinvointivaltio, vaan joku ankeen nihkeä fennoslovakia, niin onkohan täällä asuminen enää sen arvoista? Uppoavaan laivaan tuskin kannattaa jäädä ilman mitään hyvää syytä. Onneksi olen vaihtamassa alalle, jolla voi suht helposti työllistyä vaikka Ruotsiin tai Tanskaan.
 
Kirjoitatko nyt PV:n kokonaisbudjetista vai tästä luvatusta lisärahasta? Lisärahasta nyt tavallaan olisi jotain voinut pois jo jättääkin, sillä raha ei joka tapauksessa ole riittävä... aika filosofinen kysymys sinällään...
Lisärahoituksesta puhuin. Nyt vaan kaikki viisaasti tarttuivat siihen että pv löytyy tuolta listalta jolla ei ole oikeastaan mitään tekemistä pointtini kanssa :(
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Selvyyden vuoksi todettakoon että puolustusvoimat saa lisärahaa lähinnä vanhenevan kaluston uusimista varten. Se ei tarkoita sitä ettei PV joutuisi säästämään mistään. Käyttömenoista (jotka ovat ihan leiri- ja kertausharjoituspäiviä, panosten ym. tarvikkeiden käyttöä jne) säästetään edelleen.

Pitää paikkansa. JOS nyt teoriassa etsitään säästökohteita PV:n osalta, niin itse suostuisin sellaiseen kompromissiin, että esim. nyt lisärahaa vähennettäisiin jonkun verran ja vastaavasti varmistettaisiin oma maamiinojen tuotantolinja, joka ei ole kovin kallista hommaa. Eli erottaisiin Ottawasta. Tämä toisi mukanaan myös isoja säästöjä, voitaisiin viimein lopettaa tämä vaikeaksi havaittu korvaavien järjestelmien kartoittaminen.

Jussi Niinistön mukaan Suomi joutuu jo käyttämään sota-ajan varastojaan ammuksien osalta. Jos tämä pitää paikkaansa on tilanne mielestäni aika hälyttävä ja tässä mielessä puolustusvoimilta leikkaaminen olisi suorastaan järjetöntä.

Tämä pitää paikkansa ja asiasta on uutisoitu taannoin useissa eri medioissa.
 

Migron

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Onneksi maajusseilta ei sentään tarvinnut leikata tukia tai olisi Kepun kannatus voinut tippua.
 

TAM

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers
Pakko sanoa että ihmetyttää tämä yleinen kitinä, Suomessa on kuitenkin rakenteellisten ongelmien takia tälläinen tilanne, pelkkä suhdanteen nousu ei korjaa sitä pysyvästi (tai jos tulee pari uutta Nokiaa, niin sitten kaikki on kunnossa). Nyt sentään tehtiin jotain konkreettista, verrattuna edellisen kauden neljään hukkaan heitettyyn vuoteen. Ei kukaan varmaan tykkää leikkauksista etuihin/tulonsiirtoihin (ainakaan ketkä niistä nauttivat), mutta jotain on oikeasti pakko tehdä.

Itse nostan hattua Sipilän hallitukselle, kaikista ehdotetuista päätöksistä en ole samaa mieltä, mutta hyvä että tehdään edes jotain järkevää ja koitetaan saada tämä maa kuntoon.

Tästä aivan samaa mieltä. Suunnitellut leikkaukset ja lisämaksut esimerkiksi päivähoitoon osuvat omallekin kohdalleni melko kovasti, mutta silti olen ehdottomasti niiden kannalla. Ei vaadita kovin vaikeaa matematiikkaa sen ymmärtämiseen, ettei nykyisenkaltaisiin tulonsiirtoihin ole varaa. Nyt tässä vaiheessa uskon, että tilanne saadaan näillä ja näitä seuraavilla kovilla päätöksillä vielä hallintaan. Toisessa vaihtoehdossahan jatketaan hommaa vanhaan malliin niin kauan kunnes ihan oikeasti ollaan siellä Kreikan kanssa samassa tilanteessa. Ja silloin vasta kovia päätöksiä ja muutoksia jouduttaisiinkin tekemään.

Ja sitä ihmettelen miten sokeasti vasemmalla laidalla uskotaan siihen, että tämä nykyinen tilanne johtuu suhdanteesta ja on väliaikaista. Tai siis ennemminkin hämmästelen sitä uskoa, että suhdanteen muuttuessa taas paremmaksi saataisiin talous kuntoon automaattisesti. Kyseessä on kuitenkin ihan oikea rakennemuutos enkä todellakaan usko niiden menetettyjen tuotantotyöpaikkojen palaavan Suomeen.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi
Onneksi maajusseilta ei sentään tarvinnut leikata tukia tai olisi Kepun kannatus voinut tippua.

Otat aika rohkeasti ennustajan viittaa. Ehdollisissa leikkauksissahan on kansallinen maataloustuki. En tosin tiedä onko sen leikkaaminen järkevää, mutta olisiko mukana sen takia, että trioS ja erityisesti Sipilä näyttää, että nyt ollaan valmiina mihin tahansa.
 
Ja sitten toisekseen, jos tuttu hyvinvointivaltio halutaan purkaa, niin mitä ihmettä saataisiin muka sen tilalle? Toivotalkoot hernaripalkalla?
 
Jos yhteiskunnalla ei ole varaa maksaa nykyisen tasoisia tulosiirtoja, mitä pitäisi tehdä?

Koulutuksesta leikkaaminen on ikävää, siitä seuraa peruskoulutasolla kalliita seurauksia.
Kusemisella silmään tarkoitan sitä, että luvataan toista ja tehdään toista. Siitä en ole koskaan pitänyt. Toisaalta ymmärrän kyllä senkin, että sellaistahan se politiikka on. Eihän kukaan ryhdy tuolle alalle ilman, että voisi omata kaksinaamaisuuden ominaisuuksia. Mutta itselleni toistaiseksi on nyt ihan sama, kun en heitä ole edes äänestänytkään, joten eivät ole olleet mielestäni minulle velvollisia lupauksia pitämäänkään.

Katsellaan sitten parin vuoden päästä miten hyvin leikkaukset ovat pureneet (ja ketä).
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi
Ja sitä ihmettelen miten sokeasti vasemmalla laidalla uskotaan siihen, että tämä nykyinen tilanne johtuu suhdanteesta ja on väliaikaista. Tai siis ennemminkin hämmästelen sitä uskoa, että suhdanteen muuttuessa taas paremmaksi saataisiin talous kuntoon automaattisesti. Kyseessä on kuitenkin ihan oikea rakennemuutos enkä todellakaan usko niiden menetettyjen tuotantotyöpaikkojen palaavan Suomeen.

Tilannehan ei tosiaan johdu yksin suhdanteista, vaan siitä että kilpailukykymme on romahtanut. Tämä koskee osittain koko Eurooppaa, joka maksaa nyt kovaa hintaa siitä, että päätettiin olla kovimpia ympäristön suojelijoita. Tilannettamme pahentaa vielä demografinen muutos, joka edellyttää rakennemuutosta. Ei pidä kuitenkaan siinä mielessä vaipua epätoivoon, etteikö nykyinen tilanteemme voisi olla kuitenkin väliaikaista, toki nousu koittaa vasta pidemmällä tähtäimellä.

Hallituksen strategiassa ensimmäinen (muistaakseni) kohta on kilpailukyvyn palauttaminen. Se antaisi olettaa, että siellä joku käsittää, että leikkauksilla hoidetaan vain oiretta, eli kasvavaa velkataakkaa ja että siellä olisi ymmärrystä hoitaa syytä, eli huonoa kilpailukykyä. Leikkauksilla voidaan tietenkin tehdä jotakin menopuolelle, mutta koska vastaavasti verokertymä koko ajan pienenee, niin talous kokonaisuudessaan kutistuu, ellei kilpailukykyä saada kammettua ylöspäin ja vielä kasvu-uralle. Koska olemme kuitenkin myös kysyntälamassa on tilanne monimutkainen. Leikkaaminen näet vähentää kokonaiskysyntää, ja siten pyrkii laskemaan talouskasvua, joka on jo Euroopan pohjalla. Yhteiskuntasopimus onkin sen takia aivan avainasemassa. Mikäli kilpailikykymme ei parane, hallituksen toimet vain heikentävät taloutta, ja todella menetämme omaan keskinäisen riitelymme takia talouskasvun, jonka avulla hyvinvointivaltio voisi olla jatkossakin mahdollinen. Mikäli homma epäonnistuu, niin syyttävä sormi osoittaa kyllä moneen suuntaan, mutta katsotaanpa ensin mitä tästä tulee, vai tuleeko mitään.

Tämän kesän neuvottelut määrittävät Suomen tilan seuraavaksi vuosikymmeneksi, ellei useammaksikin. Kädet ristiin, joka sellaiseen uskoo, että hallitus ja työmarkkinjärjestöt (pöydän kaikilla sivuilla) löytävät sovun. Hallituksen onnistumisen avain ei ole onnistua leikkaamisessa, vaan onnistua kilpailukyvyn palauttamisessa. Jos se epäonnistuu, niin edessä lienee 1960-1970 lukujen kaltainen satojen tuhansien työikäisten maastapako. Saa laittaa talteen
 

olkikuukkeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
Ei niin. Meillä, joilla ei ole suvun rahoja takana, ei ole nykyäänkään mahdollisuuksia hankkia korkeakoulutusta, koska meidän pitää käydä töissä. Meidän elämämme kannalta jollain muutaman euron opintotuen leikkauksilla ei siis ole mitään merkitystä. Minä olen 2600 euron nettokuukausituloillani helvetin paljon köyhempi kuin suomalainen keskiverto-opiskelija...

Satuitko muuten huomaamaan, että tuolla vasemmanpuoleisella jampalla on aika paljon yhteistä sinun kanssasi.

"No one ever handed me anything on a plate.""
"Esimerkiksi omat tukeni kotoa 18 ikävuoden jälkeen ovat pyöreästi 0€."

Kuin kaksi marjaa. Kuvitteletko, että olisit itsekään pystynyt näillä nykyisillä opintotuilla käymään kouluja, jos olisit syntynyt alimpaan roskasakkiin?

2600 euron nettokuukausituloilla köyhempi kuin keskiverto-opiskelija? Tätä on suoraan sanottuna vaikea uskoa ainakaan omien kokemusteni perusteella. Omat keskituloni ovat opiskeluajan olleet n. 600-900€/kk. Jos näet yhtäläisyyksiä "vasemmanpuoleisen jampan" ja minun välilläni, jäi sarjakuva sinulta ymmärtämättä. Kyseessähän on kärjistetty kertomus yhteiskunnallisen aseman periytyvyydestä. Se ei koske vielä Suomea, mutta hallituksen tekemät linjaukset kyllä vahvistavat kehitystä siihen suuntaan.

Mitä tulee siihen, että kenellä täällä on varaa opiskella, niin luulisin olevani jonkinlainen hyvinvointiyhteiskunnan malliesimerkki sen toimivuudesta. Kerron nyt yksityisasioitani, mutta tunnistajat tunnistakoon, pointti täytyy tehdä. Minun isäni - ei perusduunari vaan matalapalkka-alan työntekijä - jäi 90-luvun laman aikana työttömäksi ja oli työtön koko lapsuuteni ajan. Äiti oli nuori sairaseläkeläinen.

Näistä lähtökohdista käsin koko elämäni on rakentunut yhteiskunnan virittämien tukiverkkojen varaan aina korkeakouluopintoihin asti (vaikka opiskelenkin sellaista turhakealaa kuin historia). Ihanneyhteiskuntaa miettiessä en aio koskaan unohtaa omaa taustaani, sillä koen ansainneeni opiskelupaikkani köyhyydestä huolimatta. Haluan ehdottomasti tukea mahdollisimman meritokraattista koulutusjärjestelmää.

Minun perheessäni ei juopoteltu, ei hakattu lapsia eikä mitään tällaista, eli en todellakaan ole yhteiskunnan huono-osaisimpiin kuuluvaa porukkaa lähtökohtaisesti. Meillä ei vain ollut rahaa. Rahattomuus ei Suomessa ole (vielä) opintojen este oikealla asennoitumisella. On kuitenkin olemassa pelkkiä raha-asioita haastavampia olosuhteita, joihin ehkä itse viittaatkin. Niihin soisi olevan vielä nykyistäkin tehokkaampia puuttumiskeinoja.

Vaikka se opintotuki olisi 1000 euroa kuussa, olisimme me alaluokan kakarat edelleen kultalusikkasuiden (joita on noin 99 prosenttia opiskelijoista) silmissä ihmisroskaa.

Tämä on minusta epärealistinen näkemys. En tiedä sitten millaisia mulkkuja muissa tiedekunnissa pesii, mutta ainakin meillä opiskelijoiden taustat ovat aika kirjavia.

Se on sitten kokonaan toinen keskustelu että onko ihan isommassa kuvassa tässä touhussa enää mitään järkeä. Tuntuu että tämä systeemi on jo karannut meidän näpeistä ja se hallitsee meitä ihmisiä eikä toisin päin. Raha ratkaisee, kuten Irwinkös se tästä lauloi. Ihan oikeassa oli.

Tämähän se on aivan totta. Olemme saavuttaneet uskomatonta aineellisen hyvinvoinnin ja tuotannon tehokkuuden kasvua ja käytämme lisäarvon kaiken tehostamiseen entisestään, pidempiin työpäiviin, ym. Vaikka markkinatalous on teknisesti toimiva järjestelmä, johtaa se tällaiseen noidankehään, jossa mikään ei riitä. Leppoistaminen ja saavutetuista eduista nauttiminen romahduttaisi järjestelmän.

Tilannehan ei tosiaan johdu yksin suhdanteista, vaan siitä että kilpailukykymme on romahtanut. Tämä koskee osittain koko Eurooppaa, joka maksaa nyt kovaa hintaa siitä, että päätettiin olla kovimpia ympäristön suojelijoita.

Edelliseen liittyen, niin ei vittu nyt. Jonkun täytyy tehdä ympäristöä hyödyttäviä ratkaisuja, että muut voivat seurata perässä. Jos se aiheuttaa väliaikaista kilpailukyvyn heikkenemistä niin so be it. Olemme kirjaimellisesti tuhoamassa elämän edellytyksiä (nykyisen kaltaisen ihmiselämän siis) kovaa vauhtia tältä pallolta. Sen kehityksen jarruttaminen on negatiivinen asia?

Vaan onko Suomella varaa olla hyvinvointivaltio? Kun valtiolle ei tule riittävästä rahaa muuten kuin ulkomailta lainaamalla, niin yksinkertaisempikin ymmärtää että totuttua hyvinvointivaliomallia ei pystytä pitämään yllä.

Se mitä moni tätä hallitusohjelmaa jyrkästi kritisoiva ei tunnu sisäistävän on asia että Suomi on kusessa. Suomen taloustilanne on tällä hetkellä EU-alueen huonoin etelä-Euroopan siestaveljien jälkeen. Manu sen jo aikanaan sanoi, että "jottain pitäis tehrä" ja nyt kun Sipilä menestyneenä diplomi-insinöörinä ja talousosaajana on käärinyt hihat ja alkanut hommiin, niin porukka on aivan vauhkona että EI NÄIN!

Miten sitten?

Suomen velkaantuminen ei sen sijaan ole Euroopan pahinta osastoa. Sitähän Sipilän hallitus tässä hoitaa. Kyllä näitä keinoja voi kyseenalaistaa ihan tutkimusdatan ja yksittäisesimerkkien perusteella. Ne perustuvat doktriiniin, joiden käytännön toimivuutta on vaikea todistaa. Vaikka välttämättömien säästöjen armoton diskurssi valuu päättäjiltä tehotoistolla eetteriin 24/7, täytyy kuitenkin muistaa, että tässä tehdään politiikkaa. Vaihtoehtoja on aina.

Vastavirtaan menijöistä pari juttua:
Islannilta uskomaton temppu - entisessä kriisimaassa kohta täystyöllisyys - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Säästöt tappavat, ei lama - Jani Kaaron kolumnit - Tiede - Helsingin Sanomat

PS. Minä kyllä tykkään Jani Kaarosta.
 
Viimeksi muokattu:

Eikka86

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Ja sitten toisekseen, jos tuttu hyvinvointivaltio halutaan purkaa, niin mitä ihmettä saataisiin muka sen tilalle? Toivotalkoot hernaripalkalla?

Alat olemaan asian ytimessä, mitä hyvinvointivaltio käsitteenä tarkoittaa?

Mielestäni se tarkoittaa maata, jossa on mahdollista kulkea ilman pelkoa tapetuksi tulemisesta, mahdollisuus päästä sairaanhoitoon varallisuudesta riippumatta, kouluttautua ilmaiseksi joka sosiaaliluokasta sekä mahdollisuus saada oikeidenmukaista kohtelua valtion voimankäyttö- ja oikeuskoneistoilta varallisuuteen katsomatta.

Mielestäni näistä mikään asia ei ole vaarantumassa, osa jopa paranemassa.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi
. Jonkun täytyy tehdä ympäristöä hyödyttäviä ratkaisuja, että muut voivat seurata perässä. Jos se aiheuttaa väliaikaista kilpailukyvyn heikkenemistä niin so be it. Olemme kirjaimellisesti tuhoamassa elämän edellytyksiä (nykyisen kaltaisen ihmiselämän siis) kovaa vauhtia tältä pallolta. Sen kehityksen jarruttaminen on negatiivinen asia?

Sinällään on tietenkin täysin selvää, että esim ilmastonmuutos kannattaa ottaa hallintaan. Mutta asiaa ei yhtään auta esim. tuollainen valheellinen propaganda "elämän edellytysten tuhoamisesta". Tuommoiset höpö höpö- pelottelut ovat omiaan silloin kun kerätään kannatusta vihreydellä ratsastavalle poliittiselle järjestölle, mutta niitä ei pitäisi sekoittaa päätöksentekoon. On kiistatta selvää, että on ollut virhe olla piittaamatta kilpailukyvystämme samalla kun isoimmat saastuttajat ovat muuttaneet toimiaan hyvin pienissä määrin. Nythän tilanne alkaa olemaan asteen parempi, kun sekä Kiina että Yhdysvallat ovat pikku hiljaa tajuamassa tilanteen vakavuuden ja tekevät jotakin päästöilleen. Me vain olemme tuhonneet elämisen edelltyksiämme sillä välin murskaamalla kilpailukykymme suurien päästömaiden heräämisen kestäessä. Nyt juuri tässä kohtaa Suomen erityisesti ja Euroopan yleisesti on hyvä vähän pysähtyä pitämään huolta siitä, että meillä säilyisi myös taloudelliset elämisen edellytykset elää tulevaisuudessakin.

En nyt tällä tarkoita sitä, että meidän pitäisi heittäytyä ympäristöstä piittaamattomaksi -päin vastoin, mutta kaikenlainen kilpailykykymme lisäheikentäminen suhteessa muihin pitää torjua, johtui se sitten mistä tahansa. Jatkossa Euroopan ei tarvitse olla eturintamassa, vaan annetaan suurimpien saastuttajien tehdä nyt oma osansa ennen kuin höntyillään eteenpäin.
 
Viimeksi muokattu:

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Listaltasi voi huoletta poistaa ainakin Puolustusvoimat, jolta en oikein keksi, mistä voisi enää nyhjäistä, sillä tyhjästä tätä on paha tehdä.

Mitä helvettiä? PV edelleenkin on se valtion organisaatio, jonka toiminnassa on eniten rönsyjä suhteessa sen lakisääteisiin tehtäviin. Kyseisen organisaation palkkalistoilla on esimerkiksi kymmenittäin ammattiurheiljoita, jotka tekevät täyttä korvausta vastaan vuodessa ehkä kuukauden tai kaksi varsinaisia töitä, mutta muuten keskittyvät urheilemiseen. Ei kuulosta kovin tehokkaalta rahan käytöltä. Myös täysipäiväisten soittokuntien ylläpitäminen muutamaa hassua vuosittaista paraatia varten lienee kovin kallista lystiä, jos ajatellaan maanpuolustuksellista hyötyä suhteessa panostuksiin. Sitäkin sopii ihmetellä, että miksi korkeapalkkainen upseeri hoitaa komppaniassa ne tehtävät, jotka muissa organisaatioissa hoitaa joku merkonomi. Tai sitten esiin voi nostaa vaikkapa parin tonnin lentolisät, jos vain lentää kaksi tuntia kuukaudessa. Kallista lystiä veronmaksajille.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös