Just joo. Eli siis pilkun nussinta ja asioiden vääristely oli se seuraava taso, johon etenit. Ihan mielenkiinnosta kyllä kysyn, että etkö todella näe eroa motiiveissa, toimintatavoissa ja yhteiskunnallisessa merkityksessä Martin Luther Kingin toiminnalla, Sini Saarelan toiminnalla ja vaikka niillä Vietnamin sodan kieltäytyjien toiminnalla? Ihan yksinkertainen ja lyhyt vastaus riittää: niillä joko on eroa tai sitten niillä ei ole eroa.
Tottakai kaikilla noilla on eroa, mutta kyse oli nyt mainittujen tapauksien
yhtäläisyyksistä. Googlaa huviksesi "civil disobedience", niin saat aika paljon erilaisia dokumentteja ja artikkeleita, joissa mainitaan sekä Martin Luther King Jr., että Mahatma Gandhi, että Greenpeace. Samassa yhteydessä.
Toisekseen mikä oli Martin Luther Kingin poliittinen agenda? Käsittääkseni hän toimi ihmisoikeuksien puolesta. Ja sitten kerrot varmaan että mitä muita tarkoitusperiä GP:llä on kuin poliittisia? Toki yleinen riidanhaastaminen on yksi tärkeistä motiiveista, eikä se ole sinänsä poliittinen.
Onhan se mitä suurimmassa määrin poliittista toimintaa, kun pyritään muuttamaan ulkoparlamentaarisesti joitakin lakeja tai vallitsevia poliittisia käytäntöjä. Ja olihan Martin Luther King Jr. muutenkin kuin mustien ihmisoikeusasioissa poliittisesti aktiivinen: vastusti mm. Vietnamin sotaa ja oli huolissaan köyhyydestä ja tuloerojen kasvusta.
Väitätkö nyt ihan tosissasi, että sinä olet niin hyvä ihminen, että olet tuollaisen yläpuolella?
Hyvä ihminen?
Olen tuonut esiin, että kansalaistottelemattomuus on tehokas keino tuoda ongelmallisia ja vaiettuja kysymyksiä julkiseen keskusteluun ja sitä kautta demokraattiseen prosessiin. Mikäli joskus joku asia, jota itse vastustan, etenee tällä tavalla, niin so be it.
No kerrohan, kun kerrat vastustat ydinvoimaa, niin mikä siinä ydinvoimassa nyt on pahasta? Mitä sinä siinä vastustat? Ja millä se energia sitten tuotetaan, vai tarkoitatko tuolla pragmaattisuudella juuri sitä että vaikka vastustat, niin ymmärrät silti että sitä täytyy käyttää.
Jotakuinkin juuri tuota tarkoitan. Ydinvoimaan sisältyy riskinsä ja ongelmansa, mutta se on silti ympäristön kannalta huomattavasti hiilivoimaa parempi vaihtoehto.
Järkevyys ei ole tässä kuitenkaan mikään pointti. Kun kyse on siitä hyväksyykö kansalaistottelemattomuuden yleisesti vai ei - mikäli kyllä silloin hyväksyy myös ei-järkevät kansalaistottelemattomuudet. Kunhan ovat väkivallattomia. Lisäksi kunkin teon "järkevyys" on subjektiivinen arvio.
Sanan väkivalta merkitys ei ole mulle aivan selvä. Jos parkkeeraan autoni kaupan ovelle estäen ihmisiltä oikeuden mennä kauppaan, käytänkö silloin väkivaltaa vaikken koske kyseisiin ihmisiin millään tavalla.
Toistan tässä kantani, että kansalaistottelemattomuus on taitolaji. Kun sille tielle lähtee, niin kannattaa olla kohtuullisen selvillä teemasta itsestään ja siitä, että agendalle on kohtuullisen paljon sosiaalista tilausta. Jos sosiaalinen tilaus agendalle on, kansalaistottelemattomuudella voi saada tehokkaasti muutoksia aikaiseksi. Jos sosiaalista tilausta ei ole, toiminnasta aiheutunut yleinen harmi napsahtanee lähinnä omaan nilkkaan (=tulee tuomio, mutta ei mitään muutosta asiaan).
Huonoksi esimerkiksi voisi ottaa vaikkapa sen, että sinä olet harmissasi korkeasta alkoholiverosta ja valtion alkoholimonopolista. Päätätte niin ikään tilanteesta harmissaan olevien kavereidesi kanssa blokata kaikki Oulun Alkot niin, ettei kukaan pääse ostamaan viinaa. Todennäköisesti tilanne päättyisi siihen, että poliisi hakisi teidät nuhdeltavaks ja kenties sakotettavaksi, kun vittuuntuneet kaupunkilaiset eivät saa ostettua viinojaan ja soittavat poliisit paikalle.
Jos agendalle kuitenkin olisi laaja sosiaalinen tilaus ympäri maata, tilanne voisi edetä vaikkapa laajaan Alko-boikottiin ja suuriin pimeän viinan maahantuonti- ja myyntimarkkinoihin ja sitä kautta toimenpiteisiin valtiojohdossa. Tällöinhän olisit haistellut tilanteen oikein ja saanut agendasi kansalaistottelemattomuuden kautta tehokkaasti parlamentaariseen käsittelyyn.
Tästä toki päästään siihen, että demokratian toimiessa hyvin (=lainsäädännön peilatessa kansan tahtoa laajasti) kansalaistottelemattomuus ei ole yleistä. Sille ei ole sosiaalista tilausta.
Toki tulee helposti todettua, ettei GP:läisillä ole tarpeeksi valtaa markkinoilla tai demokratiassa asioihin heti vaikuttamiseen, mutta paljonko nykytoimintakaan mitään on muuttanut? Päästään myös perimmäisiin kysymyksiin: Miksi jollain ryhmällä joka itse itsensä tällaiseen asemaan korottaa, tulisi olla sellaista valtaa jota ne eivät markkinoiden tai demokratian (ts. ihmisten antamana) avulla saa?
Mikäli ongelmasta (esimerkiksi öljynporaus Arktisilla alueilla) puhutaan olemattoman vähän, ei edes voida sanoa, onko teemalle demokraattista kannatusta. Greenpeace pyrkii nimenomaan toiminnallaan saamaan ajamilleen teemoilleen julkisuutta, jotta asiasta keskusteltaisiin julkisuudessa enemmän ja ihmisillä olisi enemmän mahdollisuuksia muodostaa siitä mielipiteensä.
Toistan sadannen kerran, että Arktisen öljynporauksen osalta Greenpeace on onnistunut saamaan itse ongelman (ei pelkästään omaa toimintaansa) laajaan julkiseen keskusteluun. Tämä näkyy jo siinä, että kyseisestä aiheesta julkaistiin tuon Greenpeacen Venäjä-iskun aikana erittäin paljon artikkeleja arvostetuissa medioissa.
Greenpeace toimii globaalisti, koska ympäristöongelmat ovat globaaleja. Niihin on mahdoton saada nopeaa konkreettista vaikutusta. Arktisessa öljyjahdissakin on kuitenkin mukana semmoisetkin maat kuin Venäjä ja Kiina, joihin on erittäin vaikea vaikuttaa kansalaisyhteiskunnan kautta. Siitä huolimatta on erinomainen asia, että tästä aiheesta käydään aika vilkasta julkista keskustelua ja öljynporauksen riskeistä Arktisilla alueilla raportoivat monet valtamediatkin.
Voidaan huoletta arvioida, että aiheesta käytävä julkinen keskustelu on osin Greenpeacen ansiota.
Kannatan huomattavasti nykyistä ympäristöystävällisempää politiikkaa ja elämistä pallollamme, mutta koen Greenpeacesta olevan nykyään enemmän haittaa kuin hyötyä tuon saavuttamiseksi. Tuollaiset terroristihihhuleiksi mielletyt lainrikkojat ovat omiaan saamaan yleisen mielipiteen itseään vastaan, jolloin myös luonnonsuojelua vastaan tämän henkilöidyttyä kyseiseen järjestöön. Radikaalejahan tuo vetää puoleensa ja siitä voi arvata millaisena meno jatkuu.
Vaikka Greenpeace ärsyttääkin, heidän toimiensa kiihdyttämä julkinen keskustelu varmasti lisää ihmisten tietoisuutta asiasta. Tämä siis siinä tapauksessa, että Greenpeace on onnistunut saamaan julkisuutta itse teemalle eikä pelkästään omalle toiminnalleen.
Aika monesti toki GP on onnistunut saamaan julkisuutta ainoastaan omalle toiminnalleen itse aiheen asemesta, jolloin yleinen mielipide kääntyy Greenpeacea vastaan. Tällöin heidän toiminnastaan on ollut ajamalleen asialle haittaa (tai ei ainakaan hyötyä). Myönnän siis, että olet tässä mielestäni osin oikeassa.
Täytyy lisätä vielä sen verran, että täällä auktoriteetteja kunnioittavassa Suomessa Greenpeacella on arvioni mukaan huonompi maine, kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa. Meillä lain rikkomista pidetään helpommin automaattisesti tuomittavana, kun taas toisaalla rikkomusta pyritään suhteuttamaan enemmän.