Mainos
  • Joulurauhan julistus
    Huomenna, jos Moderaattorit suovat, on meidän Jatkoajan armorikas joulupäivä; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha, kehottamalla kaikkia tätä palstaa asiaankuuluvalla kirjoittelulla täyttämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulurauhaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla kirjoituksella häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka Moderaattorit ja säännöt kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

    Toivotamme kaikille Jatkoajan kirjoittajille sekä lukijoille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2025.

Haitalliset idiootit ja suoranaiset maanpetturit – Venäjän etujen ajaminen Suomessa

  • 96 046
  • 437

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Kokoomuksella olisi todella paljon perkaamista (tuskinpa perkaavat) Rosatom-casessa, joka haisi jo alkuvaiheessa aivan kaikkine Kroatialaisine peitefirmoineen kaalisoppavivutukselta, mutta erityisesti Krimin valtauksen jälkeen ihan suoranaiselta vaikutusyritykseltä sitoa Suomi Venäläiseen energiaan. Tässä erityisesti Jan Vapaavuori antoi aivan käsittämättömiä lausuntoja, ja pääministerit Jyrki Katainen ja Alexander Stubb peesasivat minkä kerkesivät ja peittelivät Suomen sitomista Venäjän energia-aseen alle kaikin mahdollisin keinoin puhumalla kotimaisesta energiasta ja väheksymällä Venäläistä vaikutusvaltaa. Ihmettelen edelleen, että miten kaikista mahdollisista toimittajista päädyttiin juurikin Rosatomiin, vaikka kesken prosessin Venäjä hyökkäsi Krimille. Tässä ei voida edes puhua jälkiviisaudesta, koska soraääniä löytyi sekä hallituksen sisältä että jopa Kokoomuksesta itsestään.

Tämä on hyvä nosto. Pari sanaa taustalta.

Kokoomushan oli pitkään CCCP:n ohjaamassa hallituspaitsiossa. Suuretkaan vaalivoitot 1979-luvulla eivät vieneet Kokoomusta hallitukseen, koska SDP ja Keskusta kuuntelivat itänaapuria. Muistaakseni vasta 1987 vaalien jälkeen Kokoomus pääsi pannasta ja hallitukseen.

Minun arvio on historian perusteella, että Kokoomus joutui tekemään liiaksi kompromisseja SDP:n ja Keskustan, mutta myös Venäjän suuntaan osoittaakseen salonkikelpoisuuttaan. Tämä vaihe jäi Kokoomuksessa osin päälle ja parikymmentä vuotta myöhemmin Kokoomuksessa oli edelleen Venäjän suhteen vääränlaista ajattelua ja Venäjää ymmärtämättömien toiveita maan muutoksesta.

Rosatomin suhteen oli myös teollisuuden paine lisäenergian osalta. Aiempi ydinvoimalatoimittaja perui kaupat ja Rosatom liihoitteli apuun. Oikea päätös olisi ollut jättää ydinvoimalan rakentaminen jäihin kunnes joku muu kuin Rosatom saadaan kumppaniksi.

Hallituksella oli kuitenkin käsissään tietääkseni hyvin edullinen tarjous rahoituskuvioineen ja muistan kuulleeni, että ero oli miljardeja länsivoimalaan verrattuna. Tässä ei sen jälkeen painanut Venäjän hyökkäys Ukrainaan 2014 vaan hallitukset osoittivat kehnoa Venäjän ymmärtämistä. Lisäksi silmät ja korvat suljettiin kritiikiltä.

Eniten ihmettelin silloisen hallituksen kyvyttömyyttä kuunnella EU- ja NATO-maita. Esimerkiksi Tsekki kertoi avoimesti hylänneensä vastaavan ydinvoimalatarjouksen Venäjältä, koska toteuttaminen olisi tuonut Venäjän tiedustelupalvelut yhä tiiviimmin Tsekkeihin ja sekaantumaan kaikkeen mahdolliseen. Näin olisi todennäköisesti myös Suomessa käynyt. Ja tämä oli julkista tietoa, jonka HS/YLE aikanaan kertoi Tsekkien hallituslähteisiin perustuen.

Venäjällä oli siis alusta asti selvä suunnitelma, mitä se Hanhikiven ydinvoimalan suurimpana yksittäisenä omistajana tulisi tekemään. Venäjällä oli myös sormi Pohjoismaiseen sähköverkkoon ja mahdollisuus hyödyntää monin tavoin suomalaisten sinisilmäisyyttä.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Markku oli Suomessa The Venäjän asiantuntija ennen helmikuuta 2022. Aina hänet kutsuttiin asiantuntijana paikalle kommentoimaan. Helmikuun jälkeen kutsuttiin sitten muitakin.

Todettakoon, että Kangaspuron nostaminen AI:n johtoon (vaikka tutkimuksissaan ihan vertaisarvioitua laadukasta kamaa onkin) herätti melkoisen haloon AI:n sisälläkin.

Olen vähän allerginen itse instituutin kompremettoimiselle, kun käytännössä ihan jokainen Suomen nytkin esillä olevista Venäjä-asiantuntijoista ja myös mm. jokunen virolainenkin on kulkenut instituutin polun kautta - eivätkä todella ole mitenkään ”venäjämielisiä” yleisesti. Yksittäisissä henkilöissä sitten on tietysti monenmoisia.
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Aiempi ydinvoimalatoimittaja perui kaupat ja Rosatom liihoitteli apuun. Oikea päätös olisi ollut jättää ydinvoimalan rakentaminen jäihin kunnes joku muu kuin Rosatom saadaan kumppaniksi.
Mikä tässä oli aiempi toimittaja? Ymmärtääkseni 34% omistusosuudella ollut saksalainen energiayhtiö e.ON vetäytyi hankkeesta, ja sen omistusosuus myytiin sitten RAOS Voima Oy:lle joka on ja oli silloinkin jo ihan julkisesti Rosatomin tytäryhtiö. Vasta tässä vaiheessa Arevan ja Toshiban lisäksi tarjouskilpaan liittyi Rosatom ja ei niin vähän yllättäen sitten Rosatom valittiin. Eli kyllä tuossa taustayhtiöjärjestelyssä mielestäni nimenomaan pelattiin koko voimala Venäläisiin käsiin ihan tietoisesti, ei minkään ulkoisen syyn takia.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Mikä tässä oli aiempi toimittaja?

Muistaaakseni saksalainen E.ON, joka luopui hankkeesta kun Saksa päätti lopettaa ydinvoimalansa Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen. E.ON ei halunnut saksalaisena yhtiönä jatkaa mm. Saksan sisäpoliittista syistä. Rosatom ei ollut tässä mukana.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Muistaaakseni saksalainen E.ON, joka luopui hankkeesta kun Saksa päätti lopettaa ydinvoimalansa Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen. E.ON ei halunnut saksalaisena yhtiönä jatkaa mm. Saksan sisäpoliittista syistä. Rosatom ei ollut tässä mukana.
Menee offariksi, mutta Saksan tuolloista päätöstä en ymmärrä edelleenkään. Fukushiman ydinonnettomuus oli traaginen, muttei liity Saksassa sijaitseviin ydinvoimaloihin millään tavalla. Vähän sama jos Suomessakin oltaisiin päätetty ydinvoiman alasajosta Japanissa tapahtuneen tsunamin ja ydinonnettomuuden seurauksena.
 

Pallister

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Kuuntelussa on Pasi Palokallio muistelmat ”Minä, aseet ja maailma”, siinä saa runtua aika moni poliitikko suomettumisen tiimoilta.
Mm. Väyrynen ja Halonen.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Menee offariksi, mutta Saksan tuolloista päätöstä en ymmärrä edelleenkään. Fukushiman ydinonnettomuus oli traaginen, muttei liity Saksassa sijaitseviin ydinvoimaloihin millään tavalla. Vähän sama jos Suomessakin oltaisiin päätetty ydinvoiman alasajosta Japanissa tapahtuneen tsunamin ja ydinonnettomuuden seurauksena.
Se oli ns viimeinen niitti.

Palatakseni Suomeen, typeriähän täällä oltiin jo vuonna 1992:


Onneksi osa ko. poliitikoista ja puolueista järkiintyi myöhemmin. Mutta monta vuotta hävittiin tässäkin.
 

plastic paddy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HSC Csíkszereda
Jatkakaa toki. Silti pikaisella vilkaisulla toivoisi paikoin vähän enemmän tarkkuutta, jo ihan uskottavuuden takia.

Avauksesta suurin osa käsittelee Suomen Rauhanpuolustajat-järjestöä ja sen puheenjohtajaa, ja esimerkiksi järjestön linjauksista nostetaan sen sivustolla julkaistu juttu "Poliisimielivaltaa Donetskissa". No, jos linkkiä vaivautuu klikkaamaan, niin ensimmäisellä rivillä paljastuu että sitä mielivaltaa harjoittivat Donetskin "kansantasavallan" viranomaiset ja uhreina alueella Ukrainan passilla ja rekisterikilvillä liikkuvat.. Eli varmaan tekstin kirjoittamisen aikaan ihan relevanttia antia, nykyään on toki suurempia ongelmia.

Omat tietoni Rauhanpuolustajista ovat hyvin rajalliset, mutta käsittääkseni keskeisen osan toiminnasta on lähimenneisyydessä muodostanut yhteydenpito Venäjän oppositiovoimiin, kulttuurikontaktit vaihtoehtotaidepiireihin yms. Taustansa ja toki nykypäivänsäkin sillä epäilemättä on, mutta tosiaan ehkä liian pitkälle meneviä yksinkertaistuksia kannattaa välttää...
 
Viimeksi muokattu:

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Huomioiden Paavo Väyrysen, Tarja Halosen ja Erkki Tuomijan olevan enemmän tai vähemmän päivänpolitiikan ulkopuolella, tässä kaiketi se isoin kanto kaskessa Suomen länsi-orientaation kannalta.

Yksittäinen valiokunnan puheenjohtaja on toki vaikutusmahdollisuuksiltaan rajallinen, mutta huolestuneena seuraan mitä tuleman pitää.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Jottei mene liikaa SDP:n kritisoimiseksi, pidän valitettavana, että Keskustan Katri Kulmuni ja Petri Honkonen jatkavat eduskunnassa myös 2023-2027. Puolueuskollisuus on sinänsä ihan ymmärrettävä ilmiö, mutta varmasti Keskustan kannattajille olisi Lapissa ja Keski-Suomessa löytynyt myös muita ehdokkaita.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Vaikka Suomi-Venäjä-seuran poliittinen vaikutusvalta onkin nykyään rajallista, näen venäläisen kulttuurin promoamisen satavan kuitenkin aika pitkälti Vladimir Putinin ja muun Kremlin valtaklikin pussiin.

Vaikka Suomessa ja muissa länsimaissa puutteensa ja haasteensa onkin, on suorastaan mystistä, mikä saa monet suomalaiset lumoutumaan Venäjästä nyt nähdyssä määrin. Mielestäni jäänviileä pragmatismi on ainut tapa suhtautua Venäjään.
 
Suosikkijoukkue
Paikalliset
Ilman Venäjän hyökkäyssotaa olisi Esko Aho erittäin todennäköisesti Keskustan pressaehdokas näissä vaaleissa. Hovijournalistinsa Timo Haapala kirjoitteli tiiviisti Ahon presidentillisyydestä, mutta ne kirjoittelut loppuivat kuin seinään helmikuussa -23.
 

-Kantor-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Feikkiheikit
Jos aihe kiinnostaa, niin suosittelen lämpimästi Pekka Virkin kirjaa Jälkisuomettumisen ruumiinavaus. Löytyy myös äänikirjapalveluista.
Samasta aihepiiristä löytyy myös loistavia podcasteja. Tässä sarjan ensimmäinen osa, jossa Virkin kanssa keskustelee Demokraatin päätoimittaja Petri Korhonen

Suosittelen myös tätä kirjaa. Kyllähän tuosta jäi sellainen kuva, että eniten näitä Kremlin asian edistäjiä on löytynyt SDP:n ja Kepun riveistä. Toki puolueet SDP:stä vasemmalle ovat myös oma, mutta määrällisesti marginaalisempi lukunsa, heidän syntinään lähinnä sosialistisen Neukkupropagandan avoin ihannointi ja levittäminen. Kepulla kyse on ehkä enemmänkin Kekkosen painolastista.
 
Viimeksi muokattu:

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ilman Venäjän hyökkäyssotaa olisi Esko Aho erittäin todennäköisesti Keskustan pressaehdokas näissä vaaleissa. Hovijournalistinsa Timo Haapala kirjoitteli tiiviisti Ahon presidentillisyydestä, mutta ne kirjoittelut loppuivat kuin seinään helmikuussa -23.
Myös Kaasu-Eeron ehdokkuutta tasoitettiin Demareiden toimesta. Mielenkiintoista nähdä, jättäytyykö ensi vuonna vähin äänin eläkkeelle, vai vieläkö nähdään jossain tehtävässä.
 

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Semmoinen disclaimer sitten siihen loppuun, kun ensin kehuu Venäjän jälleenrakennusta, joka sekin luultavasti jää kesken tai sortuu itsekseen.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Tuomiojalta kyllä todella surkea twiitti tuossa, etenkin kun tiedetään että itäterroristien imperiumi rakentaa esimerkiksi Mariupolia ainoastaan propagandatarkoitukseen kulissiksi ja nekin vähät oikeasti pystytettävät talot on korvamerkitty joko isovenäläisille tai vähintään itäterroristeja tukeville paikallisille. Samalla tapahtuu toki muutakin kansanmurhaa alueiden väkivaltaisen pakkovenäläistämisen merkeissä.

Israelin toimintaa voi siis kritisoida paljon järkevämminkin kuin väittämällä että kyseessä on ei ainoastaan terroritunkion veroinen, vaan (tässä nimenomaisessa asiassa, mutta ainoassa minkä on maininnut) jopa terroristitunkiota huonompi poliittinen entiteetti.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Ajankohtainen aloitus siinä mielessä, että itsekin otin töissä puheeksi, että onkohan Aleksanteri-instuutti oikeasti oikeasti aina validi instituutio kertomaan Ukrainan sodan etenemisestä?

Kangaspuron nyt kaikki valveutuneet tietää, mutta itsellä alkaa olemaan Ilmari Käyhkönkin kohdalla pieniä epäilyksiä, että onko se oikeasti vain Nega-Petteri Ukrainan mahdollisuuksista vai joutuuko tekemään sitä viran puolesta?

Jos siis Ilmari Käihköstä puhut, ei kai hän ole AI:ssa kuin vierailijana nyt, toki vähintään vuoden-parin pätkiä siellä ovat olleet aivan kaikki varteenotettavat Venäjä-tutkijat. Uppsalan yliopistosta väitellyt. Käihkö on käsittääkseni tehnyt varsin paljon kenttätutkimustakin Ukrainan konflikteista.

Vastauksena alkuperäiseen kysymykseen: kyllä. Suomen keskeisin Venäjän ja Itä-Euroopan kouluttaja-, tutkija- ja osaajakeskus, josta toki esimerkiksi UPIin on menty sittemmin. En edelleenkään jaksa tätä kompremettointia Kangaspuron perusteella, kun mm. instituutissa hänen johtajanimitystään aikanaan vastustivat niin henkilökunta kuin opiskelijatkin.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Kyllähän Käihkö on selvästi paras Ukrainan sodan kommentaattori. Hän on tuonut jatkuvasti esiin myös konkreettisia toimia, jotka ovat tarpeellisia siihen, että Ukraina sodan voittaa. Hän on myös tehnyt tutkijana velvollisuutensa pohjaamalla argumenttinsa tietoon silloinkin, kun muuten on vallinnut yleinen hurmahenki.

Hänhän on - toisin kuin jotkut iltapäivälehtien kolumnistit - myös suhtautunut jatkuvasti optimistisesti Ukrainan voittoon, mutta on muistuttanut (edelleen tietoon perustuen), ettei se tapahdu itsestään vaan vaatii vahvistuvaa panostusta länsimailta Ukrainan avustamisessa ja Venäjän talouden tukahduttamisessa.

Muista aktiivisista sodan kommentaattoreista Toverilla on kyllä paljon tietoa sotilasstrategisista asioista, mutta hän on pahimmillaan tohottava lausuntoautomaatti, joka unohtaa usein tutkia asioiden taustoja ennen hutkimista. Hän ei tosin myöskään kommentoi tutkijan roolissa, joten hän voi yhtäältä antaa tunteiden viedä ja toisaalta vapaammin jutella semmosia juttuja, mitä ihmiset haluavat kuulla.

Aaltola oli ihan sodan alussa hyvä, mutta hän otti "Aaltolasta presidentti" heitot tosissaan ja lankesi tähän seireenien lauluun - eikä aikaakaan kun hänelle oli henkilökohtaisen suosion kalastelu tärkeämpää, kuin työnsä tekeminen.
 
Viimeksi muokattu:

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Voisikohan Aleksanteri-instituutin uudelleenorganisoida Ukrainan tutkimuksen instituutiksi? Nyt jos koskaan on oikea aika edistää maamme Ukraina-tietämystä ja kahdenvälisiä suhteita.

Itse olen suhtautunut Aleksanteri-instituuttiin epäilevästi. Varmasti joukossa monia ansiokkaita tutkijoita, mutta pelkään pahoin, että myös jonkinlaisia russofiilejä.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Markku Kangaspuron kohdalla on syytä huomioida, että hän toimii myös Suomen rauhanpuolustajien puheenjohtajana, mikä ainakin ennen on nähty hyvin neuvostomielisenä tahona. En väitä, että Kangaspuro olisi mikään desantti Johan Bäckmanin kaltainen toimija, mutta en häntä minään Suomen länsi-integraation edistäjänä näe myöskään.
 

Vepa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Ikkunasta putoamisen ehdottelu ei liene tässäkään tapauksessa ihan fiksuinta kielenkäyttöä.
Tämäkin dosentti herättää itsessäni puistattavia väristyksiä. En ole mikään oikeusoppinut mutta voisin kuvitella että jonkinnäköinen syytekynnys ylittyisi näin paksuista puheista. Ikkunasta putoaminen ei taida Suomessa olla mikään vaihtoehto?
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Puistattavaa on se, että vielä 2000-vuosikymmenen loppupuolella Bäckman oli yleisesti noteerattu ja asiantuntijavieras esimerkiksi A-studiossa. Suomen syöjä pahimmasta päästä tämä desantti.
 

Jussih

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Tämäkin dosentti herättää itsessäni puistattavia väristyksiä. En ole mikään oikeusoppinut mutta voisin kuvitella että jonkinnäköinen syytekynnys ylittyisi näin paksuista puheista. Ikkunasta putoaminen ei taida Suomessa olla mikään vaihtoehto?

Ikkunasta putoaminen ei Suomessa tule kysymykseen, mutta eipä huolta, valtiovalta voisi halutessaan koittaa löytää muita, ihan laillisia keinoja. Esimerkiksi desantin veroasiat voitaisiin tutkia tiheällä kammalla. Ei ole ihmistä, joka ei ole syyllistynyt johonkin kuin etsimällä etsitään.

Hänen liikkumistaan voitaisiin seurata ja sakottaa joka kerta kun nopeusmittari heilahtaa hiemankin ylinopeuden puolelle. Auton voisi myös silloin tällöin pysäyttää ja tarkastaa varustuksen, kyllä sieltä jokin sakonarvoinen virhe etsimällä aina löydetään. Desantin tietoliikenne voisi olla tutkimisen arvoista, löytyisikö sieltä jotakin tiedon välitystä naapurimaahan, joka voidaan tulkita vakoiluksi? En ihmettelisi.

Ovatko kaikki rakennus-, kalastus- yms. luvat kunnossa, onko palotarkastukset asunnoissa tehty asianmukaisesti. Jos desantilla on tontti, on se valitettavasti välttämätöntä pakkolunastaa uuden pyörätien rakentamisen vuoksi. Verottaja saattaa kokea tarpeelliseksi "vahingossa" määrätä muutaman miljoonan mätkyt, jotka tietenkin palautetaan muutaman vuoden oikeusprosessin jälkeen, mutta jotka on maksettava heti. Jos siinä sitten menee omaisuus myyntiin niin voi voi.

Kun desantti haluaa lentää johonkin Suomesta, saattaa satunnainen erityisturvatarkastus sattua juuri hänen kohdalleen. Jos se on tarpeeksi perusteellinen, voi kone ehtiä lähtemään. Mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Suomeen palatessa voi syntyä epäilys siitä, että passi ei ole asianmukainen. Sen tutkimisessa saattaa muutama tunti kulua ihan huomaamatta ja sen ajan desantti tietenkin odottelee lentokentällä tai itärajalla rajavartioiden hellässä huomassa.

Kaikki desantin kommenttien kohteiksi joutuneet yksityishenkilöt voisivat myös käynnistellä rikosprosesseja kunnianloukkauksista yms.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Ikkunasta putoaminen ei Suomessa tule kysymykseen, mutta eipä huolta, valtiovalta voisi halutessaan koittaa löytää muita, ihan laillisia keinoja. Esimerkiksi desantin veroasiat voitaisiin tutkia tiheällä kammalla. Ei ole ihmistä, joka ei ole syyllistynyt johonkin kuin etsimällä etsitään.

Hänen liikkumistaan voitaisiin seurata ja sakottaa joka kerta kun nopeusmittari heilahtaa hiemankin ylinopeuden puolelle. Auton voisi myös silloin tällöin pysäyttää ja tarkastaa varustuksen, kyllä sieltä jokin sakonarvoinen virhe etsimällä aina löydetään. Desantin tietoliikenne voisi olla tutkimisen arvoista, löytyisikö sieltä jotakin tiedon välitystä naapurimaahan, joka voidaan tulkita vakoiluksi? En ihmettelisi.

Ovatko kaikki rakennus-, kalastus- yms. luvat kunnossa, onko palotarkastukset asunnoissa tehty asianmukaisesti. Jos desantilla on tontti, on se valitettavasti välttämätöntä pakkolunastaa uuden pyörätien rakentamisen vuoksi. Verottaja saattaa kokea tarpeelliseksi "vahingossa" määrätä muutaman miljoonan mätkyt, jotka tietenkin palautetaan muutaman vuoden oikeusprosessin jälkeen, mutta jotka on maksettava heti. Jos siinä sitten menee omaisuus myyntiin niin voi voi.

Kun desantti haluaa lentää johonkin Suomesta, saattaa satunnainen erityisturvatarkastus sattua juuri hänen kohdalleen. Jos se on tarpeeksi perusteellinen, voi kone ehtiä lähtemään. Mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Suomeen palatessa voi syntyä epäilys siitä, että passi ei ole asianmukainen. Sen tutkimisessa saattaa muutama tunti kulua ihan huomaamatta ja sen ajan desantti tietenkin odottelee lentokentällä tai itärajalla rajavartioiden hellässä huomassa.

Kaikki desantin kommenttien kohteiksi joutuneet yksityishenkilöt voisivat myös käynnistellä rikosprosesseja kunnianloukkauksista yms.
Ihan hyvää fantasiaa, mutta eiköhän Suojelupoliisi pidä tyypistä hyvää huolta, jos sattuisi aisan ylitse hyppäämään. Suomessa on sananvapaus ja niinpä tällaiset mutaturvatkin voivat louskuttaa leukojaan kenenkään puuttumatta asiaan.

Backman on tunnistettava ilmiö, ihan niin kuin jo Siitoin aikoinaan. Hänelle voi nauraa, sillä hän ei Suomessa voi vaikuttaa oikeastaan mihinkään merkittävään. Venäjällä taas umpihulluus on jo sitä luokkaa, että Bäckmankin on luultavasti melko maltillinen sielläpäin. Mutta torttua tulee siellä joka lävestä, joten yhden desantin poisto ei sinänsä muuta hullujenhuonetta mitenkään.

Paljon pahempia ovat ne poliittiset vaikuttajat, joista ei etukäteen arvaisi, mitä puolta ovat. Väyrysen tietävät kaikki, kuten Tuomiojan, Lipposen, Ahon ja Halosen, mutta he ovat jo poliittista jurakautta. Ei asiaa päätöksentekoon eikä mielipidevaikuttamiseen. Monenlaisia kätyreitä joukossamme toki liikkuu, harvalla on KHL-soppari voimassa. Useimmat vain toimivat oman agendansa pohjalta huomaamatta, mitä haitallisia sivuvaikutuksia ko. agendalla on.

Sekin pitää muistaa, että politiikka on nykyhetken taidetta. Ihmiset vallan huipulla toimivat hyvin lyhyellä sytytyksellä, jolloin harkinnan puute näyttää olevan suorastaan edellytys, jos haluat olla ajan hermolla. Kaasuputki oli joskus todella pop, joskus oli myös muotia ihastella Venäjän demokratiakehitystä. Joku viiripää olisi nähnyt mielellään Venäjän Natossakin.

Todellista maanpetturuutta (jätän vakoojat huomioitta) edustavat poliittiset aatteet, joita sovelletaan tunnetun yksisilmäisesti. Ihmisoikeusaate on hieno asia, mutta entä jos ihmisiä käytetäänkin aseina maata vastaan. Rauhanaatetta ei voi kuin kehua, toisaalta pasifismi olisi nykyhetkessä vajaamielisen valinta valtiotasolla. Usko sopimuksiin on jälleen kv. järjestelmän perusta, mutta jokainen valtio soveltaa sopimuksia omiin tarpeisiinsa ja hyötyihinsä.

Hyödyllinen idiootti voidaan varmimmin tunnistaa yhden asian ajajana, jolta mielestä puuttuu vain aikalailla joustonvaraa. On jäänyt Macchiavellikin lukematta. Uskotaan vain johonkin ideaan, ei kuitenkaan mietitä, miten tämä idea soveltuu vielä tärkeämpiin asioihin, kuten valtion rajojen loukkaamattomuuteen ja itsemääräämisoikeuteen. Lehdistökin vapaassa maassa tekee joskus typeryyksiä, toivottavasti emme saa enää lukea mitään paljastuksia suomalaisten tiedustelutoiminnasta. Kansalla ei ole oikeutta tätä tietää, yhtä vähän kuin oikeutta tietää tiettyjen poliisioperaatioiden toteuttamiseen liittyviä seikkoja.

Taloudelliset toimijat ovat oma lukunsa, tekee mieli sanoa Aapelin tapaan, että siunatusti hulluja on tässä maassa laskematon joukko. Venäjä vaikutti erinomaisen hyvältä investointikohteelta vielä jokin aika sitten, nyt monelle vientiyrityksellekin on tullut aika harrastaa itsetutkiskelua. Menikö tämä nyt kaikki oikein, omaisuuttakin jäi rajan taakse ja se myytiin halpaan hintaa vähiten tarjoavalle.

Yksi hyödyllisten idioottien joukko on anteeksiantavaiset. Viittaan tähän myöntyväisyyssuunnan edustajiin, joita meilläkin löytyy ihan pressaehdokkaista lähtien. Kun vähän ehdokasta raaputetaan ja kysytään viattomia kysymyksiä, pian alkaa suuri Jom Kippur, sovintojuhla, tulla eteen. Eli pakotteista livetään, tuesta livetään, kaikesta livetään, after all, Venäjähän on aina naapurimme.

En lähtisi vielä kovin yksilöimään näitä idiootteja, tarkkailisin puheita ja sävyjä: poliitikotkin ovat sopuleita, jotka rynnivät sinne, mistä ravintoa on saatavilla. Vaikka se paikka olisi tunnettu karhun ruokintapaikka. Katsotaan taas pari vuotta eteenpäin ja ollaan taas samanlaisissa tunnelmissa kuin eräässä v. Trierin filmissä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös