Se on muuten varma, että vaikka kone toimisi vuositolkulla moitteetta, se hajoaa varmasti silloin, kun jonkin tärkeän homman loppu häämöttää ja dedis lähestyy, etkä parhaassa tapauksessa kiireessäsi ole "muistanut" niitä jotain hiton varmuuskopioita, mistä joku taisi joskus mainita...
Työkaverin tietokone hajosi sillä hetkellä, kun kaveri oli lähettämässä sähköpostilla tarkastajalle gradua luettavaksi. Ei mennyt sähköposti perille, ei jäänyt lähetettyihin talteen eikä ollut ajantasaista varmuuskopiota gradusta. Itselläni oli koneen kovalevyn lisäksi varmuuskopioita mp3-soittimessa ja sähköpostin luonnoskansiossa, mutta mitään haavereita ei onneksi sattunut.
Graduni palautin maaliskuun alussa ja eilen sain tietää arvosanan, joka oli paras kolmesta mahdollisesta. Ainakin meillä (humanistinen) näytti vaikuttavan eniten se, että tutkimus on ollut järkevästi tehty ja omia ajatuksia on syntynyt. Aiheen ajankohtaisuuden tai tutkimuksen teoreettisuuden suhteen ei vaikuttanut olevan niin tarkkaa, kunhan pystyi vakuuttamaan lukijan, miksi aihetta kannatti tutkia juuri niin ja sai tolkullisen lopputuloksen + omia mielenkiintoisia huomioita. Oman oppiaineen viime vuosina hyväksyttyjä graduja kannattaa lueskella ja käydä vakoilemassa kirjastokappaleista arvosanat (jos on niihin merkitty), niin tietää, millainen vaatimustaso on.
Itseä kiinnostavan aiheen merkitystä ei voine liikaa korostaa, koska itselläni se toimi jatkuvasti kannustimena. Ainakin humanistisissa tieteissä ja yhteiskuntatieteissä ihmetyttää, miksi porukka ei enemmän tee omia kiinnostuksen kohteita tai harrastuksia sivuavia graduja, koska niitä koskevaa kirjallisuutta kahlaa läpi melkein huvikseen ja tutkimustuloskin kiinnostaa aidosti. Omaan graduuni tuli runsaat 80 lähdettä ja niistä vain ihan muutama oli sellaisia, jotka eivät tuntuneet kiinnostavilta. Myös ohjaus toimi kohdallani mahtavasti, mistä pitäisikin kiittää ohjaajaa.
Jos nyt jotain vinkkejä yrittää graduntekijöille antaa, niin jonkun pitemmän ajanjakson rauhoittaminen gradunteolle on luonnollisesti järkevä veto. Jos on viikko- tai kuukausitolkulla aikaa pelkälle gradunteolle, kannattaa tehdä viisi päivää viikosta gradua ja loput kaksi vaikka ryypätä, kunhan saa ajatukset irti tutkimisesta, jotta jaksaa taas seuraavan viikon tehdä hommia. Kuten eräs kaverini totesi, se ei liene sattumaa, että teollistumisen yhteydessä työviikoksi vakiintui viisi päivää töitä ja kaksi vapaata - se lienee paras rytmi saada ihmisestä parhaat tehot irti.
Gradun parissa vietettyä kesää suosittelen myös, koska omalla kohdallani kaikki kaverit olivat kesätöissä, jolloin arkipäivisin tuli tehtyä gradua koska muutakaan tekemistä ei ollut. Viikonloppuna ehti sitten koluta kaikki festarit ja muut. Rahan kanssa voi tulla ongelmia, mutta välillähän voi olla täysipäiväisesti töissä ja sitten taas keskittyä pelkästään gradulle, mikäli jonkun työnantajan kanssa pystyy noin sopimaan. Itse olin kaksi neljän kuukauden pätkää töissä kesken gradunteon ja sinäkin aikana mietti aihetta alitajunnassa, joten jotain lopulliseen työhön päätyneitä ajatuksiakin syntyi, vaikka itse työ ei juuri niinä aikoina edennytkään.
Edit: Niin joo, ja fonteilla voi kikkailla, jos sivumäärien kanssa tulee ongelmia. Meillä oli sallittuja fontteja Garamond, Times New Roman ja Palatino, ja niissä on leveyden suhteen huomattavia eroja. 100 sivua tekstiä Timesilla on Garamondilla 80 sivua ja Palatinolla 130 sivua.