Minusta olisi oletettavaa, että työelämässä olevat miehet ja naiset ovat keskimäärin about samanikäisiä ja jakautuvat maantieteellisesti about samoin. Myös Matit ja Villet jakautuvat todennäköisesti melko sanoin.
Paitsi, että naiset valmistuvat miehiä nuorempina ja saavat täten pidemmän työuran. Ammatillisessa tutkinnossa ero on vuoden verran keskimäärin. Korkeakoulututkinnossa muistaakseni viisi vuotta, tosin nyt en nopeasti löytänyt tälle lähdettä.
Olettaen, että mies saa jokaisesta työuransa vuodesta 5% enemmän palkkaa. Nainen valmistuu 25v, kun mies 30v. Eläkkeelle jäädään 70v. Nainen tekee 45 työvuotta kun taas mies 40. Oletetaan vielä, että naisen keskiarvoinen kk palkka työajaltaan on 4 500 euroa, eli miehen 4 725 euroa.
Tällöin työuransa aikana nainen tienaa 2 430 000 euroa, kun taas mies 2 268 000. Nainen siis tienaa koko työuransa aikana 160 000 euroa enemmän, koska meidän koulutus- ja maanpuolustus järjestelmämme ovat epätasa-arvoisia. Tätä ei paikkaa, vaikka mies tienaisi 5% enemmän jokaisena työskentelyvuotenaan naiseen verrattuna.
Lisäksi tällä laskukaavalla Naisen eläke on 3 038 euroa kuukaudessa, kun miehen 2 835 euroa. Jos molemmat elää 90 vuotiaiksi, nainen tulee tienaamaan eläkkeillään 729 000 euroa, kun mies 680 400 euroa.
Näin ollen koko elämänsä aikana nainen tienaa 210 000 euroa enemmän kuin vastaava mies, vaikka mies saisi palkkaa enemmän, mutta koska koulutus- ja maanpuolustusjärjestelmämme kohtelee miehiä epätasa-arvoisesti.
Lisäksi palkkaeroihin voi vaikuttaa ihmisen maantieteellinen sijainti. Lukiovuosilta muistelen, että miehet jäävät keskimääräisesti useammin omaan kotikyläänsä, kun taas naiset lähtevät viimeistään opintojen jälkeen isoihin kaupunkeihin. Tämä on johtanut esimerkiksi vinoutuneisiin sukupuolirakenteisiin kaupunkien välillä. Meillä myös on hyväksytysti erilainen palkkaus eri kaupungeissa. Esimerkiksi kaupallisella ja teknisellä alalla usein maksetaan kaupunkilisää, eli PK-seudulla kovempaa palkkaa. Vastavuoroisesti pienkaupungit joutuvat houkuttelemaan esimerkiksi lääkäreitä kovemmilla palkoilla.
Eli jos meillä on kaksi pikkukylästä valmistunutta lääkäriä, toinen mies ja toinen nainen. On oletettavampaa, että nainen lähtee opintojen jälkeen muualle, tai jää opintojen jälkeen muualle. Kun taas mies jää tai palaa useammin kotikulmilleen. Esimerkiksi tässä tapauksessa miehelle maksetaan jopa huomattavasti kovempaa palkkaa kuin naiselle, vaikka se ei liity tasa-arvoon juuri mitenkään.