Jos jotakin, niin Euroopan on etsittävä tämän kriisin ja konfliktin jälkeen tarkoitustaan. Jos demokratia, ihmisoikeudet ja laillisuusperiaate eivät olisikaan universaaleja arvoja koko maailmassa, niin meidän on siitäkin huolimatta kyettävä löytämään yhteisymmärrys, vaikka suorastaan itsekkyyden ja oman elämäntapamme pohjalta, että ne ovat ainoita mahdollisia arvoja Euroopassa ja muutoin vaikutuspiirissämme olevissa maissa.
Jotta tämä ideaaliselta tasolta aina ruohonjuuritasolle ulottuva asia olisi mahdollinen, se edellyttää yhteistyötä, entistäkin enemmän yhteistyötä.
Ulottuen puolustukseen. Poliisitoiminnalle koko maailman mittakaavassa ei liene enää tilausta, sillä kohta erinäköiset ja -tasoiset kirjoittajat alkavat argumentoimaan ajasta "ennen ja jälkeen Venäjän ja Georgian välisen sodan", mutta globaalit ja alueelliset haasteet eivät katoa minnekään, vaan ovat pikemminkin voimistumassa.
Erittäin hyvä näkemys ja pohdinta on mielenkiintoinen.
Epäkohtien löytymisen jälkeen on pitkä matka vielä käytännön toimiintaan. Eurooppalainen yhteistyö on toisen maailmansodan jälkeen hakenut muotojaan, ja nyt EU on sitä tyhjiötä täyttänyt voimakkaasti. Näkisin että EU on se taho jonka pöydissä tämä yhteistyö toteutetaan, myös turvallisuusyhteistyö. Se mitä muotoja toiminta saa, on kuitenkin kiinni pitkälti kansallisesta tahtotilasta, kuten halukkuus esimerkiksi sotilaalliseen liittoutumiseen.
Mitä tulee Euroopan vaikutuspiirissä oleviin maihin, globaaleihin ja alueellisiin haasteisiin, niin näkisin Georgian kriisin vaikutuksen hieman toisella tavalla, suhteessa Eurooppaan. Alueellisesti Kaukasus on ollut aina hyvin herkkä erilaisille konflikteille, ei ainoastaan Venäjän taholta vaan myös alueiden valtioiden sisäinen vakaus on hyvin horjuva.
Georgian konfliktin merkitystä ei pidä väheksyä, mutta Euroopan maiden turvallisuuspolitiikkaan sillä ei pitäisi olla mitään merkitystä. Jos nyt Georgian tilanteen takia aloitetaan tekemään uusia turvallisuuspoliittisia linjauksia, niin se on resurssien tuhlausta. Kyseessä on kuitenkin alue joka on ollut aikoja räjähdysherkkä, ja siihen oman paineensa yhtenä ulkopuolisena tekijänä tuo vielä esim. Iranin tilanne. Onhan Yhdysvalloilla omat intressinsä Iranin suhteen, ja se heijastuu Georgialle tarjottavassa NATO-jäsenyydessä.