Jos ehdotukseen liittyvät laskelmat perustuvat konkretiaan, olettaen ettei hanke ole kohtuuton riski kaupungille eikä veronmaksajille, niin ilman muuta kannattaa edetä.
Kysehän on yksinkertaistettuna siitä, millä todennäköisyydellä ja voimakkuudella Helsingissä saadaan toteutumaan ns. Bilbao -efekti. Huomionarvoista mielestäni on se, että kyseessä on nimenomaan Bilbao -efekti: Guggenheim ei ole pystynyt toistamaan sitä missään muualla, niin että voitaisiin puhua Guggenheim -efektistä.
Guggenheimilla eittämättä on ollut vaikutusta Bilbaon turistimääriin, mutta näkisin roolin olleen pikemmin katalyytti kuin ensisijainen syy matkustajaryntäykselle. Vaikka Baskimaan sijainti on Euroopassa melko keskeinen, se on monelle paljon reissanneellekin turistille täysin vierasta seutua. Tällaiset uudet paikat ovat olleet viimeiset parikymmentävuotta hakusessa, sillä kaikki ovat jo nähneet Välimeren rannat, Alpit, suurkaupungit jne.
Voisiko Guggenheim sitten olla Helsingille samanlainen katalyytti kuin Bilbaolle? Kotikaupunkiaan on tietysti hankala arvioida turistikohteena. Itse en kyllä jaksa innostua joistain A. Aallon enemmän ja vähemmän onnistuneista rakennuksista (joita ei saa purkaa), Hiltusen putkivirityksestä Taka-Töölössä, olympialaisiin rakennetuista urheiluareenoista (joita ei saa purkaa), peltihallissa toimivasta nykytaiteen museosta, käsittämättömästä määrästa toreja ja aukioita jne.
Ulkolaisille ystäville on tullut perinteisesti esitettyä seuraavia näyttävänä tai muuten mielenkiintoisina pitämiäni kohteita: Linnunlaulun huvilat ja rata (tarinan vuoksi, radan olisi voinut vetää Töölönlahden sivuitse, mutta kun rautateiden pääjohtajan tädin mökki), Tuomiokirkko, Lautta/Kulosaaren silta (Helsingissä ei ole sijainnistaan huolimatta arkkitehtonisesti näyttävää/merkittävää siltaa), Tapperin ilmastointipömpeli Lintsin kallioilla (huikeeta shittiä!), Merihaka tai Itä-Pasila, Suokki, Espoon metsät ja metsälammet (jotka eivät kyllä kestä mitään turistiryntäystä) ja ylipäänsä yhä vallitseva neuvosto-amerikkalaishenkinen kaupunkisuunnitteluihanne betonielementtilähiöineen, kaupunkimotareineen, metroineen, sun muineen.
Mistähän tänne saisi vanhankaupungin, kävelykeskustan tai korkeita rakennuksia?
Yhtä kaikki, en usko, että helsinkiläisiä (kokoomus)päättäjiä (tälläkään kertaa) huolettaa mahdollinen veronmaksajien kantama riski. Viime kädessä kyse on lähinnä kahdesta asiasta: a) tontti on helvetin arvokas ja kotimaisilla etupiireillä saattaa olla julkituomattomia suunnitelmia sen varalle sekä b) kuinka paljon valtiolta on luvassa ilmaista rahaa.