Grillaus – keskustelua eri grillimalleista ja grillauksesta yleisesti

  • 378 547
  • 979

Domi28

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Maple Leafs, Liverpool
Motonet mainosti juuri pallogrilliä "moneksi vuodeksi" 39 eurolla, mutta luulisin että joku järeämpi ratkaisu voisi olla passeli, esim tynnyrigrilli amerikan malliin 11425 Tynnyrigrilli kannella | Tynnyrigrillit | Hiiligrillit | Landmann Finland Oy
Rakensin mökille itse tuollaisen tynnyrigrillin vanhasta öljytynnyristä kansineen ja säädettävine ilma-aukkoineen, ja kyllähän sillä grillailee isommallekin porukalle. Tavallinen tynnyri on vaan aika ohutseinäistä, eli ei mikään ikuinen vehje.
Toki muurattu olisi komea myös.

Arvaan, että näihin maagisiin hiiliin liittyy jotenkin Löyttylän kylä?
Muurattu ei ole meillä valitettavasti vaihtoehto, koska asumme rivitalossa ja grilli täytyy saada tarvittaessa siirrettyä syrjään.
Tuo tynnyrigrilli alkoi kyllä houkuttamaan, vaikka onkin kalliimpi kuin Weberin pallo. Ehkä pitää sittenkin räjäyttää budjetti ja panostaa reilusti.
Hiilet tulevat Löyttylän naapurikylästä. Tekniikan Maailman-testivoittajia vuodelta kivi ja kirves....
 

ISH

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, HIFK, Arsenal
Miten nuo kertakäyttögrillit mahtaa säilyä? Eli sellainen foliolaatikko jossa hiilet ja ritilä valmiina sisässä.

Ostin loppukesästä 2006 tai 2007 kasan Landmannin kertakäyttögrillejä kun maksoivat Gigantissa euron kappale. Ovat olleet siitä asti lämpimässä ja kuivassa varastossa. Vieläköhän noilla makkarat paistaa perjantaina?
 

RauMan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Detroit Red Wings
Tähän pitää kyllä puuttua, koska olen itse täsmälleen eri mieltä. Ribsejä grillatessa rasva palaa kokonaan pois ja ribsit kuivuvat täysin, jos aikoo ne kypsäksi grillata. Näinpä itse ainakin olen oppinut ne esikypsentämään ennen grillausta. Siitä kenties voimme keskustella onko esikypsenny uunissa parempi vaihtoehto kuin keittäminen. Muita mielipiteitä asiaan vihkiytyneiltä eli elämässään yli 200kg ribsejä grillanneilta?

Sikäli samaa mieltä että kannattaa esikypsentää. Mutta ehdottomasti uunissa. En näe mitään ideaa siinä että keittää lihasta maun pois.
 

RauMan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Detroit Red Wings
Otetaan maustamattomia sian ribsejä ja laitetaan ne kiehumaan n. 1h15min-1h30min. Ota keitinliemi talteen ja tarvittaessa pakkaseen, tulee hyvä pohja lihakeittoon.

Lyhentelin agendaani sopivaksi. Mutta tätä juuri tarkoitin. " If You boil Your ribs, terrorists will win"
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Miten nuo kertakäyttögrillit mahtaa säilyä? Eli sellainen foliolaatikko jossa hiilet ja ritilä valmiina sisässä.

Ostin loppukesästä 2006 tai 2007 kasan Landmannin kertakäyttögrillejä kun maksoivat Gigantissa euron kappale. Ovat olleet siitä asti lämpimässä ja kuivassa varastossa. Vieläköhän noilla makkarat paistaa perjantaina?
Kokeilemalla tuo tietysti selviää, mutta ei tuossa yhdistelmässä taida olla mitään jonka viimeinen käyttöpäivä olisi mennyt umpeen. Jos tavara on tosiaan ollut kuivassa varastossa ja lämmöt päällä koko ajan, niin tuskin grillit ovat varastoinnista kärsineet.

Mulla on opiskeluaikana ja pitkään sen jälkeen varastossa jemmassa iso pussi grillihiiliä. Elämäntilanteesta johtuen hiilille ei ollut vuosiin käyttöä, ja lopulta ne unohtuivat varastoon. Yhden muuton yhteydessä hiilet taas löytyivät, oltuaan hallussani jo hyvinkin toistakymmentä vuotta. Iloisesti noilla makkarat ja kyljykset lopulta kärvensi, toimivat kuten hiilten pitääkin. Ei haitannut vaikka hiilipussi oli välillä muutaman talven lämmittämättömässä katoksessa, siis sateelta suojassa mutta lämpö- ja kosteusvaihtelujen alaisena. Siis mitään eroa en huomannut hiilten käytöksessä verrattuna juuri kaupasta nokittain tavaraan.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Osaakos kukaan sanoa mitään tuosta?

Kokemusta ei ole mutta päätelläämpä jotain...

Kyseessä siis sähkögrilli, jossa kuumenevat vastukset kypsentävät grillattavan ruan. Melko yksinkertaista siis. Muutama kysymys, joka kannattaa tehdä itselleen:

-riittääkö grillin koko tarpeisiini?
-mitä ainetta on grilliritilä ja onko se helppo puhdistaa?
-desing

Asiasta ei kannata tehdä liian suurta murhetta itseleen kun kyseessä on helpoin tapa grillata ruokaa. Pistoke seinään ja menoksi. Varmasti omassa luokassaan hyvä grilli. 70-luvulla oli jo ihan laadukkaita sähkögrillejä sisäkäyttöön. Ei tuo kuitenkaan mitään rakettitedettä ole kuten ei kaasugrillaaminenkaan. Tarpeiden mukaan valitsee oikean kokoisen setin.

EDIT. Tällaisen linkin takaa Weberin vastaava tuote

Weber Q 140 sgrilli - Gigantti
 
Viimeksi muokattu:

Girardi #5

Jäsen
Suosikkijoukkue
NY Rangers ja Kalapa
Pitihän sitä eilen vapun kunniaksi grillata ja avata samalla grillauskausi. Sähkögrilli toimi ihan jees (4 henk ruuat) mutta tarkoitus on ostaa tilalle kunnon kaasugrilli koska nyt asutaan jo rivarissa jossa on iso takapiha. Jonkun 300€ luulisi riittävän, ainakin K-raudan mainoksien mukaan ja mm. Landmann grillit on ilmeisesti ihan laadukkaita.
 

Jaasin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Real Madrid, Detroit Red Wings, Boston Bruins
Itse hain k-raudasta pari päivää sitten cello deli 410-nimisen laitoksen. Kaikkea on kohta tullut jo grillattua, enkä osaa kritisoida oikeastaan mitään osaa tai ominaisuutta, hieno vehje. Hintaa 499, jolla ei saa edes sitä kiinalaista karvalakkiweberiä, joten paini tämän ja genesis s-320n välillä oli aika nobrainer.

Kaksi landmannia on ollut ja molemmat ovat huonosti hoidettuina kestäneet kaksi kesää. Katsotaan josko tästä nyt tulisi pidettyä paremmin huolta. Ehdoton kriteeri valurautaparilan ja -ritilän jälkeen oli myös se, että uudessa noiden on oltava emaloituja tai rosteria. Grillaan kesät lähes päivittäin ja kaikenlaista ja valurautaritilän kanssa kehittyy vaikeahoitoisuutensa takia nopeasti vahva vihasuhde.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Grillaan kesät lähes päivittäin ja kaikenlaista ja valurautaritilän kanssa kehittyy vaikeahoitoisuutensa takia nopeasti vahva vihasuhde.

Kannattaisi grillata siis uunissa. Selviää vähemmällä. Sitähän kaasugrillaminen on eli kuin uunissa "grillaamista". Kaasugrillin "se juttu" juurikin on, että kansi pidetään kiinni niin paljoin kuin mahdollista. On verrattavissa uunissa kypsenettävään tuotteeseen sillä erotuksella, että tuon voi kaasugrillillä tehdä takapihalla tai terassilla.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Kannattaisi grillata siis uunissa. Selviää vähemmällä. Sitähän kaasugrillaminen on eli kuin uunissa "grillaamista". Kaasugrillin "se juttu" juurikin on, että kansi pidetään kiinni niin paljoin kuin mahdollista. On verrattavissa uunissa kypsenettävään tuotteeseen sillä erotuksella, että tuon voi kaasugrillillä tehdä takapihalla tai terassilla.

Miten voit verrata grillissä kypsentämistä uuniin? Kaasugrillissäkin kuumuus tulee alta, eikä uunimaiseen tapaan tasaisesti jokapuolelta.
 
Kannattaisi grillata siis uunissa. Selviää vähemmällä. Sitähän kaasugrillaminen on eli kuin uunissa "grillaamista". Kaasugrillin "se juttu" juurikin on, että kansi pidetään kiinni niin paljoin kuin mahdollista. On verrattavissa uunissa kypsenettävään tuotteeseen sillä erotuksella, että tuon voi kaasugrillillä tehdä takapihalla tai terassilla.

Grillaaminen on paljon muutakin kuin "paistamista". Ja kansi on kaikissa grilleissä ihan oleellinen asia grillataan sitten hiilillä, kaasulla tai sähköllä... Vanha Len kyllä tietää tämän ja haluaa näköjään vähän viritellä tätä keskustelua näin grillikauden alkaessa :-) Ei muuta kun omat chilit ja muut yrtit/mausteet kasvamaan niin saadaan kesällä hyvät marinadit...
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Miten voit verrata grillissä kypsentämistä uuniin? Kaasugrillissäkin kuumuus tulee alta, eikä uunimaiseen tapaan tasaisesti jokapuolelta.

Nykyisissä uuneissa pystyy lämmön säätelemään suht hyvin vaikka alalämpöön. Kaasugrilleissä taas lämpö tosiaankin tulee alapuolelta mutta kypsennys tapahtuu juurikin kupu kiinni eli kaasugrillin "pesään" saadaan helpostikin vaikkapa 400 asteen lämpö (laadukkaisiin). Tällöin ruoka kypsyy tasaisesti kuten uunissakin. Uunissa tosin saadaan lopputulos jo hieman pikaisemmin aikaan joka tietää parempaa tarkkaavaisuutta.

Sähkögrilli tai kaasugrilli ovat tekosyitä grillaamiseen mutta joillekin vaan pakollisia ympäristön vuoksi. Ainoa oikea grilli kypsentää puilla, hiilillä tai brigeteillä.

Oletko muuten maistanut eron uunissa kypsytetyille lihoille verrattuna kaasugrilliin? Pitää vaan valella marinadilla jne. Grillattavan lihan makuun kun vaikuttaa ainoastaan se savun aromi, jota ei kaasu tai sähkögrillissä saada.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Sähkögrilli tai kaasugrilli ovat tekosyitä grillaamiseen mutta joillekin vaan pakollisia ympäristön vuoksi. Ainoa oikea grilli kypsentää puilla, hiilillä tai brigeteillä...

Tätä keskustelua on käyty aikaisemminkin täällä, pääosin kysymys on kovan lämmön tuottamisesta. En näe suurta eroa kaasugrillillä tai puolalaisilla grillihiilillä lämmitetyllä pallogrillillä.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
En näe suurta eroa kaasugrillillä tai puolalaisilla grillihiilillä lämmitetyllä pallogrillillä.

Kaasulla tai hiilillä/puulla grillatessa maku on aivan toista juurikin muodostuneen savun vuoksi. Eri asia sitten missä maassa hiilet ovat valmistettu. Kotimaiset kai parhaita. Luonnollisesti.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
En näe suurta eroa kaasugrillillä tai puolalaisilla grillihiilillä lämmitetyllä pallogrillillä.

Minkä maalaista on kaasu ja mikset sitä maininnut?

Ne on muuten aivan kammottavaa silppua ne ulkomaiset Rainbow tms -hiilet. Vältän. Kotimaiset Grillistit on kelpo tavaraa, ja muistelisin noita Domi28:n hehkuttamia Lellaislaisiakin ostaneeni paikallisesta kaupasta, punamustassa säkissä.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Ja käsittääkseni kaasugrillissä pitäisi miettiä mistä ne laavakivet on tuotu.

Mitkä ihmeen laavakivet? Ai aikaan miekka ja kilpi, jolloin polttimia oli kaksi ja haluttiin jollakin keinolla tasata lämpöä? Eihän kaasugrilleissä ole ollut mitään kiviä enää vuosiin. Tiedätkö nyt mistä puhut?
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Mitkä ihmeen laavakivet? Ai aikaan miekka ja kilpi, jolloin polttimia oli kaksi ja haluttiin jollakin keinolla tasata lämpöä? Eihän kaasugrilleissä ole ollut mitään kiviä enää vuosiin. Tiedätkö nyt mistä puhut?

En tiedä, myönnän, hölmö heitto.

Tavalliset grillaajat käyttävät lähimarketista ostettuja hiiliä tai sitä kaasugrilliä joka oli tarjouksessa. Sinä vertasit kaasugrillin käyttämistä uunissa kypsentämiseen, vaikka väitteelläsi ei ole mitään todellisuus pohjaa. Kuuma kaasugrilli toimii kuten hiiligrillikin, kova kuumuus alta päin.

Hiiligrilli tuo varmasti erilaista makua ruokaan, mutta tuskin todellinen kokki käyttää valmiita hiiliä tai brikettejä vaan tekee hiilloksen haluamastaan puusta. Tässä kohtaa voin kehasta itseäni, grillasin juuri kilon possun kasleria oman tontin koivupuilla.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Sinä vertasit kaasugrillin käyttämistä uunissa kypsentämiseen, vaikka väitteelläsi ei ole mitään todellisuus pohjaa.

Onko väitteesi todellakin tasoa "kaasugrillissä tulee lämpö alapuolelta" vs sähköuuni?

Moni ei edes osaa nykyuuneja käyttää. Harva edes osaa käyttää uunien grillivastuksia.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Onko väitteesi todellakin tasoa "kaasugrillissä tulee lämpö alapuolelta" vs sähköuuni?

Moni ei edes osaa nykyuuneja käyttää. Harva edes osaa käyttää uunien grillivastuksia.

Sinulla on selkeästi "humble brag"-vaihde päällä. Jos tavis grillaa sen possun ulkofileen kaasugrillillä, niin siitä tulee grillattu pihvi, ei uunissa kypsennetty. Ja aika harva syöjä pystyy erottamaan tuon pihvin perusteella grillin käyttövoiman.
 

Domi28

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Maple Leafs, Liverpool
Kotimaiset Grillistit on kelpo tavaraa, ja muistelisin noita Domi28:n hehkuttamia Lellaislaisiakin ostaneeni paikallisesta kaupasta, punamustassa säkissä.
Grillistit eivät ole kotimaisia, vaan ne tuodaan Eestistä.
Ne kaupassa punamustassa säkissä myytävät hiilet ovat myös aika skeidaa, koska ne tehdään lähinnä haavasta ja muista koivua halvemmista lehtipuulajikkeista.
Jos haluaa 100%-koivuhiiltä, niin vaihtoehtoja ei nykyään juurikaan ole. Siis marketeissa.
Lisäksi hiilien valmistustapa vaikuttaa luonnollisesti laatuun (kotimainen on tässäkin parempi kuin esimerkiksi venäläinen), mutta nämä valmistustapaerot tuskin ketään kiinnostavat.
Puilla grillaaminen on muuten edelleen terveydelle haitallista (jotain karsinogeenejä siinä syntyy, jotka valmiissa hiilissä ovat poistuneet valmistuksen yhteydessä).
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Kaasulla tai hiilillä/puulla grillatessa maku on aivan toista juurikin muodostuneen savun vuoksi.

No ei ole.
Grillaamisen tärkein ero esim mainitsemaasi uunikypsennykseen, on lämmön nopeus ja muunneltavuus. Grilli on huomattavasti kuumempi kuin uuni-ilma. Paistinpannullakin saa samoja lämpötilanopuksia vain jos on kaasuliesi.

Grillauksen makuun vaikuttavina tekijöinä on siis kuumuus, ja sen muuntelu ruuan laiton yhteydessä (ei mahdollista uunilla). Lihassa esim se, että nopea tulikuuma grilli pistää pintahuokoset umpeen ja maut jäävät sisälle. Kontrollointi tämän pintapaiston jälkeen on helpompaa kuin pannulla, koska pannulla lämmönsäätö on pannun irrottamista levyltä, ja sekään ei ole kovin nopea lämpötilamuutos, grillissä lämpötilamuutokset tapahtuvat hetkessä.

Grillissä sitten myös oleellisena osana on tietysti ”liekin kosketus” (joka tapahtuu myös kaasugrillissä, kun rasvaa tarkoituksellisesti rasvapeltiin tiputtaa ja se syttyy palamaan).
Hiiligrillivarusteisiin kuuluu siksi aina myös vesisuihkupullo, joka on aika tärkeä väline varsikin broitsun grillauksessa, sillä tällä voi säädellä leikkikosketuksen määrä, joka on taas eriasia kuin pelkän kuumuuden luoma pinnan palaminen.

Hiili ja puugrillien savu on sitten erillinen makulisäys, ja sitä voi toki voimentaa erilaisilla kikoilla jos haluaa (kuten ketjussakin on mainittu ”putupussit” ym.).

Uunin, vaikka kuinka nykyaikaisen, myös kaasukäyttöisen vertaaminen Grillaukseen ei kerro mistään muusta kuin siitä, että ei ole koittanut samaa reseptiä molemmissa ja todennut näiden makueroa. Se on selkeä ja ruokalaji itse asiassa vaihtuu valmistustavan vaihtuessa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös